Ξέρετε ότι έχουμε 9 γυναίκες υποψήφιες για Booker;

9 τίτλοι στους 13!

Pam Zhang

Και κάπως έτσι, φτάσαμε από τις μέρες που οι γυναίκες δεν πήγαιναν σχολείο, δεν είχαν πρόσβαση στην μόρφωση και δεν θεωρούνταν ικανές για πνευματικό έργο, στις μέρες που έχουμε 9 υποψήφιες στη μακρά λίστα του βραβείου Booker. Τώρα θα μου πείτε, το Booker περιμέναμε να μας πει ότι οι γυναίκες υφίστανται ως διανοητικά όντα με συγγραφική ικανότητα; Απ’τη μία είναι μια ολόσωστη παρατήρηση, απ’την άλλη λίγη αναγνώριση δεν βλάπτει.

 

Χωρίς καθυστέρηση σας παρουσιάζω τις υποψήφιες και καθώς διαβάζετε, σκεφτείτε ποια θα προτιμούσατε να προταθεί και στη Λέσχη Ανάγνωσης Φεμινιστικής Λογοτεχνίας. Ξεκινάω με αυτές που έχω κάποια στιγμή διαβάσει και κατευθύνομαι προς το άγνωστο με βάρκα την ακρίβεια των πληροφοριών που δίνει το Google.

 

1) Hilary Mantel

Η απόλυτη έκπληξη της λίστας γιατί έχει κερδίσει ήδη δύο φορές το βραβείο, θα ήλπιζε κανείς ότι θα είχε αποσυρθεί διακοπάροντας κι όχι ότι θα βρεθεί προτεινόμενη για τρίτη φορά. Η Βρετανίδα Hilary Mantel είναι υποψήφια με το βιβλίο ‘The Mirror and the Light’ που αποτελεί την ολοκλήρωση της τριλογίας ‘Wolf Hall’. H θεματολογία της επικεντρώνεται συνήθως γύρω από ιστορικά γεγονότα της αγγλικής ιστορίας και το συγκεκριμένο στρέφεται γύρω από τη ζωή του Thomas Cromwell,  o οποίος πέτυχε παρά τις ταπεινές καταβολές του να αναδειχθεί σε σημαντικό πρόσωπο του πολιτικού χώρου της Αγγλίας από το 1532 έως το 1540. Η προσωπική μου εκτίμηση για τα βιβλία της είναι ότι πάντα ακούγονται εξαιρετικά βαρετά αλλά η έντασή της, η γνώση της, η ευφυία της, το χιούμορ της, η αφηγηματική της δεινότητα τα κάθιστούν τους λουκουμάδες της σύγχρονης λογοτεχνίας: φαινομενικά ταπεινά, άπαξ και καταναλωθούν αποδεικνύονται πεντανόστιμα.

Hilary Mantel

 

2) Tsitsi Dangarembga

Η γυναίκα αυτή είναι η πρώτη συγγραφέας από τη Ζιμπάμπουε της οποίας βιβλίο μεταφράστηκε και εκδόθηκε στ’αγγλικά (Nervous Conditions-2018). Τώρα είναι μία από τις δύο Αφρικανές της λίστας με το βιβλίο της ‘This Mournable Body’ που αποτελεί συνέχεια της ιστορίας της Tambudzai μέσα από τη ζωή της οποίας η συγγραφέας μας μιλά για καπιταλισμό, αποικιοκρατία, φτώχεια, ρατσισμό,φύλο και οικογένεια. Η αφήγησή της είναι απλή, χωρίς πολλά στολίδια και αν το δεύτερο βιβλίο της είναι αφηγηματικά όμοιο με το πρώτο, όσες και όσοι από σας ενδιαφέρεστε για περίπλοκους χαρακτήρες που μιλάνε απλά, λιτά κι απέριττα, σπεύστε.

