Πόσο απαραίτητη είναι τελικά η λέξη «γυναικοκτονία»;

Γιατί ως λέξη δεν αρέσει σε πολλούς;

Ομολογώ ότι την πρώτη φορά που την άκουσα με ξένισε αρκετά, μου φάνηκε υπερβολική, αχρείαστη, τραβηγμένη από τα μαλλιά. Είχα δηλαδή την ίδια αντίδραση που έχουν οι περισσότεροι, όταν την ακούν ή την διαβάζουν για πρώτη φορά. Κι είναι πολύ εύκολο να μείνει κανείς σε αυτή την αίσθηση και να απορρίψει μια λέξη που δεν είναι προϊόν της πολιτικής ορθότητας, όσο κι αν μοιάζει έτσι στην αρχή.

Πρόκειται για τη μετάφραση της αγγλικής λέξης femicide, η οποία καθιερώθηκε στη δεκαετία του 1970 από την καθηγήτρια κοινωνιολογίας και γνωστή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών Diana Russell. Στην Ελλάδα, βέβαια, ήρθε πολύ αργότερα και ακόμα ως όρος είναι δυστυχώς περιθωριακός. Τι είναι, όμως, αυτό που κάνει τους περισσότερους να τον αντιμετωπίζουν ως ακραία φεμινιστική κραυγή;

Σίγουρα, υπάρχει ένα ποσοστό ανθρώπων, κυρίως ανδρών, που θεωρούν τη λέξη γυναικοκτονία περιττή, απλά και μόνο επειδή εμφορούνται από τις κλασικές σεξιστικές αντιλήψεις, υποσυνείδητα ή μη. Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναπαράγουν το κλισέ ότι δεν υπάρχει τέτοιο φαινόμενο, όπως ο φόνος γυναικών, ότι οι ζωές όλων των ανθρώπων έχουν αξία και είναι απαράδεκτο να αφαιρούνται και άλλα τέτοια σοφίσματα που δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που εκφράζει η λέξη.

Εκτός, πάντως, από τους αθεράπευτα εθελοτυφλούντες και όσους αντλούν με χαρά τα οφέλη της πατριαρχίας, υπάρχουν και αυτοί που έχουν την κλασική αντίδραση που έχει ο μέσος ομιλητής σε ένα νεολογισμό. Και εκεί το ζήτημα περιπλέκεται χωρίς να υπάρχει λόγος. Όταν γνωρίζεις μια γλώσσα πολύ καλά, όταν τη μιλάς από μωρό και τη χρησιμοποιείς, για να εκφράσεις όλα όσα είναι σημαντικά, κάθε ελάχιστη μα απότομη αλλαγή της μοιάζει παράταιρη. Είναι σαν να μπαίνεις σπίτι σου και να βλέπεις ξαφνικά θρονιασμένο ένα καινούριο έπιπλο στη μέση του σαλονιού. Ακόμα και αν το έχεις διαλέξει ο ίδιος, θα κάνεις καιρό να το συνηθίσεις. Αυτό ακριβώς συμβαίνει με τους νεολογισμούς, τις νέες λέξεις που δημιουργούνται, για να καλύψουν μια ανάγκη έκφρασης που δεν υπήρχε μέχρι τώρα.

Όταν στη δεκαετία του 1990, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν το κύμα αγγλικών λέξεων στα ελληνικά λόγω της κυριαρχίας της τεχνολογίας, φιλόλογοι και γλωσσολόγοι προσπαθούσαν να επιβάλλουν τη λέξη διαδίκτυο, μας φαίνονταν φαιδροί και η λέξη κραυγαλέα. Ήταν η φυσική καχύποπτη ανταπόκριση στο καινούριο, η οποία υποχώρησε γρήγορα και τώρα ούτε που τη θυμόμαστε.

