in ,

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: #Ζero Hunger

Υιοθέτησε ένα πιο συνειδητό μοντέλο διατροφής

To #ZeroHunger είναι ο δεύτερος από τους συνολικά 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για υλοποίηση μέχρι το 2030. Έθνη, ιδιωτικές εταιρείες και πολίτες από όλο τον κόσμου καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες, στοχεύοντας στην εξάλειψη της πείνας και της φτώχειας ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

gatherandfeast 41492379 1868712953226294 3414568570067828828 n

To #ZeroHunger είναι ο δεύτερος από τους συνολικά 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για υλοποίηση μέχρι το 2030. Έθνη, ιδιωτικές εταιρείες και πολίτες από όλο τον κόσμου καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες, στοχεύοντας στην εξάλειψη της πείνας και της φτώχειας.

Η 16η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής από τα Ηνωμένα Έθνη με απαρχή το 1945. Κι όμως, τόσα χρόνια μετά, η πείνα βρίσκεται ξανά σε άνοδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού World Food Programme, 1 στους 7 ανθρώπους στερείται επαρκούς τροφής ενώ το 1/3 της τροφής που παράγεται παγκοσμίως καταλήγει στα σκουπίδια. Καθημερινά πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι αγωνίζονται να βρουν τροφή, ζώντας υπό το καθεστώς πείνας την ίδια ώρα που 1,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι (το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού) είναι υπέρβαροι.

Νούμερο 1 αποστολή του #Zero Hunger είναι να μειώσει αυτούς τους αριθμούς στο μηδέν και να τερματίσει τον υποσιτισμό. Για την επίτευξη αυτού του στόχου χρειάζεται να εξασφαλιστεί:

  1. Βιώσιμη Γεωργία
  2. Επισιτιστική Ασφάλεια
  3. Εξάλειψη της Φτώχειας
  4. Ισορροπημένη Διατροφή

Η επιτυχία της συνταγής #Zero Hunger κρύβεται σε ένα ειδικό συστατικό: τους ανθρώπους. Οι λύσεις για τον τερματισμό της πείνας είναι απλές αλλά θα λειτουργήσει μόνο με τη βοήθεια του καθένα από μας ξεχωριστά. Αυτό που χρειάζεται είναι να μετατρέψουμε τις ιδέες σε πράξεις- αν και το πιο δύσκολο κομμάτι- υπάρχουν τρόποι να το καταφέρουμε.

1.Απέφυγε να πετάς το φαγητό

Αγόρασε και κατανάλωσε ότι είναι απαραίτητο, μην κάνεις διακρίσεις στα «άγευστα» λαχανικά και φρούτα, πες ΟΧΙ στις πλαστικές συσκευασίες. Επίσης στο διαδίκτυο υπάρχουν πλέον άφθονα sites με συνταγές που χρησιμοποιούν ως υλικά υπολείμματα φαγητού. Τα αποφάγια ενός ψητού κοτόπουλου, παραδείγματος χάριν, γίνονται υπέροχη κοτόπιτα

 2.  Απέκτησε ποικιλία στη διατροφή 

Προσπάθησε να μειώσεις σταδιακά την κατανάλωση κρέατος σε 2 φορές την εβδομάδα, αντικαθιστώντας τις υπόλοιπες με νέα πιάτα από ψάρι, λαχανικά και όσπρια. Μπορεί να πιστεύεις ότι είναι πολύ μικρή η αλλαγή αλλά σίγουρα θα κάνει τη διαφορά.

3. Κατανάλωσε υγιεινές τροφές

Αντικατέστησε τα ανθυγιεινά σνακ με φρέσκα φρούτα, ωμά λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ψωμί ολικής άλεσης. Μάθε να αναγνωρίζεις τα επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν τρανς λιπαρά διαβάζοντας τις ετικέτες τους. Προτίμησε ψητές πατάτες αντί για πατατάκια εμπορίου και απέφυγε τρόφιμα με προσθήκη επεξεργασμένης ζάχαρης.

4. Επέλεξε περισσότερες ποικιλίες ψαριών

Η υπεραλίευση δημοφιλών ψαριών όπως ο τόνος, ο μπακαλιάρος έχει οδηγήσει στη σταδιακή εξαφάνιση τους. Καταναλώστε διαφορετικά είδη ψαριών όπως, ρέγγα, σκουμπρί. Μπορείς να ψάξεις για είδη που έχουν αλιευθεί ή καλλιεργηθεί με βιώσιμο τρόπο και έχουν χαρακτηριστεί ως οικολογικά και πιστοποιημένα ψάρια.

5. Επέλεξε τοπικά προϊόντα

Και την τοπική οικονομική ανάπτυξη υποστηρίζεις και το ταξίδι μεταφοράς του προϊόντος στο καταναλωτή μικραίνει. Ελαχιστοποιείται η ρύπανση, προστατεύεται το περιβάλλον και οι αγρότες μπορούν να βιοπορίζονται.

6. Καλλιέργησε τα δικά σου προϊόντα

Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαντάζεσαι. Μια βαθιά γλάστρα είναι αρκετή για να φυτέψεις τη δική σου ντοματιά, μια ζαρντινιέρα μπορεί να φιλοξενήσει το σπιτικό σου μαρούλι ενώ μερικά γλαστράκια με μυρωδικά θα ομορφύνουν και θα αρωματίσουν όχι μονάχα το περβάζι της κουζίνας αλλά και το φαγητό σου!

7. Ανακύκλωσε και διατήρησε τη γειτονιά σου καθαρή

Πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο και χαρτί. Μην ξεχνάς να χρησιμοποιείς και τις δύο όψεις του χαρτιού. Προστάτεψε τα δέντρα, καθάρισε τη γειτονιά. Μην περιμένεις το δήμο ή τη κυβέρνηση να ενεργήσει, κάνε τη κίνηση μόνος σου.

8. Εξοικονόμησε ενέργεια

Σε μια νέα αγορά ψυγείου, κουζίνας ή άλλης οικιακής συσκευής, σιγουρέψου ότι είναι καταναλώνει λιγότερη ενέργεια, δες αν υπάρχει το σύμβολο Α+++. Επίσης, σβήσε τα φώτα όταν φεύγεις από ένα δωμάτιο και αποσύνδεσε τις ηλεκτρικές συσκευές.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

2 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Mirka Janic
Mirka Janic
5 χρόνια πριν

Με εισόδημα 380 ευρώ το μήνα ή 2 δολάρια τη μέρα,η πείνα και η φτώχεια δεν εξαλείφονται, να πει κάποιος στον ΟΗΕ.

Κένταυρος
Κένταυρος
5 χρόνια πριν

Δεν παίρνει αύξηση η προστακτική.