in

Βατικανό: Για πρώτη φορά διορίστηκαν γυναίκες σε σημαντικές θέσεις

Ο Πάπας Φραγκίσκος διόρισε την Παρασκευή τέσσερις γυναίκες σε έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς του Βατικανού, για πρώτη φορά μετά την ίδρυση του πριν από μισό και πλέον αιώνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος διόρισε την Παρασκευή τέσσερις γυναίκες σε έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς του Βατικανού, για πρώτη φορά μετά την ίδρυση του πριν από μισό και πλέον αιώνα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Pope Francis in St Peters Square Nov 14 2018 Credit Marina Testino CNA

Η κίνηση του πάπα επικροτήθηκε από την Καθολική ομάδα γυναικών ως σημαντική πρόοδος.

Τρεις μοναχές και μια λαϊκή διορίστηκαν σύμβουλοι της Συνόδου των Επισκόπων, η οποία προετοιμάζει σημαντικές συνόδους από όλον τον κόσμο, που διεξάγονται κάθε λίγα χρόνια, με διαφορετικό θέμα κάθε φορά.

Ο Πάπας Παύλος VI ίδρυσε τη Σύνοδο των Επισκόπων το 1965 ως συμβουλευτικό σώμα για τους ποντίφικες. Εκπρόσωπος του Βατικανού ανέφερε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία, διορίζονται γυναίκες ως μέλη του σώματος. Δύο από τις τέσσερις γυναίκες είναι Ιταλίδες, η μοναχή και καθηγήτρια οικονομικών Αλεσάντρα Σμερίλι και η καθηγήτρια κοινωνιολογίας Σεσίλια Κόστα. Οι άλλες δύο είναι οι μοναχές Μαρία Λουίζα Μπερθόσα Γκονθάλεθ από την Ισπανία και η Ναταλί Μπεκάρ από τη Γαλλία.

«Η είδηση είναι θαυμάσια, διότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν δομές που να δίνουν βήμα στις γυναίκες, οι οποίες δεν είχαν καμία επιρροή στην προετοιμασία των Συνόδων» δήλωσε η η Ζουζάνα Φλιοσόφσκα, γενική διευθύντρια της Voices of Faith, μιας διεθνούς οργάνωσης που στοχεύει στην ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Τα μέλη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σε όλον τον κόσμο ανέρχονται στο 1,3 δισεκατομμύριο και πάνω από τους μισούς πιστούς είναι γυναίκες. Ακόμα και στα θρησκευτικά τάγματα, οι γυναίκες είναι τριπλάσιες από τους άντρες.

Τα δικαιώματα των γυναικών συζητήθηκε εκτενώς στην σύνοδο των Επισκόπων στο Βατικανό, τον περασμένο Οκτώβριο. Όπως σε όλες τις συνόδους, μέχρι τώρα, μόνο οι επίσκοποι και οι διορισμένοι ή οι εκλεγμένοι για αυτόν τον σκοπό είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν τα τελικά ψηφίσματα που θα αποστέλλονταν στον Πάπα.

Δύο λαϊκοί, μοναχοί που δεν είχαν ακόμα χειροτονηθεί, ψήφιζαν με την ιδιότητα τους, εκπροσωπώντας θρησκευτικά τάγματα, όμως μια Αμερικανίδα μοναχή δεν μπορούσε να ψηφίσει.

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι υπέγραψαν ένα ψήφισμα, με αίτημα να δοθεί ψήφος και στις γυναίκες στις επερχόμενες συνόδους. “Ελπίζουμε ότι αυτό θα είναι το πρώτο βήμα ώστε οι γυναίκες αντιπρόσωποι να αποκτήσουν ψήφο στην επόμενη σύνοδο”, είπε η Φλιοσόφσκα. Η Διεθνής Ένωση Ανωτέρων (UISG), χαιρέτησε επίσης τους διορισμούς.

Η επόμενη σύνοδος είναι προγραμματισμένη για τις 6-27 Οκτωβρίου. Βασικό αντικείμενο συζήτησης θα είναι οι ανάγκες της Εκκλησίας στην περιοχή του Αμαζονίου και το πώς θα αντιμετωπιστεί η έλλειψη ιερέων.

πηγή: Reuters

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

5 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
alpha.
alpha.
4 χρόνια πριν

Ο πάπας Φραγκίσκος είπε επίσης ότι η άμβλωση είναι σαν να προσλαμβάνεις εκτελεστή (‘hiring a hitman’), ακόμα και στην περίπτωση που μιλάμε για έμβρυο με σοβαρά προβλήματα υγείας που θα πεθάνει σύντομα μετά την γέννησή του.

https://www.nytimes.com/2019/05/25/world/europe/pope-abortion-sick-fetus.html

Bobos
Bobos
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  alpha.

Μόνο που στην προκειμένη δεν είπε απλά κάτι, έγινε πράξη η πρόσβαση γιναικών στη σύνταξη της ατζέντας των θεμάτων που συζητά η Καθολική εκκλησία. Επομένως έχουμε βάσιμες ελπίδες να σκεφτούμε ότι σε κάποια χρόνια ίσως η δήλωση περι εκτρώσεων να αλλάξει! Δεν αλλάζει ο κόσμος από τη μια μέρα στην άλλη.

alpha.
alpha.
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Bobos

Αν είναι σαν τα μούτρα του και πιστεύουν τα ίδια πράγματα, δεν νομίζω ότι αυτό είναι πρόοδος.
Για το πω και εγώ προβοκατόρικα, επειδή στους κόλπους τις Χρυσής Αυγής δρουν και γυναίκες, αυτό δεν νομίζω ότι μπορεί να μας κάνει χαρούμενους γιατί οι νεοναζιστές υποστηρίζουν την ισότητα, αλλά να ανησυχούμε για την διεύρυνση της βάσης τους και το γεγονός ότι οι γυναίκες αυτές δεν βλέπουν τον εγγενή μισογυνισμό της συγκεκριμένης οργάνωσης.

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  alpha.

“Δεν αλλάζει ο κόσμος από τη μια μέρα στην άλλη” Ναι, αλλα ούτε η Ιστορία είναι πάντοτε γραμμική και εξελισσόμενη, αντιθέτως κάνει πισωγυρίσματα, κύκλους, μέχρι και πήδους προς τα οπίσω. Στο έτος 2019 χάνουν γυναίκες τα αναπαραγωγικά τους δικαιώματα και την αυτοδιάθεση στο σώμα τους, στις ΗΠΑ. Επιπλέον η καθολική εκκλησία θα έπρεπε να είναι πιο φειδωλή, πλέον. Είναι υπεύθυνη για πολλαπλά κρούσματα aids-hiv στην αφρική και ορφανά παιδιά καθόσον είχε δαιμονοποιήσει το προφυλακτικό. Και υπεύθυνη για οικογένειες με αναρίθμητα παιδιά παντού στον κόσμο από την λατινική αμερική έως τις φιλιππίνες, που αδυνατούν να τα ζήσουν, με αποτελεσμα να έχουν… Διαβάστε περισσότερα »

Bobos
Bobos
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  βλαχάκι(το)

Αυτά που αναφέρεις δεν βλέπω πως αναιρούν το θετικό της συγκεκριμένης εξέλιξης. Δεν είπε κανείς ότι ο Πάππας είναι σωστός σε όλα του, αυτό που αναφέρεται στο άρθρο είναι μια προοδευτική απόφαση που λήφθηκε και που αποτελεί ιστορική στιγμή για τον τρόπο διακυβέρνηση της καθολικής εκκλησίας όπως την γνωρίζουμε. Είναι επίσης θετική εξέλιξη για το γυναικείο φύλλο επομένως δεν καταλαβαίνω γιατί να μην πανηγυρίσουμε αυτή – τη μικρή έστω- νίκη.