in

Πώς να πείσετε τα παιδιά σας να φάνε

Σεφ δίνουν συμβουλές σε αγανακτισμένους γονείς

Δεν είναι όλα τα παιδιά ίδια: μερικά λατρεύουν το μπρόκολο και τα μαρούλια (το έχω δει με τα μάτια μου), αρκετά παιδάκια είναι καλόβολα και δεν φέρνουν πολλές αντιρρήσεις αλλά η συνηθέστερη περίπτωση είναι παιδιά που τρώνε δύο, το πολύ τρία (ανθυγιεινά) φαγητά και αρνούνται να δοκιμάσουν οτιδήποτε άλλο. Τα παρακάλια, οι απειλές και οι φωνές δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

boyhatesvegetables

Δεν είναι όλα τα παιδιά ίδια: μερικά λατρεύουν το μπρόκολο και τα μαρούλια (το έχω δει με τα μάτια μου), αρκετά παιδάκια είναι καλόβολα και δεν φέρνουν πολλές αντιρρήσεις αλλά η συνηθέστερη περίπτωση είναι παιδιά που τρώνε δύο, το πολύ τρία (ανθυγιεινά) φαγητά και αρνούνται να δοκιμάσουν οτιδήποτε άλλο. Τα παρακάλια, οι απειλές και οι φωνές δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.

Τα παιδιά των σεφ είναι επίσης παιδιά, με τις ίδιες παραξενιές. Όμως πρόκειται για γονείς που ασχολούνται με το φαγητό επαγγελματικά, οπότε οι συμβουλές τους ίσως βοηθήσουν τους υπόλοιπους. Μερικές από τις απαντήσεις που έδωσαν είναι οι εξής:

«Έχουμε δύο μικρά κορίτσια και ανακάλυψα ότι ειδικά το μικρότερο, που είναι δύο χρονών, είναι πιο δεκτική στο να δοκιμάσει κάτι καινούριο όταν συμμετέχει στη διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι πηγαίνουμε μαζί στη λαϊκή αγορά και όταν γυρνάμε μπαίνουμε όλοι μαζί στην κουζίνα και μαγειρεύουμε. Νομίζω ότι επειδή ποτέ δεν τους δώσαμε «παιδικό» φαγητό, δεν ξέρουν ότι αυτά που τρώνε δεν είναι «παιδικά.»  

«Είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχουν στη διαδικασία και στο μαγείρεμα. Ανακάλυψα ότι όταν φυτεύουν φαγητό, ή αν βοηθούν στην παρασκευή φαγητού, τότε αυτό το φαγητό το τρώνε.»   Πιστεύω ότι το να τρως σε κανονικό τραπέζι με τα παιδιά σου βοηθάει πραγματικά. Υπάρχει αλληλεπίδραση και συζήτηση και φαγητό. Το να τους δίνεις κάτι στο χέρι και να το τρώνε στον καναπέ μόνα τους δεν είναι καλό. Λατρεύω το να μαγειρεύω με τα παιδιά μου. Η συμμετοχή τα κάνει να εκτιμούν το φαγητό.»  

baking cookies kid bakery fun concept 20170704152919.jpg q75dx720y432u1r1ggc

«Αφαιρέστε τα παιχνίδια από το τραπέζι προκειμένου να βοηθήσετε τα παιδιά να καταλάβουν ότι το τραπέζι είναι για φαγητό, όχι για παιχνίδι. Μην τους προσφέρετε διαφορετικές επιλογές. Κάντε τα να συμμετέχουν στο μαγείρεμα. Πείτε τους από πού έρχεται το φαγητό, ότι τα κοτόπουλα βγαίνουν από αβγά, ότι το προσούτο είναι από γουρούνια, ότι το γάλα βγαίνει από τις αγελάδες.»  

«Δώσαμε στα παιδιά μας πολλά διαφορετικά φαγητά από διάφορες χώρες σε πολύ μικρή ηλικία για να τα βοηθήσουμε. Πλέον συμμετέχουν στις αποφάσεις του μενού και τα ενθαρρύνουμε να διαλέγουν μόνα τους τα λαχανικά στην αγορά, όπως και στο να βοηθούν στις προετοιμασίες του φαγητού. Έτσι τείνουν να τρώνε όλο τους το φαγητό και είναι λίγα αυτά που δεν θα δοκίμαζαν!»  

