in

To Πανεπιστήμιο του Αϊντχόφεν ανοίγει ακαδημαϊκές θέσεις εργασίας μόνο για γυναίκες

To πρόγραμμα Irène Curie Fellowship έχει σκοπό να εξαλείψει τις έμφυλες επαγγελματικές ανισότητες και θα διαρκέσει πέντε χρόνια

Για τους επόμενους 18 μήνες, όλες οι ακαδημαϊκές θέσεις εργασίας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Αϊντχόφεν θα είναι ανοιχτές σε γυναίκες υποψήφιες σε μια προσπάθεια γεφύρωσης του επαγγελματικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Καταγραφή 41

Για τους επόμενους 18 μήνες, όλες οι ακαδημαϊκές θέσεις εργασίας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Αϊντχόφεν θα είναι ανοιχτές σε γυναίκες υποψήφιες σε μια προσπάθεια γεφύρωσης του επαγγελματικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων.

Εάν μια κενή θέση δεν καταφέρει να προσελκύσει κατάλληλους υποψηφίους μέσα σε έξι μήνες, τότε θα ανοίξει και για άντρες ενώ μετά από 18 μήνες ολόκληρο το πρόγραμμα θα αναθεωρηθεί, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο. Το Πανεπιστήμιο αναμένει να καλύψει περίπου 150 θέσεις μέσα στα επόμενα χρόνια.

Oι αρχάριες θα λάβουν ένα επιπλέον πακέτο εκκίνησης των 100.000 ευρώ που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τη δική τους έρευνα μαζί με ένα ειδικό πρόγραμμα καθοδήγησης.

«Προσδίδουμε μεγάλη σημασία στον ισότιμο σεβασμό και τις ίσες ευκαιρίες για γυναίκες και άντρες» δήλωσε ο πανεπιστημιακός πρύτανης Frank Baaijens. «Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι ένα ποικιλόμορφο εργατικό δυναμικό αποδίδει καλύτερα. Αυτό οδηγεί σε καλύτερες στρατηγικές, πιο δημιουργικές ιδέες και ταχύτερη καινοτομία».

Καταγραφή 40

Τα ήδη υπάρχοντα μέτρα που εφαρμόζονται για την αύξηση του αριθμού των γυναικών στο ακαδημαϊκό προσωπικό του Πανεπιστημίου δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. «Το γεγονός ότι σχεδιάζουμε να επεκτείνουμε σημαντικά το ακαδημαϊκό προσωπικό μας μέσα στα επόμενα χρόνια ίσως λειτουργήσει ως μέσο να κάνουμε ένα δραστικό και μεγάλο βήμα προς τα εμπρός» συμπλήρωσε ο πρύτανης.

Συνολικά το Πανεπιστήμιο θέλει τουλάχιστον το ήμισυ όλων των νεοπροσληφθέντων βοηθών καθηγητών να είναι γυναίκες ενώ το μίνιμουμ για αναπληρωτές καθηγητές και καθηγητές να είναι το 35% .

πηγή

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

10 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
μαύρο πρόβατο
μαύρο πρόβατο
4 χρόνια πριν

Εγώ (που με αφορά και προσωπικότατα το θέμα) δεν ξέρω αν χαίρομαι ή αν με θυμώνει περισσότερο…
και εξηγούμαι, μου μοιάζει σαν να μας κάνουν χάρη (τι να κάνεις, δεν μπορούνε οι καημένες τον ανταγωνισμό/δεν είναι αρκετά άξιες, άρα χρειάζονται ειδική μεταχείριση για να τα καταφέρουν). Δεν ξέρω αν είναι υπέρ μας ή κατά μας… αυτό…

(φούντωσα-φούντωσα)

Matryoshka
Matryoshka
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  μαύρο πρόβατο

Ναι δεν ξέρω, είναι σαν τους μαθηματικούς διαγωνισμούς μόνο για κορίτσια…

BabyDoll
BabyDoll
4 χρόνια πριν

Δεν ξέρω κατά πόσο συμφωνώ με την συγκεκριμένη απόφαση, νομίζω είναι περισσότερο για το θεαθήναι παρά για μια ουσιαστική αλλαγή γιατί μετά τους 18 μήνες τι; Αντί να αποκλείσουν τους άντρες από την διαδικασία θα μπορούσαν να την κάνουν πιο δίκαιη για τις γυναίκες. Με αυτό που κάνουν είναι σαν να παραδέχονται ότι τα άτομα που προσλαμβάνουν δεν είναι αντικειμενικοί και κρίνουν τους υποψηφίους με βάση το φύλο. Τα επιμορφωτικά σεμινάρια ή περισσότερη προσοχή στην επιλογή των ατόμων που ασχολούνται με αυτή την διαδικασία θα ήταν καλύτερη λύση. Επίσης θα μπορούσαν να ζητάνε CV χωρίς προσωπικά στοιχεία (όνομα, φύλο, φυλή,… Διαβάστε περισσότερα »

Bobos
Bobos
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  BabyDoll

Όταν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε κάποιο ζήτημα και εν τέλη να το εξαλείψουμε, το πρώτο βήμα είναι να το αναγνωρίσουμε. Αν δεν δεχτούμε ότι ναι, υπάρχει η διάκριση με βάση το φύλο και έχει συνέπειες στην πρόσβαση των γυναικών σε εκπαίδευση και επαγγελματικές ευκαιρίες πως θα προχωρήσουμε; Εξαλείφοντας τον παράγοντα που δημιουργεί την ανισότητα (άνδρες υποψήφιοι ) δίνετε η ευκαιρία σε ικανότατες γυναίκες που έχουν δουλέψει σκληρά, να κριθούν με ίσους όρους μεταξύ τους και η καλύτερη να πάρει τη θέση- με την αξία της. Μόνο έτσι θα αυξηθεί η παρουσία των γυναικών σε ανδροκρατούμενους τομείς. Η πρωτοβουλία αυτή δεν προέρχεται… Διαβάστε περισσότερα »

BabyDoll
BabyDoll
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Bobos

Passenger ο παράγοντας που δημιουργεί την ανισότητα δεν είναι οι άντρες αλλά το σύστημα αξιολόγησης και πρόσληψης. Υπάρχει διάκριση με βάση το φύλο γι αυτό και πρότεινα λύσεις που βοηθούν την εξάλειψη αυτού του παράγοντα. Είναι σαν να λένε στις γυναίκες, ως πανεπιστήμιο δεν συνηθίζουμε να προσλαμβάνουμε γυναίκες γιατί είμαστε σεξιστές, για ένα χρόνο θα προσλάβουμε μόνο γυναίκες για αν φτιάξουμε την εικόνα μας και μετά πάλι τα ίδια. Το να αυξηθεί απλά η παρουσία δεν βελτιώνει την θέση των γυναικών και στα μάτια των σεξιστών φαίνεται ως ειδική μεταχείριση ενισχύοντας την άποψη που έχουν πολλοί ότι πλέον οι γυναίκες… Διαβάστε περισσότερα »

Bobos
Bobos
4 χρόνια πριν

Σημαντική πρωτοβουλία. Εύχομαι να είναι το έναυσμα για περισσότερες πρωτοβουλίες τέτοιου τύπου 🙂

Lady Chatterley
Lady Chatterley
4 χρόνια πριν

Υπέροχο και πολύ αισιόδοξο! Ήμουν πρόσφατα σε συνέδριο σχετικά με την άνιση αντιπροσώπευση των φύλων στον ακαδημαϊκό χώρο και, όταν προτάθηκε αυτή η λύση, μόνο που δεν πέσανε να την φάνε την ομιλήτρια. Και άντρες και γυναίκες. Οι άντρες αντέδρασαν για ευνόητους λόγους. Οι γυναίκες διότι ένιωσαν πως με αυτόν τον τρόπο μειώνεται ο ανταγωνισμός (αριθμητικά – αφού λιγότεροι υποψήφιοι θα κάνουν αίτηση) και πως κατ’επέκταση δεν θα δείχνει ωραία στο ιστορικό τους. Του στυλ ότι θα λένε ‘Να, αυτή που πήρε τη θέση από τύχη και άρα δεν είναι καλή ερευνήτρια’. Ελπίζω σε λίγα χρόνια να τα έχουμε ξεπεράσει… Διαβάστε περισσότερα »

bozonio
bozonio
4 χρόνια πριν

Δεν καταλαβαίνω τα αρνητικά σχόλια ειδικά από γυναίκες του τύπου «δε θελουμε να μας κάνουν χάρη» ή τα «αντίστροφος σεξισμός» των σχολίων του Facebook. Πρόκειται για μια υποτροφία συγκεκριμένου πανεπιστημίου για συγκεκριμένο χρόνο προορισμένη για μια ομάδα που έχει να αντιμέτωπισει διακρίσεις και προκαταλήψεις, δηλαδή αυξημένη δυσκολία. Η ομάδα αυτή είναι γυναίκες σε ακαδημαϊκές θέσεις στον τομέα της τεχνολογίας. Έτσι λειτουργούν οι υποτροφίες. Στηρίζουν κάποια ομάδα που για κάποιο λόγο της είναι πιο δύσκολο να προχωρήσει στον τομέα. Έτσι υπάρχουν υποτροφίες για ανθρώπους από συγκεκριμένες χώρες, με χαμηλό εισόδημα, άτομα με αναπηρία, ανθρώπους που αναγκάστηκαν να αφήσουν την ακαδημαϊκή καριέρα… Διαβάστε περισσότερα »

BabyDoll
BabyDoll
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  bozonio

Bozonio, η υποτροφία δεν αποκλείει τις υπόλοιπες ομάδες απλά ευνοεί μια μειονότητα. Σε αυτή την περίπτωση στις γυναίκες θα δίνεται μια επιδότηση 100Κ για την έρευνά τους το οποίο θεωρώ σωστό για να υπάρξουν και περισσότερες υποψήφιες. Αλλο στηρίζω μια ομάδα κι άλλο αποκλείω όλες τις υπόλοιπες. Ας έχουν προτεραιότητα οι γυναίκες κι ας χρηματοδοτούνται, ο αποκλεισμός είναι που δεν μου κάθεται καλά. Αν δηλαδή ένα νοσοκομείο δημιουργούσε ένα πρόγραμμα όπου για 18 μήνες θα προσλάμβαναν μόνο άντρες νοσοκόμους γιατί μειονεκτούν πολύ έναντι των γυναικών τι θα έλεγες; Κατανοώ την θέση σου γιατί ζούμε ακόμα σε πατριαρχική κοινωνία (αλλού λιγότερο… Διαβάστε περισσότερα »

bozonio
bozonio
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  BabyDoll

Δεν καταλαβαίνω τι λες, όταν μια υποτροφία είναι για μια καταπιεσμένη ομάδα αποκλείονται οι υπόλοιποι. Λέω για υποτροφίες οι οποίες απευθύνονται μόνο πχ σε υποψήφιους από την υποσαχάρια Αφρική. Υπάρχουν παρα πολλές τέτοιες, και καλώς υπάρχουν. Μάλλον εννοείς το «θα προτιμηθούν υποψήφιοι από υπό-εκπροσωπούμενες ομάδες» το οποίο επίσης υπάρχει σε κάποιες αγγελίες. Και αυτό καλώς υπάρχει, και τα δυο έχουν το ρόλο τους. Πολλές φορές όμως αυτές οι διατυπώσεις δεν έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα για τους υποψήφιους όπως έχουν δείξει κάποιες έρευνες. Αντίθετα άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι συνεχίζουν να υπάρχουν συστηματικές διακρίσεις με βάση το φύλο, τη φυλή κτλ. Και… Διαβάστε περισσότερα »