Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 29 συνολικά)
  • Συντάκτης
    Δημοσιεύσεις
  • #72486

    Ανώνυμος
    Ανενεργός

    Δεν ξέρω αν τοποθέτησα αυτή την ενότητα στο σωστό σημείο, πάντως ο στόχος είναι να δημιουργήσω μια ανοιχτή συζήτηση με αναγνώστες πάνω στο θέμα της κρεατοφαγίας,χορτοφαγίας, της φυτοφαγίας και όλων των υποκατηγοριών, έτσι ώστε να μπορούμε να ανταλλάξουμε απόψεις, εμπειρίες, προβληματισμούς και οτιδήποτε άλλο σχετικό.

    Εγώ προσωπικά αποφάσισα να γίνω vegan πριν λίγο καιρό. Βέβαια η διαδικασία μετάβασης είναι πολύ σταδιακή και πιο σύνθετη από ό,τι αρχικά πίστευα.

    #72643

    tsatsara
    Συμμετέχων

    Καλησπέρα!
    Είμαι vegeterian από το 2007 και θα ήθελα να είμαι και vegan αλλά λόγω βαρεμάρας δεν το έχω κάνει.
    Ήσουν vegeterian και αποφάσισες να στραφείς στον βιγκανισμο ή κατευθείαν στα βαθειά;

    #72653

    Ανώνυμος
    Ανενεργός

    Βασικά, μένω με τους γονείς μου, οι οποίοι ανησυχούν πολύ για την έλλειψη σιδήρου. Για αυτό και αποφάσισα να κόψω το κρέας τελευταίο. Δηλαδή θα σταματήσω πρώτα τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και θα κρατήσω μια φορά την εβδομάδα κοτόπουλο, μια μοσχάρι και μια ψάρια. Μετά από λίγο σχεδιάζω να τα σταματήσω και αυτά.

    Για να λες από το 2007 είσαι πολλά χρόνια vegetarian! Υποθέτω θα έχεις συνηθίσει σε αυτόν τον τρόπο διατροφής. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει κάτι που σε δυσκολεύει;

    #72698

    tsatsara
    Συμμετέχων

    Έλλειψη σιδήρου είχα κι εγώ από την εφηβεία μου και μια χαρά κρέας έτρωγα.
    Τώρα πια δεν έχω.
    Να φροντίσεις να βάλεις στη διατροφή σου συνδιασμούς τροφών που κάνουν υψηλότερη την απορρόφηση του σιδήρου.Και αν δεις ότι κάτι σε δυσκολεύει μπορείς να απευθυνθείς σε ειδικό διατροφολόγος για να έχεις εναν μπουσουλα.
    Εμένα προσωπικά το μόνο που με δυσκόλεψε είναι η γεύση του κρέατος που μου αρέσει πάρα πολύ,αλλά κι αυτό ξεπερνιέται.
    Ο πρώτος μήνας είναι λίγο δύσκολος.
    Αυτό που πρέπει να δεις επίσης είναι το θέμα των πρωτεϊνών.Απο που θα αναπληρωνεις.

    #78932

    Ανώνυμος
    Ανενεργός

    Κι εγώ πρόσφατα έγινα βίγκαν, και θα ήθελα να μαζευόμασταν εδω να συζητησουμε κάτι αντιστοιχο. Θα με ενδιεφερε να μιλαω για το θεμα με ατομα του αμπα 😀

    Εμένα αυτή η σταδιακή αλλαγή μου πήρε τουλάχιστον 4 χρόνια, χωρίς να υπάρξω vegeterian στο ενδιάμεσο… Αλλά σίγουρα προσπαθούσα να αποσυνδέσω τον θάνατο των ζώων με αυτό που ήταν στο πιάτο μου (είτε υποφέραν στην ζωή τους είτε όχι).

