Ο όμιλος Ferrero αποφάσισε να δυσαρεστήσει το 97% του παγκόσμιου πληθυσμού- αφήνουμε ένα περιθώριο για το ποσοστό που λέει ψέματα ότι δεν του αρέσει η σοκολάτα (και δη η nutella)- και να «αναστείλει προσωρινά για προληπτικούς λόγους» την παραγωγή του πρώτου εργοστασίου του παγκοσμίως της Nutella, στη Νορμανδία, μετά τον εντοπισμό ενός «ελαττώματος στην ποιότητα».
Η αποκαρδιωτική αυτή είδηση έφτασε στα αυτιά μας προ λίγων ημερών. «Την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου και ώρα 18.00 κατά την ανάγνωση των αποτελεσμάτων ενός εκ των ποιοτικών ελέγχων στο εργοστάσιό μας του Βιλέρ-Εκάλ εντοπίσαμε ένα ελάττωμα στην ποιότητα ενός εκ των ημικατεργασμένων προϊόντων που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των προϊόντων μας Nutella και Kinder Bueno», εξηγεί η Ferrero.
Το Βιλέρ-Εκάλ είναι η πρώτη μονάδα παραγωγής παγκοσμίως της Nutella, που είναι άλειμμα πραλίνας φουντουκιού που περιέχει ζάχαρη κατά 56,3% και λιπαρά κατά 30,9%. Παράγει 600.000 βαζάκια ημερησίως, δηλαδή το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής.
Ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής σοκολάτας και η παγκόσμια επιτυχία
Η οικογένεια Ferrero ήταν οι πρώτοι Ιταλοί βιομήχανοι του κλάδου ζαχαρωδών οι οποίοι, μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προχώρησαν στο άνοιγμα γραφείων και εργοστασίων εκτός Ιταλίας, μετατρέποντας την εταιρεία τους σε έναν πραγματικά διεθνή Όμιλο. Στις 14 Μαΐου του 1946, ιδρύθηκε η εταιρεία Ferrero. Τα πρώτα βήματα προς την επιτυχία έγιναν χάρη στα προϊόντα που «εφήυραν» ο Pietro Ferrero και ο γιος του Micheleο οποίος ήταν, τότε, πολύ νέος.
Η Έξυπνη λύση σε ένα δύσκολο πρόβλημα
To 1942 η σοκολάτα υπήρχε σε πολύ μικρή ποσότητα, λόγω έλλειψης κακάο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Pietro Ferrero ένας ιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείου από το Πιεμοντε της Ιταλίας επιστρατεύοντας όλη του την τέχνη και ευφυΐα, δημιούργησε μια γλυκιά κρέμα από φουντούκια, ζάχαρη και ελάχιστη μόνο ποσότητα από το σπάνιο κακάο. Ο Ferrero χρησιμοποίησε φουντούκια, που ήταν άφθονα στην περιοχή. Έδωσε σχήμα καρβελιού στην κρέμα, ώστε να κόβεται και να αλείφεται πάνω σε ψωμί με ευκολία, και την ονόμασε «Giandujot» από ένα διάσημο τοπικό καρναβαλικό χαρακτήρα εκείνης της εποχής. Η «Giandujot» ήταν ο πρόδρομος της Nutella.
Τα 7 συστατικά της επιτυχίας
Το μυστικό πίσω από την θεσπέσια γεύση δεν είναι άλλο από
- Φουντούκια
- Ζάχαρη
- Φοινικέλαιο
- Κακάο
- Λεκιθίνη
- Βανίλι
- Γάλα
Ας θυμηθούμε λοιπόν αυτήν την αξεπέραστη, πυκνή, γλυκιά γεύση μέσα από τρείς εύκολες συνταγές!!
Κρέπες με Nutella
Υλικά:
- 3 αυγά
- 250 γρ. αλεύρι
- 15 γρ. βούτυρο
- 220 ml. πλήρες γάλα
- 60 γρ. Nutella
Εκτέλεση:
Για τις κρέπες: Πάρτε δύο μπολ. Ανακατέψτε το γάλα και το αλεύρι στο ένα μπολ και χτυπήστε ελαφρά τα αυγά με το λιωμένο βούτυρο στο άλλο. Μετά ανακατέψτε το περιεχόμενο των δύο μπολ, μαζί. Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
Ζεστάνετε και λαδώστε ένα τηγάνι χρησιμοποιώντας χαρτί κουζίνας εμποτισμένο με λάδι. Προσθέστε από το μείγμα στο τηγάνι μέχρι να σχηματιστεί μια κρέπα διαμέτρου περίπου 26 εκατοστών. Ψήστε και τις δύο πλευρές μέχρι να αποκτήσουν ομοιόμορφο χρυσαφένιο χρώμα. Σερβίρετε τις κρέπες με γέμιση 15γρ. Nutella και φρέσκα φρούτα της αρεσκείας σας ή παγωτό.
