in

Σεξισμός από κούνια: το μεγάλο, άλυτο πρόβλημα των σχολικών βιβλίων

Πώς η Ελλάδα μαθαίνει στα παιδιά της ότι οι γυναίκες αξίζουν λιγότερο, ξανά και ξανά και ξανά και ξανά…

Κανένα βιβλίο δεν τολμάει να αμφισβητήσει ή να υπονοήσει ότι η απουσία του άντρα από το σπίτι βλάπτει τα παιδιά, αφού η δουλειά τους είναι αναγκαίο κακό, και δεδομένο όπως η βαρύτητα. Δεν έχουν άλλη επιλογή – οι γυναίκες, τάχα, έχουν (δεν έχουν). Οι άντρες δεν χρειάζεται να εξηγήσουν στους άλλους άντρες, στις μάνες τους, στους πατεράδες τους, στις δασκάλες των παιδιών τους, στα παιδιά τους, για ποιο λόγο δουλεύουν, ούτε θα ρωτήσει ποτέ ο περιπτεράς τους «και ποιος προσέχει τα παιδιά». Οι άντρες δεν χρειάζεται να πάρουν την έγκριση από το σχολικό βιβλίο, μετά από «συζήτηση στην τάξη». Οι άντρες αποχαιρετάνε τα νεογέννητα και πάνε στη δουλειά χωρίς να φοβούνται ότι θα τους βγάλουν άχρηστους άντρες, εγωιστές άντρες, άκαρδους άντρες, απάνθρωπους άντρες. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφορμή για το ποστ αυτό ήταν ο εξής κάζουαλ σεξισμός της ημέρας, όπου έκπληκτη διάβασα ότι στο βιβλίο Νεοελληνικής Γλώσσας Β’ Γυμνασίου (Ερώτησης Κατανόησης 2, Κείμενο 2, Σελίδα 30) η ερώτηση είναι:

Γιατί η επαγγελματική δραστηριότητα της μητέρας δεν είναι απειλητική για την ισορροπία της οικογένειας; • Ποια είναι η προσωπική σας άποψη για το θέμα αυτό;

Οι ερωτήσεις, ως γνωστόν, δείχνουν πώς σκέφτεται αυτός που τις κάνει.

Ο μισογυνισμός στην Ελλάδα υφίσταται στο βίαιο, πρωτόγονο επίπεδο (γυναίκες δολοφονούνται επειδή είναι γυναίκες, οι βιαστές σπάνια καταδικάζονται), στο μεσαίο επίπεδο (slut shaming, «γεροντοκόρη», dick pics στα σόσιαλ), και στην υπόλοιπη ζωή μας τον λουζόμαστε στο «απαλό» επίπεδο με ερωτήσεις «πότε θα κάνεις παιδάκι», «άντε, περνάνε τα χρόνια» και «τα παιδιά χρειάζονται τη μάνα τους».

Η ερώτηση «γιατί δεν πειράζει που δουλεύει η γυναίκα» ξεκινάει από την ΠΑΓΙΑ θέση ότι για την ισορροπία της οικογένειας υπεύθυνη είναι η γυναίκα. Αν απειλείται η αρμονία, η γυναίκα πρέπει να εξηγηθεί.

Κανένα βιβλίο δεν τολμάει να αμφισβητήσει ή να υπονοήσει ότι η απουσία του άντρα από το σπίτι βλάπτει τα παιδιά, αφού η δουλειά τους είναι αναγκαίο κακό, και δεδομένο όπως η βαρύτητα. Δεν έχουν άλλη επιλογή – οι γυναίκες, τάχα, έχουν (δεν έχουν). Οι άντρες δεν χρειάζεται να εξηγήσουν στους άλλους άντρες, στις μάνες τους, στους πατεράδες τους, στις δασκάλες των παιδιών τους, στα παιδιά τους, για ποιο λόγο δουλεύουν, ούτε θα ρωτήσει ποτέ ο περιπτεράς τους «και ποιος προσέχει τα παιδιά». Οι άντρες δεν χρειάζεται να πάρουν την έγκριση από το σχολικό βιβλίο, μετά από «συζήτηση στην τάξη». Οι άντρες αποχαιρετάνε τα νεογέννητα και πάνε στη δουλειά χωρίς να φοβούνται ότι θα τους βγάλουν άχρηστους άντρες, εγωιστές άντρες, άκαρδους άντρες, απάνθρωπους άντρες.

Ας πάμε στην «προτεινόμενη απάντηση».

Στη συνέχεια ο μαθητής μπορεί να εκφράσει την προσωπική του άποψη, είτε επιβεβαιώνοντας τα παραπάνω, είτε εκφέροντας επιχειρήματα για την αντίθετη άποψη(π.χ τα παιδιά έχουν ανάγκη τη φροντίδα της μητέρας, η κούραση λόγω των πολλαπλών ρόλων της γυναίκας οδηγεί σε εντάσεις και συγκρούσεις, κλπ.

Δηλαδή, το θέμα είναι ζήτημα «άποψης». Ο μαθητής μπορεί να έχει την «άποψη» ότι η γυναίκα τελικά επιβαρύνει την οικογενειακή ισορροπία επειδή τα παιδιά «έχουν ανάγκη τη φροντίδα της μητέρας», και «αν είναι θυμωμένη η μητέρα από την κούραση, υποφέρουν όλοι», γιατί, είπαμε, είναι δική της δουλειά όλα αυτά.

Και αναρωτιέμαι: αν ο μαθητής εκφράσει αυτή την «άποψη», μιας και μιλάμε για διάλογο, ποια είναι η οδηγία του Υπουργείου για την ανταπάντηση;

Μιλάμε βέβαια για την κορυφή του παγόβουνου. Έχουν γραφτεί άπειρες μελέτες για το θέμα του σεξισμού στα σχολικά βιβλία: εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, και πολλές άλλες, αρκεί να κάνετε ένα γρήγορο ψάξιμο στο google. Και θα συνεχίζουν να γράφονται, διότι ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.

Διευθύνω ένα φεμινιστικό σάιτ, και εξακολουθώ να παλεύω με τύψεις όταν αφήνω την κόρη μου στον παιδικό, για να γυρίσω και να γράψω για το δικαίωμα της γυναίκας να ζει όπως οι άντρας. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι τα σχολικά βιβλία υποδαυλίζουν τις καθημερινές μας τύψεις. Το Υπουργείο Παιδείας έχει όλη την πληροφορία για να αλλάξει τον τρόπο σκέψης των επόμενων γενεών. Ζούμε σε μια ώριμη εποχή για κάτι τέτοιο.

Οι γυναίκες με παιδιά θα δουλεύουν, αν θέλουν, γιατί έτσι θέλουν, χωρίς να χρειάζεται συζήτηση στην τάξη.

 

 

 

 

Περιμένουμε τις δικές σας ιστορίες σχετικά με τα σχολικά βιβλία και πώς αυτά επηρέασαν την σκέψη των παιδιών σας.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

23 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Captain Mauser
Captain Mauser
4 χρόνια πριν

Ήμουν πατέρας-στο-σπίτι φροντίζοντας 2 μικρά παιδιά επί σειρά ετών, με τη γυναίκα μου να είναι ιδιωτικός υπάλληλος σταθερού ωραρίου. Τώρα εργάζομαι και εγώ ως υπάλληλος και η γυναίκα μου ασκεί πλέον ελεύθερο επάγγελμα. Μελετώ καθημερινά και χρόνια αυτό το site διότι (όπως λέει η Λένα στο podcast) ως άντρας θέλω να μάθω για το τί βιώνουν οι γυναίκες καθημερινά, και μέσα από αυτή τη γνώση να δώσω αξίες στην κόρη μου και το γιο μου. Το πόσο τραγικά ανυπόστατοι είναι οι ισχυρισμοί του σχολικού βιβλίου το κατανοείτε όλες/οι από μόνες/οι σας. Το επιβεβαιώνω προσωπικά από την οικογενειακή μου εμπειρία ότι… Διαβάστε περισσότερα »

Parisios
Parisios
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Captain Mauser

Νομίζω αυτό είναι και το χειρότερο, ότι επειδή ακριβώς τα βιβλία κουβαλάνε μια αυθεντία που πολλοί δεν έχουν μάθει να αμφισβητούν, πόσο μάλλον τα παιδιά, γαλουχείται η επόμενη γενιά με στερεότυπα τα οποία προσπαθούμε να ξεφορτωθούμε τους 2 τελευταίους αιώνες. Έλεος πια δηλαδή.

poua rige
poua rige
4 χρόνια πριν

Δεν εχω παιδια αλλα θα παραθεσω μια εμπειρια που θεωρω οτι σχετιζεται. Ειμαι προπονητρια σε παιδακια και ακομα πιο συγκεκριμενα σε κοριτσακια. Συζηταμε για το τι φαγαμε σημερα και μου αναφερει ενα κοριτσακι πως καθε μερα τρωει πατατακια και γλυκα , ενω δεν της αρεσει το μεσημεριανο φαγητο και συνηθως δεν τρωει. Προσπαθω να κανω μια συζητηση για την ισορροπημενη διατροφη . Μεσα σε ολα αυτα μου αναφερει πως η μαμα δεν προλαβαινει παντα να μαγειρεψει και μου λεει πως στο σχολειο εκαναν πριν λιγες μερες στη γλωσσα μαθημα που ελεγε οτι η κακη διατροφη οφειλεται γιατι οι μαμαδες δουλευουν.… Διαβάστε περισσότερα »

Μάνα Κουράγιο
Μάνα Κουράγιο
4 χρόνια πριν

Ο μπαμπάς κάθετ… στον καναπέ, βλέπ…. ποδόσφαιρο και φυσικά δουλεύ…. και φέρν… τα λεφτά στο σπίτι

Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
4 χρόνια πριν

Ωρες ώρες είναι λες και ζούμε σε δυστοπία, το Handmaid’s tail δε φαντάζει και τόσο μακρινό, είναι ένα τσιγάρο δρόμος. Επαφη με τα σχολικά βιβλία δεν έχω ακόμα μέσω του παιδιού μου. Θυμάμαι βεβαια των δικών μας χρόνων τα βιβλία όπου οι μητέρες ήταν δεδομένο ότι ήταν νοικοκυρές με την ανάλογη ενδυμασία. Αντε στο τσακίρ κέφι να απεικονίζονταν ως δασκάλες. Πέρα από τα βιβλία, τις εμπειρίες μου ως εργαζόμενη μητέρα τις έχω γράψει σε ποστ και σχόλια. Εχω ένα χαρούμενο update τουλάχιστον: η απολιθωμένη νηπιαγωγός βγήκε στη σύνταξη (στα 49 της) οπότε υπάρχει ένα πιο υγιές κλίμα στο σχολείο από… Διαβάστε περισσότερα »

vaggelis
vaggelis
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Φούστα Κλαρωτή

πιασε και μια σιδερενια παρθενα η εστω ενα τιμωρο του μαστου ακου εκει να δουλευουν οι γυναικες κ ποιος θα καθαριζει τη σκονη απο τα πεζοδρομια 6 το πρωι? (το βλεπω στη γειτονια 3-4 πραγματικα λυπαμαι). Παντως αναρωτιεμαι καποια παρατηρηση εχει γινει προς την υπουργο που ειναι κ γυναικα?

Tawn Tawn
Tawn Tawn
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  vaggelis

Μμμμναί, προκόψαμε με τη συγκεκριμένη υπουργό…

lioness
lioness
4 χρόνια πριν

Κατ’ αρχάς, δε γίνεται να απαντάς στην πατριαρχία με τα επιχειρήματά της, γνώμη μου. Και δεύτερον, το συγκεκριμένο “επιχείρημα” καταρρίπτεται πάρα πολύ εύκολα, αφού για την πατριαρχία, η θέση της Αγίας-πάνω-απ-όλα-Μάνας είναι αυτονόητα μέσα στο σπίτι και δίπλα στο παιδί της, να το πλένει, ταΐζει, καθαρίζει, διαβάζει κλπ κλπ. Τα χρήματα για να συντηρηθεί η φαμίλια τα φέρνει -πάλι αυτονόητα- ο άντρας του σπιτιού, η κολόνα, το σερνικό, αυτός που την έχει βασίλισσα, κορώνα στο κεφάλι του, κυρά να τη ζηλεύουν ούλοι.