    Δεν γράφω άλλα, ελπίζω να ζωντανέψει το thread και να τα πούμε 😀

    #79009

    Ανώνυμος
    Ανενεργός

    Κ εγώ! Χορτοφάγος μια δεκαετία κ κάτι ψιλά κ από αρχές του 20 προσπαθώ να περιορίσω σε λιγότερο από 5 γεύματα τη βδομάδα που να περιέχουν γαλακτοκομικά ή αυγά. Κατάφερα να γίνω χορτοφάγος με τη 2η προσπάθεια που ήταν κ πιο ειλικρινής με τον εαυτό μου κ πιο συνειδητοποιημένη, κ για το λόγο αυτό επισκέφτηκα διατροφολόγο για να βεβαιωθώ ότι δε θα έχω έλλειψη σιδήρου (όπως έγινε την πρώτη δόση) κ έβαλα στο διαιτολόγιό μου τροφές που πριν δεν άγγιζα (πχ. φακές, μανιτάρια κλπ) για να προσλαμβάνω όλα τα απαραίτητα. Νομίζω πως για μια υγειινή διατροφή η πειθαρχία παίζει σπουδαίο ρόλο κ ο σωστός συνδιασμός τροφών για μέγιστη απορρόφηση. Για βίγκαν διατροφή θα χρειαστείς οπωσδήποτε κ συμπλήρωμα Β12.
    Το ευχάριστο είναι ότι το καλοκαίρι που ήμουν Ελλάδα κατάφερα κ βρήκα στο Σκλαβενίτη βίγκαν τυριά, γάλατα κ παγωτό Cornetto!

    #79544

    Vrahon@10
    Συμμετέχων

    Vegeterian εδω κ 2 χρόνια, φέτος κόβω κ τα ψάρια, έχω περιορίσει αυγά κ γαλακτοκομικά αρκετά, αλλά ακόμα δεν μπορώ να τα βγάλω απ την διατροφή μου. Σύμφωνα με την αδελφική μου φίλη που είναι vegan και που έγινε σταδιακά τα πάντα σταμάτησαν όταν έγινε η σύνδεση βίας με το πιάτο. Ενώ τρώγαμε πίτσα φέτος, αυτή βιγκαν, εγω μαργαρίτα μου είπε ότι ενώ Εγώ βλέπω ενα πιάτο αυτή βλέπει την βια για να φτιαχτεί το πιατο αυτό κ για κανενα λόγο δεν μπορεί να το βάλει στο στόμα της. Και ομολογώ πως ο λογος που θέλω να γίνω βίγκαν είναι η βια,κ στο κρέας ήταν τόσο εύκολη η σύνδεση που τωρα το θεωρώ σαφώς αδιανόητο, για τα ψάρια φέτος είναι πολύ έντονο το συναίσθημα, για τα γαλακτοκομικά όχι ακόμα. Αρχίζω όμως κ καταλαβαίνω αυτό που μου είπε η φίλη μου κ θαρρώ πως αυτό είναι κ το bottom line, η σύνδεση της βίας με αυτό που είναι στο πιάτο μας. Ελπίζω να τα καταφέρω

    #80435

    Ανώνυμος
    Ανενεργός

    Τι έχετε βρει σε site, ντοκιμαντερ κλπ που σας βοηθαει να ενημερωνεστε?

    Παρακολουθουσα την ομαδα των βιγκαν στο reddit για ενα διαστημα (που εχει φτασει μισο εκ. μελη!) αλλα είναι λιγο χαοτική. Επίσης εκεί υπάρχει η ομάδα των exvegans που καθομαι και την κοιταω απο περιεγεια και χανω ακομα περισσοτερο χρονο (οχι οτι θελω πολυ)

    #80375

    Lǜshī
    Συμμετέχων

    Καλησπέρα 🙂🙂. Λοιπόν εγώ είμαι από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου vegeterian και πια σχεδόν vegan (τρώω που και που μέλι) .
    Θα εκφράσω μια σκεψη λίγο αιρετική για την κοινότητα μας που θεωρώ όμως ότι μπορούμε να συζητήσουμε. Το γάλα και τα γαλακτοκομικα τα σιχαίνομαι όπως και τα αυγά. Δεν τα έχω συνδέσει όμως μόνο με βία όπως χρησιμοποιείται σε πολλές βιομηχανίες ανά τον κόσμο. Υπάρχει και άλλος τρόπος. Και δίνω το παρακάτω παράδειγμα : η γιαγιά μου είχε κατσίκες και προβατάκια τα οποία που και που γεννουσαν. Τα μικρά τα προσεχαμε όλοι σαν τα μάτια μας. Ταυτόχρονα η γιαγιά έπαιρνε το περισσευομενο γάλα από τη μητέρα και έκανε την ανάλογη διαδικασία προκειμένου να γίνει φέτα. Ή είχε τις κότες που έκαναν αυγα χωρίς κόκορα. Και οι κότες ήταν όλη τη μέρα σε μεγάλη αυλή κάνοντας βόλτες. Γενικά δεν υπήρξε καμία βία ή εγκλεισμός απέναντι σε αυτά τα ζωάκια. Αν και αντιτίθεμαι λοιπόν στην βιομηχανία του γάλακτος και των αυγών, υπάρχει περίπτωση κάποιος να τα παράγει και να τα καταναλώνει ηθικά. Φυσικά είναι λίγο δύσκολο να γίνει αυτό στις μέρες μας.
    Το κρέας δεν το συζητώ καν βέβαια. Φέτος έκλεισα 25 χρόνια αποχής and still counting ✌️

