Τρώω κάθε μέρα ρύζι, πειράζει;

Ερώτηση απαντημένη από τη διατροφολόγο του Α,μπα, Ευαγγελία Σχοινά

Λένα μου συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα. Χαίρομαι τόσο πολύ που μπήκαν εδώ μέσα διατροφολόγος, ψυχολόγος και άλλοι άνθρωποι που τα έχουν τα θέματα. Όχι ότι οι δικές σου συμβουλές ήτανε κακές, ίσα ίσα το αντίθετο αλλά όσο να πεις είναι τελείως διαφορετικό να υπάρχουν άνθρωποι που έχουν σπουδάσει πάνω στους συγκεκριμένους τομείς. Το δικό μου το θέμα αφορά περισσότερο την διατροφολόγο της σελίδας αλλά δεν έχω ιδέα πως μπορώ να στείλω το ερώτημα μου σε εκείνη οπότε…. Ναι θα το πω… Σε χρησιμοποιώ ως ενδιάμεσο 😄Το θέμα μου είναι ότι είμαι μανιακιους ρυζοφαγους! Ναι! Μου αρέσει το ρύζι. Τρελαίνομαι για ρύζι από παιδί, τότε που ακόμα η μαμά μου χρησιμοποιουσε συνεχώς το ποίημα “τρως πολύ ρυζακι; είσαι κινεζακι; πόσες κουταλιτσες;” και δεν θυμάμαι καν αν είχε συνέχεια το ποίημα αυτό! Ακόμα και όταν έφυγα να σπουδάσω δεν υπήρχε κανένα φαγητό που έφτιαχνα και δεν το συνόδευα με λίγο ρυζακι. Ψητά μπιφτέκια με ρύζι. Μπριζόλες με ρύζι. Σνίτσελ με ρύζι. Καλά δεν το συζητώ για το κοτόπουλο με ρύζι. Από εκεί και πέρα κλασικά φαγητά με ρύζι όπως τα γεμιστά τα ορφανά (αλήθεια επειδή είναι χωρίς κιμά θεωρούνται ορφανά; ), τα γιουβαρλακια, τα υπέροχα και εξαιρετικά ντολμαδάκια (σόρυ για το άνοιγμα της όρεξης, εδώ κι εγώ μόλις πείνασα) αλλά αναρωτιέμαι το τόσο ρύζι κάνει καλό τελικά ή όχι; Και το επόμενο ερώτημα είναι :ας πούμε ότι κάνει καλό όπως λένε οι περισσότεροι στην Κίνα, όμως σε ποιο από όλα τα ρύζια αναφερόμαστε όταν λέμε ότι το ρύζι κάνει καλό; Σίγουρα δεν είναι τα ίδια ρύζια με της Κίνας. Και σίγουρα η επεξεργασία που περνούν τα περισσότερα όλο και κάτι τους αλλοιώνει.Όμως εδώ στην Ελλάδα έχουμε τόσα πολλά ρύζια και τελικά ποια είναι η καλύτερη επιλογή; Καρολίνα; Νυχάκι; Γλασέ; Αμερικής; Και αρκετά ακόμα που δεν μου έρχονται τώρα. Υ. Γ. Φτου μου σα δε ντρέπομαι ξέχασα το τελειότερο γλυκό! Το ρυζόγαλο!

 

Αγαπητή φίλη της σελίδας και του ρυζιού, σε ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια.

Το ρύζι ανήκει στα δημητριακά και αποτελεί βασικό τρόφιμο κυρίως στις Ασιατικές χώρες (το 90% της παγκόσμιας κατανάλωσης γίνεται εκεί), όπου καλλιεργείται για χιλιάδες χρόνια. Όταν συλλέγεται, οι κόκκοι είναι κλεισμένοι μέσα σε ένα σκληρό στρώμα φλοιού το οποίο όταν αφαιρείται εντελώς μας δίνει το λευκό ρύζι, ενώ όταν αφαιρείται μερικώς μας δίνει το καστανό. Καθώς ο κόκκος τους ρυζιού αποτελείται κυρίως από άμυλο, η θρεπτική αξία του καστανού ρυζιού είναι πολύ μεγαλύτερη, διότι το τμήμα του φλοιού που παραμένει είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, σελήνιο και άλλα θρεπτικά συστατικά τα οποία χάνονται σε ποσοστό μέχρι και 80% με την πλήρη αποφλοίωση. Επίσης, το καστανό ρύζι είναι πλούσιο και σε φυτικές ίνες, γεγονός που βοηθά στην καλή υγεία του εντέρου και μειώνει τον γλυκαιμικό δείκτη του τροφίμου. Όλες οι ποικιλίες του ρυζιού (μακρύκοκκο, μπασμάτι, νυχάκι κτλ) θεωρητικά μπορούν να υπάρξουν και σε καστανή εκδοχή, αλλά αυτά τα προϊόντα ήταν δυσεύρετα μέχρι πρόσφατα που πλέον η ζήτηση για πιο ποιοτικά και υγιεινά τρόφιμα έχει αυξηθεί. Το ποια ποικιλία θα προτιμήσουμε εξαρτάται βασικά από το τι θέλουμε να μαγειρέψουμε, καθώς οι διαφορές στην υφή τους αφού μαγειρευτούν είναι που ορίζουν ποια είναι κατάλληλη πχ για συνοδευτικό σε κρέας, ποια για ιταλικό risotto και ποια για γεμιστά.