Βέβαια, η γυναικοκτονία συναντά αντίσταση και για έναν ακόμα λόγο. Μας φέρνει κατευθείαν στο μυαλό τη λέξη της έννοιας γένους ανθρωποκτονία και εκεί είναι που αρχίζουν τα παράλογα επιχειρήματα. Ότι η επιλογή της λέξης αυτής υπονοεί ότι οι γυναίκες δεν είναι άνθρωποι ή ότι όσοι τη χρησιμοποιούν πιστεύουν ότι οι ζωές των γυναικών αξίζουν παραπάνω από των υπόλοιπων ανθρώπων. Λες και πρέπει οπωσδήποτε η γυναικοκτονία να είναι αμοιβαίως αποκλειόμενος όρος με την ανθρωποκτονία και να μην είναι δυνατόν να είναι απλώς μια πιο εξειδικευμένη λέξη.

Στον Ποινικό Κώδικα, τυποποιείται η παιδοκτονία ως ιδιώνυμο έγκλημα. Δεν σημαίνει, φυσικά, ότι δεν πρόκειται για ανθρωποκτονία, ούτε αφορά όλες τις περιπτώσεις φόνου παιδιού. Ο όρος εκφράζει τη συγκεκριμένη περίπτωση φόνου ενός μωρού από τη μητέρα του λίγο μετά τον τοκετό και τυποποιείται με διαφορετική διάταξη, επειδή έχει διαφορετική ποινική μεταχείριση. Η μητροκτονία και η αδελφοκτονία δεν τυποποιούνται ως ξεχωριστά εγκλήματα στο ποινικό δίκαιο, όμως στη συνείδηση όλων έχουν μια μεγαλύτερη απαξία, την οποία δεν μπορεί να εκφράσει η λέξη ανθρωποκτονία.

Αν, λοιπόν, καταφέρουμε να απομονώσουμε την παράξενη ενέργεια που αναδίδει μια εντελώς καινούρια λέξη που εμφανίστηκε με ντόρο στη γλώσσα, αν σταματήσει να μας κάνει εντύπωση που υπάρχει ένας ακόμα ειδικότερος όρος της ανθρωποκτονίας, τότε θα δούμε τη γυναικοκτονία ως αυτό που πραγματικά είναι. Ως ένα έγκλημα που γίνεται από άντρα προς γυναίκα, επειδή αυτή δεν υπέκυψε στην όποια θέλησή του. Δεν είναι όλοι οι φόνοι με θύματα γυναίκα γυναικοκτονία. Μια κατά συρροή θανατηφόρος ληστεία με θύμα έναν άντρα και δύο γυναίκες δεν θα συνιστά μία ανθρωποκτονία και δύο γυναικοκτονίες. Ο βιασμός, όμως, που καταλήγει σε θάνατο, επειδή το θύμα αντιστάθηκε με σθένος, αλλά εκ των πραγμάτων δεν είχε την ίδια δύναμη με το βιαστή της, είναι. Ο φόνος του αδερφού που σκότωνε παλιά στο χωριό τη μικρότερη αδερφή του, επειδή «μαγαρίστηκε» πριν παντρευτεί, είναι. Βασικά, όλα τα «εγκλήματα τιμής» είναι.

Είναι πολύ προτιμότερο ο φόνος του πατέρα που σκότωσε την κόρη του, επειδή δεν ενέκρινε το σύντροφό της, να εκφράζεται στη γλώσσα μας με μια λέξη που περιέχει ως συνθετικό της το φόνο (έστω και στην αρχαία του μορφή) παρά τη λέξη τιμή. Οπότε, ναι, αν το αντίτιμο, για να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία μας απέναντι σε τέτοιου είδους εγκλήματα, είναι απλώς να παραξενευόμαστε με αυτή τη νέα λέξη μέχρι να τη συνηθίσουμε, σίγουρα είναι απαραίτητη.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

56 points
Upvote Downvote

44
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
11 Θέματα σχολίων
33 Απαντήσεις θεμάτων
5 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
22 Συντάκτες σχολίων
logladyαλουμινατηno_rootsEtern1ty_ GRperdika pitsiloti Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Θυμώνω πάρα πολύ καθε φορά που ακούω την φράση: “έγκλημα τιμής”. Μάλιστα, ο άλλος σκότωσε γιατί θίχτηκε την τιμή του! Την τιμή και την αξία του ανθρώπου που σκοτώθηκε επειδή δεν έκανε ότι γούσταρε ο δολοφόνος του, την σκέφτεται κανείς;

Εύα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Advocate

Το “έγκλημα τιμής” είναι εξίσου εξοργιστικό με το “έγκλημα πάθους” και χρησιμοποιούνται ως ξέπλυμα. “Την σκότωσε γιατί την αγαπούσε”, “θόλωσε από τη ζήλεια του” και ούτω καθεξής. Την σκότωσε γιατί πίστευε οτί μπορούσε και είχε το δικαίωμα, δυστυχώς τόσο απλά και τόσο αρρωστημένα.