    #80548

    Ανώνυμος
    Ανενεργός

    Κι εγώ vegan, δεν μπορώ να πω ακριβώς πόσα χρόνια, γιατί υπήρχαν και διαλείμματα με vegetarian φάσεις όταν δεν μπορούσα να βρω κάτι να φάω όπου ήμουν. Όπως αναφέρθηκε ήδη, σημαντική η Β12, αν και για να είμαι σίγουρη παίρνω απλά μια πολυβιταμίνη. Μου αρέσει πολύ η μαγειρική και απλά λατρεύω τις συνταγές της Isa Sandra Moskowitz <3

    #80552

    Ανώνυμος
    Ανενεργός

    Εγώ αυτό που θα ήθελα να συμπληρώσω στη κουβέντα είναι ότι το να είσαι vegan δεν είναι μόνο το τι τρως, είναι τρόπος ζωής. Δεν μπορείς να λες ότι είσαι vegan ακόμη κ να μην τρως κανένα ζωικό προιόν αλλά να φοράς αγοράζεις δερμάτινα προιόντα (προσωπική άποψη, ανοιχτή για κουβέντα). Είναι η βιομηχανία έτσι φτιαγμένη που να χρησιμοποιούνται όλα για το μέγιστο κέρδος που είμαστε στο τέλος τελείως ανυποψίαστοι στο τι τρώμε (πχ δεν ήξερα για καιρό από που προέρχεται η ζελατίνη κ σε πόσα γλυκά μέσα βρίσκεται), τι φοράμε (μέχρι κ το μαλλί του προβάτου που θεωρητικά πρέπει να κουρέυεται τακτικά για να μην του προκαλεί προβλήματα αν δείτε πως γίνεται κ πόσο υποφέρουν…), τι περιέχουν τα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε κ πως τεστάρονται στα ζώα. Πιστέυω η διαδικασία και μόνο του να ψαχτεί κάποιος σε αυτά τα θέματα είναι κέρδος. Σου ανοίγει τα μάτια.
    Επίσης ένα ερώτημα που με βασανίζει κ θα ήθελα να ακούσω τις απόψεις σας. Έχω σκυλάκι κ γνωρίζω vegans που προτιμούν να ταίζουν τα κατοικίδιά τους επίσης vegan κ υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα κ θέμα υγείας στα γατο/σκυλιά τους κλπ κλπ. Εγώ όσες φορές προσπάθησα να δώσω vegan κονσέρβα ή δε φαγώθηκε η τρέχαμε για βόλτα (ίσως έτυχε) αλλά η σκυλίτσα μου θέλει κρέας κ της τρέχουν τα σάλια για λουκάνικα κλπ. Είμαι ώρες ώρες διχασμένη για το κατά πόσο είμαι η ίδια υποκρίτρια που σιχαίνομαι τη βιομηχανία του κρέατος από την άλλη αγοράζω προιόντα για το σκυλί μου (οικολογικά/βιολογικά μόνο, για να έχω τη ψευδαίσθηση ότι είχαν τα ζώα έστω μια καλύτερη ποιότητα ζωής, αλλά κ πάλι…) . Εσείς έχετε κατοικίδια; Τι τροφές τους δίνετε;

    #80668

    Ανώνυμος
    Ανενεργός

    The_real_poo_bag Απ’όσο το έχω ψάξει τα σκυλάκια είναι παμφάγα κι ετσι θα ηταν μια χαρά σε μία χορτοφαγικη διατροφη. Από την άλλη οι γάτες είναι σαρκοφάγες και ετσι σε μια διαιτα χωρις κρεας θα προέκυπταν προβληματα υγειας.