kaiti
kaiti
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  lioness

Απορία το έχω, έχει πειστεί ποτέ κανένας με αντίστοιχα σοφισματα;

Papeli
Papeli
4 χρόνια πριν

Πόσο κριμα και πόσο άδικο και για τα δυο φυλα.Δηλαδή εκτος από το να κάνει τα παιδιά να αμφισβητούνε το αν η γυναίκα είναι ικανή να δουλέψει δημιουργούνε και την εντύπωση ότι ο άνδρας που δεν θα βγάζει λεφτά για να συντηρεί την οικογένεια του είναι μισός ανδρας.Απαράδεκτη ερώτηση σε τόσα πολλά επίπεδα.

Louk Ritia
Louk Ritia
4 χρόνια πριν

Η προπτυχιακή μου εργασία θα σχετιζόταν με το γλωσσικό σεξισμό στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση κι εκεί ήρθα αντιμέτωπη για πρώτη φορά με αυτό το φαινόμενο στο σχολείο, θυμάμαι είχα βρει μία έρευνα (που δε σχετιζόταν άμεσα με το θέμα μου) με αντικείμενο τη θέση των αγοριών και των κοριτσιών στην αυλή του σχολείου. Τελικά η εργασία δεν προχώρησε γιατί άλλαξα θέμα και ασχολήθηκα με τις επικοινωνιακές όψεις του φεμινιστικού κινήματος (πού ήταν το Α, μπα τότε!!). Εγώ πάντως ντρεπόμουν που η μαμά μου δε δούλευε, ίσως να ήμουν απ’ τις πρώτες φουρνιές παιδιών με μαμάδες που εργάζονταν και η δικιά μου… Διαβάστε περισσότερα »

Po the Panda
Po the Panda
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Louk Ritia

Υπάρχουν και χειρότερα Louk Ritia. Εμένα δούλευε κανονικά αλλά χωρίς ένσημα στην οικογενειακή επιχείρηση (αφού της έδινε το “δικαίωμα” εκείνος ο τρισάθλιος νόμος να δουλεύει ανασφάλιστη), δήλωνε επάγγελμα οικιακά και τώρα στα 55 της, σε διάσταση με τον πατέρα μου, δεν της φτάνουν τα ένσημα για να πάρει σύνταξη, αφού 15 χρόνια δεν είχε κολλήσει ούτε μισό ένσημο. Κι απο πάνω γύρισε και ο πατέρας μου και της είπε, πάνω σε ένα καβγά, οτι αυτός έφερνε τα λεφτά στο σπίτι. Θυμάμαι πόσο περίεργο και άδικο μου φαινόταν τότε που ενώ δούλευε κανονικά, δεν δήλωνε το επάγγελμά της. Γενικά οι γονείς… Διαβάστε περισσότερα »

Smurfakos
Smurfakos
4 χρόνια πριν

«Το Υπουργείο Παιδείας έχει όλη την πληροφορία για να αλλάξει τον τρόπο σκέψης των επόμενων γενεών.»
Το Υπουργειο Παιδειας μας ειχε στα 90ς με βιβλιο φυσικης γραμμενο στα 50ς!! Σιγα μην κολλησει στο οτι οι ρολοι αντρων/γυναικων δεν ειναι απ-του-ντειτ. Παλι καλα που δεν εχουν ακομα το Αλφαβηταριον Τα Καλα Παιδια

vaggelis
vaggelis
4 χρόνια πριν

ακομα το βιβλιο με τα καραβακια εχουν?

riko1
riko1
4 χρόνια πριν

Μην μπερδεύουμε τον σεξισμό με το πόσο σημαντική είναι η μητέρα για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Οι ίδιοι οι ψυχολόγοι και γενικά η επιστήμη έσκιζε τα ιμάτιά της στο παρελθόν για το σημαντικότερο ρόλο της μητέρας, ειδικά στο πρώτο 18μηνο και για τον άνδρα θεατή που απλώς συμπληρώνει τη διαπαιδαγώγηση. Τωρα βέβαια άλλαξαν τα πράγματα. Μπερδεύουμε την ισότητα με τους ρόλους. Μη βλέπουμε παντού σεξιστικά στοιχεία. Και ναι, για να μεγαλώσεις σωστά ένα παιδί, πρέπει να αφιερώσεις απίστευτο χρόνο. Χρόνο που πιθανόν δεν έχουν οι σημερινοί γονείς λόγω της κατάστασης. Χρόνο που ΔΕΝ είχαν ούτε στο παρελθόν οι γονείς της… Διαβάστε περισσότερα »