Εύα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Advocate

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Η λέξη “γυναικοκτονία” είναι χρήσιμη, όχι γιατί διευκρινίζει περαιτέρω το φύλο του ατόμου που δολοφονήθηκε, αλλά γιατί διευκρινίζει την αιτία για την οποία δολοφονήθηκε.
Και σε αυτή τη λεπτομέρεια διαφωνώ με το άρθρο: στη γυναικοκτονία η γυναίκα δολοφονείται επειδή είναι γυναίκα, όχι (μόνο) επειδή δεν υπέκυψε στην όποια θέληση του δολοφόνου (αν και αυτός είναι ο κανόνας).

perdika pitsiloti
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

η γυναίκα δολοφονείται επειδη αρνειται να ικανοποιησει την αναγκη του θυτη . Να κανει σεξ μαζι του οχι για το φυλο της.Οι βιασμοι δεν χουν φυλο.και αντρες βιαζονται ,και παιδια και ζωα. απλα επειδη απαιτει αρκετα μεγαλη διαφορα δυναμης .δε ειναι τοσο ευκολο αντρας να βιασει αντρα, γιαυτο το εχουμε ταυτισει με τη γυναικα .τετοιος ορος -γυναικοκτονια δηλαδη – εχει νοημα μονο για το ισλαμ.μονο εκει μια γυναικα σκοτωνεται επεδιη ειναι γυναικα λογο θρησκειας πχ ή και πολλες φορς χωρις καν βιασμο.στη δυση ειναι αλλη περιπτωση.σεξ ,εξουσια ,ψυχικα προβληματα στα κεφαλια πολλων.τα οποια φυσικα και δε στρεφονται μονο εναντιων των… Διαβάστε περισσότερα »

Dotti Kali Linnea
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Συμφωνώ με Εύα: στη γυναικοκτονία η γυναίκα σκοτώνεται ακριβώς επειδή είναι γυναίκα σε μια κοινωνία που είναι πιο δύσκολο να είσαι γυναίκα από ότι άντρας. Ως γυναίκα σε μια κοινωνία γεμάτη σεξισμό και μισογυνισμό, όπου οι νόμοι αλλάζουν αργά κι ακόμη κι αν στοιχειοθετηθούν υπολειτουργούν, μαζί με τις δομές, η κυρίαρχη αντίληψη είναι ότι η γυναίκα πρέπει να μην προκαλεί γιατί αν προκαλέσει θα βιαστεί και τότε θα γράψουν οι τίτλοι ειδήσεων ότι το θύμα ήταν ντυμένο προκλητικά και χόρευε και είχε πιεί και αλκοόλ και μετά πήγε στο ξενοδοχείο με το βιαστή και “έγινε το κακό”. Στις οθόνες θα… Διαβάστε περισσότερα »

Scotland for Holidays
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Ο ορος γυναικοκτονια εχει νοημα παντου, perdika pitsiloti. Και στη Δυση. Ακομα σκοτωνονται κοριτσια και γυναικες απο πατεραδες που δεν εγκρινουν τη σχεση τους ή πατεραδες που εχουν αντιδικια με τη συζυγο και πρεπει πασει θυσια να εκδικηθουν σκοτωνοντας την κορη φυσικα. Και αδερφοι και θειοι το κανουν αυτο. Και στην Ευρωπη. Και στη Βρετανια. Το αντιστροφο, δηλαδη γυναικες (θειες, αδερφες, μανες) να σκοτωνουν γιους και αλλους αντρες συγγενεις για λογους “τιμης” ή εκδικησης δεν υπαρχει. Γιατι αραγε; Ακομα θεωρουμαστε, και στη Δυση, δευτερευουσας σημασιας ανθρωποι, δευτερευουσας σημασιας πολιτες. Μια γυναικα δεν δολοφονειται γιατι αρνειται να ικανοποιησει την αναγκη του… Διαβάστε περισσότερα »

