in

Πώς να πάρω σωστά τη βιταμίνη D3

Η φαρμακοποιός του Α, μπα, Αθηνά Παπαναστασίου, απαντά

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τη βιταμίνη D3, κυρίως λόγω της έλλειψης που παρατηρείται στον πληθυσμό της χώρας μας. Ο κύριος τρόπος πρόσληψης της βιταμίνης D3, είναι μέσω της έκθεσης του δέρματος στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία. Η άλλη λιγότερο σημαντική πηγή είναι μέσω της διατροφής, αλλά δυστυχώς λίγες τροφές είναι πλούσιες σε D3 και αυτές […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

rendered

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τη βιταμίνη D3, κυρίως λόγω της έλλειψης που παρατηρείται στον πληθυσμό της χώρας μας.

Ο κύριος τρόπος πρόσληψης της βιταμίνης D3, είναι μέσω της έκθεσης του δέρματος στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία. Η άλλη λιγότερο σημαντική πηγή είναι μέσω της διατροφής, αλλά δυστυχώς λίγες τροφές είναι πλούσιες σε D3 και αυτές είναι κυρίως ορισμένα λιπαρά ψάρια (μπακαλιάρος, τόνος, σολομός), το βοδινό συκώτι, το μουρουνέλαιο και τα αυγά.

Ακούγεται παράδοξο σε μια ηλιόλουστη χώρα όπως η Ελλάδα να υπάρχει τόσο μεγάλο ποσοστό πληθυσμού με έλλειψη σε βιταμίνη D3 (πρόσφατη έρευνα δίνει 57,7%). Υπάρχουν όμως κάποιοι παράγοντες που εξηγούν αυτό το φαινόμενο:

  • το σκουρόχρωμο δέρμα (εξαιτίας της μελανίνης δρά ως φραγμός στην υπεριώδη ακτινοβολία
  • η έκθεση στον ήλιο έχει περιοριστεί σημαντικά και εξαιτίας της εργασίας που αρκετά συχνά είναι σε κλειστούς χώρους και για λόγους υγείας
  • η ολοένα και συχνότερη χρήση αντιηλιακών
  • η μειωμένη κατανάλωση των τροφών που την περιέχουν (κυρίως λιπαρών ψαριών)

Οι δράσεις της βιταμίνης D3 είναι τόσες πολλές που είναι δύσκολο να περιγραφούν αναλυτικά.Ο βασικότερος ρόλος της είναι στην υγεία των οστών και των δοντιών,αλλά η έλλειψή της έχει συνδεθεί και με αυξημένο κίνδυνο για:

  • αυτοάνοσα νοσήματα όπως σκλήρυνση κατά πλάκας
  • σακχαρώδη διαβήτη
  • καρδιαγγειακά νοσήματα
  • διάφορες μορφές καρκίνου (κυρίως εντέρου)
  • υπογονιμότητα
  • κατάθλιψη

Εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D3, επομένως αρκετά συχνά καταφεύγουμε σε συμπληρώματα βιταμίνης. Ποια δόση όμως απαιτείται και κατά πόσο είναι ασφαλής; Γιατί κατηγορείται η βιταμίνη D3 για τοξικότητα;

vitamin d supplements

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι υψηλές δόσεις βιταμίνης D3 μπορούσαν ακόμη και να διπλασιάσουν την πιθανότητα εμφράγματος ή να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων.

Τα βασικά συμπτώματα που παρατηρήθηκαν σε σχέση με τα εμφράγματα, είχαν να κάνουν με την εναπόθεση ασβεστίου στις αρτηρίες και στην καρδιά.Αυτό που αποδείχτηκε ήταν ότι οι παρενέργειες της D3 συνδέονταν με το ασβέστιο και το μαγνήσιο.

Ορισμένα από τα βασικά συμπτώματα, όπως μυϊκοί πόνοι, καρδιακές αρρυθμίες, αδυναμία και εξάντληση, μυϊκές κράμπες, ναυτία και έμετος ήταν συμπτώματα έλλειψης μαγνησίου.

