Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Να αυξηθεί η πληροφόρηση να μειωθεί το στίγμα

Ο καρκίνος θεωρείται η πρώτη αιτία θανάτου σε Παγκόσμιο επίπεδο

Η 4η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε από την UICC (Παγκόσμια Ένωση κατά του Καρκίνου) το 2008 με στόχο να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού σε Παγκόσμια, να ευαισθητοποιήσει, να ενθαρρύνει την πρόληψη, ανίχνευση και θεραπεία του. Επίσης λειτουργεί ως ευκαιρία να συσπειρωθεί η διεθνής κοινότητα ώστε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την καταπολέμηση του.

Με στοιχεία UICC, μόνο φέτος περίπου 8 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν από καρκίνο, χωρίς να έχουν κάνει κάποιο διαγνωστικό έλεγχο. Ο αριθμός των θανάτων αναμένεται να αυξηθεί στα 13,2 εκατομμύρια ετησίως, εώς το 2030.

Πολλοί από τους θανάτους μπορούν να αποφευχθούν με αυξημένη κρατική στήριξη, όπως επίσης και με την χρηματοδότηση προγραμμάτων πρόληψης, ανίχνευσης και θεραπείας. Αναγκαία είναι η άμεση λήψη μέτρων για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη νόσο και η ανάπτυξη πρακτικών στρατηγικών για την αντιμετώπιση της. Διαφορετικά εκατομμύρια άνθρωποι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν.

Δυστυχής διαπίστωση είναι πως η μεγαλύτερη αύξηση στον καρκίνο αναμένεται να πλήξει τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, οι οποίες είναι λιγότερο εξοπλισμένες να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της νόσου.

Πάρα πολλές πρωτοβουλίες διεξάγονται ως ένδειξη υποστήριξης σε όσους πάσχουν από τη νόσο. Μία από αυτές τις κινήσεις είναι το #NoHairSelfie, ένα παγκόσμιο κίνημα που προτρέπει όσους θέλουν να συμμετέχουν να ξυρίσουν το κεφάλι τους -φυσικά ή εικονικά- ως σύμβολο θάρρους για όσους υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες. Εκατοντάδες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται επίσης σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου είναι η τέλεια ευκαιρία να διαδοθεί η λέξη και να οικοδομηθεί μια παγκόσμια συνειδητοποίηση στα Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης και στα προγράμματα Υγείας και Ανάπτυξης.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in ,

Αξιολογήστε το άρθρο

8 points
Upvote Downvote

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
  Εγγραφείτε  
Ειδοποίηση για