perdika pitsiloti
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

μπορει αντρας να ασκει βια σε αντρα και σε παιδι και σε ζωο .δε διαφωνω.αυτο λεμε και δεν καταλαβαινομαστε. το να δερνει το παιδι του .δεν ειναι επειδη η κοινωνια εχει τους αντρες σε θεση ισχυος απλα ειναι πατριαρχικο καταλοιπο.ειναι γιατι αυτον το αντρα τον υποτιμουνε πχ στη δουλεια. ,γιατι γενικοτερα στη ζωη εινα ενα τιποτα .γατι εχει ενα σωρο εθισμους πχ .γιατι ειναι σε μια θεση που μπορει εχει στη δουλεψη του 500 ατομα και εχει λαλισει απο τη αλαζονεια Απειροι λογοι υπαρχουν και εμεις κολαμε στο στεροτυπο της πατριαρχιας πριν μισο αιωνα.και ενοειται οτι και οι γυναικες δερνουν… Διαβάστε περισσότερα »

Scotland for Holidays
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

“Να σκουζει μια γυναικα για ισες υποχρεωσεις”; ΟΚ… Ειναι παρα πολυ δυσκολο να κανουμε συζητηση με τετοια φρασεολογια, δεν χρειαζεται να το εξηγησω αυτο.
Για τα υπολοιπα που ειπες, βλεπω οτι απαντας σα να αρνεισαι να δεις τις πραγματικες καταστασεις και γεγονοτα. Θα προσπαθησω να απαντησω αργοτερα μεσα στη μερα.

Εύα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Advocate

Η πλάκα είναι πως δεν αντιλαμβάνεσαι πως αυτά που γράφεις, ξερατά μισογυνισμού, είναι καθεαυτά για εμάς απαντήσεις στο “γιατί φεμινισμός”.

Scotland for Holidays
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Απανταω λοιπον στο μηνυμα σου perdika, παρ’ολο που ειναι μαλλον χαμενος κοπος, για χαρη της πιθανοτητας να ωφεληθει καποιος αλλος/η απο αυτο που συζηταμε. Εκτος ποιας ατζεντας ακριβως, ειναι οι γυναικες που αφηνουν στο σπιτι αντρα και τρια παιδια, για να πανε για καφε στην Αθηνα του 2020; Σου διαφευγει οτι επι αιωνες οι γυναικες υπηρξαν και ειναι ακομα απληρωτα εργατικα χερια, στο σπιτι, στο χωραφι, στην προσωπικη και συναισθηματικη σχεση. Αυτο ειναι θεσμοθετημενο και εξυπηρετει τη συγκεκριμενη οργανωση κοινωνιας που εχουμε ακομα. Απο την οποια πασχουμε ακομα, για να ειμαι ακριβης. Δεν τιθεται λοιπον ζητημα “ναι, οταν τα κανουν… Διαβάστε περισσότερα »

Λένα Φουτσιτζή
Editor
Συντονιστής Κοινότητας
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Περιεχομένου
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Θρύλος

Scotland for Holidays, υπέροχη απάντηση, αξίζει ξεχωριστό ποστ! Κι εγώ πιστεύω ότι αυτά κάνουν καλό σε αυτούς που διαβάζουν, όχι σε αυτόν που απευθύνεται. Οπότε είναι πολύ χρήσιμα, και ευχαριστώ για τον χρόνο σου!

