Θρέφει η ζάχαρη τον καρκίνο;

Η διατροφολόγος του Α,μπα Ευαγγελία Σχοινά, ξεδιαλύνει διατροφικούς μύθους

Ένα κοινό χαρακτηριστικό που συναντώ σε όλους σχεδόν τους ασθενείς που πάσχουν από ογκολογική νόσο είναι η αγωνία σχετικά με τη ζάχαρη. Είναι σίγουρο ότι μετά τη διάγνωση, κάποιος σπεύδει να τους ενημερώσει πως αν θέλουν να γίνουν καλά, θα πρέπει απαραιτήτως να κόψουν τη ζάχαρη από τη διατροφή τους, γιατί ”θρέφει” τα καρκινικά κύτταρα. Τη φήμη αυτή την επιβεβαιώνουν και μόνοι τους αφού ψάξουν και διαβάσουν διάφορα άρθρα που κυκλοφορούν στο ίντερνετ, ενώ επίσης ανησυχητικό είναι το ότι ορισμένες φορές αυτός ο κάποιος που τους έδωσε τη σχετική οδηγία είναι ο ίδιος ο γιατρός τους.

Τελικά, είναι αλήθεια ότι η ζάχαρη θρέφει τα καρκινικά κύτταρα; Όχι. Πρόκειται για ακόμα μία παρερμηνεία που περισσότερο αγχώνει παρά βοηθά τους ογκολογικούς ασθενείς.

Ας ξεκινήσουμε με το πώς ο οργανισμός μας διαχειρίζεται τη ζάχαρη που παίρνουμε από την τροφή μας. Η ζάχαρη, αφού καταναλωθεί και περάσει από τη διαδικασία της πέψης, καταλήγει στο αίμα με τη μορφή της γλυκόζης, δηλαδή του σακχάρου του αίματος. Ομοίως, όλοι οι υπόλοιποι υδατάνθρακες που καταναλώνουμε (φρούτα, όσπρια, ζυμαρικά κτλ) καταλήγουν στο αίμα με τη μορφή της γλυκόζης. Στη συνέχεια, τα κύτταρά μας παίρνουν τη γλυκόζη με τη βοήθεια της ορμόνης ινσουλίνης και τη μετατρέπουν σε ενέργεια. Η γλυκόζη που περισσεύει μετατρέπεται σε λίπος και αποθηκεύεται στον οργανισμό. Όλα τα κύτταρα του οργανισμού, υγιή ή καρκινικά, χρησιμοποιούν τη γλυκόζη με αυτόν τον τρόπο.

Πώς δημιουργήθηκε όμως η παρεξήγηση με τη ζάχαρη και τον καρκίνο; Τα καρκινικά κύτταρα, εμφανίζουν μεγαλύτερη μεταβολική δραστηριότητα, τρώνε δηλαδή περισσότερο συγκριτικά με τα υγιή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στον ίδιο χρόνο, να τραβάνε περισσότερη γλυκόζη από το αίμα σε σχέση με τα υπόλοιπα κύτταρα. Αυτή την ιδιότητα την εκμεταλλευόμαστε μάλιστα σε μία διαγνωστική εξέταση (PET-Scan), για την ανίχνευση καρκινικών εστιών στο σώμα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι όσο περισσότερη ζάχαρη τρώει ένας άνθρωπος, τόσο πιο γρήγορα θα πολλαπλασιαστούν τα καρκινικά κύτταρα. Καθώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πρέπει να βρίσκονται μέσα σε σταθερά όρια, σε περίπτωση που δε φάμε υδατάνθρακα ο οργανισμός θα αναγκαστεί να συνθέσει από μόνος του, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη κατά κύριο λόγο τη μυϊκή μάζα του οργανισμού. Τα καρκινικά κύτταρα δηλαδή θα φάνε ούτως ή άλλως αυτό που θέλουν να φάνε (ακόμη κι αν ο ασθενής μείνει νηστικός), απλά θα το στερήσουν από τα υπόλοιπα κύτταρα του σώματος.