 

Tsitsi Dangarembga

 

3) Pam Zhang

 

Με το που εκδόθηκε το ‘How Much Of these Hills is Gold’ συζητήθηκε εκτενώς στις τρύπες του ίντερνετ που σκαλίζουν καινούργιες εκδοσεις και γι’αυτό δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη η παρουσία του στη λίστα. Όπως και τα βιβλία της Mantel, έτσι κι αυτό είναι ιστορικό μυθιστόρημα. Οι ομοιότητες τελειώνουν εκεί καθώς η κινεζικής καταγωγής Αμερικανίδα επιχειρεί με αυτό το βιβλίο να μας θυμίσει την σημασία που έπαιξαν οι ασιατικοί πληθυσμοί στη δημιουργία του πράγματος που σήμερα ξέρουμε ως ΗΠΑ. Ένα απ’τα ευχάριστα πράγματα που συμβαίνουν τελευταία στο χώρο του βιβλίου είναι ότι έχουμε αρχίσει να καταλαβαίνουμε ότι μεγάλο μέρος της ‘κλασικής’ λογοτεχνίας που ‘αφουγκραζόταν την ψυχή του έθνους’ στην πραγματικότητα αποτύπωνε την οπτική της άρχουσας λευκής τάξης. Νέες και νέοι συγγραφείς παράγουν ολοένα και περισσότερη δουλειά που αποκαλύπτει πτυχές της ιστορίας όχι τόσο άγνωστες όσο ξεχασμένες. Η δε συγγραφέας έχει ζήσει μια ζωή αστάθειας και διαρκών μετακομίσεων, κάτι που ως άγχος αποτυπώνεται στο κείμενο. Κάτι πιστεύω ότι θα πάρετε αν το διαβάσετε είτε είστε σε φάση διαμόρφωσης ταυτότητας, είτε σας αρέσει η ιστορία είτε είστε σε φάση μετακόμισης.

 

Pam Zhang

Με τη Zhang τελειώνουν οι συγγραφείς των οποίων έργο έχω διαβάσει και ώρα να πηδήξουμε στο άγνωστο.

 

 

4) Diane Cook

Το δυστοπικό βιβλίο της ‘The New Wilderness’ φαίνεται απίστευτα ενδιαφέρον. Έχει να  κάνει με τόσο με τη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε μια μητέρα και μια κόρη όσο και με τον επικείμενο κίνδυνο της κλιματικής καταστροφής. Η Αμερικανίδα συγγραφέας έχει διακριθεί στο παρελθόν με μικρές ιστορίες και αυτό είναι το πρώτο της μεγάλο μυθιστόρημα. Αν τυχόν προλάβατε να το διαβάσετε, πείτε μας πώς σας φάνηκε.

Diane Cook

 

5)Avni Doshi

Διαβάζω ότι το βιβλίο της Ινδής Avni Doshi με τα΄τιλο ‘Burnt Sugar’ είναι η αποτύπωση του διλήμματος που αντιμετωπίζει μια γυναίκα όταν δεν ξέρει αν θέλει ή όχι να κάνει παιδιά. Το βιβλίο γραφόταν περίπου 8 χρόνια στην αρχή των οποίων η Doshi δεν ήθελε παδιά. Λίγο μετά την παράδοση του κειμένου προς έκδοση, γέννησε ένα αγοράκι. Μία φωνή από την Ινδία που μιλά για την ελευθερία μας ν’αλλάξουμε γνώμη και να επαναδιατυπώσουμε τα θέλω μας, που συζητά την ατεκνία και την τεκνοποιία ως επιλογές που η καθεμία έχει τις δυσκολίες της, που στηρίζει τις σκέψεις της με το προσωπικό της βίωμα το οποίο μοιράζεται μαζί μας, ακούγεται σαν ακριβώς τον τύπο της φωνής που θα ήταν θαυμάσιο να συζητήσουμε στη λέσχη.

 

Avni Doshi

6) Anne Tyler

Η Anne Tyler έχει ήδη βραβευθεί με το βραβείο Pulitzer κι έχει εκδώσει 23 μυθιστορήματα. Διαβάζω ότι είναι ‘μία από τις πιο διακεκριμένες σύγχρονες μυθιστοριογράφους’ και είμαι απολύτως σίγουρη ότι κάποια σχολιάστρια ή κάποιος σχολιαστής θα έχει την ευγενική καλοσύνη να κατατοπίσει σχετικά κι εμάς. Το βιβλίο που την κατέστησε υποψήφια για το Booker έχει τίτλο ‘Redhead by the Side of the Road’ . Διαβάζω ότι το ιδιαίτερο ταλέντο της Tyler είναι ότι καθιστά ενδιαφέρον το συνηθισμένο, ότι βλέπει ό,τι βλέπει όλος ο κόσμος μεν, υπό ένα ιδιαίτερο πρίσμα δε. Τι ωραίο πράγμα να είσαι γνωστή ως η συγγραφέας που μετατρέπει το καθημερινό σε αξιοπρόσεκτο.