Εσείς πώς το αντιμετωπίζετε;

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

7 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Εντελβάις
Εντελβάις
5 χρόνια πριν

Αν στο παιδί μου άρεσε το μπρόκολο πάντως θα έκανα τεστ DNA. 😆

Heidi_No2
Heidi_No2
5 χρόνια πριν

Ακριβώς όπως τα λέει είναι. Αν εξαιρέσουμε παιδιά με αλλεργίες και δυσανεξία σε κάποια τροφή, τα υπόλοιπα μπορούν να εκπαιδευτούν στο να τρώνε σωστά. Προσωπικά όταν το παιδί μου άρχισε να τρώει 6μηνων του έδωσα μόνο για έναν μήνα πατημένο φαγητό. Και άλλαζα συνέχεια γεύσεις. (Κρατώντας 3μερες εισαγωγές για τυχόν αλλεργίες). Αλλά ενός έτους έτρωγε μέχρι και γουακαμολε. Και από 20 μηνών βοηθαγε με τα απλά στην κουζίνα. Τύπου να βάλει νερό στην κατσαρόλα η να φτιάξει τα κεφτεδάκια του στο σχήμα που θέλει. Πλέον 2,5 ετών τρώει τα πάντα. Οκ δεν του αρέσουν όλα τα φαγητά το ίδιο. Και… Διαβάστε περισσότερα »

Consciousness
Consciousness
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Heidi_No2

Συμφωνώ! 👍Βεβαια παιδια δεν έχω ακόμη για να σας πω η ιδια εμπειρίες αλλα απο αυτά που βλέπω και βιωνω απο συγγενείς, κολλητες, θα ελεγα οτι καλό ειναι τα παιδια να τρώνε στην αρχη δοκιμάζοντας ολα τα φαγητα, να εξαιρέσουμε φυσικά τις παθήσεις και τις ενδεχόμενες αλλεργίες. Εκει ενταξει. Αλλα στις αλλες περιπτωσεις να τους δίνουμε να δοκιμάζουν απο ολα τα φαγητα και να ξέρουν έτσι πανω κατω πως ειναι σα γεύση. Φυσικά να τους μάθουμε για τα θρεπτικά συστατικά κλπ κλπ. Και βασικό πιστεύω ειναι να μην τα εξαναγκασουμε ποτέ με το ζόρι να φάνε κάποιο φαγητο που δεν… Διαβάστε περισσότερα »

Γβρμ
Γβρμ
5 χρόνια πριν

Δεν θα μπορέσω ποτέ να πω με σιγουριά αν το ποσο καλοφαγος είναι ο γιος μου είναι αποτέλεσμα καλών πρακτικών ή τύχης (ή και των δυο), αλλά μπορώ να πω με σιγουριά ότι εφάρμοσα τα παραπάνω, επειδή μου φαίνονται αυτονόητα (κατά τύχη δηλαδή). Επίσης νομίζω είναι σημαντικό να δείχνεις στο παιδί τον ίδιο σεβασμό με έναν ενήλικα και να το αφήνεις να αυτορυθμιστεί, εφόσον υπάρχει σιγουριά ότι οι επιλογές που έχει είναι υγιεινές. Δηλαδή έχει περάσει ο μικρός φάσεις όταν ήταν 2-3 που για καμιά εβδομάδα το καλοκαίρι έτρωγε μόνο φρούτα και μισή μπουκιά φαγητό και, παρολο που από μέσα… Διαβάστε περισσότερα »

@bombalarina
@bombalarina
5 χρόνια πριν

Τελειες συμβουλες!

Haifischnet
Haifischnet
5 χρόνια πριν

Πώς να πείσω τα παιδιά μου να σταματήσουν να τρώνε;

Consciousness
Consciousness
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Haifischnet

Βάζοντας πρόγραμμα μέσα στο σπιτι δηλ κάτι που το εφαρμοζετε κι εσεις οι μεγάλοι. Δηλ μονο αν δεν υπαρχουν παθολογικές ενδείξεις οπου εκει δεν επιτρέπονται απαγορεύσεις κλπ. Δηλ τρώτε τρια κύρια γεύματα και δυο με τρια ενδιάμεσα. Δεν τρώτε ανα πεντε λεπτα αλλά ανα τρεις ώρες. Αυτά συστήνουν οι διατροφολογοι. Επιλεγεις για τα παιδια σου λιγότερα σνακ με ζάχαρη και επιλεγεις φρούτα και ξηρούς καρπούς ή φτιαγμένα απο το σπιτι σπανακοπιτες, τυρόπιτες (άντε να είναι αγοραστές αν ας πούμε είναι στο δρόμο). Γνώμη μου επιλέγεις περισσότερο φυτικά και αποφεύγεις τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα. Αυτο πιστεύω. Ρώτησε και κάποιο διατροφολογο. Λογικά… Διαβάστε περισσότερα »