”Ωραία, αλλά τι πειράζει άμα ο ασθενής δε φάει ζάχαρη;”, θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς. Δε θα έλεγα σε καμία περίπτωση ότι του κάνει κακό το να μη φάει ζάχαρη αυτό καθ’ αυτό. Τα πιθανά όμως πρόβληματα με αυτή την παρεξήγηση είναι τα εξής:

  1. Ο ασθενής που πράγματι πιστεύει ότι αποφεύγοντας συνολικά τους υδατάνθρακες στη διατροφή του βοηθά στην καταπολέμηση της νόσου, καταλήγει να βγάζει από τη διατροφή του ολόκληρες ομάδες τροφίμων, όπως φρούτα, σιτηρά και όσπρια. Με αυτόν τον τρόπο όμως αφενός στερείται ορισμένα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε αυτά τα τρόφιμα, αφετέρου ο κίνδυνος υποσιτισμού όσον αφορά στις θερμίδες που χρειάζεται είναι πολύ μεγάλος. Να τονίσω εδώ ότι οι ογκολογικοί ασθενείς πολύ συχνά υποφέρουν από καχεξία, οπότε το να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε θερμίδες είναι πολύ βασικό για την πρόοδο της υγείας τους και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας ή της ανάρρωσης από μία χειρουργική επέμβαση. Ειδικότερα για τον υποσιτισμό των ασθενών έχω σκοπό να αναφερθώ και σε μελλοντικό άρθρο.

  2. Δυστυχώς τις περισσότερες φορές οι παρενέργειες των θεραπειών συμπεριλαμβάνουν την απώλεια τόσο της όρεξης όσο και της αίσθησης της γεύσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να θέλουμε να κάνουμε τα φαγητά όσο πιο ελκυστικά και νόστιμα γίνεται, για να επιτύχουμε μεγαλύτερη κατανάλωση θερμίδων συνολικά μες την ημέρα. Οπότε το να χρησιμοποιήσουμε και κάποια τρόφιμα όπως μαρμελάδα, μέλι ή μπάρες δημητριακών μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο σε αυτή τη φάση.

  3. Ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών με καρκίνο εμφανίζει ταυτόχρονα κατάθλιψη. Είναι βασικό εμείς, από τη πλευρά του επαγγελματία υγείας, να μην τους επιβαρύνουμε με περισσότερες έγνοιες και άγχη. Το να μην επιτρέπουμε λοιπόν σε αυτούς τους ανθρώπους να φάνε ένα γλυκό στο κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι ή να πιουν τον καφέ τους όπως συνήθιζαν, μπορεί να είναι περισσότερο επιβαρυντικό για την υγεία τους απ’ ότι 1-2 κουταλάκια ζάχαρη.

Συνοψίζοντας λοιπόν, να επαναλάβω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για έναν άνθρωπο που πάσχει από καρκίνο να σταματήσει εντελώς την κατανάλωση ζάχαρης. Απλά θα πρέπει να μη φτάνει σε υπερβολική κατανάλωση, κάτι που ισχύει για τον καθένα από εμάς άλλωστε.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

45 points
Upvote Downvote

12
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
4 Θέματα σχολίων
8 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
6 Συντάκτες σχολίων
Bombati eipes twraKritikothessalonikiaΕυαγγελία ΣχοινάOrigami Lover Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Origami Lover
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Το επόμενο γίνεται να είναι για τη γλουτένη και τα αυτοάνοσα παρακαλώ ; Γιατί τα άρθρα με “ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ” Που κυκλοφορούν περιγράφουν γλαφυροτατα πόσο σατανάς είναι η γλουτένη.

ti eipes twra
Επισκέπτης
Συμμετέχων
ti eipes twra

Η κοιλιοκάκη ειναι πραγματική ασθένεια που σε πολύ πολύ σπάνιες περιπτωσεις μπορεί να προκαλέσει μέχρι και λέμφωμα στο έντερο.
Εγω δεν μπορώ να φάω λαχανικά . Αν δεν μοορούσα να φάω ουτε σιτηρά τί θα έτρωγα??
Δεν υπαρχουν και πολλές επιλογές δυστυχώς.