Scotland for Holidays
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Λενα εγω ευχαριστω. Πώς να σου πω ευχαριστω για το ποσο πολυ με εχεις βοηθησει και εμενα και τοσο αλλο κοσμο…

Εύα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Advocate

Perdika γυναικοκτονία δε συμβαίνει μόνο γύρω από το βιασμό. Η γυναίκα που δολοφονήθηκε στην Κέρκυρα από τον πατέρα της, επειδή αυτός δε συμφωνούσε με την επιλογή του συντρόφου της δολοφονήθηκε επειδή ήταν γυναίκα και ο φόνος αυτός ήταν γυναικοκτονία. Ο σύζυγος που δολοφόνησε τη γυναίκα του στην Κύπρο επειδή επέμενε να χωρίσουν τη δολοφονησε επειδή ήταν γυναίκα. Αυτό γίνεται εύκολα κατανοητό αν φανταστείς τα αντίστοιχα περιστατικά με άλλους ρόλους: πόσο εύκολα ο πατέρας θα δολοφονούσε το γιο του επειδή δε θα συμφωνούσε με την επιλογή συντρόφου του; Πόσο εύκολα μια γυναίκα θα δολοφονούσε τον άντρα της, επειδή επέμενε να χωρίσουν;… Διαβάστε περισσότερα »

perdika pitsiloti
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

σου απανταω λοιπον .μια χαρα ενας πατερας μπορει να εκτελεσει το γυιο του αμα δε εγκρινει μια ερωτικη του επιλογη..και γινεται κατα κορον να σκοτωνονται και γιοι εκτος απο κορες. δε ν αρνηθηκα τη γυναικοκτονια.αλλα άλλο αυτο που γινεται στην Ινδια/Αραβια κλπ και αλλο να ψαχνουμε τη πατριαρχια παντου.και οι γυναικες δεν βιαζουν το λυσαμε αυτο .αλλα πλεων δε ζουμε στο μεσαιωνα και αφου εχουν δυναμη ,μορφωση λεφτα μια χαρα κνουν οτι και οι αντρες 50 50. .δηλαδη σε μια εταρια δε υπαρχει μισθολογικη διαφορα μεταξυ ανδρων για την ιδια θεση ?μονο μεταξυ ανδρα γυναικα ειναι η διαφορα? .Προχτες πιαστηκε… Διαβάστε περισσότερα »

idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Perdika pitsiloti Μία γυναίκα το έκανε αυτό. Μία. Την πιάσανε, γιατί ήταν παράνομο αυτό που έκανε. Θα αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη αλλά και θα τη δικάσουν 8000 φορές τα κανάλια. Αυτό που προσπαθούν να σου πουν και άλλες σχολιάστριες παραπάνω είναι πως δεν είναι δυνατόν να βγάζεις συμπεράσματα για όλες τις γυναίκες, από τη συμπεριφορά μίας γυναίκας. Ή από αυτών των ελάχιστων που βλέπεις στον περίγυρό σου. Αντιθέτως, οι γυναικοκτονίες είναι χιλιάδες, και θάβονται κάτω από τη γλώσσα που χρησιμοποιούν οι πάντες για να τις περιγράψουν. Είναι κοινωνικό φαινόμενο, και χρειάζεται αντιμετώπιση. Με το να τις κατονομάσουμε, κάνουμε ένα πρώτο βήμα… Διαβάστε περισσότερα »

loglady
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Άσε μας, ρε πέρδικα, που ήρθες εδώ να μας εξισώσεις τις συζύγους επιχειρηματιών που τους άδειασαν τα σπίτια από παιδιά και λεφτά, τις Αθηναίες του 2020 που πίνουν καφέ, ενώ -άκουσον, άκουσον!- οι άνδρες τους μένουν στο σπίτι με τα παιδιά, την ερωτική απόρριψη ενός άνδρα από μια γυναίκα, επειδή δεν π**άει όπως στις τσόντες, με τη συστηματική δολοφονική βία εναντίον γυναικών από άνδρες του περιβάλλοντός τους και μη, εξαιτίας της βαθιά ριζωμένης πεποίθησης ότι η γυναίκα είναι δημόσιο κτήμα και οντότητα υποδεέστερη των ανδρών. Άσε μας, πραγματικά. Ήρθες εδώ πέρα να μας μιλήσεις για άλλα είδη βίας, κάτω από… Διαβάστε περισσότερα »

acantholimon
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Όλοι οι φόνοι ανθρωποκτονία είναι.Όμως όταν βλέπουμε από πιο μακριά την εικόνα και δε μένουμε σε μία συγκεκριμένη περίπτωση,αλλά σε περισσότερες,τότε αρχίζουμε,να διακρίνουμε κάποια μοτίβα.Κάποιες περιπτώσεις συγκεντρώνουν κοινά χαρακτηριστικά.Αφορούν τα κίνητρα,τους δράστες,τα θύματα,τις συνθήκες.Για παράδειγμα,μιλάμε και για ξεκαθάρισμα λογαριασμών.Δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη λέξη για αυτό,αλλά καταλαβαίνουμε από την περιγραφή,όταν έχουμε νεκρό σ’αυτή την περίπτωση,ότι μιλάμε για ένα φόνο στο χώρο του υποκόσμου,για ανθρώπους που εμπλέκονται συστηματικά σε παράνομες πράξεις,έχουν περίεργα νταραβέρια και λύνουν τις διαφορές τους με βία,ακόμα και σκοτώνοντας.Είναι χρήσιμες αυτές οι κατηγοριοποιήσεις για τη διαλεύκανση των υποθέσεων,αλλά και για την περαιτέρω μελέτη τους ως φαινόμενα.Ε,λοιπόν υπάρχουν και μοτίβα,που… Διαβάστε περισσότερα »

Dotti Kali Linnea
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πάνω στην τελευταία πρότασή σου, όλο και περισσότερο πια χάνω την υπομονή μου με εκείνους που χρειάζονται να τους το θέσουμε έτσι για να το καταλάβουν. Είναι ολοφάνερο ότι ΔΕ ΘΕΣ να καταλάβεις μια αλήθεια που σε ξεβολεύει και σε φέρνει προ των ευθυνών σου. Δεν είναι ευθύνη σου μόνο να μη βιάσεις, να μην παρενοχλήσεις, να μην εκβιάσεις συναίνεση ή να μη λες σεξιστικά ανέκδοτα. Είναι ευθύνη σου και να μην προσπαθείς πάση θυσία -με χλεύη και με περιφρόνηση- να απαλείψεις από το δημόσιο και ιδιωτικό λόγο έναν όρο που νιώθεις πως σου μειώνει το δικαίωμα να με ελέγχεις.

Mafalda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Ωραίο και χρήσιμο το άρθρο αλλά έχω απορία: “Ο βιασμός, όμως, που καταλήγει σε θάνατο, επειδή το θύμα αντιστάθηκε με σθένος, αλλά εκ των πραγμάτων δεν είχε την ίδια δύναμη με το βιαστή της, είναι.” Είχα την εντύπωση ότι ο φεμινισμός θέλει να εξαλείψει την ιδέα ότι οι άντρες ασκούν βία στις γυναίκες επειδή είναι μυικά δυνατότεροι (και γενικότερα τον μύθο περί μυικής δύναμης). Δηλαδή αν ένας άντρας βιάσει και σκοτώσει μία δυνατότερή του γυναίκα, τότε παύει να θεωρείται γυναικοκτονία; Δέχομαι ότι πλειοψηφικά οι άντρες είναι δυνατότεροι, όμως α) αυτό μέχρι τώρα μόνο εναντίον μας έχει χρησιμοποιηθεί, β) η κουλτούρα… Διαβάστε περισσότερα »

Acroposthion
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Η λέξη γυναικοκτονία ενοχλεί γιατί φέρνει κόσμο προ των ευθυνών του, θυμίζει καταστάσεις και νοοτροπίες αρρωστημένες αλλά καθιερωμένες. Δηλαδή η πατροκτονία δεν είναι ανθρωποκτονία; Γιατί δεν ενοχλεί;

Between Worlds
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Νομίζω, ότι η λέξη γυναικοκτονία μάς φαίνεται περίεργη, γιατί χρειάζεται πολύ διάβασμα και ανοιχτό μυαλό για να συνειδητοποιήσουμε πόσο αλήθεια είναι και πόσο υφίσταται σαν όρος και ότι χρειάζεται ειδικό προσδιορισμό.
Νομίζουμε, ή θέλουμε να νομίζουμε ότι τα περιστατικά είναι λίγα και εξαιρέσεις. Γιατί, αλλιώς, πρέπει να πάρουμε θέση.

