Βελουτέ σούπα, με ψητό κουνουπίδι και αμύγδαλα

Το κουνουπίδι είναι πιο νόστιμο απ΄ όσο νομίζεις.

Σκηνή πρώτη.
“Σήμερα που έπιασε κρύο λέω να κάνω μια χουχουλιάρικη ζέστη σούπα για το βράδυ. Μάλλον κουνουπίδι. Τι λες;”. “Κουνουπίδι, κουνουπίδι; Ξέχασε το, θα βρομίσει όλο το σπίτι, ούτε να το σκέφτεσαι. Εγώ δεν πρόκειται να το ακουμπήσω.”
Σκηνή δεύτερη.
Καναπές, τηλεόραση, πιάτο γεμάτο σούπα και δίπλα εκείνος να με κοιτάζει πλαγίως, σκανάροντας το φαγητό μου. Προσπάθησε να το κάνεις εικόνα. “Αυτή είναι η σούπα που έφτιαξες; Δεν μυρίζει τόσο άσχημα τελικά, για δώσε μου να δοκιμάσω λίγο. “Ποτέ. Να παραγγείλεις σουβλάκια.”
Μην τα πολυλογώ, ενέδωσα.
Σκηνή Τρίτη.
Χτυπάει κινητό. Μήνυμα από εκείνον. Έβαλε διπλή μερίδα στη δουλειά και την έφαγε όλη, λέει. Έδωσε και στα παιδιά εκεί να δοκιμάσουν και θέλουν τη συνταγή, λέει. Μάλλον είχα δίκιο τελικά, λέει. Στο φαγητό,πάντα έχω δίκιο, είπα. Ιδού η συνταγή λοιπόν.
Βελούτε κουνουπίδι με ψητό κουνουπίδι και αμύγδαλα
Υλικά για περίπου 6 μερίδες
  • 1 κουνουπίδι μετρίου μεγέθους
  • ένα μεγάλο πράσο ψιλοκομμένο
  • 50 γραμμάρια παρμεζάνα ή κάποιο σκληρό τυρί της αρεσκείας σου
  • γάλα
  • 50 γραμμάρια βούτυρο
  • αλάτι και πιπέρι
  • ελαιόλαδο
  • 3-4 γραμμάρια μοσχοκάρυδο
  • αμύγδαλα ψημένα, κατά προτίμηση φιλέ
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το κουνουπίδι από τα φύλλα του και κόβουμε τις φουντίτσες του. Καθαρίζουμε και το κοτσάνι και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Κρατάμε μερικές φουντίτσες στην άκρη για να τις ψήσουμε στο φούρνο.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και προσθέτουμε το πράσο, Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει, χωρίς όμως να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το κουνουπίδι και έπειτα το γάλα μέχρι να καλυφθούν τα 2/3 του κουνουπιδιού. Καλύπτουμε το υπόλοιπο κουνουπίδι με νερό και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει, μέχρι να μαλακώσει το κουνουπίδι.
Μόλις μαλακώσει, προσθέτουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν.Τέλος, πολτοποιούμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ ή ό,τι άλλο κατάλληλο εργαλείο υπάρχει εύκαιρο στο σπίτι, μέχρι να γίνει λεία και βελούδινη.
Αν υπάρχει και στο σπίτι σινουά, τότε περνάμε την σούπα μέσα από αυτό, για ακόμα καλύτερη υφή. Αν δεν υπάρχει, δεν χάθηκε ο κόσμος, αλλά καλό θα είναι κάποια στιγμή να επενδύσεις χρήματα σε ένα τέτοιο εργαλείο, μιας και είναι χρήσιμο, τόσο για να κάνουμε λείες σούπες όσο και σάλτσες. Σε περίπτωση που η σούπα σου έχει βγει πολύ σφιχτή, τότε μπορείς να προσθέσεις λίγο γάλα και λίγο νερό.
Όσο μαγειρεύεται η σούπα, κόβουμε τις φουντίτσες που κρατήσαμε σε πιο λεπτά κομμάτια. Τις βάζουμε σε ένα ταψάκι, τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Τις βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν. Υπολόγισε 10 λεπτά περίπου.
Σερβίρουμε σε βαθύ μπολ και βάζουμε από πάνω το ψητό κουνουπίδι και λίγα αμύγδαλα. Δοκιμάζουμε. Τελικά είχα δίκιο;

in

Αξιολογήστε το άρθρο

37 points
Upvote Downvote

7
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
6 Θέματα σχολίων
1 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
7 Συντάκτες σχολίων
ΠιπέριlogladyTawn TawnParisioscyora Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μάνα Κουράγιο
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Αύριο το μεσημέρι. Έχω τα πάντα, εκτός από κουνουπίδι. Μέχρι και αμύγδαλο φιλέ έχω! (έμεινε από τη βασιλόπιτα, μην πάει ο νους σας ότι κάνω γκουρμεδιές…)

Parisios
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Συμμετέχων

Ευχαριστώ για τη συνταγή, θα τη δοκιμάσω πάραυτα! Μία μικρή παράκληση, να γράφετε συχνότερα αν μπορείτε!

Tawn Tawn
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Πάνω που έτρωγα κάρυ με κουνουπίδι, ρεβύθια κ σκεφτόμουν τι ωραίο που είναι το κουνουπίδι!

cyora
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Μμμ, πολύ νόστιμη φαίνεται.

Μαύρο Γατί
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Αχ τις αγαπώ τετοιες συνταγές! Και το κουνουπίδι έχει τόσο ενδιαφέρουσες χρήσεις 🙂

loglady
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Λατρεύω τις σούπες και κουνουπίδι/μπρόκολο. Θα τη φτιάξω οπωσδήποτε, όπως και την κρεμμυδόσουπα της Λένας! Δεν πετάω και τη σκούφια μου για μαγειρική, όμως πρέπει να πω πως σε τούτο το σάιτ οι συνταγές είναι μία και μία.

Πιπέρι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μήπως έχεις link για την κρεμμυδόσουπα; Την έχασα!!!