    Θα μπορούσες ίσως να ψάξεις να ρωτήσεις και την άποψη κάποιου βιγκαν κτηνιατρου. O Gary Yoourofsky, ένας διάσημος βίγκαν ακτιβιστής, λέει ότι το σκυλί του είναι βιγκαν και ειναι επιβεβαιωμενα υγιεστατο.

    Προσωπικά δεν μου κακοφαινεται καποιος βιγκαν να δίνει στο σκυλί του και κρεας μιας και αναποφευκτα ολες οι αποψεις ακουγονται και είναι λογικο κάποιος να μπερδευτεί ή να χαωθεί.

    Polychroma θα την αποθηκευσω την Isa μια και ψάχνομαι για πηγες συνταγων 😀

    #80651

    Ανώνυμος
    Ανενεργός

    Μόλις κατάλαβα ότι τόσο καιρό δημοσιεύονταν απαντήσεις και εγώ δεν έπαιρνα τις ειδοποιήσεις. Τέλος πάντων ευτυχώς σας βρήκα. Η αλήθεια είναι ότι έχω παρόμοιους προβληματισμόυς με την/τον Lǜshī σχετικά με τα ζώα στο χωριό. Η θεία μου έχει κότες και δεν έχω καταλήξει αν είναι ηθικό να τρώω τα αυγά τους. Δεν θεωρείται αυτό εκμετάλλευση τους; Δεν θεωρείται έμμεσο οικονομικό κέρδος; Επίσης εγώ είμαι από αυτούς που θεωρούν το μέλι μη vegan τροφή, αλλά αν θεωρήσουμε ότι ο μέλισσες δεν εξαναγκάζονται ούτε κακοποιούνται (δεν ξέρω λεπτομέρειες για τις πρακτικές της μελλισοκομίας, αν γνωρίζει κάποιος ας με διορθώσει), τότε αν τρώω τα αυγά από το χωριό, δεν θα ήταν εξίσου ηθικό να τρώω μέλι; Ποια είναι η γνώμη σας πάνω σε αυτό;

    Επίσης κάτι τελείως πρακτικό, έχει βρει κανείς υποκατάστατο του μελιού; Προσωπικά με δυσκολεύει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Τόσα χρόνια προσπαθούσα να αντικαταστήσω τη ζάχαρη με το μέλι για να τρώω πιο υγιεινά, αλλά πλέον δεν ξέρω τι να κάνω. Δοκίμασα σιρόπι από χουρμάδες και σιρόπι από σύκο, αλλά κρατάνε πολύ λίγες ημέρες στο ψυγείο και μετά μου μούχλιασαν. Εσείς τι χρησιμοποιείται;

    #80639

    Ανώνυμος
    Ανενεργός

    Εγώ δεν έχω κατοικίδια, αλλά καταλαβαίνω τον προβληματισμό σου, ιδίως επειδή θα ήθελα να έχω γάτα, η οποία είναι υποχρεωτικά κρεατοφάγο ζώο. Ξέρω ότι υπάρχουν διάφορες τροφές ήδη, αλλά ιδίως στην περίπτωση της γάτας μάλλον δεν θα το έκανα, αν και το πρώτο πράγμα που θα έκανα είναι να ρωτήσω κτηνίατρο. Το ίδιο θα έκανα και για σκύλο, θα ρωτούσα κτηνίατρο. Μπορείς να ψάξεις αν υπάρχει κάποιος με εμπειρία κοντά σου.
    Επίσης ενδιαφέρον θέμα είναι το δέρμα. Δούλευα σε χημικό εργαστήριο και είναι υποχρεωτικά τα δερμάτινα παπούτσια, γιατί οτιδήποτε vegan είναι φοβερά εύφλεκτο. Στην οποία περίπτωση θα έλεγα ότι π.χ. μεταχειρισμένα δερμάτινα παπούτσια είναι μία καλή λύση.
    Γενικά, είμαι της άποψης να προσπαθεί κανείς να προκαλεί όσο το δυνατόν λιγότερο πόνο

    #80769

    Ανώνυμος
    Ανενεργός

    Ευνοούμενη δοκίμασε σιρόπι αυγαύης ή σφενδάμου. Δε ξέρω αν τα πουλάνε στα ελληνικά σουπερ μαρκετ αλλά κ τα 2 πηγαίνουν υπέροχα σε γλυκά κ σε κοκτέιλς!!! 🙂

Επισκόπηση 15 δημοσιεύσεων - 1 έως 15 (από 29 συνολικά)

Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.