Παρούσα! Το φετινό Athens Pride γιορτάζει όλες τις θηλυκότητες

Στο επίκεντρο της φετινής διοργάνωσης η θηλυκότητα, όπως βιώνεται σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας.

Με φετινό σύνθημα «Παρούσα» το Athens Pride έρχεται στις 9 Ιουνίου στην Αθήνα. Πλαισιωμένο από παράλληλες δράσεις και με έμφαση στην προσβασιμότητα, το  Pride διοργανώνεται φέτος για 14η χρονιά στην Αθήνα, ενώ είναι η δεύτερη φορά που η παρέλαση θα διεξαχθεί στην Πλατεία Συντάγματος. Ακολουθεί το κείμενο με το οποίο έγινε η επίσημη παρουσίαση της θεματικής της φετινής διοργάνωσης.

«To φετινό Athens Pride επανέρχεται στα βασικά: στη θηλυκότητα. Όχι ως (αυθαίρετη) συνέπεια της βιολογίας, αλλά όπως βιώνεται, μαθαίνεται, ορίζεται, προβάλλεται, γιορτάζεται, αγαπιέται, λατρεύεται, εξιδανικεύεται, βιάζεται, καταδικάζεται και δολοφονείται κάθε μέρα σε μια βαθιά μισογύνικη κοινωνία.

Η ταύτιση με τη θηλυκότητα είναι απειλητική και επικίνδυνη ταυτόχρονα, επανάσταση και συμβιβασμός. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την ελέγξουμε, γιατί φοβόμαστε ότι μπορεί να στραφεί και εναντίον μας.

Η θηλυκότητα μάς ορίζει άσχετα με το φύλο. Είναι παρούσα σε κάθε έκφραση φύλου, σε κάθε σκέψη, κίνηση, ματιά, που έχουμε καταπιέσει, και που έχουμε σκεφτεί ότι θα έπρεπε να καταπιέσουμε.

Στο φετινό Athens Pride γιορτάζουμε όλες τις θηλυκότητες, αυτές που επιλέξαμε και αυτές που αρνηθήκαμε.

Κάθε θηλυκότητα που αγκαλιάσαμε και κάθε θηλυκότητα που προσπαθήσαμε να ξεφορτωθούμε: Παρούσα.

Κάθε θηλυκότητα που πρώτα μας φορτώθηκε ως κοινωνική σύμβαση πριν τη φέρουμε στα μέτρα μας με τους όρους μας: Παρούσα.

Κάθε θηλυκότητα που καταπιέστηκε και κάθε θηλυκότητα που καταπιέσαμε: Παρούσα.

Κάθε θηλυκότητα που κρύβουμε και κάθε θηλυκότητα που εκφράζουμε: Παρούσα.»

Το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης πλαισιώνεται από 19 παράλληλες δράσεις, οι περισσότερες με ελεύθερη συμμετοχή για το κοινό. Εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, περφόρμανς, αφήγηση προσωπικών ιστοριών, συζητήσεις, συναυλίες και φυσικά, πάρτι. Αρωγοί και συνεργάτες της φετινής διοργάνωσης φέτος είναι μεταξύ άλλων το 8ο Athens Open Air Film Festival, το Animasyros International Animation Festival + Agora, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, η MegArt Gallery, καθώς και η θεατρική συγγραφέας Χριστιάνα Λαμπρινίδη.

Μπορείτε να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φετινού Athens Pride εδώ.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

10 points
Upvote Downvote

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
  Εγγραφείτε  
Ειδοποίηση για