Το μαγνήσιο χρησιμοποιείται από τον οργανισμό προκειμένου να μετατραπεί η D3 σε D,που είναι η ενεργή μορφή. Επομένως, όσο περισσότερη D3 λαμβάνουμε, τόσο περισσότερο μαγνήσιο χρειαζόμαστε. Υψηλές δόσεις D3 πιθανόν να εξαντλούν τα αποθέματά μας σε μαγνήσιο (ειδικά εάν η διατροφή μας δεν είναι ιδιαίτερα πλούσια σε τροφές που το περιέχουν), με αποτέλεσμα να εμφανίζονται τα αντίστοιχα συμπτώματα, τα οποία δεν είναι στην πραγματικότητα συμπτώματα τοξικότητας της D3, αλλά συμπτώματα έλλειψης μαγνησίου.

Η βιταμίνη D μεταξύ άλλων ρυθμίζει την απορρόφηση ασβεστίου από το σώμα. Αυξάνοντας τη λήψη της, αντίστοιχα επιτρέπουμε να απορροφηθούν μεγαλύτερες ποσότητες ασβεστίου. Περισσότερο ασβέστιο, μεγαλύτερη εναπόθεση στις αρτηρίες.

Πώς θα φύγει όμως αυτή η μεγάλη συγκέντρωση του ασβεστίου από το αίμα και θα κατευθυνθεί εκεί όπου είναι απαραίτητη- στα οστά;.

Εδώ έρχεται ο ρόλος της Bιταμίνης Κ2, η οποία ενεργοποιεί έναν μηχανισμό ώστε να δεσμευτεί το ασβέστιο στα οστά και να μην επικάθεται στα τοιχώματα των αρτηριών (αποτρέπει άρα και την δημιουργία της πολύ επικίνδυνης αθηρωματικής πλάκας).

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι οι ισορροπίες στο σώμα μας είναι πολύ λεπτές,γιαυτό όταν λαμβάνουμε ένα συμπλήρωμα διατροφής θα πρέπει να συμβουλευόμαστε το γιατρό η το φαρμακοποιό μας προκειμένου η λήψη του να είναι αποτελεσματική και όχι επικίνδυνη.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

3 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
no-no
no-no
5 χρόνια πριν

Ευχαριστούμε πολύ για τις συμβουλές, πολύ χρήσιμο το άρθρο. Τώρα καταλαβαίνω και γιατί μας δίνουν συμπληρώματα μαγνησίου όταν τρέχουμε σε αγώνες (μυϊκοι πόνοι, κράμπες).
Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον και ένα άρθρο για τους αθλητές που τρέχουν αποστάσεις, τι είδους συμπληρώματα πιθανόν να χρειάζονται

Ederra
Ederra
5 χρόνια πριν

Θέλω να πάρω και D3 και τα Ω3 και όλα τα σχετικά διατροφικά αγαθά του σολωμού, όμως φοβάμαι κιόλας – βοά το ίντερνετ για τα βαρέα μέταλλα στα ψάρια αυτά, για τις τραγικές συνθήκες εκτροφής τους και τα σκουπίδια που τους δίνουν, σολωμό φρέσκο ελεύθερης βοσκής δεν βρίσκεις πουθενά, αν βρεις κανέναν κατεψυγμένο έχει άλλη γεύση και είναι και πανάκριβος και δεν ξέρω τι να κάνω. Πρόσφατα έσκασε και υπόθεση που θάφτηκε στα ΜΜΕ, με μεγάλη ιχθυοτροφική μονάδα που ακολουθεί επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία πρακτικές. Δεν ξέρω αν τα καταγγελόμενα είναι αληθή, όμως αυτά με κάνουν και φοβάμαι αρκετά… Διαβάστε περισσότερα »

Lifoworm
Lifoworm
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ederra

Σαρδέλα 🙂 Είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη D και ω3.