in

Ποιος ο ρόλος της γυναίκας στο ναζιστικό βιβλίο «Ο Αγών μου» του Αδόλφου Χίτλερ;

Πιο κάτω δεν πάει

Η ναζιστική Γερμανία είχε ορίσει έναν πολύ συγκεκριμένο ρόλο για τις γυναίκες. Η δουλειά τους ήταν να είναι καλές μητέρες τεσσάρων λευκών παιδιών και να κάθονται σπίτι ενώ οι λευκοί Γερμανοί άντρες τους δούλευαν. Ένας από τους πρώτους νόμους που θεσπίστηκαν από τον Χίτλερ το 1933 ήταν ο νόμος για την Ενθάρρυνση του Γάμου. Τα […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

nazi

Η ναζιστική Γερμανία είχε ορίσει έναν πολύ συγκεκριμένο ρόλο για τις γυναίκες. Η δουλειά τους ήταν να είναι καλές μητέρες τεσσάρων λευκών παιδιών και να κάθονται σπίτι ενώ οι λευκοί Γερμανοί άντρες τους δούλευαν. Ένας από τους πρώτους νόμους που θεσπίστηκαν από τον Χίτλερ το 1933 ήταν ο νόμος για την Ενθάρρυνση του Γάμου. Τα νιόπαντρα ζευγάρια έπαιρναν ένα δάνειο ίσο με εννιά μισθούς: χίλια μάρκα. Το δάνειο δεν αποπληρωνόταν με τη σημερινή λογική: 25% έκπτωση για το πρώτο παιδί, 50% έκπτωση για το δεύτερο παιδί. Οικογένειες με τέσσερα παιδιά δεν χρειαζόταν να επιστρέψουν τα χρήματα. Για να ολοκληρωθεί η επιχείρηση ξεκίνησαν μαζικές απολύσεις γυναικών, που ήταν κυρίως δασκάλες και μουσικοί. Το κόμμα συζήτησε έναν ακόμα νόμο που τελικά δεν πέρασε, ήταν υπερβολικός ακόμα και γι’ αυτούς: η «απελευθέρωση» ενός άντρα με τέσσερα παιδιά ώστε να μπορεί να κάνει κι άλλα παιδιά εκτός γάμου.

Μαζί με τα λεφτά τα νεαρά ζευγάρια έπαιρναν δώρο κι ένα βιβλίο για να τους συντροφεύει και να τους οδηγεί: το υστερικό παραλήρημα του Χίτλερ, «ο Αγών μου».

Η απόφαση του κρατιδίου της Βαυαρίας να εκδώσει το βιβλίο πριν από κάποια χρόνια και να βάλει ορισμένα σχολιασμένα αποσπάσματα στα σχολικά βιβλία ξύπνησε μνήμες και είχε προκαλέσει πάμπολλες αντιδράσεις. Ο λόγος της επανέκδοσης, στα μάτια μου τουλάχιστον, είναι λογικός: ο στόχος είναι η απομυθοποίηση του κειμένου. Δεν θα συμφωνούσα αν δεν είχα (αποπειραθεί) να το διαβάσω.

Περίμενα να βρω επιχειρήματα σαθρά αλλά βασισμένα σε κάποια διαστρεβλωμένη λογική, κάτι γοητευτικό για τους αγράμματους, τους περιθωριακούς και αφελείς, κάτι ενθαρρυντικό για τους φοβισμένους. Τελικά, όχι: πρόκειται για ένα αφόρητα βαρετό κείμενο, γεμάτο αντιφάσεις, επαναλήψεις, χωρίς καμία συνοχή και συνέπεια. Είναι ένα σκέτο παραλήρημα, κάποιου που σήμερα θα γινόταν μέλος φαιδρών τηλεοπτικών πάνελ. Είναι τόσο σοκαριστικά απλοϊκό και τραγικά αστείο, που σε κάνει να βλέπεις την απόφαση της Βαυαρίας με άλλο μάτι. Η απαγόρευσή του το εξύψωσε σε θρησκευτικό κείμενο, ενώ είναι μια φυλλάδα γεμάτη με ανοησίες.

Παραθέτω ορισμένα αποσπάσματα. Η κρίση είναι δική σας.

«Η πορνεία είναι ατίμωση της ανθρωπότητας και δεν μπορεί να εξαφανιστεί με ακαδημαϊκές ή φιλανθρωπικές μεθόδους. Η πρώτη θεραπεία είναι να θεσπιστούν τέτοιες συνθήκες ώστε να είναι δυνατοί οι γάμοι για τους νέους, ειδικά για τους άντρες – άλλωστε, οι γυναίκες είναι παθητικά όντα σ’ αυτό το θέμα.»

Για το ρόλο των γυναικών κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν άρχισε να γίνεται σαφές ότι η Γερμανία θα χάσει:

«Τα γράμματα που λαμβάναμε από το σπίτι στο μέτωπο είχαν παρόμοιο αποτέλεσμα. Δεν ήταν πια αναγκαίο για τον εχθρό να διασπείρει φήμες. Όλο το μέτωπο είχε πνιγεί από το δηλητήριο επιπόλαιων γυναικών, οι οποίες δεν υποψιάζονταν ότι οι πιθανότητες του εχθρού αυξάνονταν ή ότι τα βάσανα των αντρών τους γινόταν ακόμα μεγαλύτερα. Τελικά τα ηλίθια γράμματα των γυναικών ήταν υπεύθυνα για την απώλεια της ζωής χιλιάδων αντρών.»

«Όποιος αντιστέκεται και αμύνεται με τις γροθιές του δεν αντιδρά λιγότερο αντρίκεια από κάποιον που φεύγει και ζητά τη βοήθεια ενός αστυνομικού. Όμως, η υγιής μας νεολαία πρέπει να μάθει να αντιστέκεται στα χτυπήματα. Αυτό μπορεί να φαίνεται θηριώδες στους σύγχρονους που πολεμούν μόνο με τη δύναμη του μυαλού. Όμως ο στόχος του κράτους δεν είναι να αναθρέψει ειρηνιστές και σωματικά έκφυλους. Αυτό το Κράτος δεν θεωρεί ότι το ανθρώπινο ιδεώδες είναι αυτό του αξιοσέβαστου φιλισταίου ή της γεροντοκόρης, αλλά η τολμηρή προσωποποίηση της αντρίκειας δύναμης και των γυναικών που είναι ικανές να φέρουν άντρες στον κόσμο.»

«Η Γερμανίδα είναι υπήκοος του Κράτους αλλά θα γίνεται πολίτης όταν παντρεύεται.»

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

5 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
BabyDoll
BabyDoll
5 χρόνια πριν

Δεν θεωρώ κακό την αναδημοσίευση του συγκεκριμένου βιβλίου και μάλιστα θα έπρεπε να διδάσκονται κάποια αποσπάσματα στο σχολείο και να αναλύονται. Γιατί είναι σημαντικό να μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος. Γιατί είναι σημαντικό να διδάσκουμε στα παιδιά τι είναι η δημαγωγία, πως ο μισογυνισμός είναι ένδειξη μιας σαθρής κοινωνικής τοποθέτησης και πως ένας άνθρωπος που διακύρηττε και έγραφε ανοησίες κατάφερε να κάνει έναν ολόκληρο λαό να τον ακολουθεί.

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
5 χρόνια πριν

Τον ιανουάριο του 1933 (της χρονιάς που ο χίτλερ πήρε, επισήμως, την εξουσία) οι καταμετρημένοι γερμανοί άνεργοι ήταν 6 εκάτ., ενώ τον ιανουάριο του 1939 μόλις 300.000 χιλιάδες. Τι συνέβη, όμως, στην πραγματικότητα: https://www.historylearningsite.co.uk/nazi-germany/the-nazis-and-the-german-economy/ Δεν έχω διαβάσει τον “αγώνα μου” (ενδεχομένως θα με ενδιέφεραν περισσότερο τα ημερολόγια του γκέμπελς). Αυτό που ξέρω, όμως, είναι πως κάποιος για να κατανοήσει την κατασκευή του ναζιστικού καθεστώτος (που καθόλου δεν έγινε μέσα σε μία μέρα) και το appeal προσωπικοτήτων όπως ο hitler, θα πρέπει να πιάσει το σκοινί από τον 1οΠΠ τουλάχιστον και μετά μεσοπόλεμο, βαϊμάρη, κραχ κ.λπ.. Υγ. Eine gute Hausfrau hat… Διαβάστε περισσότερα »

frabala
frabala
5 χρόνια πριν

Θα θεωρουςα σπαταλη το χρονο για μελετη τετοιου ειδους παραληρηματικης ανοησιας• η σπουδη της ομορφιας κ της λογικης προηγειται ωστε να εδραιωθει δυσανεξια στη βλακεια κ να αποφευχθει οποιαδηποτε συγχυση, ειδικα στον αδιαμορφωτο νου.

zero-gravity
zero-gravity
5 χρόνια πριν

Thumbs up στη Λένα
Thumbs down στα αποσπάσματα

Γιασεμί
Γιασεμί
5 χρόνια πριν

Πολύ ενδιαφέρον θέμα και εξαιρετικό άρθρο!