Ζαβαρακατρανέμια
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο άρθρο του Νίκου Σαραντάκου γύρω απο τον όρο “γυναικοκτονία” με απλή και ωστόσο στιβαρή επιχειρηματολογία υπέρ της χρήσης της λέξης: https://sarantakos.wordpress.com/2019/01/09/femicide/

Etern1ty_ GR
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Etern1ty_ GR

Όσο αναπαράγεται η φράση τόσο θα διαδίδεται και θα νοηματοδοτεί αυτό που συμβαίνει γύρο μας. Στην Ελλάδα τα “εγκλήματα τιμής” κρύβουν όλο το βούρκο που περιέχει αυτός ο τόπος και όσοι ζουν μέσα από (σε) αυτόν. Τέτοιες λέξεις είναι μόνο η αρχή, όχι μόνο για το γυναικείο ζήτημα.

Μαρή Κοντό
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Παρα πολύ ενδιαφέρον άρθρο αλλά μάλλον έχω μείνει πίσω στα γεγονότα. Υπάρχουν συζητήσεις κατά της λέξης “γυναικοκτονία” ή η συζήτηση είναι για να αντικαταστήσει, πολύ ορθά, τις άθλιες φράσεις “έγκλημα τιμής/πάθους κτλ”;

Εύα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Advocate

Υπήρξαν αρκετά άρθρα ενάντια στη χρήση της λέξης.

Μαρή Κοντό
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Ευχαριστώ 🙂

perdika pitsiloti
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

νομιζω οτι κανουμε πλακα .Μιλαμε για την ελλαδα και αναφερομαστε μονο στις γυναικες που κακοποιουνται ,κωφευοντας επιλεκτικα σε κακοποιημενα ζωα, σε βια σε γηπεδα, σε δημοσες εκδηλωσεις ,εναντιων παιδιων ,εναντιων ηλικιωμενων ,οταν εχουμε φτασει στο σημειο λιγο πριν απο τον εμφυλιο για διπολα τυπου μνημονιο αντιμνημονιο ελέω κρισης, οταν εχουμε αυτα τα αισχη με τους μεταναστες, να βλεπεις βια μονο εναντιων γυναικων λογο του φυλου .οποιαδηποτε διαφοροποιηση, οποιαδηποτε κοινωνικη ερμηνεια ,εχει μπει κατω απο το χαλι και κραυγαζουμε ολοι πατριαρχια , που ειναι ο πανισχυρος εχθρος . η μαχη που θα δωσουμε μεχρις εσχατων Σεβαστο .απλα αυτο πλεων ειναι ξεκαθαρο… Διαβάστε περισσότερα »

Dotti Kali Linnea
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

troll patrol!

Αμαρέττο πορτοκάλι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Το ίδιο σχολίασα σε ένα προηγούμενο ποστ για τον/την πέρδικα.
Τι έγινε ρε παιδιά, είδε φως και μπήκε;;

Mafalda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Δεν αναφερόμαστε μόνο στις γυναίκες που κακοποιούνται. Αυτό εδώ είναι ένα φεμινιστικό σάιτ, προφανώς έχει περισσότερα κείμενα για τις κακοποιημένες γυναίκες απ’ότι για τα μνημόνια ξερωγω. Το να μιλάς για ένα πρόβλημα δεν σημαίνει ότι αγνοείς όλα τα άλλα. Αντιθέτως, το να προσπαθεις να κλείσεις στόματα που μιλούν για ένα πρόβλημα, αναφερόμενη σε άλλα, δείχνει πολλά για την ευαισθησία σου για το “χάος που ζούμε”. Μια μορφωμένη πλούσια γυναίκα δεν ξέρω τι κάνει, ένας μορφωμένος πλούσιος άντρας, όμως, μπορεί να χρησιμοποιήσει όλα αυτά που λες ΚΑΙ την πατριαρχική του εξουσία – που καμία σχέση δεν έχει με σωματική δύναμη που… Διαβάστε περισσότερα »

