Τουρκία: Γυναίκες βουλευτές τραγουδούν το σύνθημα «ο βιαστής είσαι εσύ» μέσα στην Εθνική Συνέλευση

Οι πολιτικοί τραγουδούν δυνατά για να διαμαρτυρηθούν για την κακοποίηση και την βία κατά των γυναικών

Από τα έδρανα της Βουλής, αποφάσισαν οι γυναίκες πολιτικοί της Τουρκίας- στο πλευρό τους και άντρες- να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα κατά της βίας των γυναικών, χτυπώντας τα χέρια τους ρυθμικά (κίνηση  γνωστή ως «διαμαρτυρία Las Tesis») και κρατώντας φωτογραφίες θυμάτων κακοποίησης που έχουν σκοτωθεί.

Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα από μια ομάδων υπεράσπισης δικαιωμάτων των γυναικών στην Τουρκία, δείχνει πως 440 γυναίκες σκοτώθηκαν από άντρες τον περασμένο χρόνο. Από το 2012, όταν η Άγκυρα ψήφισε νόμο για την προστασία των γυναικών τα θύματα διπλασιάστηκαν. Ωστόσο στην Τουρκία δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή για τις γυναικοκτονίες.

Σκοπός της κίνησης αυτής ήταν να αναδειχθεί εκ νέου το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας και να αναλάβει δράση ο υπουργός Εσωτερικών, Süleyman Soylu, που βρίσκονταν εντός του Κοινοβουλίου εκείνη την στιγμή, δήλωσε η Sera Kadigil, αναπληρώτρια βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος. 

«Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στην οποία πρέπει να έχεις βουλευτική ασυλία για να συμμετάσχεις σε αυτή τη διαμαρτυρία, χάρη σε σας», τόνισε η πολιτικός.

Ο Soylu απάντησε πως όλοι οι Τούρκοι αισθάνονται θλίψη όταν μια γυναίκα δολοφονείται και πρόσθεσε πως ο ύμνος τραγουδήθηκε στη Χιλή για διαφορετικούς λόγους. Ο ίδιος απέρριψε τους στίχους που αποκαλούν την αστυνομία και το κράτος, «βιαστές» και «δολοφόνους».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, το 38% των γυναικών στην Τουρκία έχουν υποστεί βία και κακοποίηση από σύντροφο τους κατά την διάρκεια της ζωής τους, όταν το ίδιο ποσοστό στην Ευρώπη κυμαίνεται στο 25%.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

59 points
Upvote Downvote

2
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
2 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
2 Συντάκτες σχολίων
hineni_hineni Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

“Από το 2012, όταν η Άγκυρα ψήφισε νόμο για την προστασία των γυναικών τα θύματα διπλασιάστηκαν.”
Αυτό το γεγονός χρειάζεται μελέτη.

hineni_hineni
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εναλλακτική αντί του “γυναίκες βουλευτές”?