Τεργέστη: «Το καλύτερο μέρος για να έναν ψυχικά ασθενή»

Η επανάσταση του συστήματος ψυχικής υγείας στην Τεργέστη

Η Σάρα παλεύει με την ψυχική ασθένεια από τότε που ήταν παιδί.

Ζει στην Τεργέστη, βορειοανατολικά της Ιταλίας, όπου το επαναστατικό σύστημα ψυχικής υγείας που έχει διαμορφωθεί από το 1970 την βοηθάει να ανακάμψει.

Τα άσυλα έκλεισαν και αντικαταστάθηκαν με κοινοτικές μονάδες ψυχικής υγείας. «Η ελευθεριά είναι θεραπευτική». Σύμφωνα με τον Ιταλό ψυχίατρο και νευρολόγο, Franco Basaglia, ο εγκλεισμός των ασθενών στα άσυλα δεν οδηγούσε πουθενά, και σκότωνε κάθε ελπίδα ανάκαμψης. Τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνταν, ήταν επείγον να βρεθεί άλλος τρόπος θεραπεία. Οι καινοτόμες ιδέες του Βasaglia άλλαξαν τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι ασθενείς στην Τεργέστη μέχρι και σήμερα. Ο ίδιος είχε πει «Είναι αδύνατον να θεραπεύσεις κάποιον ψυχικά όταν τον έχεις στην απομόνωση και τον καταπιέζεις».

Η επιτυχία του συστήματος στην Τεργέστη οφείλεται στην εύκολη προσβασιμότητα των ασθενών στα κέντρα ψυχικής υγείας αφού, είναι ανοικτά 24 ώρες, καθημερινά. Οι άνθρωποι μπορούν να τα επισκεφτούν όποτε θελήσουν. Το προσωπικό δεν φοράει στολές αλλά καθημερινά ρούχα.

«Ξεκίνησα να αυτοτραυματίζομαι από πολύ μικρή. Σκεφτόμουν να αυτοκτονήσω» λέει στην κάμερα η Σάρα. «Εδώ στη Τεργέστη είναι το καλύτερο μέρος για να αρρωστήσεις. Νομίζω πως αν βρισκόμουν σε άλλο μέρος, λογικά θα ήμουν κλεισμένη σε κάποια ψυχιατρική κλινική. Δεν θα είχα την ελευθερία μου. Δεν θα μπορούσα να κάνω μια απλή βόλτα στην παραλία, όπως κάνω τώρα.»

Ο Ρομπέρτο και η ομάδα του διαχειρίζονται τη μονάδα ψυχικής υγείας στη Τεργέστη. «Πρέπει να εξασφαλίσουμε από την αρχή την ελευθερία του ασθενούς. Στη συνέχεια συνεργαζόμαστε μαζί του, μέσα από μια ισότιμη σχέση. Εδώ δεν κλειδώνουμε τις πόρτες και δεν έχουμε περιορισμούς». Στο κέντρο παρέχονται επίσης και θέσεις εργασίας όπου ο πάσχοντας εντάσσεται στο εργασιακό περιβάλλον και δεν απομονώνεται.

 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

63 points
Upvote Downvote

1
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
1 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
1 Συντάκτες σχολίων
Wannabe psychologist Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Wannabe psychologist
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Να το τέτοιες ειδήσεις με γεμίζουν ελπίδα για το αύριο,ανατρίχιασα!