in

Σαουδική Αραβία: 18χρονη που αποφάσισε να αποποιηθεί το Ισλάμ δέχεται απειλές για τη ζωή της

«Θα με σκοτώσουν. Η οικογένεια μου απειλεί να με σκοτώσει»

Η 18χρονη Rahaf Mohammed Mutlaq al-Qunun, στέλνει κραυγή αγωνίας ενώσω κρατείται στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ στην Ταϊλάνδη. Η νεαρή γυναίκα βρισκόταν με την οικογένεια της στο Κουβέιτ, από όπου το έσκασε με την ελπίδα να φτάσει στην Αυστραλία και να αποκτήσει άσυλο εκεί. Η ίδια δήλωσε ότι η οικογένεια της ήταν βίαιη ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

merlin 148825140 84872586 4805 461a 80cd b16873be3132 jumbo

Η 18χρονη Rahaf Mohammed Mutlaq al-Qunun, στέλνει κραυγή αγωνίας ενώσω κρατείται στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ στην Ταϊλάνδη. Η νεαρή γυναίκα βρισκόταν με την οικογένεια της στο Κουβέιτ, από όπου το έσκασε με την ελπίδα να φτάσει στην Αυστραλία και να αποκτήσει άσυλο εκεί. Η ίδια δήλωσε ότι η οικογένεια της ήταν βίαιη και με αυτόν τον τρόπο θα αποκτούσε την ανεξαρτησία της. Ωστόσο όταν αποβιβάστηκε από το αεροπλάνο στην Μπανγκόκ, ένας άντρας την περίμενε με το όνομα της γραμμένο σε μια πινακίδα. Της είπε ότι θα την βοηθήσει να πάρει βίζα αλλά εξαφανίστηκε με το διαβατήριο της.

Στη συνέχεια ο άνδρας γύρισε συνοδευόμενος από αξιωματούχους της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας και άνδρες της ασφάλειας, οι οποίοι κατέσχεσαν το διαβατήριο της Rahaf και της είπαν πως έπρεπε να ταξιδέψει πίσω στην οικογένεια της.

Η 18χρονη δήλωσε πως φοβάται για την ζωή της αν επιστρέψει πίσω στο Κουβέιτ «Θα με σκοτώσουν εαν γυρίσω πίσω. Είμαι 100% σίγουρη»

Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας αρνήθηκε την ύπαρξη πρακτόρων στο αεροδρόμιο και δήλωσε πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την οικογένεια της νεαρής γυναίκας.

Η Rahaf βρίσκεται υπο κράτηση και συνεχή παρακολούθηση σε ένα ξενοδοχείο μέσα στο αεροδρόμιο. «Δεν μπορώ να το σκάσω από το αεροδρόμιο, προσπάθησα, αλλά δεν μπόρεσα. Ένας φρουρός με παρακολουθεί. Είμαι κρατούμενη», λέει σε βίντεό της που ανάρτησε στα social media. «Θέλω άσυλο».

Εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προτρέπει την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης να επιτρέψει στην Rahaf να συνεχίσει το ταξίδι της στην Αυστραλία ή να ζητήσει άσυλο στην Ταϊλάνδη.

Καταγραφή 13

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Μετανάστευσης της αστυνομίας της Ταϊλάνδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα συναντηθεί με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εντός της ημέρας για να συζητήσουν το θέμα ασύλου της νεαρής.

«Εαν δεν θέλει να επιστρέψει δεν θα σταλεί πίσω δια της βίας» δήλωσε ο Michael Page. «Οι γυναίκες από τη Σαουδική Αραβία που το σκάνε από το σπίτι τους και επιστρέφουν αναγκαστικά, μπορεί να αντιμετωπίσουν βιαιοπραγίες, στέρηση της ελευθερίας τους και άλλους σοβαρούς κινδύνους. Οι αρχές της Ταϊλάνδης θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως την απέλαση».

