in

Ψαράκι μετά την παραλία;

Φτιάξε σπίτι σου, εύκολα και γρήγορα, καρπάτσιο ψαριού.

Ήρθε επιτέλους το καλοκαίρι που τόσο καιρό περίμενα. Ήμουν ανέκαθεν κορίτσι του καλοκαιριού, που άνετα θα μπορούσε να ζήσει σε ένα αιώνιο καλοκαίρι. Φαντασιώνομαι όλο το χειμώνα το γλυκό κάψιμο του ήλιου, τον ήχο της θάλασσας να σκάει πάνω στα βότσαλα, παρασέρνοντας και κάνοντας τα να παίζουν μουσική, τα νησιά, τις διακοπές. Με φαντάζομαι να […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Καταγραφή 111

Ήρθε επιτέλους το καλοκαίρι που τόσο καιρό περίμενα. Ήμουν ανέκαθεν κορίτσι του καλοκαιριού, που άνετα θα μπορούσε να ζήσει σε ένα αιώνιο καλοκαίρι. Φαντασιώνομαι όλο το χειμώνα το γλυκό κάψιμο του ήλιου, τον ήχο της θάλασσας να σκάει πάνω στα βότσαλα, παρασέρνοντας και κάνοντας τα να παίζουν μουσική, τα νησιά, τις διακοπές. Με φαντάζομαι να λιάζομαι με τις ώρες ξαπλωμένη πάνω στη ζέστη άμμο γεμίζοντας τις μπαταρίες μου με όλη τη βιταμίνη D του κόσμου. Αλλά ξέρεις, καλοκαιράκι, θάλασσα, μου ανοίγει και η όρεξη. Αυτά τα «κάνει ζέστη, δε μπορώ να φάω» ηχούν ακατανόητα στα αυτιά μου. Και δε βοηθάει και ο χρόνος που κατά ένα διαβολικό τρόπο, κυλάει πάντα πιο αργά στην επιστροφή από την παραλία μέχρι επιτέλους να φάω. Και δε θέλω και με τίποτα να περιμένω να μαγειρευτεί το φαγητό. Άσε που, ούτε να σκέφτομαι θέλω όλη τη λάτζα που θα πρέπει να κάνω μετά το μαγείρεμα. Θέλω να φάω εύκολα και γρήγορα. Ξέρω τι σκέφτεσαι. Όχι δεν θα φάω απ’έξω. Μπορώ ωραιότατα να απολαύσω τα αγαπημένα μου υλικά χωρίς να τα μαγειρέψω ακριβώς. Σε μπέρδεψα τώρα; Εξηγούμαι για να μη νομίζεις πως λέω τρέλες.

Μπορείς να μαγειρέψεις αρκετά υλικά χωρίς τα ψήσεις ή να χρησιμοποιήσεις κάποιου είδους θερμότητα. Να φτιάξεις για παράδειγμα ψάρι καρπάτσιο, σεβίτσε, ταρτάρ ή ακόμα και ξυδάτο αν θέλεις να παραμείνεις στην παραδοσιακή οδό. Δεν ξέρεις πως; Και τι κάνω εγώ εδώ;

Καταρχάς πρέπει να βρεις έναν πολύ καλό ψαρά που να είσαι σίγουρη πως θα σου δώσει την πιο φρέσκια ψάρια που έβγαλε η θάλασσα. Αφού βρεις αυτό, πίστεψε με έχει γίνει η μισή δουλειά. Σε περίπτωση που αδυνατείς να το φιλετάρεις, είτε γιατί δεν έχεις το κατάλληλο μαχαίρι, είτε γιατί δεν ξέρεις πως να το κάνεις, είτε ακόμα γιατί βαριέσαι βρε αδερφέ (no judges), ζήτησε από τον ψαρά σου να το κάνει για σένα. Αν τώρα θες να μυηθείς και να το προσπαθήσεις, σου προτείνω να δεις σχετικά βίντεο στο YouTube. Υπάρχουν άφθονα για ερασιτέχνες και είναι πολύ βοηθητικά. Αλήθεια στο λέω, δεν είναι όσο δύσκολο νομίζεις. Λίγη υπομονή χρειάζεται και τόλμη. Και ξέρεις τι λένε για τους τολμηρούς . Αν δεν σου βγει με την πρώτη ή την δεύτερη όπως ακριβώς τα βλέπεις στο βίντεο, μην το βάλεις κάτω .Κάποια στιγμή θα φιλετάρεις με μεγάλη επιτυχία. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή το άθλημα.