Ένα Μπλούμπερι
Ένα Μπλούμπερι
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  riko1

“Μπερδεύουμε την ισότητα με τους ρόλους.” Ορίστε? Αναφέρεστε στο ρόλο του γονέα – ανεξαρτήτως φύλου – προς το παιδί ή στο ρόλο της μητέρας συγκριτικά με του πατέρα? Γιατί εάν κάνετε το δεύτερο, εσείς μπερδεύεστε. Επιτρέψετε μου επίσης να αλλάξω την τελευταία σας παράγραφο όπως θα ήταν αν δεν υπήρχε υποφωσκων σεξισμος στη σκέψη σας: ” Όχι, δεν είναι σεξισμός ο εξαιρετικά σημαντικός ρόλος ΤΟΥ ΓΟΝΕΑ στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Αντίθετα το θεωρώ ανίκητη βλακεία να κάνεις οικογένεια και να κάθεσαι στα γραφείο, είτε είσαι πατέρας, είτε μητέρα, μέχρι τις 10 το βράδυ στο πλαίσιο μιας «καριέρας» και να σου… Διαβάστε περισσότερα »

riko1
riko1
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ένα Μπλούμπερι

Αναφέρθηκα ξεκάθαρα στον ρόλο του γονέα. Ξεκαθάρισα οτι η εργασία και της μάνας αλλά και του πατέρα μπορούν να επιρεάσουν εξίσου.
Η τελευταία παράγραφος δεν χρειάζεται καμία διόρθωση. Δεν ειδατε πως αναφέρω “ειτε εισαι μάνα, είτε εισαι πατέρας”. Επειδη ομως η αρθρογράφος ειναι γυναίκα, προφανως και θα απευθηνθώ σε αυτήν.

riko1
riko1
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  riko1

Τη κολοκυθιά θα παίξουμε; Να μην κάνεις καριέρα κυρία μου/κύριέ μου. Γραφείο, meetings, ποτά με συναδέλφους το βράδυ, το Αμερικάνικο όνειρο της δεκαετίας του 90 και η υποτιθέμενη απελευθέρωση. Αν θες να εισαι απελευθερωμένος/η, δε θα κάνεις παιδιά, ή θα τα παίρνεις μαζί σου. Φροντίδα παιδιού με 12ωρη εργασία δεν υπάρχει.

Αντιθετα, καταλαβαίνω απόλυτα τους γονείς που δεν ειναι επιλογή τους η πολύωρη εργασία και πραγματικά δεν μπορουν να κάνουν αλλιώς. Και το βλέπεις στα μάτια τους πόσο θέλουν να επιστρέψουν σπίτι τους.

riko1
riko1
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  riko1

Υπάρχει ο νόμος. Η μητέρα παίρνει την προβλεπόμενη άδεια (τι να κάνουμε…η γυναίκα γεννάει. Μακάρι να ειχαν και οι άντρες τη χαρά της κύησης) και ο πατέρας μπορεί να έχει μειωμένο ωράριο ή ακόμα και συγκεκριμένη άδεια με αποδοχές. Επίσης δικαιούται άδεια ανευ αποδοχών μέχρι το παιδί να γινει 2 ετών. Αλλά τωρα…κοροιδευόμαστε; Στο πλαίσιο της φροντίδας ενός παιδιού, εντάσσονται φυσικά και οι δουλειές και το μαγείρεμα και όλα. Και φυσικά όποιος εκ των δυο γονιών εργάζεται, βοηθάει και αυτός με το πέρας της εργασίας του στις δουλειές. Γιατί πιστεύεται οτι έχει θεσμοθετηθεί η άδεια για τις μητέρες σε όλο… Διαβάστε περισσότερα »