in

Στο Κέντρο Υγείας Πατησίων αρνήθηκαν να κάνουν έκτρωση σε γυναίκα

Η έκτρωση είναι νόμιμη στην Ελλάδα από το 1986, μετά από μεγάλους αγώνες του φεμινιστικού κινήματος

Η έκτρωση σύμφωνα με το νόμο, παρέχεται δωρεάν από τα δημόσια νοσοκομεία. Παρόλαυτα συχνά οι γυναίκες αντιμετωπίζουν την άρνηση του νοσηλευτικού προσωπικού και των γιατρών. Μια νέα καταγγελία γυναίκας έρχεται στο φως που λέει πως η γυναικολόγος και η νοσηλεύτρια έκαναν το σταυρό τους, όταν τους είπε ότι ήθελε να κάνει έκτρωση και αντί για εξετάσεις της έκαναν κατήχηση. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

abortions

Η έκτρωση σύμφωνα με το νόμο, παρέχεται δωρεάν από τα δημόσια νοσοκομεία. Παρόλαυτα συχνά οι γυναίκες αντιμετωπίζουν την άρνηση του νοσηλευτικού προσωπικού και των γιατρών. Μια νέα καταγγελία γυναίκας έρχεται στο φως που λέει πως η γυναικολόγος και η νοσηλεύτρια έκαναν το σταυρό τους, όταν τους είπε ότι ήθελε να κάνει έκτρωση και αντί για εξετάσεις της έκαναν κατήχηση.

Αναλυτικά το κείμενο της γυναίκας:

“Επισκέφτηκα το Σταθμό προστασίας μάνας και παιδιού Πατησίων (Κέντρο Υγείας Πατησίων), λόγω ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης που μόλις έχω ανακαλύψει. Καθώς το διάστημα αυτό είμαι άνεργη και με πολύ λίγους οικονομικούς πόρους αποφάσισα να επισκεφτώ το κέντρο υγείας αυτό και να μην πάω σε κάποιον ιδιώτη γιατρό. Στο ραντεβού που είχα κλείσει ήταν μία γυναικολόγος και μία νοσηλεύτρια, οι οποίες λειτούργησαν με τρόπο εντελώς αντιδεοντολογικό και κατά παράβαση του ιατρικού καθήκοντος.
Το ραντεβού που κράτησε περίπου δεκαπέντε λεπτά, περιλάμβανε μόνο εκφοβιστικού και δεισιδαιμονικού τύπου διατυπώσεις και δεν έγινε καμία ιατρική εξέταση που να επιβεβαιώνει τη σωματική μου υγεία, το οποίο θεωρώ ότι είναι και το αντικείμενο της ιατρικής επιστήμης και όχι η κατήχηση.

Τις πληροφόρησα ότι είμαι έγκυος κι ότι έχω κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις για να το επιβεβαιώσω, αλλά δε με έχει εξετάσει κάποιος γιατρός. Ύστερα, ανέφερα ότι δεν επιθυμούσα να συνεχίσω την εγκυμοσύνη, ώστε να ενημερωθώ για το τι πρέπει να κάνω, ποια είναι η διαδικασία..κτλ. Η απάντηση που πήρα ήταν αποστομωτική. Έκαναν το σταυρό τους, έδειξαν να λυπήθηκαν πολύ- χωρίς να με γνωρίζουν- και άρχισαν να με ρωτούν το λόγο αυτής της απόφασης μου. Αφού αναγκάστηκα, ενημέρωσα για την οικονομικό-επαγγελματική μου κατάσταση κι ότι δε θα μπορούσα να έχω ένα παιδί τώρα. Η απάντηση της γιατρού ήταν να “το κρατήσω” και “ότι τα παιδιά είναι ευτυχία” . Η νοσηλεύτρια πήρε την άδεια από τη γιατρό και με ρώτησε αν “είμαι σε κάποια σχέση που έχει προοπτικές;” Απάντησα ότι δεν καταλαβαίνω την ερώτηση, τι σημαίνει “προοπτικές” κι η επόμενη ερώτηση ήταν αν ήμουν μόνη ή αν υπήρχε ο πατέρας του παιδιού.

Απάντησα (λάθος μου θεωρώ, τώρα πια που είμαι ήρεμη) ότι είμαι σε μία σχέση, απλά δεν υπάρχει η δυνατότητα να κρατηθεί το παιδί. Έπειτα είπα πως φαντάζομαι ότι δεν αναλαμβάνει τέτοιους είδους επεμβάσεις. Και μου απάντησε πως “φυσικά και όχι, εκείνη αγαπούσε τα παιδιά, δεν τα σκοτώνει” . Ρώτησα και τη γνώμη της σαν γιατρού για το πού θα έπρεπε να απευθυνθώ, αν έχει να μου προτείνει κάποιον συνάδελφο κτλ. Κι οι δύο άρχισαν να λένε “πως είναι κρίμα, δε θα μπορώ να κάνω άλλα παιδιά, οι εκτρώσεις είναι πολύ επικίνδυνες, δημιουργούν πάρα πολλά προβλήματα στις γυναίκες, μετά θα το μετανιώνω κι ότι τα παιδιά είναι δώρο από το θεό, άλλες προσπαθούν και δεν τα καταφέρνουν”.

Η νοσηλεύτρια μου αράδιαζε ένα σωρό παραδείγματα γνωστών της που έκαναν έκτρωση κι έπειτα δεν κατάφεραν να κάνουν παιδιά. Όντας σε μία πολύ δύσκολη ψυχολογική κατάσταση αυτόν τον καιρό δεν είχα την εγρήγορση να απαντήσω όπως έπρεπε ή να φύγω από το ιατρείο. Απλά επαναλάμβανα ότι δε θέλω καθόλου αυτήν την εγκυμοσύνη για πολλούς λόγους, του οικονομικού και άλλων. Άρχισα να ετοιμάζομαι να φύγω, όμως κι οι δύο μου μιλούσαν ακατάπαυστα για το πόσο μεγάλο λάθος πάω να κάνω κι ότι σίγουρα θα το μετανιώσω πολύ όταν μετά δε θα μπορώ να κάνω άλλο παιδί, θεωρώντας δεδομένο ότι θα θέλω παιδιά σίγουρα, φυσικά. Η νοσηλεύτρια σε μία τελευταία απέλπιδα προσπάθεια να με πείσει μου επαναλάμβανε “ότι στον γιατρό που θα πάω, αν δω ότι υπάρχει καρδιακή λειτουργία να το σκεφτώ πολύ σοβαρά και να ακούσω την καρδιά του.”
Να επισημανθεί και πάλι ότι δεν έγινε καμία νύξη εκ μέρους τους να γίνει εξέταση ιατρική, εφόσον μάλιστα τους είχα αναφέρει ότι δεν είχα εξεταστεί από γιατρό.

Υπήρχε ακόμα και υπέρηχος στο ιατρείο, αλλά δεν μπήκαν στο κόπο να μου κάνουν, να επιβεβαιώσουν ότι όλα πάνε καλά για να μπορούν να λένε να κρατηθεί αυτό το μωρό.

Γενικά, όπως φαίνεται και από το συμβάν ήταν μία πολύ πιεστική διαδικασία. Το δημοσιοποιώ γιατί είναι κρίμα να παρασύρονται γυναίκες σε αποφάσεις που αφορούν το σώμα και τη ζωή τους συνολικά, από γιατρούς που βάζουν πάνω από όλα τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και την προσωπική τους ηθική” .

 

πηγή: Antivirus

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

25 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Moodus
Moodus
4 χρόνια πριν

Κρίμα για την εκκλησία που δεν προσλαμβάνει γυναίκες, έχασε σοβαρό εργατικό δυναμικό με δεξιότητες στην κατήχηση.Ένα μεγάλο μπράβο από εμένα στη γυναίκα που μπήκε στη διαδικασία να δημοσιοποιηθεί το θέμα.

avis
avis
4 χρόνια πριν

Ανακατεύτηκα.
Όποιος γιατρός δεν θέλει να παρέχει κάποιες νόμιμες υπηρεσίες σε ασθενείς δεν πρέπει να δουλεύει στο δημόσιο. Να ανοίξει ιδιωτικό ιατρείο και να ξεκαθαρίζει από την αρχή στους ασθενείς του ότι παρέχει μόνο συγκεκριμένες υπηρεσίες. Η γυναικολόγος μου μου ξεκαθάρισε από την αρχή ότι δεν αναλαμβάνει γεννήσεις ή εκτρώσεις γιατί η ειδίκευσή της είναι ογκολόγος.

Galina Reznikov
Galina Reznikov
4 χρόνια πριν

Έχω την αίσθηση ότι η γυναικολογία και η ψυχιατρική αποτελούν τις κατεξοχήν ιατρικές ειδικότητες όπου θα έπρεπε να είναι επιβεβλημένη η διαρκής εκπαίδευση σε θέματα δεοντολογίας και σχέσης γιατρού-ασθενούς. Κατ’ εμέ, θα ήταν εξίσου σημαντικό να συμπληρώνουν οι γιατροί και κάποιες ώρες προσωπικής θεραπείας εστιασμένης στην αυτογνωσία ώστε όχι μόνο να μην επιτρέπουν να διεισδυουν οι αξιολογητικές ηθικολογικές κρίσεις τους σε βάρος του ασθενούς αλλά και ώστε να προαχθεί το καλώς έχειν του. Δεν είναι μόνο τα χρόνια διαβάσματος και οι εξετάσεις που είναι σημαντικά. Είναι και το ποιος είσαι ως άνθρωπος/γιατρός ενώπιον ενός άλλου ανθρώπου/ασθενή. Χίλια μπράβο στην κοπέλα… Διαβάστε περισσότερα »

carpe-noctem
carpe-noctem
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Galina Reznikov

Εξαιρετικό σχόλιο-πρόταση!