Στην συνέχεια ο Phil Robertson, εκπρόσωπος του Human Right Watch της Ασίας δήλωσε πως «η Ταϊλάνδη έχει ιστορικό στο να στέλνει πίσω σε αυταρχικές χώρες τους πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας, του Πακιστάν και της Τουρκίας».

Σε συνέντευξη που έγινε η Rahaf περιέγραψε μια κατάσταση αδυσώπητης βίας στα χέρια της οικογένειας της. Ανέφερε πως κάποτε την είχαν κλειδώσει σε ένα δωμάτιο για έξι μήνες επειδή απλώς έκοψε τα μαλλιά της.

«Δεν μπορώ να πάρω τις δικές μου αποφάσεις» είπε. «Ακόμα και για τα μαλλιά μου».

Η ίδια παραδέχεται πως στα 16 της προσπάθησε να αυτοκτονήσει και πως από τότε σχεδιάζει την απόδραση της.

Οι υπηρεσίες μετανάστευσης της Ταϊλάνδης δηλώνουν από την άλλη ότι διέφυγε για να γλυτώσει έναν δια της βίας γάμο.

Ακόμη και στην ηλικία των 18 οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας δεν μπορούν να ταξιδέψουν εκτός του Βασιλείου, χωρίς την έγκριση ενό ενήλικου άντρα- συγγενή.

«Καλώ όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται στην Μπανγκόκ να διαδηλώσουν κατά της απέλασής μου», έγραψε στο Twitter η Rahaf. «Δεν θα φύγω από το δωμάτιό μου. Δεν θα συναντήσω τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ».

Ο γενικός εισαγγελέας του οργανισμού μετανάστευσης Ταϊλάνδης, Surachate Hakparn, δήλωσε πως «Είναι ασφαλής. Το διαβατήριο της δεν κατασχέθηκε. Η κυρία Rahaf al-Qunun θα μπει σε πτήση για το Κουβέιτ συνοδευόμενη από αξιωματούχους»

Η Rahaf έγραψε σε νέα ανάρτηση στο Twitter «Λίγες ώρες πριν με στείλουν πίσω στο Κουβέιτ και ύστερα στη Σαουδική Αραβία».

Καταγραφή 14

Παρόμοιες περιπτώσεις κι’αλλων γυναικών που διέφυγαν από τη Σαουδική Αραβία και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν πίσω με τη βία, όπως της Dina Ali Lasloom, που κρατήθηκε στις Φιλιππίνες στην προσπάθεια της να δραπευτεύσει από αναγκαστικό γάμο.

Οι Σαουδάραβες άντρες θεωρούν τους εαυτούς τους υπεύθυνους για την τιμή της οικογένειας και συχνά τιμωρούν τα μέλη της, ιδιαίτερα τα κορίτσια και τις γυναίκες, που την «ατιμάζουν». Σε ακραίες περιπτώσεις τα μέλη της οικογένειας σκοτώνονται.

Η Rahal είπε στο Twitter  πως φοβάται για το τι μπορεί να της κάνει η οικογένεια της, επειδή εγκατέλειψε τη θρησκεία και τους ίδιους. «Θα με σκοτώσουν επειδή τους ανακοίνωσα τον αθεισμό μου και έφυγα. Ήθελαν να προσευχηθώ και να φορέσω πέπλο. Εγώ αρνήθηκα».

Καταγραφή 12

Με τα βίντεο και τις αναρτήσεις της, η 18χρονη ελπίζει να πάρει υποστήριξη και να φτάσει την Κυριακή στην Αυστραλία.

«Είμαι σε πραγματικό κίνδυνο» στέλνει κραυγή αγωνίας.

«Θέλω να προστατευτώ σε μια χώρα που θα σεβαστεί τα δικαιώματα μου και θα μου επιτρέψει να ζήσω μια φυσιολογική ζωή».

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

1 Comment
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
bridgetjones19
bridgetjones19
5 χρόνια πριν

Ένας-ένας και οι 10 που πατήσατε ΧΑΧΑ σε τέτοιο άρθρο, να πάτε να δείτε ψυχίατρο