Το βασικό που πρέπει να θυμάσαι είναι, πως δεν θέλουμε κομμάτια δέρματος, γιατί δεν είναι αρκετά ευχάριστα όταν τα μασάς και πως δεν θέλουμε με τίποτα ψαροκόκκαλα στο στόμα. Πάντως να ξέρεις, πως εγώ που το έφτιαξα μαζί με το Μαράκι πρόσφατα, που εκτός από πολύ καλή μου φίλη είναι και λίγο ατσούμπαλη με τα μαχαίρια, όταν της το έδειξα, μια χαρά τα κατάφερε. Αν μπορεί εκείνη μπορείς και εσύ.

Τώρα το μόνο που μένει, είναι να δώσεις σε αυτή τη φρεσκαδούρα λίγη ένταση που θα την απογειώσει. Και ιδού η συνταγή.

image2

Καρπάτσιο ψαριού

Υλικά για 2 άτομα:

  • 300-400 γραμμάρια καθαρού φιλέτου από ψάρι.
  • 1 πιπεριά τσίλι λεπτοκομμένη
  • Μισό ματσάκι σχοινόπρασσο λεπτοκομμένο
  • 2 εσαλότ ψιλοκομμένα ή λίγο κρεμμύδι κόκκινο πολύ ψιλοκομμένο
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι
  • Ξύσμα από ένα λάιμ
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Ανθό αλατιού
  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Χυμός από ένα λεμόνι
  • Χυμό από ένα λάιμ
  • Λίγο ροζ πιπέρι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Κόβουμε όσο πιο λεπτές φέτες μπορούμε το φιλέτο του ψαριού και το στρώνουμε, ιδανικά, σε μια πιατέλα αλλιώς σε ένα μεγάλο ρηχό πιάτο, το ένα κομμάτι δίπλα στο άλλο. Είναι πολύ σημαντικό να μην είναι το ένα πάνω στο άλλο, γιατί δεν θα μαριναριστεί ομοιόμορφα το ψάρι.

Στη συνέχεια ραντίζουμε παντού με ελαιόλαδο και περιχύνουμε το χυμό από το λεμόνι και το λάιμ. Προσθέτουμε τον ανθό αλατιού, το πιπέρι και όλα τα υπόλοιπα υλικά, ξέρεις, ομοιόμορφα παντού.

Αφήνεις να μαριναριστεί το ψάρι με τα υπόλοιπα υλικά περίπου 10’.Ή μέχρι να κάνεις ένα γρήγορο μπάνιο να ξεπλύνεις την αλμύρα από πάνω σου. Μόλις το δεις να αρχίσει να ασπρίζει, είναι σημάδι πως το ψάρι έχει αρχίσει να ”ψήνεται” και είναι κιόλας έτοιμο.

Bon appétit 🙂

*Εγώ,συνήθως, χρησιμοποιώ για το καρπάτσιο τσιπούρα ή λαβράκι. Μπορείς όμως ωραιότατα να χρησιμοποιήσεις μυλοκόπι, στήρα, μπαρμπούνι ακόμα και γαρίδες ή καραβίδες αν προτιμάς τα θαλασσινά. Δεν έχει σημασία το είδος αλλά να είναι εξαιρετικά φρέσκο.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια