Είναι απαραίτητο να παίρνουμε ορμόνες και αντισυλληπτικά;

Απάντηση από τον γυναικολόγο του ‘Α, μπα’, Νίκο Αθανασόπουλο

Πριν από περίπου δύο μήνες είχε δημοσιευθεί εδώ η συγκεκριμένη ερώτηση. Τα αντισυλληπτικά σκευάσματα στη χώρα μας αντιμετωπίζουν έναν άδικο “πόλεμο” και δεν έχουν τύχει της αποδοχής και της αναγνώρισης που τους αξίζει. Το αποτέλεσμα είναι στατιστικά να έχουμε πολύ χαμηλά ποσοστά χρήσης αποτελεσματικών μεθόδων αντισύλληψης, και μεγάλο αριθμό εκτρώσεων. Δυστυχώς επίσημα νούμερα δεν υπάρχουν καθώς οι εκτρώσεις δεν καταγράφονται επαρκώς, ιδιαιτέρως εκείνες που αφορούν κορίτσια εφηβικής ηλικίας.

Γενικότερα για κάθε άνθρωπο που δεν επιθυμεί τεκνοποίηση, στην ερώτηση αν πρέπει να χρησιμοποιείται κάποια μέθοδος αντισύλληψης η απάντηση είναι αδιαμφισβήτητα: ΝΑΙ. Το επόμενο βήμα είναι η επιλογή της μεθόδου, με καθεμία από αυτές να προσφέρει διαφορετική αποτελεσματικότητα.

Μη παρεμβατικές μέθοδοι: Σε αυτές περιλαμβάνονται η απόσυρση (το “τράβηγμα” του άνδρα), η χρήση ημερολογίου περιόδου ή θερμομέτρου για τον προσδιορισμό των “γόνιμων ημερών”και την αποφυγή του σεξ. Όλες αυτές οι μέθοδοι συνδυάζονται με υψηλά ποσοστά αποτυχίας και συστήνεται να αποφεύγονται.

Μέθοδοι φραγμού: Σε αυτή τη κατηγορία ανήκει το κλασικό ανδρικό προφυλακτικό, το γυναικείο προφυλακτικό, το κολπικό διάφραγμα και ο τραχηλικό κάλυμμα. Βασική αρχή τους είναι να σταματούν την εισχώρηση των σπερματοζωαρίων στην μήτρα, αποτρέποντας την σύλληψη. Στην Ελλάδα πρακτικά χρησιμοποιείται μόνο το ανδρικό προφυλακτικό, καθώς τα υπόλοιπα είναι σχετικά δυσεύρετα.Το μεγάλο πλεονέκτημα του προφυλακτικού είναι ότι παρέχει προστασία έναντι των περισσότερων Σεξουαλικώς Μεταδιδομένων Νοσημάτων και για αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται κάθε φορά από την αρχή της επαφής. Σε επίπεδο αντισύλληψης, με ιδανική χρήση η πιθανότητα αποτυχίας είναι 2% ενώ με την τυπική του χρήση η πιθανότητα αποτυχίας είναι περίπου 18%. Δηλαδή στις 100 γυναίκες που θα το χρησιμοποιούν για ένα χρόνο οι 18 θα εμφανίσουν ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Για κάθε γυναίκα/άνδρα/ζευγάρι που οι πιθανότητες αυτές δεν είναι αποδεκτές είναι απόλυτα προφανές ότι πρέπει να αναζητήσει μια πιο αποτελεσματική μέθοδο αντισύλληψης. Τέτοιες μέθοδοι που διατίθενται στην Ελλάδα είναι το ενδομήτριο σπείραμα (το γνωστό σπιράλ) και οι ορμονικές μέθοδοι.

Ενδομήτριο σπείραμα: Είναι μια μικρή πλαστική συσκευή σχήματος Τ που  τοποθετείται με μια απλή επίσκεψη στο γυναικολόγο, μέσα στην ενδομητρική κοιλότητα. Κυκλοφορούν δύο τύποι. Το σπείραμα χαλκού και αυτό που απελευθερωνεί μια τοπικά μια ορμόνη που αυξάνει ακόμα περισσότερο την αποτελεσματικότητά του και ταυτόχρονα μειώνει τις αιμορραγίες. Και οι δύο τύποι θεωρούνται ασφαλέστατοι ενώ εμφανίζουν και την μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα, της ταξης του 99,8%. Μεγάλο πλεονέκτημα επίσης του σπειράματος είναι ότι τοποθετείται μια φορά και προσφέρει αντισύλληψη για χρονικό διάστημα μέχρι 5 ή 10 χρόνια, ανάλογα με τον τύπο.

Ορμονικές μέθοδοι: Σε αυτή την κατηγορία στην ελληνική πραγματικότητα ανήκουν μόνο τα αντισυλληπτικά δισκία (χάπια), καθώς σκευάσματα όπως το ορμονικό εμφύτευμα και τα αντισυλληπτικά αυτοκόλλητα που αναφέρονται στην ερώτηση δεν εισάγονται στην Ελλάδα, οπότε δεν θα αναφερθούμε σε αυτά. Τα αντισυλληπτικά δισκία περιέχουν εναν συνδυασμό 2 ορμονών (οιστρογόνο και προγεσταγόνο) οι οποίες υποκαθιστούν τις 2 ορμόνες που παράγουν οι ωοθήκες. Το αποτέλεσμα είναι οι ωοθήκες να “απενεργοποιούνται” προσωρινά και να αναστέλλεται η ωορρηξία. Τα αντισυλληπτικά έχουν πιθανότητες αποτυχίας κάτω απο 1%.

Τα κυριότερα επιχειρήματα που ακούγονται στην Ελλάδα όσων αντιτίθενται στη χρήση τους είναι ότι “οι ορμόνες προκαλούν καρκίνο”, ότι “μπορεί να πεθάνεις από θρόμβωση” και ότι παχαίνουν, επιχειρήματα τα οποία απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

1) Τα αντισυλληπτικά δισκία ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ από την ανάπτυξη καρκίνου του ενδομητρίου, του καρκίνου των ωοθηκών και του καρκίνου του παχεός εντέρου. Μάλιστα στις δύο πρώτες περιπτώσεις η προστασία που παρέχουν διαρκεί για πολλά χρόνια μετά την διακοπή. Είναι αλήθεια ότι αυξάνουν λίγο τονκίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού και καρκίνου του τραχήλου της μήτρας (σε γυναίκες που δεν έχουν εμβολιαστεί). Συνολικά όμως η γυναίκα που λαμβάνει αντισυλληπτικά δισκία έχει μικρότερο κινδυνο ανάπτυξης καρκίνου κατά τη διάρκεια της ζωής της.

2) Κατά μέσο όρο κάθε γυναίκα έχει πιθανότητα 2 στις 10.000 κάθε χρόνο να πάθει κάποια θρόμβωση. Αν λαμβάνει αντισυλληπτικά η πιθανότητα διπλασιάζεται και γίνεται 4 στις 10.000. Και πάλι όμως η πιθανότητα είναι μικρή. Αν η ίδια γυναίκα μείνει έγκυος η πιθανότητα δεκαπλασιάζεται και γίνεται 20 στις 10.000. Μετά από τον τοκετό η πιθανότητα ανεβαίνει στο 50 στις 10.000. Επομένως ναι μεν τα αντισυλληπτικά αυξάνουν τον κίνδυνο κάποιας θρόμβωσης, αλλά η κύηση αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης πολύ περισσότερο. Φυσικά υπάρχουν  γυναίκες για τις οποίες αντενδείκνυται η λήψη αντισυλληπτικών και γι’ αυτό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δημοσιεύσει οδηγίες τις οποίες καθε ιατρός υποχρεούται να ακολουθεί.

3) Τα αντισυλληπτικά δεν παχαίνουν. Τα γλυκά, το φαγητό και το καθισιό  παχαίνουν. Μερικά από τα αντισυλληπτικά τους πρώτους 2 μήνες προκαλούν μια κατακράτηση υγρών αλλά κατόπιν τα υγρά αυτά απομακρύνονται από τον οργανισμό.

Σε αυτό το κείμενο έγινε μια προσπάθεια να καταρριφθούν οι πιο κοινοί μύθοι που έχουν οδηγήσει τόσο στην απαξίωση των αποτελεσματικών μεθόδων αντισύλληψης όσο και στον μεγάλο αριθμό εκτρώσεων στην Ελλάδα.  Είναι αδύνατο να καλυφθούν όλες οι εύλογες απορίες που μπορεί να έχει κάθε γυναίκα, και ταυτόχρονα να είναι σύντομο και ευανάγνωστο. Εάν υπάρχουν ερωτήσεις, μπορείτε να τις γράψετε στα σχόλια και θα επανέλθουμε με νέο κείμενο.

Υ.Γ./Disclaimer: Για να προλάβω τυχόν σχόλια, δηλώνω υπεύθυνα ότι δεν έχω απολύτως καμία οικονομική ή άλλη συναλλαγή με εταιρείες που εμπορεύονται αντισυλληπτικά σκευάσματα.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

48 points
Upvote Downvote

54
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
24 Θέματα σχολίων
30 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
28 Συντάκτες σχολίων
TropiqueMrs DallowayBlue Moon Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
fantasmataki
Επισκέπτης
Συμμετέχων
fantasmataki

“με ιδανική χρήση η πιθανότητα αποτυχίας είναι 2% ενώ με την τυπική του χρήση η πιθανότητα αποτυχίας είναι περίπου 18%”. Τι ακριβώς εννοείτε με το “τυπική χρήση” ; Και ποιά εικάζετε ότι είναι το ποσοστά αποτυχίας σε αντίστοιχη “τυπική χρήση” στην περίπτωση των αντισυλληπτικών;

luckystrike
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Φαντάζομαι εννοεί την συνήθη χρήση που είναι λίγο πριν τη διείσδυση. Αυτό τουλάχιστον μου είχε πει κι ο δικός μου γυναικολόγος. Προφυλακτικό από την αρχή με προσοχή χωρίς δαγκώματα. έξτρα λιπαντικά με λάδια που μειώνουν την αντοχή του κι ακολουθώντας τις οδηγίες τοποθέτησης είναι η ιδανική χρήση.

fantasmataki
Επισκέπτης
Συμμετέχων
fantasmataki

Εγώ φαντάστηκα ακόμα χειρότερα, λίγο πριν τελειώσει ο άλλος ή κάπου στη μέση. Όπως και να χει, καιρός είναι να αρχίσουν να “επιμορφώνονται” και οι άντρες για τη σωστή χρήση, γιατί πέρα από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες (1-2% μια, χαρά πιθανότητα) το προφυλακτικό παρέχει προστασία και από πολλά stds, χωρίς καμία ανεπιθύμητη ενέργεια.

Mafalda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Νομίζω ότι η τοποθέτηση του προφυλακτικού τελευταία στιγμή θεωρείται λάνθασμένη και όχι τυπική χρήση, αν κάνω λάθος διορθώστε με.

Για τα αντισυλληπτικά, γράφει ότι η πιθανότητα αποτυχίας είναι κάτω του 1%.

fantasmataki
Επισκέπτης
Συμμετέχων
fantasmataki

Δεν έχω ιδέα τι εννοεί με το τυπική. Εγώ κατάλαβα λανθασμένη, μπορεί να κάνω λάθος. Αν ισχύει όμως, αντίστοιχα στην περίπτωση των αντισυλληπτικών, δεν είναι ασυνήθιστο να παραλείπονται ή να καθυστερούνται δόσεις, οπότε και το 1% αυξάνεται.

