in

Το κίνημα #MeToo στην Κίνα συγκεντρώνει πλήθος κατηγοριών με ταχύτατους ρυθμούς

Την περασμένη εβδομάδα στην Κίνα κατηγορήθηκαν δεκάδες άντρες, ανάμεσα τους και αρκετά δημόσια πρόσωπα- δημοσιογράφοι, τηλεοπτικοί παρουσιαστές, προπονητές- για σεξουαλική επίθεση, με το κίνημα #MeToo να αποκτά επιπλέον δύναμη κόντρα στις προσπάθειες των αρχών να το καταστείλουν ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

south korea metoo revolution c5273a52 3b0c 11e8 8aa5 05fdb8d0ae52

Την περασμένη εβδομάδα στην Κίνα κατηγορήθηκαν δεκάδες άντρες, ανάμεσα τους και αρκετά δημόσια πρόσωπα- δημοσιογράφοι, τηλεοπτικοί παρουσιαστές, προπονητές- για σεξουαλική επίθεση, με το κίνημα #MeToo να αποκτά επιπλέον δύναμη κόντρα στις προσπάθειες των αρχών να το καταστείλουν.

«Δεν υπάρχει βιομηχανία όπου αυτό δεν συμβαίνει. Αυτές δεν είναι μεμονωμένες περιπτώσεις» αναφέρει η Yi Xiaohe, παραγωγός από την Σανγκάη που κατηγόρησε γνωστό δημοσιογράφο για σεξουαλική παρενόχληση το 2011.

Πάνω απο 20 γυναίκες ισχυρίστηκαν πως έχουν πέσει θύματα πρώην εργοδοτών, γνωστών ή συναδέρφων. Την Δευτέρα ο ιδρυτής ενός γνωστού φιλανθρωπικού ιδρύματος παραδέχτκε πως βίασε μια γυναίκα, προκαλώντας νέες μαρτυρίες.

Την Τετάρτη, μια γυναίκα δημοσίευσε online μια δήλωση στην οποία κατηγορεί τον δημοσιογράφο Zhang Wen ότι την βίασε τον Μάιο. Έξι ακόμη γυναίκες τον κατηγόρησαν, συμπεριλαμβανομένου της Yi, για κακοποίηση αλλά εκείνος αρνήθηκε τις κατηγορίες δηλώνοντας πως υπήρχε συναίνεση. Ανέφερε ότι προσπαθούν να τον βλάψουν και πως το φιλί και η αγκαλιά συνηθίζεται σε αυτήν την βιομηχανία.

Η Yi σε ανοικτή επιστολή διηγείται λεπτομερώς το περιστατικό. Γράφει πως εργαζόταν εκείνη την περίοδο στην εφημερίδα China Newsweek, όταν δέχτηκε πρόσκληση από τον εργοδότη της Zhang να γευματίσουν μαζί. Όταν συναντήθηκαν αναφέρει πως εκείνος έβαλε το χέρι του στο μηρό της. Ο Zhang απάντησε στην ανάρτηση λέγοντας πως «Αυτό που συνέβη εκείνη την νύχτα ήταν συναινετικό. Δεν ανάγκασα κανέναν να κάνει αυτό που περιγράφεται στο διαδίκτυο».

Εν συνεχεία ένα νέα κύμα κατηγοριών ξέσπασε, εναντίον πασίγνωστου παρουσιαστή του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού CCTV της Κίνας, ο οποίος κατηγορήθηκε πως θώπευσε μια πρακτικάρια. «Με είχαν στείλει να του πάω φρούτα στο καμαρίνι του. Εκείνος ξεκίνησε να μου λέει για την επιρροή που έχει στα media. Καθώς μιλούσε έγινε πιο ζωηρός, ήρθε προς το μέρος μου και ξεκίνησε να με πασπατεύει». Η κοπέλα κατάφερε να δραπευτεύσει όταν ένας καλεσμένος του σόου μπήκε μέσα.

«Μερικοί πιστεύουν ότι η σεξουαλική παρενόχληση δεν είναι συνηθισμένη» δήλωσε στην Guardian, διατηρώντας την ανωνυμία της. «Θα ήθελα να επικοινωνήσω στους ανθρώπους ότι είμαι φίλος, συγγενής, συμμαθητής, συνάδερφος ή γνωστό σας και έχω βιώσει σεξουαλική παρενόχληση. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Συμβαίνει σε πραγματικούς ανθρώπους δίπλα σας».