 

Anne Tyler

 

7) Sophie Ward

Σοκ και δέος. Κάτι μου θύμιζε το πρόσωπό της, το γκούγκλαρα, τελικά την ξέρω και ως ηθοποιό αλλά και ως γυναίκα που μιλά ανοιχτά για το δικαίωμα των ομοφυλόφιλων στο γάμο. Είναι νυμφευμένη με την σύντροφό της από το 2014, το λέω σε περίπτωση που ξεκινήσατε να ελπίζετε. Εμφανώς πολυπράγμων, μετά από καριέρα στην τηλεόραση και αφότου άφησε τη σφραγίδα της στη Vogue είπε να γράψει κι ένα βιβλίο το οποίο βρέθηκε στη μακρά λίστα του Booker. To βιβλίο της με τίτλο ‘Love and other thought experiments’ είναι η ιστορία ενός ζευγαριού λεσβιών που θέλουν να κάνουν παιδί αλλά πάνω στην κουβέντα του πώς ακριβώς θα γίνει αυτό, ανταλλάσσουν λόγια βαριά και η σχέση τους ξαφνικά βρίσκεται σε κρίση. Μόνο εγώ παρατηρώ ότι οι φετινές προτάσεις του Booker είναι πάρτυ representation; (εκπροσωπισημότητας; καμιά ιδέα για μετάφραση;)

 

Sophie Ward

8) Kiley Reid

Άλλη μία πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας. Η 36χρονη Kiley Reid από το Los Angeles, μπαίνει δυναμικά στο χώρο του βιβλίου με το ‘Such a Fun Age’, την ιστορία μίας μαύρης γυναίκας που ψευδώς κατηγορείται για την απαγωγή ενός παιδιού. Την εποχή του Black Lives Matter τέτοιες αφηγήσεις μας αφορούν ιδιαίτερα και είναι ευχάριστο να βλέπουμε ότι πετυχαίνουν να διεκδικούν εκδοτικό χώρο.

 

9) Maaza Mengiste

Θεωρείται μία από τις ισχυρότερες φωνές της σύγχρονης αφρικανικής λογοτεχνίας, έχει καταγωγή από την Αιθιοπία και έχει σαρώσει τα βραβεία όλου του κόσμου ενώ το έργο της έχει μεταφραστεί σε ένα σωρό γλώσσες. Διαβάζω ότι ‘έχει ένα πραγματικό χάρισμα με τη γλώσσα, τα βιβλία της σε γραπώνουν και δε σ’αφήνουν να φύγεις’. Ο τίτλος του βιβλίου που την τοποθετεί στη μακρά λίστα του Booker είναι ‘The Shadow King’ και το θέμα του είναι οι Αφρικανές που πήγαν στον πόλεμο το 1935. Και αυτή ακούγεται εντυπωσιακά ενδιαφέρουσα, άντε να δω τι θα πρωτοδιαβάσουμε.

 

Maaza Mengiste

 

Αν έχετε διαβάσει τίποτα δικό τους, περιμένουμε τη γνώμη σας στα σχόλια. Αναφέρω για το αρχείο ότι πέρσι, το βραβείο Booker κέρδισαν μαζί η Margaret Atwood με τις ‘Διαθήκες’ και η Bernandine Evaristo με το ‘Κορίτσι, Γυναίκα, Άλλο’ που μεταφράστηκε πρόσφατα. Καλό μήνα!

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in , ,

Αξιολογήστε το άρθρο

60 points
Upvote Downvote

1
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
1 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
1 Συντάκτες σχολίων
Μαύρος Γάτος Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μαύρος Γάτος
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Προσωπικά, δεν μου λένε και πολλά πράγματα όλα αυτά τα διάσημα λογοτεχνικά βραβεία, καθώς είναι (αρκετά) γνωστό το παρασκήνιο και οι δημόσιες σχέσεις που καθορίζουν τον νικητή. Ωστόσο, δεδομένου ότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για την ανάδειξη συγγραφέων και την προώθηση βιβλίων, είναι σίγουρα θετικό το γεγονός ότι ανάμεσα στους υποψήφιους περιλαμβάνονται πολλές γυναίκες, μερικές εκ των οποίων μάλιστα προέρχονται από διάφορες χώρες. Οπως παντού άλλωστε, η διαφορετικότητα είναι πλούτος.