Τι γίνεται μέσα σε ένα εργοστάσιο παραγωγής τσιπς;

67 χρόνια καινοτομίας σε πέντε gif δείχνουν πώς μειώθηκαν οι θέσεις εργασίας

Οι κάτοικοι του δυτικού κόσμου ξοδεύουν λιγότερα για φρέσκα λαχανικά από ό, τι έκαναν πριν από μερικές δεκαετίες. Αυτό είναι εν μέρει λόγω των νέων μηχανών και της τεχνολογίας που έχουν κάνει την παραγωγή τροφίμων φθηνότερη.

Το NPR πήγε στο εργοστάσιο τσιπς Herr στο Nottingham της Pennsylvania, για να δει μερικά από τα τεχνολογικά επιτεύγματα στο χώρο των τροφίμων σε δράση. Το εργοστάσιο Herr άνοιξε για πρώτη φορά το 1946, όταν ιδρυτής Jim Herr και η οικογένειά του έφτιαχνε τσιπς με το χέρι. Να πως έχει αλλάξει η διαδικασία έχει αλλάξει με την πάροδο των ετών:

H μητέρα του Ed Herr το 1953, ενώ συσκευάζει πατατάκια

Εκφόρτωση πατάτας:

Παλιά η εκφόρτωση έπαιρνε ώρες, αφού γινόταν με τα χέρια. Ο Ed Herr (γιος του ιδρυτή και πρόεδρος της εταιρίας) θυμάται πώς έσερναν τα σακιά μέσα στο εργοστάσιο. Σήμερα το φορτηγό εκφορτώνει με τη βοήθεια ενός ιμάντα και 23 τόνοι πατάτες μεταφέρονται σε 20 λεπτά.

Διαλογή:

Οι πατάτες με πράσινα ή καφέ σημάδια αφαιρούνταν από ανθρώπους. Τώρα το OptoSort φωτογραφίζει τα φρέσκα τσιπς, αναγνωρίζει όσα έχουν λάθος χρώμα και με μια ριπή αέρα τα αφαιρεί από τον ιμάντα.

Πακετάρισμα:

Και αυτή η διαδικασία απαιτούσε εργάτες, οι οποίοι μπορούσαν να φτιάξουν τρία πακέτα το λεπτό. Σήμερα η διαδικασία ολοκληρώνεται από μηχανή που φτιάχνει 100 σακούλες το λεπτό

Και οι εργάτες που έγιναν περιττοί;

Ο Ed Herr λέει ότι στους εργάτες ανατέθηκαν άλλες δουλειές, όπως η διανομή με φορτηγά.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

21 points
Upvote Downvote

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
  Εγγραφείτε  
Ειδοποίηση για