Τι είναι (ήταν;;) ο θεσμός της θεματικής εβδομάδας στα σχολεία;

Οδηγείται σε κατάργηση, με ασαφή εξέλιξη προς το παρόν

Από την αναγνώστρια “Μάνα Κουράγιο

Τι είναι (ήταν;;) ο θεσμός της θεματικής εβδομάδας;

Ξεκίνησε το σχολικό έτος 2016-2017 με εισήγηση του τότε Δ.Σ. του Ι.Ε.Π. (44/03-11-2016) και στα 3 χρόνια εφαρμογής του συμμετείχε το σύνολο των Γυμνασίων της χώρας μέσω της δραστηριοποίησης των συλλόγων διδασκόντων και των μαθητικών κοινοτήτων. Συγκεκριμένα, το σχολικό έτος 2018-19, όπως προκύπτει από την αξιολόγηση του προγράμματος που διενήργησε το Ι.Ε.Π., έλαβαν μέρος 1.656 Γυμνάσια από τα 1.700 της χώρας και τα θέματα και η συχνότητα με την οποία τα προσέγγισαν ήταν:

1. Δημοκρατική Συνύπαρξη και Ανθρώπινα Δικαιώματα (1.004)

2. Διατροφή και ποιότητα Ζωής (1.015)

3. Έμφυλες ταυτότητες (876)

4. Πρόληψη εθισμού και εξαρτήσεων (993)

5. Οδική Ασφάλεια και Κυκλοφοριακή Αγωγή (913)

Αυτά τα στοιχεία τα άντλησα από το ΙΕΠ. Η δική μου εμπειρία ως καθηγήτρια σε Γυμνάσιο τις χρονιές 2016-17 και 2017-18 ήταν η εξής:

Με επιφύλαξη διαβάσαμε αρχικά την εγκύκλιο, αλλά σύντομα το σύνολο των συναδέλφων αντιληφθήκαμε την τεράστια ευκαιρία που μας δινόταν να μιλήσουμε στα παιδιά για θέματα που δεν είχαμε θίξει ποτέ μέσα από το επίσημο σχολικό πρόγραμμα, όπως τα βλέπετε παραπάνω. Είχα δε την τύχη και τις δύο χρονιές να έχω θαυμάσιες Διευθύντριες, οι οποίες κάλεσαν ψυχολόγους στο σχολείο να μιλήσουν στα παιδιά, συντόνισαν το πρόγραμμα, βρήκαν υλικό και γενικά έγινε ωραία δουλειά από όλους. Τα ίδια τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό και ωριμότητα. Ρωτούσαν, κατέθεταν εμπειρίες, έκαναν εργασίες σε ομάδες – και σας μιλάω για επαρχιακά σχολεία της τάξης των 90-100 μαθητών το κάθε ένα.

Ένα παράδειγμα: στην Α Γυμνασίου, στο μάθημα της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, μιλήσαμε για τη γυναίκα στην αρχαία Αθήνα, στη Σπάρτη και συγκρίναμε με το σήμερα. Μιλήσαμε για τα βήματα που πρέπει να γίνουν, για τους ρόλους με τους οποίους φορτώνεται η γυναίκα από την κοινωνία σήμερα και είναι απίστευτα συγκινητική η κρυστάλλινη καθαρότητα με την οποία έβλεπαν τα δεκατριάχρονα παιδιά την πραγματικότητα και οι προτάσεις τους για ουσιαστική αλλαγή σε όσα πρέπει στ’ αλήθεια να αλλάξουν.

Δεν έλειψαν φυσικά τα παρατράγουδα: δύο τρεις γονείς ήρθαν στο γραφείο διαμαρτυρόμενοι (απόφοιτοι ΑΕΙ όλοι, για να προλάβω την απορία σας). Όχι, τα δικά τους παιδιά δε θα συμμετείχαν. Θα απείχαν όλη την εβδομάδα από τα μαθήματα. Θα τους δικαιολογούσαν τις απουσίες. Μα γιατί; Γιατί είχαν πληροφορηθεί ότι θα γινόταν στα παιδιά τους “φεμινιστική προπαγάνδα”. Ότι θα τους μιλούσαμε για τους gay, για τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και “όχι κυρία μου, δε θα τους αγαπήσουμε κιόλας τους ανώμαλους. Δε θα τους πούμε και μπράβο“. Με χαρά σας λέω ότι όλοι αυτοί αντιμετωπίστηκαν με ωραίο τρόπο από τις διευθύντριες και έφυγαν χωρίς φασαρίες, εκτός από έναν που όντως κράτησε τις κόρες του στο σπίτι μια εβδομάδα.

Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι οι φωνές διαμαρτυρίας ήταν περισσότερες από όσες νόμιζα. Έτσι λοιπόν πληροφορήθηκα από εκπαιδευτικά sites ότι η θεματική εβδομάδα… ως εδώ ήτανε. Εδώ που έφτασε, μεγάλη δόξα. Καταργείται και θα αντικατασταθεί από άλλο πρόγραμμα με διαφορετική θεματολογία. Το ποια θα είναι αυτή, θα σας γελάσω. Ίσως να είναι το ευπρεπές μήκος της φούστας, το κατάλληλο απορρυπαντικό για πλύση σε χαμηλές θερμοκρασίες, ή ο σωστός συνδυασμός λουλουδιών για τη δημιουργία ενός χαριτωμένου μπουκέτου. Σίγουρα κάτι που δε δημιουργεί αντιδράσεις και δεν παρεκκλίνει από την κανονικότητα. Το συμπέρασμα είναι πως μια ευκαιρία να ακούσουν τα παιδιά κάτι ουσιαστικό και αληθινό χάνεται οριστικά κι αυτό, όπως και να το κάνουμε είναι μεγάλο κρίμα.

in ,

Αξιολογήστε το άρθρο

47 points
Upvote Downvote

16
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
7 Θέματα σχολίων
9 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
10 Συντάκτες σχολίων
Λένα ΦουτσιτζήBourbouritaCocopopAlternative GirlLouise B. Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Έχω ακούσει για περιστατικό όπου ένας πατέρας, αντιδρώντας στο ενδεχόμενο να γίνει μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, είπε σε αυτόν που θα έκανε το μάθημα: “Και ποιος είσαι εσύ που θα δείξεις στην κόρη μου μια καπότα;”.

Μάνα Κουράγιο
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

😱

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Είναι πολύ λυπηρό να συμβαίνει κάτι τέτοιο, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι αυτή την στιγμή υπουργός Παιδείας είναι μία γυναίκα και μάλιστα νέα σε ηλικία (μόλις σαράντα χρόνων).

Guacamole
Μέλος
Συμμετέχων

Η κυρία υπουργός να υπενθυμίσω οτι με το καλημέρα άρχισε να μιλάει για ιεροδίδασκαλους και ορθόδοξη κατήχηση. Κρίμα και πάλι κρίμα

Σουβλίτσα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Ναι, γι αυτό ακριβώς καλό θα είναι να θυμόμαστε πως πολύ μεγάλη μερίδα γυναικών στηρίζει την πατριαρχία και να μη θεωρουνται de facto φεμινίστριες επειδή απλά είναι γυναίκες.

Bourbourita
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Κοίτα τώρα που σκάω κι ας μην έχω παιδιά. Δε γίνεται να καταπιώ τέτοια οπισθοδρομική απόφαση. @Μάνα κουράγιο, εκπαιδευτικοί της παρέας, Λένα, θέλετε να κάνουμε κάτι; Δε λέω πως θα κερδίσουμε αλλά, διάβολε, ας βάλουμε τις φωνές τουλάχιστον και ποτέ δεν ξέρεις. Τι μπορούμε να κάνουμε; Το πιο εύκολο (αν και ολίγον φορεμένο) είναι συλλογή υπογραφών. Μετά ίσως άρθρα εδώ και σε άλλα μέσα από εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς που είχαν θετική εμπειρία. Δεν έχω κάποια άλλη ιδέα τώρα. Όμως θέλω να κάνω κάτι γ@μωτο.

Λένα Φουτσιτζή
Editor
Συντονιστής Κοινότητας
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Περιεχομένου
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Θρύλος

Η συλλογή υπογραφών δεν είναι αμελητέα κίνηση, όπως και οι καταγγελίες στο υπουργείο παιδείας
https://www.minedu.gov.gr/epikoinonia/forma-epikoinwnias?fbclid=IwAR2EG1zEE-7ncNt2ORYHSmS2wwkqRh3F6pVVU2iGGGIgFA8Apv4xozBm44M
Η μαζικότητα είναι που χρειάζεται, και αυτό είναι δύσκολο να βρεθεί. ¨Ομως για το συγκεκριμένο θέμα πρέπει πρώτα να μάθουμε με τι θα αντκατασταθεί, πριν παραπονεθούμε.

Bourbourita
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Καταλαβαίνω τι λες. Μπήκα στην μπρίζα αμέσως γιατί νιώθω ανήσυχη κάθε φορά που διακόπτεται κάτι καλό πριν γίνει σαφές πως θα αντικατασταθεί από κάτι καλύτερο. Παρατηρώ πως η διακοπή άνευ πλάνου συνήθως σημαίνει ολικό τερματισμό ή αντικατάσταση από κάποια αηδία.

Bourbourita
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Update : Ακολούθησα το σύνδεσμο που έδωσε η Λένα και έστειλα τις ερωτήσεις μου, ζητώντας να μάθω τι θα αντικαταστήσει την πρωτοβουλία και με ποια θεματολογία. Έλαβα απάντηση με τον αριθμό πρωτοκόλλου αν και δεν γνωρίζω πότε θα λάβω την απάντηση. Το συστήνω σε όλες και όλους ανεπιφύλακτα. Ναι, δεν ξέρουμε τι θα κάνουν αλλά είναι σπουδαίο να ξέρουν εκείνοι πως υπάρχουμε, είμαστε εδώ και τους παρακολουθούμε.

Cocopop
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ακριβώς! Και εγώ τους έστειλα και μου απάντησαν ακριβώς το ίδιο. Δεν ξέρω αν θα βγάλει κάπου, αλλά μπορεί και να μην είναι εντελώς χάσιμο χρόνου 🙂

Bourbourita
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Update, ελπίζω να το δει η Μάνα Κουράγιο ή η Λένα. Έλαβα σήμερα την εξής απάντηση: “Απαντώντας στο από 29-01-2020 μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με θέμα «Θεματική Εβδομάδα» που μας αποστείλατε, σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με το με αρ.1/03-01-2020 Απόσπασμα Πρακτικού του Δ.Σ. του Ι.Ε.Π., αναφορικά με το περιεχόμενο της Θεματικής Εβδομάδας «…τα ζητήματα αυτά ούτως ή άλλως θίγονταν μέσα στο πλαίσιο πολλών μαθημάτων, όπως η Νεοελληνική Γλώσσα, η Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, η Φυσική Αγωγή, η Οικιακή Οικονομία κ.α…».Επίσης, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την επικοινωνία και να σας ενημερώσουμε ότι η Υπηρεσία μας λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις απόψεις… Διαβάστε περισσότερα »

Λένα Φουτσιτζή
Editor
Συντονιστής Κοινότητας
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Περιεχομένου
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Θρύλος

Έχουν ήδη ανακοινωθεί οι αλλαγές, και όπως φάινεται, αυτό που ήθελαν να απομακρύνουν είναι το θέμα της ταυτότητας φύλου.

Poniri_Soupia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πφφ….Ε, ναι…Μην τυχόν κ παει να σχεδιαστεί κάτι καλο, αν στραβωσει η κακομοίρα η κοινωνία κατευθείαν να της κάνουμε “σώπα,σώπα” κ κουπεπε… βλέπε μάθημα σεξουαλικής αγωγής. Φυσικά, όταν ο γονιός αντιμετωπίζεται ως ψηφοφόρος από τις ηγεσίες του Υπ. Παιδειας, τότε…

Cocopop
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Τόσο λάθος επιλογή και πόσο κρίμα να μην δίνεται καν η δυνατότητα επιλογής σε κάθε σχολείο.

Louise B.
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Εκεί που ένιωσα λίγο χαρά και αισιοδοξία, απογοητεύτηκα πάλι. Πόσο κρίμα μια τόσο σημαντική και δημιουργική δυνατότητα που είχε όπως λες πολύ θετική επίδραση στα παιδιά να σταματήσει. Πραγματικά πολύ πολύ κρίμα.

Alternative Girl
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Eίναι πολύ κρίμα που καταργήθηκε η θεματική εβδομάδα. Ήταν μια ευκαιρία για τα παιδιά να δουν και κάτι άλλο πέραν της διδακτέας – στριμωγμένης – ύλης. Δε ξέρω τι γίνεται..δε βαδίζουμε σε καλά μονοπάτια και όλο και περισσότερος σκοταδισμός έρχεται στην επιφάνεια. Σήμερα ακουσα ότι μαθήτρια αποβλήθηκε επειδή λόγω αθείας δε παρακολούθησε τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών. Δλδ πάμε πίσω, στις εποχές της βέργας και της ποδιάς θα επιστρέψουμε;