Η Yi μαζί με άλλους καλούν κι άλλες γυναίκες να δηλώσουν ανοικτά #MeToo. Από τότε που δημοσίευσε την κατηγορία της έχει λάβει περίπου 200 μηνύματα που περιγράφουν κακοποίηση, επίθεση και παρενόχληση. Περιοδικό στο Πεκίνο που ζήτησε από τους αναγνώστες να μοιραστούν τις εμπειρίες τους δήλωσε ότι πλημμύρησαν με περισσότερες από 1700 ιστορίες μέσα σε 24 ώρες. Δικηγόρος που πρόσφερε δωρεάν εκπροσώπηση στα θύματα ανέφερε πως δέχτηκε 30 αιτήσεις σε μια μέρα.

Το ξύπνημα της δύναμης των γυναικών σηματοδοτείται από την ταχεία εξάπλωση του #MeToo στην Κίνα, το οποίο μέχρι πρόσφατα περιοριζόταν ως νεοσύστατο στα πανεπιστήμια. «Οι γυναίκες φανερώνουν τις ιστορίες τους και αγωνίζονται περισσότερο για τα δικαιώματα τους» δηλώνει δημοσιογράφος στο Πεκίνο. «Ωστόσο υπάρχει ακόμη αρκετή πίεση καταστολής του κινήματος. Οι φωνές που είναι αντίθετες στην αφύπνιση των γυναικών παραμένουν περισσότερες».

Η Yi δήλωσε πως ενώ είχε κανονίσει να δώσει συνέντευξη σε μια εφημερίδα, ακύρωσαν το ραντεβού τους λέγοντας πως δεν μπορούν να αναφέρονται άλλο σε αυτό το θέμα. Ο λογαριασμός Wechat στο Πεκίνο που συγκέντρωνε ιστορίες γυναικών #MeToo έκλεισε.

Η συζήτηση σχετικά με το #MeToo οδηγεί σε θέματα σχετικά με τα δικαιώματα, την οργάνωση της κοινωνίας και σε διαμαρτυρίεςπράγματα που οι αρχές στην Κίνα καταπνίγουν.

Η λογοκρισία δεν είναι το μόνο εμπόδιο. Η αστυνομία πιέζει συχνά όσους καταγγέλουν σεξουαλική κακοποίηση να παραιτηθούν από τις υποθέσεις τους, ειδικά όταν δεν αφορούν βιασμό. Η ποινική δίωξη είναι σπάνια και περιορίζεται σε αποζημίωση και απολογία σύμφωνα με νομικούς εμπειρογνώμονες.

Η κοπέλα που κατείγγειλε τον παρουσιαστή δέχτηκε πιέσεις από την αστυνομία να αποσύρει την έκθεση της, δεδομένης της «τεράστιας θετικής επιρροής» του οικοδεσπότη στην κοινωνία. «Η σεξουαλική παρενόχληση δεν είναι απαραίτητα θέμα φύλου, αλλά δύναμης» είπε η πρώην πρακτικάρια «οι δυνατοί επιβάλλονται και κακοποιούν τους αδύναμους».

«Ακόμη και η αυστηρότερη λογοκρισία δεν μπορεί να σου αφαιρέσει το δικαίωμα να μιλήσεις. Το νόημα του #MeToo είναι να κάνει περισσότερους ανθρώπους να μιλήσουν».

Η Yi σκοπεύει να δημοσιεύσει τις εκατοντάδες ιστορίες κακοποίησης που έλαβε. «Μπορεί οι γυναίκες εδώ να μην κάνουν τόσο θόρυβο όσο στο εξωτερικό αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωπο που θα μαθαίνουν από αυτό. Θα αρχίσουν να σκέφτονται τις πράξεις τους. Δεν έχει σημασία γυναίκες ή άντρες, αυτό θα τους ενθαρρύνει να μιλήσουν προς τα έξω».

Tο άρθρο δημοσιεύτηκε στην Guardian

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια