Τι μπορεί να κάνει ο φεμινισμός για τα αγόρια

Μια από τις πολλές πολιτικές ειρωνείες της εποχής μας είναι πως η πιο ισχυρή πολιτιστική στιγμή του φεμινισμού συνέπεσε με την άνοδο του ακραίου μισογυνισμού. Ενώ οι γυναίκες διαμαρτύρονται, διεκδικούν την προεδρία και «αγκαλιάζουν» το κίνημα για την ισότητα των φύλων σε χρόνο ρεκόρ, μια γενιά νέων, ως επι το πλείστον λευκών ανδρών, ριζοσπαστικοποιείται πιστεύοντας πως τα προβλήματα τους οφείλονται στην αυξανόμενη πρόοδο των γυναικών.

Ακόμα και αν πρόκειται για μισογυνική τρομοκρατία, η αγωνία που υφίσταντο οι νέοι άντρες να έχουν σεξουαλική δύναμη επάνω στις γυναίκες σε συνδυασμό με την επιμονή να αναπαράγουν το στερεοτυπικό μοντέλο του «πραγματικού άντρα», ως ισχυρού και βίαιου, κάνει σαφές την τεράστια ανάγκη για παρέμβαση

Αν και οι φεμινίστριες πάντα αναγνώριζαν την αγωνία που αντιμετωπίζουν τα αγόρια σε ένα πατριαρχικό σύστημα, δεν έχουμε οικοδομήσει τις ίδιες δομές στήριξης σε αντίθεση με τα κορίτσια. Αν θέλουμε να εμποδίσουμε την «βύθιση» των νεαρών αντρών στον σεξισμό, αυτό πρέπει να αλλάξει.

Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του φεμινισμού είναι η δημιουργία μιας εναλλακτικής κουλτούρας για τα κορίτσια και τις γυναίκες που αναζητούν απελευθέρωση από τους κυρίαρχους περιορισμούς. Κορίτσια που ενοχλούνται από τα μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς, για παράδειγμα, μπορούν να στραφούν σε ακτιβιστικά κινήματα θετικότητας του σώματος.

Όσοι από μας βρίσκουν την παραδοσιακή αντιμετώπιση των γυναικών από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μη ελκυστική, μπορούν να διαβάσουν φεμινιστικά blog και περιοδικά. Φοιτήτριες που έχουν κρίσιμες ερωτήσεις σχετικά με το πως τα φύλα διαμορφώνουν την ζωή τους, μπορούν να επιλέξουν μαθήματα ή κατευθύνσεις αυτού του τομέα.

Από τις καμπάνιες των social media εώς τις οργανώσεις που υπερασπίζονται την ισότητα, ο φεμινισμός έχει γεννήσει δεκάδες διαδυκτιακούς και πραγματικούς χώρους όπου τα νεαρά κορίτσια μπορούν να βρουν αρκετές εναλλακτικές έναντι του σεξιστικού status quo.

Ωστόσο τα αγόρια και οι νεαροί που αγωνίζονται και μεγαλώνουν στο ίδιο σύστημα, δεν έχουν κάποια αντίστοιχη κουλτούρα. Όπως πρόσφατα έγραψε η Sarah Rich, στο βιβλίο The Atlantic, «ενώ η κοινωνία εξελίσσεται προσφέροντας στα κορίτσια ευρύτερη πρόσβαση στις δυνατότητες της ζωής και στην ενημέρωση, δεν παρουσιάζει τα αγόρια με μια πλήρη συνέχεια για το πως μπορούν να γίνουν και να εξελιχθούν στην κοινωνία».

Αυτό το χάσμα κάνει τα αγόρια επιρρεπή σε μισογυνικές συμπεριφορές που όχι απλώς τα αναγκάζει να υιοθετήσουν φιλοσοφία ενήλικου μισογύνη, όχι απλά να μεγαλώσουν πιο γρήγορα- και με τελείως λάθος προσανατολισμό- από την ώρα τους- αλλά τα οδηγεί και σε επικίνδυνη online δραστηριοποίηση σε αντικοινωνικές, εξτρεμιστικές πλατφόρμες στο διαδίκτυο.

Τον τελευταίο χρόνο, για παράδειγμα, είδαμε νεαρούς Αμερικανούς να συρρέουν στο έργο του Jordan Peterson, καναδού καθηγητή ψυχολογίας και φιλοσόφου του Youtube, ο οποίος έγινε γνωστός επειδή -όταν του ζητήθηκε- αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει εναλλακτικές αντωνυμίες ώστε να προσφωνήσει τα διαφυλικά άτομα που βρίσκονταν στο μάθημα του. Οι μαθητές ανέφεραν πως τα σχόλια του καθηγητή ήταν «απαράδεκτα, σκληρά και επώδυνα». Ο ίδιος μάλιστα υποστηρίζει πως οι άντρες βρίσκονται στις κυρίαρχες θέσεις επειδή είναι γεννημένοι για αυτό.

Ορισμένες από τις αξιώσεις του εν λόγω καθηγητή, περιλαμβάνουν την ιδέα ότι η σεξουαλική παρενόχληση δεν θα ήταν τόσο μεγάλο πρόβλημα, αν οι γυναίκες δεν φορούσαν μακιγιάζ στη δουλειά τους και ότι η «επιβαλλόμενη μονογαμία» θα εμπόδιζε τους άντρες από το να ασκήσουν βία.

Οι μισογυνικές κοινότητες του διαδικτύου παρέχουν εξίσου επικίνδυνες συμβουλές στα νεαρά αγόρια, ειδικά σε όσους έχουν αναστατωθεί λόγω σεξουαλικής απόρριψης. Αντί να τους διδάξουν ότι η αξία τους δεν έχει καμία σχέση με την σεξουαλική τους εμπειρία- ή απλώς ότι δεν δικαιούνται σεξουαλική συναίνεση ανεξάρτητα με το πόσο πολύ την θέλουν- στην ουσία τους λένε ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι η ελευθερία των γυναικών. Αναφέρουν πως εαν οι γυναίκες δεν είχαν την δυνατότητα να επιλέξουν και εκείνες, τότε ο κάθε άντρας θα μπορούσε να κάνει σεξ με όποια ήθελε.

Τα νεαρά αγόρια δεν ακολουθούν αυτές τις απόψεις επειδή τρέφουν έμφυτο μίσος για της γυναίκες ή αισθάνονται ότι είναι κατώτεροι. Βρίσκονται σε αυτούς τους χώρους επειδή είναι απελπισμένοι να γίνουν κομμάτι μιας κοινότητας και να πάρουν απαντήσεις όντας σε μια από τις πιο συγχυσμένες περιόδους της ζωής τους. Ας αναλογιστούμε τον Jack Peterson, έναν νεαρό που μας σύστησε η Huffinghton Post φέτος. Εξήγησε πως ανακάλυψε τις διαδικτυακές πλατφόρμες incels – involuntary celibate- όρος που έχει εφευρεθεί από μισογυνιστές που κατηγορούν τις γυναίκες για την έλλειψη σεξουαλικών σχέσεων. Και αποφάσισε πως μάλλον ανήκει σε αυτήν την ομάδα καθώς δεν είχε κάνει σεξ ακόμα. Ήταν 17 ετών.

Οι φεμινιστικές ιδέες μπορούν να βοηθήσουν τους άντρες– είτε με την απόρριψη των προσδοκιών ότι είναι ισχυροί και στωικοί είτε σπάζοντας την σιωπή γύρω από τα αρσενικά θύματα σεξουαλικής βίας. Παρόλο αυτά τα αγόρια χρειάζονται επίσης να στηριχθούν στον ίδιο πολιτισμό που οικοδομούμε για τα κορίτσια.

Υπάρχει ένας κατανοητός, φεμινιστικός σκεπτικισμός απέναντι στους ισχυρισμούς ότι ο πολιτισμός απομονώνει και εξορίζει τα αγόρια. Οι άντρες ηγέτες στην κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις ξεπερνούν ακόμη κατά πολύ τις γυναίκες. Έχουν περισσότερη πολιτισμική και οικονομική δύναμη από τις γυναίκες. Και πιο συχνά οι ισχυρισμοί ότι οι νέοι άντρες βρίσκονται υπο πολιορκία λειτουργεί ενισχυτικά στην παραδοσιακή κυρίαρχη σχέση των φύλων παρά βοηθάει να δούμε πως οι νόρμες αυτές βλάπτουν τα αγόρια.