Mafalda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Δεν γνωρίζω το ποσοστό για όταν καθυστερείς/παραλείπεις δόσεις. Η διαφορά για μένα είναι ότι με τα αντισυλληπτικα η σωστή χρήση είναι πλήρως στον δικό μου έλεγχο – και 7 χρόνια δεν ξέχασα ούτε καθυστέρησα ποτέ δόση.

fantasmataki
Επισκέπτης
Συμμετέχων
fantasmataki

Good for you! Δυστυχώς δεν είναι έτσι για όλες τις γυναίκες. Γενικά η συμμόρφωση σε δοσολογικά σχήματα είναι θέμα για όλα τα φάρμακα, οπότε καθαρά στατιστικά αποτελεί ζήτημα. Απόλυτα συμφωνώ με αυτό που λες για το δικό μας έλεγχο. Για μένα είναι και το μόνο θετικό αυτής της μεθόδου συγκριτικά με το προφυλακτικό.

luckystrike
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Θεωρείται λανθασμένη αλλά είναι συνηθισμένη. Υπάρχει δηλαδή συνεχής διείσδυση αλλά λίγο πριν τελειώσει ο αλλος βάζει προφυλακτικό. Ειναι τόσο συνηθισμένη πρακτική που προφανώς θεωρείται πια τυπική. Σωστή χρήση όμως είναι η από την αρχή εφαρμογή του. Νομίζω πιο σπάνιο αυτό και κυρίως προς αποφυγή νοσημάτων.

Chublis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Υποθετω πως εννοει την ιδανικη χρηση συμφωνα με της οδηγιες και τυπικη ειναι οι αστοχιες που κανουν οι χρηστες κατα την τοποθετηση. Θεωρητικα ειναι 2% αλλα στη πραξη ειναι 18% επειδη δεν το χρησιμοποιουμε σωστα

Πιπέρι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ευχαριστώ Νίκο (συγνώμη για τον ενικό, αλλά νιώθω μεγάλη συμπάθεια ). Είναι πολύ χρήσιμες αυτές (και οι υπόλοιπες) πληροφορίες που μας δίνεις, και εμένα προσωπικά με έχεις διαφωτίσει σε πολλά θέματα. Please keep up the good work !!!

Mafalda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Ευχαριστούμε για τις πολύτιμες πληροφορίες. Μακάρι να μας ανοίξουν λίγο τα μάτια σχετικά με την αντισύλληψη και να πάψουμε να δαιμονοποιουμε τα πάντα. Ζώντας εκτός Ελλάδας, έχω μεγάλη περιέργεια και για τις μεθόδους που δεν είναι γνωστες στη χώρα μας, οπότε θα με ενδιέφερε πολύ ένα τέτοιο άρθρο.

Elmyra
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ένα ευεργέτημα ακόμα του ορμονικού σπιράλ είναι η ρύθμιση των επιπτώσεων της ενδομητριωσης. Στη δική μου περίπτωση, που λόγω της ενδομητριωσης διογκώθηκε η μήτρα σχεδόν στο τριπλάσιο μέγεθος με ακατάσχετες αιμορραγίες που σταματούσαν μόνο με φαρμακευτική αγωγή, μετά το χειρουργείο όπου λόγω της φύσης του προβλήματος δεν κατάφεραν να αφαιρέσουν όλα τα lesions, η κυρίως λύση που μου προτάθηκε ήταν η υστερεκτομη. Παρολαυτα με το Mirena εντός τριών μηνών σχεδόν εξαφανίστηκαν τα συμπτώματα ολικά. Είμαι ευγνώμων στην επιστήμη.

Between Worlds
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Ωραία που είναι όλες οι αντισυλληπτικές μέθοδοι μαζί. Έχω μερικές απορίες: τι εννοούμε ιδανική και τι τυπική χρήση προφυλακτικού; Ιδανική φαντάζομαι είναι σε όλες τις επαφές από την αρχή, αλλά τυπική; Επίσης, όταν λέμε ποσοστό αποτυχίας εννοούμε και περιπτώσεις ανθρώπινου λάθους (π.χ. να μην έχει φορεθεί σωστά) ή μόνο τα κατασκευαστικά (π.χ. σπάσιμο); Το σπιράλ νομίζω παλιότερα δεν το συνέστηναν σε νεαρά άτομα που δεν έχουν κάνει παιδιά. Ισχύει ακόμα; Στα αντισυλληπτικά φαντάζομαι το ποσοστό αποτυχίας αφορά τις περιπτώσεις που έχουν χρησιμοποιηθεί σωστά (όλα τα χάπια στην ώρα τους). Προτείνεται σαν μέθοδος αντισύλληψης σε γυναίκες άνω των 30-35 (αν δεν… Διαβάστε περισσότερα »