perdika pitsiloti
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

απλα δε σου εχει τυχει να δουλευες σε hr .να βαζεις αγγελια για ΙΤ και να σου στελνουν βιογραφικα 5 γυναικες μονο.και να σου λεει η αποπανω director .κοψε το λαιμο θα βαλουμε τις γυναικες σε ποσοστωση 50% μη μας κατηγορουνε.μα δεν εχουμε .δε θελουνε , τι να κανουμε .πανε ολες για acount /marketing.βρες γυναικες …. . η να σου τη πεφτει η πρωτη υποψηφια χυδαια για να παρει τη θεση αν εισαι ανδρας ενω εμφανως δεν εχει προσοντα.αρνεισαι ,δευτερη τριτη φορα η θεση ειναι critcal δε παιζουμε με αυτα . σε μια βδομαδα τηλ παλι απο την director. μου… Διαβάστε περισσότερα »

Mafalda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Όντως δε μου’χει τύχει. Μίλα μας κι άλλο για την εμπειρία σου! Είναι ξεκάθαρο ότι ξέρεις περισσότερα από μας.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ουπς, καταλάθος μπήκα στο pornhub. Ώπα, κάτσε, ούτε εκεί δεν έχει τόσο ευφάνταστα σενάρια, που έβαλες αγγελία για critical IT position και σου στείλαν 5/5 βιογραφικά γυναικών και οι 3 στην έπεσαν κιόλας. Twilight Zone…

perdika pitsiloti
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

γυναικα ειμαι αλλα δε κολαει στο αφηγημα και πρεπει να ειμαι κανενας αντρα ξεκουτης ,μισογυνης, ανωμαλος και δε ξερω εγω τι αλλο ..και δε ειπα οτι εστειλαν μονο 5/5 γυναικες. 5 και καμια 200αρα αντρικα.και επειδη δε βρισκαμε ανεβαζαμε εκ νεου .αλαζαμε προσοντα ,ψαχναμε εσωτερικα μεασ στη εταρια να καλυψουμε τρυπες κλπ. κλπ .επισης δε ειμαι μονη μου εχω και αντρες διπλα συνεργατες .για τη δευτερη ιστορια περι πεσιματος..τα σχολια περι Pornhub ειναι κακο χιουμορ.και για να σου απαντησω στο επιπεδο σου .ξερεις τι μας ειπε κοπελα που αργουσε συστηματικα να ερθει για να φτιαχνει νυχια και μαλλι ? ?να… Διαβάστε περισσότερα »

Scotland for Holidays
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

“Το να μιλάς για ένα πρόβλημα δεν σημαίνει ότι αγνοείς όλα τα άλλα. Αντιθέτως, το να προσπαθεις να κλείσεις στόματα που μιλούν για ένα πρόβλημα, αναφερόμενη σε άλλα, δείχνει πολλά για την ευαισθησία σου για το “χάος που ζούμε”. Ακριβως, Mafalda. Ειναι παγια τακτικη αποκρουσης ανεπιθυμητων συζητησεων αυτο και ερχεται σε διαφορες αποχρωσεις. “Για το ταδε προβλημα γιατι δε μιλατε;” “Στο gender pay gap εξαντλειται η ευαισθησια σας; Γιατι δεν φωναζετε για τα δικαιωματα των γυναικων στη Μεση Ανατολη;” “Η ζωη ειναι σκληρη για ολους, οχι μονο για τις γυναικες” Κι αν ειναι κανείς λιγο καλοπροαιρετος/η θα ψαρωσει οντως με… Διαβάστε περισσότερα »

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Καλώστηνε την πέρδικα που περπατεί λεβέντικα! 😆

Ιζόλδη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Perdika pitsiloti, μήπως είστε kokoras leiratos;

Mafalda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Άσ’τα Ιζόλδη, και κάθομαι και απαντάω σοβαρά. Στο άλλο ποστ είναι γυναίκα που ρίχνει δυο κεφάλια στον σύντροφό της, εδώ είναι άντρας που μοιράζει χυλόπιτες στις χυδαίες υποψήφιες. Ούτε να τρολάρουν σωστά δεν ξέρουν!