Galina Reznikov
Galina Reznikov
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  carpe-noctem

Carpe-noctem και Moodus ♥️🙏🙏

Moodus
Moodus
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Galina Reznikov

Πράγματι εξαιρετικό το σχόλιο σου!

Guacamole
Guacamole
4 χρόνια πριν

Πραγματικά μένω άφωνη

Φριζαρισμένο μαλλί
Φριζαρισμένο μαλλί
4 χρόνια πριν

Εφόσον και η έκτρωση είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα, δεν αναιρείται απο το δικαίωμα του γιατρού να μην προχωρήσει στην συγκεκριμένη επέμβαση? Αν επισκεφθεί 10 κέντρα υγείας και επικαλεστούν όλοι το δικαίωμα να μην προχωρήσουν σε άμβλωση, για λόγους ηθικής, τι γίνεται τότε?

Υγ: Χρειάστηκε να το διαβάσω πολλές φορές για να το χωνέψω… Θλίψη…

Σωσώ Παπαδήμα
Σωσώ Παπαδήμα
4 χρόνια πριν

Ο εγκέφαλός μου αρνείται να επεξεργαστεί αυτό που μόλις διάβασε. Ήταν σίγουρα γιατρός η κυρία;

lioness
lioness
4 χρόνια πριν

Λυπάμαι πάρα πολύ που έπρεπε να το περάσεις όλο αυτό. Δυστυχώς έμεινα άφωνη, οταν προχθές, με αφορμή τη συζήτηση για την απόσυρση της αφίσας από το μετρό, μπήκα να δω την ανάλογη νομοθεσία, η οποια λεει οτι ο γιατρός έχει νόμιμο δικαίωμα να αρνηθεί τη διαδικασία. (http://www.isth.gr/?page=2630) Γράφει λοιπόν ο τελευταίος κώδικας ιατρικής Δεοντολογίας (2005) Άρθρο 31 Τεχνητή διακοπή κύησης 1. Ο ιατρός μπορεί να επικαλεσθεί τους κανόνες και τις αρχές της ηθικής συνείδησής του και να αρνηθεί να εφαρμόσει ή να συμπράξει στη διαδικασία τεχνητής διακοπής της κύησης, εκτός εάν υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή… Διαβάστε περισσότερα »

carpe-noctem
carpe-noctem
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  lioness

Είναι πραγματικά εξοργιστικό, λέαινα, όμως υποθέτω ότι ο ΚΙΔ δεν είναι υπεράνω του νόμου (φαντάζομαι ότι υπάρχει κάποιος νόμος που λέει ότι η έκτρωση είναι νόμιμο δικαίωμα). Δικηγόρος δεν είμαι οπότε όποιος γνωρίζει ας μας εξηγήσει τι γίνεται με τους κώδικες δεοντολογίας και τι νομική ισχύ έχουν.

Entropy
Entropy
4 χρόνια πριν

Βάση νόμου, έχει το δικαίωμα να αρνηθεί λόγω ηθικών φραγμών.

Μαύρος Γάτος
Μαύρος Γάτος
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Entropy

Προφανώς, έχει παράλληλα την υποχρέωση να σε παραπέμψει σε άλλον συνάδελφο με διαφορετικές αντιλήψεις.

Tanzalicious
Tanzalicious
4 χρόνια πριν

Δεν μπορώ να το πιστέψω!!! Να αρνούνται να βοηθήσουν έναν άνθρωπο που τους ζητάει βοήθεια και να επιβάλλουν την άποψη τους χωρίς καν να τους ζητηθεί και σε τόσο ευαίσθητη χρονική περίοδο. Ντροπή τους!!

zero-gravity
zero-gravity
4 χρόνια πριν

Εγώ πάγωσα εκεί που ρωτάει που να απευθυνθεί και ουσιαστικά δεν της δίνουν απάντηση. Σα να της λένε πως δεν υπάρχει αυτό το πράγμα που ζητάει. Αναρωτιέμαι… Προτού πάρουν ειδικότητα δεν το σκέφτονται ότι ως γυναικολόγοι θα έρθουν αντιμέτωποι με τέτοια περιστατικά; Αυτά δεν θα έπρεπε να έχουν λυθεί μέσα στο κεφάλι του υποψήφιου γιατρού εξαρχής; Πραγματικά η κοπέλα φαινόταν πολύ αποφασισμένη για να μην καμφθεί η θέληση της από όλη αυτή τη συναισθηματική πίεση. Μπράβο που είχε όλη αυτή τη συγκρότηση να επιμείνει, να αντέξει όλο αυτό που υπέστη και να το γνωστοποιήσει. Πριν κάποιους μήνες είχα επισκεφθεί γυναικολογικό… Διαβάστε περισσότερα »