Πέρα από την επιλογή της καστανής εκδοχής, υπάρχουν μερικοί ακόμη τρόποι να βεβαιωθούμε ότι το ρύζι που θα φάμε θα είναι θρεπτικό. Κατά την αγορά, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι ορισμένες εταιρείες που εμπορεύονται ρύζι συχνά χρησιμοποιούν μια επιπλέον τεχνική κατά την οποία το ρύζι περνά από ατμό, στεγνώνει καλά και αποφλοιώνεται εκ των υστέρων. Με αυτόν τον τρόπο, ένα μέρος των θρεπτικών συστατικών του φλοιού ενσωματώνεται στον κόκκο, οπότε παίρνουμε ένα πιο πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία προϊόν. Αν έχει περάσει από αυτή τη διαδικασία, το ρύζι θα αναγράφει στη συσκευασία τον όρο ”parboiled”. Φυσικά σημασία έχει και ο τρόπος προετοιμασίας και μαγειρέματος. Όταν προμηθευόμαστε ρύζι χύμα, θα πρέπει απαραιτήτως να το ξεπλύνουμε για να απομακρύνουμε ίχνη από χώμα, σκόνη και άλλους ρύπους. Αυτό έχει φανεί ότι παρασέρνει επίσης και ένα μέρος των θρεπτικών συστατικών, όπως και το μούλιασμα σε νερό πριν το μαγείρεμα. Σχετικά με το μαγείρεμα συγκεκριμένα, είναι προτιμότερο να μαγειρεύουμε το ρύζι με ακριβώς την ποσότητα νερού που χρειάζεται (συνήθως οι συσκευασίες αναγράφουν την αναλογία), παρά να το βράζουμε σε μεγάλη ποσότητα νερού, διότι και πάλι χάνεται ένα σημαντικό μέρος (περίπου 25-50%) των θρεπτικών συστατικών, το οποίο περνά στο νερό και καταλήγει στον νεροχύτη.

Σχετικά με την καθημερινή κατανάλωση ρυζιού, θεωρώ πως δεν είναι η καλύτερη επιλογή, ειδικά εάν πρόκειται για επεξεργασμένο λευκό ρύζι. Υπάρχουν δεδομένα από μελέτες που δείχνουν πως η μεγάλη κατανάλωση λευκού ρυζιού συνδέεται με αύξηση του κινδύνου για διαβήτη τύπου ΙΙ, ακόμη και στους ασιατικούς πληθυσμούς. Επίσης το ρύζι έχει την ικανότητα να δεσμεύει αρσενικό από το έδαφος και το νερό δέκα φορές πιο εύκολα από τα υπόλοιπα είδη σιτηρών, κάτι που τα τελευταία χρόνια έχει απασχολήσει τους αρμόδιους φορείς για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο, οπότε και σχεδιάζονται τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου με τροποποίηση των συνθηκών καλλιέργειας. Τέλος, αν υποθέσουμε ότι συνοδεύεις πράγματι όλα τα φαγητά σου με ρύζι, αυτό σημαίνει ότι έχεις περιορίσει σημαντικά την κατανάλωση άλλων σιτηρών που και εκείνα με τη σειρά τους θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην πρόσληψη ποικιλίας θρεπτικών συστατικών.

Αυτό λοιπόν που θα σου πρότεινα είναι να προτιμάς πάντα την καστανή εναλλακτική του ρυζιού που χρειάζεται η συνταγή σου ή/και να επιλέγεις την parboiled εκδοχή και να μην το βράζεις σε μεγάλη ποσότητα νερού. Επίσης, να περιορίσεις την κατανάλωση του σε 2-3 φορές / εβδομάδα και τις υπόλοιπες να συνοδεύεις το φαγητό σου με άλλα θρεπτικά τρόφιμα όπως ζυμαρικά ολικής, πλιγούρι, καλαμπόκι, κινόα κτλ.

ΥΓ: Εγώ είμαι λάτρης του ιταλικού risotto. Το αναφέρω σε περίπτωση που έχεις κάποια καλή συνταγή και νιώσεις εντελώς αυθόρμητα και αβίαστα την επιθυμία να τη μοιραστείς μαζί μας στα σχόλια 😉

in

Αξιολογήστε το άρθρο

57 points
Upvote Downvote

22
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
9 Θέματα σχολίων
13 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
15 Συντάκτες σχολίων
Εύα ΝτορμούσηΕυαγγελία ΣχοινάDrStrangeMagosTouOzzmumu Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Εγώ προσωπικά μπορω να βάλω μπασμάτι παντού. Είναι το μοναδικό ρύζι που μου αρέσει τοσοοοο πολυυυυ. Και γεμιστά κάνω με αυτό και σούπες μη σου πω. Και πλέον που η agrino έβγαλε κάστανο μπασμάτι που βράζει σε είκοσι.λεπτα μπορώ επιτέλους να τρώω ρύζι (τα τελευταία χρόνια λόγω ινσουλινοαντιστασης έχω αντικαταστήσει το λευκό ρύζι με πλιγούρι). Παντως αν πάρεις καστανό ρύζι να πάρεις αυτό που βράζει γρήγορα,το.γραφει η συσκευασία. Είναι λίγο πιο ακριβό αλλα το κανονικό καστανό δε βράζει ποτέ ,το έβραζα μια φορά για μιάμιση ώρα, και δεν τρωγοταν κιόλας. Επίσης κάπου είχα διαβάσει ότι από.ολες τις ποικιλίες λευκού ρυζιού… Διαβάστε περισσότερα »

Tokyo
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Καρολίνα. Το ρύζι του Μονακό που έχει πει και η Ζουμπουλία.

DrStrange
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αγοράζουμε 2 μπούτια κοτόπουλο. Τα βράζουμε με 1.5 λίτρο νερό. Σουρώνουμε το ζουμί και αφού κρυωσει το βάζουμε σε ένα μπουκάλι περνώντας τον από ένα σουρωτήρι. Προφανώς τρώμε το κοτόπουλο και μόλις κάναμε το πρώτο βημα για ένα σωστό ριζότο. Έχουμε ζωμό που μπορούμε να κρατήσουμε στο ψυγείο για αρκετές μέρες. Όταν αποφασίσουμε να φτιάξουμε το ριζότο, ψιλοκοβουμε ένα κρεμμυδάκι και με λίγο ελαιόλαδο το σωταρουμε ίσα να μαραθει στο πιο μεγάλο τηγάνι που εχουμε. Ρίχνουμε το ρύζι μεσα και το γυρίζουμε να γυαλίσει. Σβήνουμε με 150 ml λευκό κρασί. Φροντίζουμε να έχουμε βγάλει από το ψυγείο τα 750 ml… Διαβάστε περισσότερα »

MagosTouOzz
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Η βάση του ριζότο είναι τέλεια όπως την περιέγραψε ο Dr Strange. Δοκίμασε αντί για ξέρω κρεμμύδι να βάλεις φρέσκο αλλά μόνο τα λευκό μέρος, και λίγα α τα πράσινα φύλλα μαζί και 2-3 σκελίδες σκόρδο. Επίσης να έχεις από πριν ψιλοκομμένο σπανάκι (300-400γρ) και αρκετό φρέσκο βασιλικό. Και στα δύο πρέπει να αφαιρέσεις τα υγρά για να μην χαλάσουν την σύσταση του ριζότο. Όταν έχει σοταριστει το κρεμμύδι ρίχνεις μέσα το σπανάκι με το βασιλικό και κουκουνάρι (100γρ) τα σοταρεις 2-3 λεπτά και μετά ρίχνεις το ρύζι, και συνεχίζεις την συνταγή όπως τα λέει ο Dr Strange. Ουσιαστικά είναι… Διαβάστε περισσότερα »

Εύα Ντορμούση
Μέλος
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Περιεχομένου
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Ευαγγελία, πέρνα από Ηράκλειο, κερνάμε! (κι η ρακή πάει με το ριζότο 😉 )

no-no
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Έμαθα 2 καινούρια πράγματα με την απάντηση: Τι σημαίνει parboiled και πότε και γιατί χρειάζεται να το πλένουμε (είχαμε διαφωνία με τη μαμά μου πάνω σε αυτό – τα πλένει όλα τα ρύζια, πρέπει να την ενημερώσω :))
Συνταγή για ρυζότο που φτιάχνω συχνά (και ως συνοδευτικό σε τραπέζι):
http://www.knorr.gr/sintages/detail/19685/1/anoixiatiko-rizoto-me-lahanika
Κάνω παραλλαγές στα λαχανικά, βάζω ότι έχω (κολοκυθάκι και καρότο είναι εύκολο και απλό)

Απαστράπτουσα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

Έχω διαβάσει ότι επειδή το ρύζι περιέχει αρσενικό, για να το περιορίσουμε, θα πρέπει να το βράζουμε σε μεγάλη ποσότητα νερού και μετά να το σουρώνουμε και όχι σε μικρή ποσότητα νερού που περιμένουμε να απορροφηθεί. Επίσης το μπασμάτι περιέχει λιγότερο αρσενικό. Αν έτρωγα προσωπικά πολύ ρύζι και δε μπορούσα να το περιορίσω, νομίζω ότι θα το μούλιαζα αποβραδίς και μετά θα το έβραζα σε πολύ νερό σε αναλογία 5:1 και θα σούρωνα. Επίσης να μην ξεχνάμε ότι το ρύζι δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεσταίνεται.

Origami Lover
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Γιατί;

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Να και τώρα κάθομαι μέσα στη μαύρη νύχτα και σκέφτομαι όλο αυτό το ρύζι που έχω φάει μετά από δύο και τρεις μέρες είτε ζεσταίνοντας το κανονικά είτε ελάχιστα είτε και καθόλου,έτσι κρύο από το τάπερ. Ζω από θαύμα μου φαίνεται!

mumu
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Mitsi, μια από τα ίδια!

Απαστράπτουσα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

Ευαγγελία ωχ… εγώ μπορεί να έφτιαχνα ένα ταψί γεμιστά και να έτρωγα και 4 μέρες παγωμένα απ το ψυγείο. Είμαι αυτή που φτιάχνει γεμιστά και τα παίρνει σε τάπερ στις διακοπές για να καταλάβεις. Δεν πρέπει να το κάνω δηλαδή. Η σε ένα τραπέζι που το ρύζι είναι σε θερμοκρασία δωματίου πολλές ώρες πάλι δεν πρέπει να καταναλώνεται. Να μην πω για τη ζεστή σούπα αυγολέμονο. Προσωπικά το παίρνω στα σοβαρά το θέμα του ρυζιού γιατί μου έχουν πει για μια οικογένεια που κατέληξε από δηλητηρίαση. Ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες.

yiota007
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Ωχ, με τάραξες με τα γεμιστά.
Είναι το αγαπημένο μου φαγητό και η γεύση του δεν χάνει σε τίποτε όταν κρυώνει (εύγε, το τάπερ στις διακοπές δεν το είχα σκεφτεί).
Τι θ΄ απογίνουμε τώρα, οϊμέ / παναγιά μου / μα το μεγάλο μανιτού;

Εδιτ: Ωχ, ωχ, κολοκυθάκια γεμιστά, κληματόφυλλα, κολοκυθοκορφάδες όχιιιιιιιι

Μαριάννα Θ.
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Ελπίζω να το τρως το ρύζι και με λαχανικά γιατί όλο για κρέας μας μίλησες. Που αυτό είναι μια άλλη ερώτηση: Πόσο κρέας κάνει να τρώει κανείς; Προσωπικά τρώω μία φορά την εβδομάδα στήθος γαλοπούλας και μία στις 10 μέρες κόκκινο κρέας. Μου κάνει εντύπωση όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν κρέας συχνά, και κυρίως με όσπρια που εγώ θεωρώ ότι είναι για να κάνεις “αποτοξίνωση” από το κρέας, όχι για να το συνοδέψεις.

DrStrange
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Όπως σωστά γράψαν ξέχασα την μία κουταλιά φρέσκο βούτυρο στο τέλος για να γυαλίσει και να πάρει γεύση…

papia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Κρίμα που είναι και πιο ακριβό (ή στην περιοχή μου τουλάχιστον) το καστανό, κατά τη γνώμη μου είναι και πιο νόστιμο.

ti eipes twra
Επισκέπτης
Συμμετέχων
ti eipes twra

Καλα τόσα χρονια δεν το βαρέθηκες το ρύζι?
Το ρυζι δεν προσφέρει και πολλά απο άποψη βιταμινών. και ιχνοστοιχείων.
Ολο υδατάνθρακες ( άρα αυξηση βάρους ) ειναι.