Ο φεμινισμός έχει επικεντρωθεί, επι μακρόν, σε θέματα σεξουαλικής κακοποίησης, αναπαραγωγικών δικαιωμάτων, παρενόχλησης και άλλα. Δεν είναι όμως τα ζητήματα που βλάπτουν τις γυναίκες αλλά οι άντρες που αναπαράγουν αυτές τις θέσεις και συμπεριφορές. Μέχρι να καταφέρουμε να σταματήσουν να υπάρχουν μισογύνηδες- ξεκινώντας με το να εξασφαλίσουμε πως τα νέα αγόρια δεν μεγαλώνουν ώστε να γίνουν ένας από αυτούς- οι γυναίκες δεν θα απελευθερωθούν ποτέ.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στη New York Times

in

Αξιολογήστε το άρθρο

32 points
Upvote Downvote

14
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
6 Θέματα σχολίων
8 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
7 Συντάκτες σχολίων
Scotland for HolidaysΓράφωνAlex RainersΚαραβάνXiao Mei Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Γράφων
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Να συζητήσουμε και τι μπορεί να κάνει ο εθνικοσοσιαλισμός για τους Εβραίους. Όταν ο φεμινισμός συνειδητά μπερδεύει και ανακατωνει όλες τις εννοιες (πχ μια αόριστη “πατριαρχια” η οποία είναι πασπαρτου για ο,τι κακό συμβαίνει στον πλανήτη, ή η αναγωγή θεωριών σε δόγματα, όπως η θεωρία του κοινωνικού φύλου, όταν σε στατιστικές δεν μπορεί να κρατήσει δύο επιστημονικά δεδομένα για να είναι ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ, οταν, όταν, όταν…) δεν έχει ως -ισμος δικαίωμα δια να ομιλεί. Η αήθεια δε τινών εκ των μελών αυτού είναι εύγλωττη στο μίσος με το όποιο αντιμετωπίζουν όσους θεωρούν απέναντι. Με ύβρεις και αποδόμηση και ποτέ με επιχειρήματα.… Διαβάστε περισσότερα »

Alex Rainers
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Φίλε μου, Ο εθνικοσοσιαλισμος μπορούσε να κάνει κάτι για τους Εβραίους – να τους σκοτώσει γιατί του ήταν άχρηστοι. Οι ανδρες στο φεμινισμο δεν ειναι αχρηστοι ειναι επιθυμητοι. Δεν λειτουργει το συστημα χωρις αυτους, τους θέλει, τους χρειάζεται γιατί είναι συμμαχοι οχι σκλάβοι. Δε χτίζουν ώστε να πατήσουν οι γυναίκες, δε φτιάχνουν ώστε να γκρεμίσουν οι γυναίκες. Φτιάχνουν και χτίζουν ώστε να ζουν μαζί με τις γυναίκες όπως και οι γυναίκες φτιάχνουν και χτίζουν για να ζουν μαζί με τους άντρες. Όχι χωριστά σαν απαρτχάιντ. Μαζί. Με οικογένεια. Που βοηθάει ο ένας τον άλλον εξίσου στο σπίτι στο χωράφι στο… Διαβάστε περισσότερα »

Καραβάν
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Mία μικρή παρέκβαση, στα όσα ενδιαφέρονται αναρτήσατε, μιας και ξύπνησε ο ιστορικός-αρχαιολόγος μέσα μου, αλλά κι επειδή τα υπόλοιπα περί αριστερισμού και φεμινισμού τα έθιξα ήδη σε προηγούμενή μου ανάρτηση και να μην επαναλαμβάνομαι. Λέτε: “Ο εθν/λισμος λειτουργούσε και χωρίς τους Εβραίους. Δεν τους ήθελε. Θα ήταν σκλάβοι που θα έχτιζαν για να πατήσουν οι Ναζι. Όχι και οι ίδιοι. Ποτέ ένας Εβραίος δεν ηταν επιθυμητος σ αυτο το συστημα ουτε καν για σεξ. Ούτε για να παράγει παιδιά. Δεν ήταν καθαρός.” Δυστυχώς (για το επιχείρημά σας αλλά και για όλη την ανθρωπότητα) η Ιστορία σπανίως λειτουργεί έτσι γραμμικά και… Διαβάστε περισσότερα »

Γράφων
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

@ Καραβάν Ιδρυτής του φασισμού ήταν ο Τζιοβάνι Τζεντίλε, οπαδός του Μαρξ και του Χέγκελ. Ο φεμινισμός είναι λέξη που έφτιαξε ο Fourier, σοσιαλιστής-ουτοπιστής, και εδράζεται φιλοσοφικά στον Μαρξ και στον Έγγελς. Ο σημερινός φεμινισμός (που ουδεμία σχέση έχει με την αστή Πάνκχορστ) είναι άμεσο δημιούργημα των αναρχικών – κομμουνιστικών κινημάτων δικαιωματισμού που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ (και σε άλλες δυτικές χώρες) τη δεκαετία του ’60. Κανείς δεν απαξιώνει την ιστορική χρησιμότητα του φεμινισμού, όπως και του σοσιαλισμού ή και του κομμουνισμού. Έχουμε όμως υποχρέωση να ξέρουμε από που έρχεται και να ξέρουμε που πάει. Ενδυναμώνει κοινωνικές ομάδες που χρειαζόταν να… Διαβάστε περισσότερα »

Scotland for Holidays
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Αλεξ,

Περιεγραψες το νοημα του φεμινισμου και τη συμβολη του στη βελτιωση της κοινωνιας εξαιρετικα. Ευχαριστουμε…

Alex Rainers
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

@Καραβαν Το ξέρω. Οι Γερμανοί δεν μιλάνε για αυτο. Όχι αν δεν είναι στο Πανεπιστήμιο η σε ιστορική συζήτηση. Έχουν ενοχές. Υπάρχει ένα πολύ ωραίο βιβλίο στα ελληνικά το Berlin της Τσαλταμπαση ?? (Δεν ξέρω πως τη λένε.) που λέει ακριβώς αυτό. @Γράφων Δεν είναι debat club εδώ. Δεν υπάρχει βραβείο για τον καλύτερο λόγο στο τέλος. Δεν ειμαστε εδψ για μαχη με επιχειρήματα. Εγω δε θα παλεψω μαζι σου. Δεν είναι αρένα για να αποδείξουμε αν είμαστε σωστοί η οχι. Φύγε. Κανείς δε θέλει να τα βάλει μαζί σου. Εδώ είναι το χωριό μας και οι φίλοι είναι καλοδεχούμενοι.… Διαβάστε περισσότερα »

Γράφων
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αγαπητή φίλη / αγαπητέ φίλε, Ας δούμε λίγο τι λέει ο σημερινός φεμινισμός στον δυτικό κόσμο και όχι τι έλεγε πριν από 100 χρόνια. Ο σημερινός φεμινισμός διδάσκει σαφέστατα ότι «άρρεν = ενοχή» και ότι ίσως όλες οι γυναίκες πρέπει να γίνουν λεσβίες για να γλιτώσουν από την πατριαρχία (που δεν ορίζεται πουθενά). lifo.gr/articles/society_articles/194494/i-theoria-tis-toksikis-arrenopotitas-epanerxetai-sta-xronia-toy-metoo Ο σημερινός φεμινισμός αποδέχεται το ψευδές και ανιστορικό στερεότυπο ότι οι άνδρες δεν εμπλέκονται στην ανατροφή παιδιών. lifo.gr/articles/society_articles/186274/pos-einai-na-megaloneis-paidi-simera Ο σημερινός φεμινισμός αποδέχεται ότι υπάρχει διάχυτος σεξισμός στον εργασιακό χώρο και ότι πρέπει να μπουν ποσοστώσεις. Μόνο στις «καλές» δουλειές. Όχι τίποτα υλοτομία, οικοδομή, σώματα ασφαλείας κτλ… Διαβάστε περισσότερα »

Alex Rainers
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Τσέκαρε αυτόν τον τύπο

http://www.chrisbrecheen.com/2014/08/the-really-hateful-hate-mail.html?m=1

http://www.chrisbrecheen.com/2014/05/coming-out-as-feminist.html?m=1

http://www.chrisbrecheen.com/2016/12/that-feminist-crap.html?m=1

http://www.chrisbrecheen.com/2017/02/social-justice-bard-vs-milo-troll.html?m=1

http://www.chrisbrecheen.com/2018/05/be-my-guest-but-remember-youre-my-guest.html?m=1

Και τι έγινε όταν γυναικες προσπάθησαν με αντίστοιχα επιχειρήματα να προσπεράσουν τυπικά ανδρικους χώρους όπως το 4chan Reddit #gamergate irc room

https://www.vox.com/2014/9/6/6111065/gamergate-explained-everybody-fighting

Πριν κλείσω θα πω ότι να έχεις δίκιο σε κάτι νομίζω ότι ήμουν λίγο σκληρός μαζί σου. Δεν το μετανιώνω έβαλα τα όρια μου γιατί αγανακτώ προσωπικά. Όμως πρέπει να αναγνωρίσω το κομμάτι που έχεις δίκιο.

Οσο φιλικά με χαιρετίζεις κι εσύ

Αλεξ

Γράφων
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν έχω σκοπό να διαβάσω για όποιον έχει τσακωθεί με κάποιον στον παγκόσμιο ιστό με άλλοθι το “αγόρια ιππότες – κορίτσια μαύρες κότες”. Εσείς έχετε σκοπό να διαβάσετε τι είναι ο φεμινισμός όταν αυτοπαρουσιάζεται στο δημόσιο λόγο (και δη στην lifo) και όχι όταν αυτοεξωραΐζεται; Δεν πρόκειται να απολογηθώ για κάθε κάγκουρα που υπάρχει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού κι αν κάποιος κάπου έχει καταστεί τραμπουκοειδέστερος υμών. Δεν έχω λογική “αντρικής αλληλεγγύης”. Δεν υπάρχει συλλογική ευθύνη. Μόνο ατομική. Δεν είναι ΟΙ άντρες βιαστές μα κάποιοι άντρες είναι βιαστές. Αυτό προσπαθώ να πω. Δεν μου φταίνε ομάδες ανθρώπων (γυναίκες, μαύροι, εβραίοι)… Διαβάστε περισσότερα »

Καραβάν
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

{Για σας το σχόλιο, όχι για δημοσίευση.} 🙂

2η παράγραφος> κάνει σαφή την τεράστια ανάγκη για παρέμβαση

6η παράγραφος > από τις καμπάνιες των social media έως (αλλαγή του τόνου στο “εώς”)

6η παράγραφος> έχει γεννήσει δεκάδες διαδικτυακούς (αλλαγή θέσης των ι και υ)

12η παράγραφος> και να πάρουν απαντήσεις όντες (αντί όντας) σε μια συγχυσμένη περίοδο

13η παράγραφος> Παρόλο αυτά τα αγόρια> δεν πολυκατάλαβα…παρ’όλ’αυτά, ή μήπως “παρόλο που …(τι; να στηριχθούν που λέει παρακάτω; ) αυτά τα αγόρια ….”. Θέλει αναδιατύπωση.

Xiao Mei
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Θα ήταν καλό να μάθαιναν και οι άντρες σε τι καταπιέζει τους ίδιους η πατριαρχία. Ως προς αυτο, η υπάρχουσα ενημέρωση ειναι πολυ λίγη.

Γράφων
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πείτε μου έναν θεωρητικό της πατριαρχίας, ποτέ ανακαλύφθηκε ή συνεστήθη και από ποιους. Πείτε μου πως την όρισαν οι ιδρυτές αυτής. Μετά κάντε το ίδιο για τον φεμινισμό. Αβίαστα θα δείτε, ότι η “πατριαρχία”, ως εμφυλη διάκριση, ορίζεται, χρησιμοποιείται -και εν πολλοίς ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ- από φεμινιστες. Είναι ο κατασκευασμένος “άλλος” (βλ. η κόλαση είναι οι άλλοι). Είναι ένας εχθρός που δημιουργηθηκε. Κάτι σαν τον σατανά των χριστιανών. Επίσης αβίαστα θα δείτε ότι ο φεμινισμός, και δη ο σημερινός φεμινισμός (ο τοξικός δηλαδή, αυτός που στόχο έχει την αποδόμηση της δυτικής κοινωνίας), είναι τέκνο του μαρξιστικού ακτιβισμού μετά τη δεκαετία του ’60.… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Μία, ακόμα, αντίφαση της πατριαρχικής κοινωνίας είναι ότι, από την μία οι άντρες λένε ότι θέλουν σαν τρελοί σεξ και παραπονιούνται που οι γυναίκες δεν τους επιλέγουν αλλά από την άλλη, όταν καταφέρουν να κάνουν σεξ με μια γυναίκα αμέσως το ανακοινώνουν στους φίλους τους για να την κατηγορήσουν ως ανήθικη (είναι το γνωστό: {Άμα δεν το πεις, είναι σαν να μην το έκανες.} ).

Dimdim
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Οι άνδρες πρέπει να υιοθετήσουν φιλοφεμινιστικο και αντισεξιστικό λόγο. Δεν γίνεται κάνεις να απολέσει την ανδρική του ταυτότητα. Γίνεται όμως να ξεπεράσει τον μισογυνισμο του. Θέλουμε πατεράδες γιους θείους φίλους συντρόφους αντισεξιστες.