Το αεροπλάνο του μέλλοντος

Μια ομάδα φοιτητών ενός Ολλανδικού πανεπιστημίου πήραν την πρώτη θέση σε διαγωνισμό καινοτομίας που διοργανώθηκε από την Airbus

© AIRBUS / Φωτο: G FRAYSSE

Πρόκειται για την καινοτομία μιας ομάδας φοιτητών, που μέσω νέων (και παλιών) τεχνολογιών βρήκαν τρόπους να μειώσουν το βάρος των αεροπλάνων, και κατά συνέπεια τα καύσιμα και τους ρύπους που αυτό συνεπάγεται.

Δύο πράγματα μου τράβηξαν την προσοχή:

1) Πώς μια απλή ιδέα μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά. Η ιδέα των παιδιών ήταν απλή: ασύρματα “κουμπιά”. Οι ασύρματοι διακόπτες είναι μια τεχνολογία αρκετά συνήθης (σκεφτείτε το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασής σας), ωστόσο κανείς μέχρι τώρα δεν την είχε εφαρμόσει σε αεροπλάνα. Με την ιδέα τους, κουμπιά όπως το “φωτάκι” πάνω από τη θέση του επιβάτη, συνδέονται ασύρματα με ένα κεντρικό σύστημα, με αποτέλεσμα να μην χρειάζονται πλέον καλώδια που προσθέτουν (αχρείαστο) βάρος σε ένα αεροπλάνο. Λιγότερο βάρος -> λιγότερα καύσιμα -> λιγότεροι ρύποι -> καλύτερο περιβάλλον για όλους. Τόσο απλό, και όμως τόσο σημαντικό.

2) Ένα ελληνικό όνομα στην νικήτρια ομάδα. Διαβάζοντας τα μέλη της ομάδας, χάρηκα πολύ να διαβάσω ένα ελληνικό όνομα ανάμεσά τους, αυτό του Νίκου Κουβέλα. Δεν γνωρίζω τον Νίκο, έτυχε απλά να δω το νέο γιατί σπούδασα κι εγώ στο ίδιο Ολλανδικό πανεπιστήμιο με εκείνον. Χάρηκα να δω το όνομά του στην ομάδα, όχι γιατί τυχαίνει να είμαστε από την ίδια χώρα, αλλά γιατί ξέρω τη σκληρή δουλειά που κάνουμε μεγαλώνοντας στην Ελλάδα, να μάθουμε, να σπουδάσουμε, να εξελιχθούμε. Και είναι όμορφο να βλέπεις πως αυτές οι προσπάθειες μπορούν να αναγνωριστούν, και δεν υπερσκιάζονται πάντα από σύγχρονες καρικατούρες, τύπου παίκτες του Power of Love. Χθες έτυχε και διάβασα το άρθρο σχετικά με τα tips της Σταματίνας Τσιμτσιλή. Σήμερα χαίρομαι που υπάρχει και η άλλη πλευρά της Ελλάδας.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

44 points
Upvote Downvote

1
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
1 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
1 Συντάκτες σχολίων
Alex Rainers Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Alex Rainers
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Η φάση που να θες καφέ και να το λιβσρις στο πατημα και απλά ν αποφασίσεις να πάρεις από το αεροδρόμιο στην καθοδο