Origami Lover
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Το ξέρω επίσης όμως η κοιλιοκάκη είναι σπάνια ασθένεια και όσοι έχουν διάγνωση το γνωρίζουν. Εδώ μιλάμε ότι ξαφνικά μόλις πεις “έχω …..” Αμέσως σου στέλνουν 100 “άρθρα ” για το πόσο καλό κάνει η γλουτένη στο δέρμα/στομάχι/μυαλό /κόκκαλα κλπ

ti eipes twra
Επισκέπτης
Συμμετέχων
ti eipes twra

Μια κάπως ασχετη με τον καρκίνο ερώτηση: η λευκή ζάχαρη γιατί ειναι ανθυγειινή σε σχέση με την ακατέργαστη ( υποτίθεται ) καστανή καλαμοζαχαρη??
Έχει τοξίνες λόγω λευκανσης ? Γιατί το διάβασα αυτό και με εξέπληξε.

Kritikothessalonikia
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Μάλιστα!! Πολύ ενδιαφέρον και κατατοπιστικό άρθρο, ευχαριστούμε πολύ κ. Σχοινά! Μια ερώτηση, μπορεί να λειτουργήσει επιβαρυντικά η διατροφή με πολλή ζάχαρη όταν υπάρχει προδιάθεση, για παράδειγμα, θηλυκή ασθενής με ιστορικό καρκίνου του μαστού στην οικογένεια και επικίνδυνη ηλικία θα πρέπει να την περιορίσει για λόγους περιορισμού κινδύνου;

Santinity
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συμμετέχων

Το πρόβλημα με την βιομηχανική ζάχαρη, σε αντίθεση με την φρουκτόζη (η ζάχαρη που έχουν τα φρούτα), είναι πως δημιουργεί λιγούρα στο στομάχι. Έτσι εθιζεται κάνεις πιο ευκολα και ξεπερνάται η ημερήσια δόση. Νευρολογικές εξετάσεις στον μαγνητικό τομογράφο, έχουν δείξει , ότι η ζάχαρη ενεργοποιεί τα ίδια σημεία του εγεφαλου, που ενεργοποιούνται, όταν εχει πάρει κανείς κόκα.
Εξάλλου υπάρχουν σχεδόν στα περισσότερα έτοιμα προϊόντα πλέον παντού ζάχαρη, οπότε είναι πάρα πολύ δύσκολο να μην ξεπεράσει κάνεις, την ημερήσια δόση που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO).

Bomba
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ενθουσιώδης

Η “καλή φρουκτόζη” είναι ένας μύθος. Η ζάχαρη ειναι σουκροζη που αποτελείται 50% από φρουκτόζη και 50% από γλυκόζη. Ο οργανισμός θέλει γλυκόζη και όταν έχει στη διάθεσή του φρουκτόζη την μετατρέπει σε γλυκόζη, αυτό σημαίνει ότι η λήψη φρουκτόζης έχει τα ίδια μειονεκτήματα με της ζάχαρης και επιπλέον επιβαρύνει τον οργανισμό λόγο της ανάγκης τροποποίησης της. Πολλά από τα προβλήματα που προκαλεί η ζάχαρη σχετίζονται και με την υψηλή περιεκτικότητα της σε φρουκτόζη. Ο μύθος ξεκίνησε λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (λογικό αφού δεν είναι άμεσα αξιοποιήσιμη όπως η γλυκόζη), αλλά όπως αποδείχθηκε μακροχρόνια η επίδραση στον οργανισμό είναι… Διαβάστε περισσότερα »