Ζεστό Ρόφημα σοκολάτας με Nutella
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι γάλα
- 2 1/2 κουταλιές της σούπας Nutella
- 1 κουταλιά της σούπας κακάο
Εκτέλεση:
Ανακατέψτε σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά περίπου, όλα τα υλικά μαζί, μέχρι να αναμειχθούν καλά.
Μόλις ζεσταθεί και ομογενοποιηθεί το μείγμα βάλτε το σε κούπα ή φλυτζάνι.
Ψωμί με Nutella
Υλικά:
- Ψωμί
- Nutella
Εκτέλεση:
Πάρτε μια φέτα ψωμί και απλώστε άφθονη Nutella.
Mπορείτε να το δοκιμάσετε και με ολόκληρο το καρβέλι. Ξανά και ξανά.
Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News
Μπα; “Φοινικέλαιο» βλέπω στα συστατικά;
Πφφ, φαντάζομαι ότι σε χαμηλές ποσότητες αυτό που θεωρείται το πιο καρκινογόνο φυτικό λάδι δεν είναι επικίνδυνο αλλά μου τη σπάει που όλες οι βιομηχανίες περνάνε σιγά σιγά σε αυτό το λάδι με τη δικαιολογία ότι αν χρησιμοποιούσανε άλλο λάδι η γεύση θα ήταν κατώτερη, για να μην πουν απλώς ότι τους βγαίνει φτηνότερα.
δεν ήξερα ότι θεωρείται καρκινογόνο, νόμιζα ότι το θέμα ήταν η περιβαλλοντική καταστροφή για την παραγωγή όλο και μεγαλύτερων ποσοτήτων.
Συμφωνώ απόλυτα για το Φοινικέλαιο. Εν τω μεταξύ, νόμιζα ότι το άρθρο αφορούσε αυτό. Δυστυχώς, το ωραιότερο γλύκισμα του κόσμου είναι τρομερά επιβλαβές. Φοινικέλαιο υπάρχει σε άπειρα προϊόντα και σε όλα τα γλυκίσματα. Για περιόδους υπογλυκαιμίας πάντως υπάρχει η ΙΟΝ μισή μισή που είναι ακόμη πιο τέλεια. (έχει και αυτή Φοινικέλαιο δυστυχώς)
Προσωπικά αγαπώ τη Merenda, οπότε αρχικά δεν με θορύβησε ιδιαίτερως η είδηση. Μετά όμως είδα ότι θα έχουμε απώλειες και στα Kinder Bueno! Μαχαιριά στην καρδιά!
Είμαι λάτρης της σοκόλατας.Με λες και εθισμένη.
ΑΛΛΑ …έχετε δει ποτέ τα ποσοστά ”αληθινής ” σοκολάτας στη Nutella?
ή τα παιδιά-σκλάβους που δουλεύουν στη βιομηχανία της σοκολάτας παγκοσμίως?
https://www.google.com/search?q=Nutella+contents&safe=active&client=firefox-b-d&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=Ypm2iUk4VcrJ4M%253A%252CkQOT1DvzpwCfJM%252C_&usg=AI4_-kTQwgmQPu50kVn-g9HBkx3wR40aOA&sa=X&ved=2ahUKEwiTlP7l1tTgAhWmxMQBHakXCW0Q9QEwAHoECAUQBA&biw=1408&bih=667#imgrc=BzhoV6_4FrvXLM:
http://www.foodispower.org/slavery-chocolate/
“Mπορείτε να το δοκιμάσετε και με ολόκληρο το καρβέλι. Ξανά και ξανά.”
Η ζωή μου όλη
Γειά σας παιδιά, δεν μου αρέσει η Merenda, Nutella κλπ. Ελπίζω να δείξετε κατανόηση 😂
Σε αλλά νέα ο Κορτω φοράει πλερεζα με το άκουσμα της είδησης
Εγώ είμαι Μερεντόπαιδο.
Είμαι λάτρης της νουτελας – και ξεκάθαρα όχι της μερεντας. Μπορώ να φάω όλο το βαζάκι με το κουταλάκι. Γι αυτό και αποφεύγω να παίρνω, παίρνω εξαιρετικά σπάνια.
Ψάχνω εκείνη την θεσπέσια συνταγή που είχε ποστάρει η Λένα πριν 3-4 χρόνια στη lifo. Είχε μόνο 3 υλικά, Nutella, αυγά και … δε θυμάμαι το τρίτο. Μπορεί να με βοηθήσει κάποιος;;;
Χίλια ευχαριστώ Ophelia!