Σε αυτό το χωριό στην Κένυα ζουν μόνο γυναίκες

Εκεί όπου αντιστέκονται στην πατριαρχία

Στη Βόρεια Κένυα, εκεί που συναντιώνται οι αμμόλοφοι της ερήμου, στους πρόποδες του όρους Κένυα, μια υποφυλή των Μασάι, ο λαός Σαμπούρου διατηρούσε για πάνω από 500 χρόνια μια αυστηρή πατριαρχία. Αυτό μέχρι πριν 25 χρόνια. Τότε που η Rebecca Lolosoli ίδρυσε το χωριό Umoja. To Umoja- που σημαίνει «ενότητα» στα Σουαχίλι- είναι ένα μέρος όπου δεν υπάρχει κανένας άντρας, το μητριαρχικό καταφύγιο για όλες τις γυναίκες του λαού Σαμπούρου που δεν επιθυμούν να υποφέρουν άλλο κακοποιήσεις, όπως ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων, βιασμό και αναγκαστικούς γάμους, στα χέρια των ανδρών.

Στην πάροδο των χρόνων ενθάρρυνε και άλλες γυναίκες στις γύρω περιοχές από το Σαμπούρου να δημιουργήσουν τα δικά τους χωριά χωρίς άνδρες.

«Ας σου πω πως ξεκίνησα. Αν είσαι γύναικα Σαμπούρου και ζεις σε πατριαρχικό καθεστώς αν ο άνδρας θέλει να σε σκοτώσει έχει το δικαίωμα να το κάνει. Είσαι ιδιοκτησία του. Αυτή είναι η κουλτούρα της φυλής» λέει η Rebecca στο βίντεο

«Αποφασίσαμε να κάνουμε το δικό μας χωριό. Την δική μας επιχείρηση. Οι άνδρες μας φοβούνται, δεν θέλουνε να βγάζουμε τα δικά μας λεφτά. Κάθε πρωί πηγαίναμε και εκθέταμε τα προιόντα μας. Έτσι βγάζαμε τα λεφτά μας. Θέλουμε να γίνουμε πιο δυνατές ως γυναίκες. Χρησιμοποιούμε τα λεφτά για την εκπαίδευση μας.

Στο βίντεο επισκεπτόμαστε το χωριό Umoja και τα τριγύρω χωριά που ενέπνευσε για να συναντήσουμε τις γυναίκες μπούχτισαν να ζουν σε μια πατριαρχική κοινωνία.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

38 points
Upvote Downvote

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
  Εγγραφείτε  
Ειδοποίηση για