Πάντα αναρωτιόμουν γιατί αφού λατρεύουμε όλοι τόσο πολύ τα μελομακάρονα, αρκούμαστε να τα τρώμε και να τα φτιάχνουμε μόνο την περίοδο των Χριστουγέννων. Δηλαδή, είναι απορίας άξιο γιατί δεν τα τρώμε όλο το χρόνο αφού μας αρέσουν τόσο πολύ και είναι και ένα μεγάλο κενό από εμπορικής πλευράς. Πως γίνεται να μην μπορείς να τα βρεις εκτός Χριστουγέννων; Εγώ λέω από το ερχόμενο έτος να σπάσουμε αυτό το κατεστημένο. Να τα ζητάμε συνέχεια από τους φούρνους της γειτονιάς, τα ζαχαροπλαστεία, τις μαμάδες τις γιαγιάδες, απ’όλους. Μέχρι να τα καταφέρουμε. Μελομακάρονα μες στο κατακαλόκαιρο. Γιατί όχι; Και κυρίως να τα φτιάχνουμε και μόνοι μας. Τι εννοείς δεν έχεις ακόμα μια καλή συνταγή για σίγουρη επιτυχία; Τώρα έχεις. Δικαιολογία δεν έχεις. Ξεσηκωθείτε✌🏻
Καλά Χριστούγεννα!
Συνταγή για μελομακάρονα
Για το σιρόπι θα χρειαστείς
- 500 γραμμάρια νερό
- 700 γραμμάρια ζάχαρη
- 150 γραμμάρια μέλι
- 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
- 1 μανταρίνι κομμένο στη μέση
- 2 ξύλα κανέλας
- 2 γαρύφαλλα
Για τα μελομακάρονα
- 400 γραμμάρια χυμό πορτοκάλι
- 400 γραμμάρια αραβοσιτέλαιο
- 180 γραμμάρια ελαιόλαδο
- 40 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
- μισό κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- μισό κουταλάκι του γλυκού σκόνη γαρύφαλλο
- 4-5 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
- μία πρέζα μοσχοκάρυδο
- ξύσμα από 3 πορτοκάλια
- ξύσμα από 2 μανταρίνια
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 γραμμάρια σιμιγδάλι
- καρύδια τριμμένα
- μέλι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το σιρόπι περίπου τρεις ώρες πριν ετοιμάσουμε τα μελομακάρονα ώστε να προλάβει να κρυώσει. Το θέλουμε να είναι χλιαρό για τα μελομακάρονα. Όχι καυτό, ούτε κρύο. Χλιαρό. Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι εκτός από το μέλι σε μία κατσαρόλα και το αφήνουμε να πάρει μία βράση. Έπειτα, το βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τη μαγειρική σόδα και όλα τα μπαχαρικά.
Σε ένα άλλο μπολ βάζω όλα τα τα υπόλοιπα υλικά, τα υγρά δηλαδή και τα ξύσματα, και τα ανακατεύω πολύ καλά,
Και τώρα είναι το πιο κρίσιμο σημείο. Το μυστικό για τα τέλεια μελομακάρονα που λένε. Η ένωση. Ρίχνουμε τα υγρά υλικά μέσα στα στερεά υλικά και ανακατεύουμε το πολύ για 10”-15”. Τα μελομακάρονα δεν θέλουν καθόλου ζύμωμα γιατί αρχίζουν και βγάζουν τα λάδια τους και το μείγμα κόβει. Θέλουν ένα απαλό ανακάτεμα ίσα ίσα για να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα, περίπου 30 γραμμάρια το κάθε ένα, αναλόγως και πόσο μεγάλα τα θέλουμε, όσο πιο ομοιόμορφα μπορούμε. Τα πρώτα μπορεί να μη βγουν τέλεια, αλλά μην σε πτοήσει, γιατί όσο περνάει η ώρα θα τα κάνεις όλο και πιο όμορφα. Τα στρώνουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα τρυπάμε κατά μήκος με ένα πιρούνι, ώστε να έχουν ωραίο σχήμα και να απορροφήσουν το μέλι καλύτερα. Τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για περίπου 20′-25′ μέχρι να πάρουν ωραίο σκούρο χρυσό χρώμα και να γίνουν τραγανά.
Μόλις είναι έτοιμα, τα βάζουμε καυτά μέσα στο σιρόπι και τα αφήνουμε για περίπου 15”, τα αφαιρούμε με μία τρυπητή κουτάλα για να στραγγίζονται απ’ το πολύ σιρόπι. Τα στρώνουμε όμορφα σε μία πιατέλα και βάζουμε από πάνω μέλι και τριμμένα καρύδια.
Καταναλώνουμε ελεύθερα και μην ξεχνιόμαστε. Φτιάχνουμε μελομακάρονα όλο το χρόνο.
Καλές γιορτές 🙂
Αν σας αρέσουν οι συνταγές της Μαρίνας, ακολουθήστε την στο instagram
Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News
Εγω ντρέπομαι λίγο αλλά εδω μπορω να το ομολογήσω! Φτιάχνω μελομακάρονα σε όλες τις εποχές και τα τρώω χωρις να το πω πουθενά!
Είμαστε πολλοί ✌🏻
Παρακαλώ μετά απο τέτοιες συνταγές να επισυνάπτεται και οδηγός για το πως σταματάς, όταν αρχίσεις να τρως. Ο σώζων εαυτόν σωθήτω.
Εύκολο. Δεν σταματάμε 🤘🏻
Μου άρεσαν που μου άρεσαν έτσι κι αλλιώς οι γαστρονομικές σας προτάσεις, τώρα με αυτή σας τη συμφωνία στο λαϊκό αίτημα για μελομακάρονα όλο τον χρόνο μπήκατε στην καρδιά μου!
#team_melomakarona
🥰ευχαριστώ πολύ 🥰
Η γιαγιά μου που καταγόταν απο ένα μικρό αρκαδικό χωριό, παραδοσιακά έφτιαχνε «κουραμπιέδια» το δεκαπενταύγουστο. Μετα την εκκλησία, που πραγματικά εκείνη τη μέρα ήταν γεμάτη από Αθηναίους που έκαναν διακοπές στο χωριό τους, πολύς κόσμος θα ερχόταν σπίτι μας «να μας χαιρετήσει» αφού είχαμε 3 εορτάζοντες και τους κερνάγαμε ελληνικούς, κυδώνι και κουραμπιέδες. Toν Αύγουστο λοιπόν πάντα είχαμε κουραμπιέδες στο ντουλάπι μας. Mια φιλη μου μου έλεγε μα καλά, χειμωνιάτικο χιονισμένο γλυκό να το φτιάχνετε καλοκαιριάτικα; υγ και επειδή είμαι από αυτές, δεν είναι καλύτερα (καλύτερα για ποιον:P) να βάλουμε ελαιόλαδο αντί για αραβοσιτέλαιο; που πάτε και τα βρίσκετε αυτά… Διαβάστε περισσότερα »
Όπως λέει και ο Παρλιάρος, στην ζαχαροπλαστική θέλεις άοσμη λιπαρή ουσία στο γλυκό, εκτός κι αν ζητείται βούτυρο. Το ελαιόλαδο συνήθως έχει λίγο βαριά γεύση και μυρωδιά που σημαίνει οτι θα σού χαλάσει την συνταγή.
Επίσης, είναι βαρύτερο ως έλαιο. Βέβαια αν βρεις ελαφρύ ελαιόλαδο κι αυτό κάνει την δουλειά σου.
Στη Σίφνο φτιάχνουν κουραμπιέδες όλο το χρόνο!
Δακρυσα από ευτυχία❣️
Καλά τα μελομακάρονα, αλλά σαν τη φινέτσα του κουραμπιέ δεν έχει.
Νομιζω ότι οσο κι αν τα αγαπώ και τα χλαπακιαζω τα θελω μόνο Χριστούγεννα. Λες και αν θα τα έχουμε ολο το χρόνο θα χάσουν αυτή τη σπουδαία αξία που έχουν.
Υπέροχα Mitsi! Πότε θα πάμε για χριστουγεννιάτικο γλυκό??
Μιαμ! Δεν εχω φτιαξει ποτε μου, αλλα φετος ηρθε η ωρα…
Θα χαρούμε πολύ να μας στείλετε φωτό😊
Η αλήθεια είναι πως και εγώ στο μόνο μέρος που έχω βρει μελομακάρονα εκτός Χριστουγέννων είναι στη ξακουστή Στεμνίτσα Αρκαδίας. Άντε και στα δικά μας✌🏻