Papia Setsouan
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Ευχαριστουμε για το άρθρο και τις πληροφορίες! Δεν χρησιμοποιώ ορμονική αντισύλληψη αλλά από φίλες έχω ακούσει ότι ήταν δύσκολο να βρουν το κατάλληλο ορμον. αντισυλληπτικό γιατί πολλά τους προκαλούσαν δυσφορία, ή κακή διάθεση, ή ακμή, μελαγχολία, ατονία… Έχουν βάση όλες αυτές οι παρενέργειες; Καλά όλα αυτά μου τα είχαν πει πριν κάποια χρόνια. Ίσως έχουν βγει καλύτερα αντισυλληπτικά από τότε…

Cocolime
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πολύ ωραίο άρθρο. Όταν ήμουν 18 ξεκίνησα να παίρνω αντισυλληπτικα, αφού το ζήτησα και το συζήτησα στον γυναικολόγο, μου έγραψε τα yasmin. Τα έπαιρνα για 5-6 χρόνια, με κάποια διαλείμματα. Κανένα από τα συμπτώματα δεν ένιωσα. Η περίοδος δε, πάντα στην ώρα της, σύντομη, ελαφριά και ανώδυνη. Αλλά όσο οργανωμένος ήταν ο κύκλος μου, τόσο γιουχου είμαι εγώ και το να παίρνω το χάπι κάθε μέρα με ζόριζε αρκετά. Στο μεταξύ ήμουν Αγγλία και ανακάλυψα πώς όλες οι μέθοδοι αντισύλληψης παρέχονται δωρεάν. Προφυλακτικά έτσι κι αλλιώς έπαιρνα δωρεάν από το πανεπιστήμιο, αλλά συνειδητοποίησα ότι μπορώ να γλιτώσω το κόστος από… Διαβάστε περισσότερα »

δήθεν
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Εμένα με ανησυχούν οι πιθανές ψυχολογικές επιπτώσεις των ορμονικών μεθόδων, καθώς έχω ακούσει οτι ειδικά τους πρώτους μήνες μπορεί να προκαλέσουν μελαγχολία, ατονία, κατάθλιψη, κτλ. Τον τελευταίο καιρό (1-2 χρόνια) περνάω μία δύσκολη φάση και είμαι αρκετά πιεσμένη ψυχολογικά και ενώ θα ήθελα να ξεκινήσω ορμονική αντισυλληψη, φοβάμαι για αυτό ακριβώς το λόγο. Έχω συζητήσει το θέμα με γυναικολόγο στην αγγλία και η απάντηση που πήρα ήταν οτι δε μπορεί να αποκλεισθούν οι παραπάνω περιπτώσεις, αλλά συνήθως μειώνονται και εξισοροπούνται μετά τους πρώτους μήνες. Θα ήθελα πολύ να ακούσω τη γνώμη σας και να ρωτήσω αν υπάρχει κάποια ορμονική μέθδος… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Παίρνω αντισυλληπτικά παρά πολλά χρόνια,ποτέ δεν με εχουν πειράξει,ποτέ δεν πάχυνα,ειδικά τα τελευταίας γενιάς έχουν ελάχιστες παρενέργειες.Τα παίρνω γιατί με ευχαριστεί το ελεύθερο σεξ με τον μόνιμο σύντροφό μου εφ όσον διαπιστώσω ότι δεν υπάρχουν προβλήματα υγειας.Οσοι το ακούνε με κοιτάνε σοκαρισμενοι.Καλα τα λέτε κύριε Αθανασοπουλε.Η γνώση είναι δύναμη 😉

Mafalda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Να αναφέρω και πόσο με είχαν βοηθήσει τα αντισυλληπτικά με τους πόνους περιόδου. Πριν τα ξεκινήσω η περίοδος ήταν μαρτύριο.