in

Όταν οι πατάτες άξιζαν όσο το χρυσάφι (μέρος 1ο)

Οι μεγάλες περιπέτειες της παιδικής μας ηλικίας και η σχέση τους με τη σκληρή πραγματικότητα

Ο θείος Σκρουτζ δεν έλεγε πολλά για το παρελθόν του. Όταν ήμασταν μικρά είχαμε μία αόριστη εντύπωση ότι τα πρώτα του λεφτά τα έβγαλε τότε με τον πυρετό του χρυσού μόνο που δεν ξέραμε τι σήμαινε, άσε που το όνομα έμοιαζε και με αρρώστια. Και μετά πως τα πολλαπλασίασε; Πως κατέληξε στη Λιμνούπολη; Αν ήταν θείος του Ντόναλντ, που ήταν ο αδερφός του ή η αδερφή του; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

1 ay5zeaNKX7gFcitij E Ag

Ο θείος Σκρουτζ δεν έλεγε πολλά για το παρελθόν του. Όταν ήμασταν μικρά είχαμε μία αόριστη εντύπωση ότι τα πρώτα του λεφτά τα έβγαλε τότε με τον πυρετό του χρυσού μόνο που δεν ξέραμε τι σήμαινε, άσε που το όνομα έμοιαζε και με αρρώστια. Και μετά πως τα πολλαπλασίασε; Πως κατέληξε στη Λιμνούπολη; Αν ήταν θείος του Ντόναλντ, που ήταν ο αδερφός του ή η αδερφή του;

5c6cb3e680a3752066e0255eb5b5250f123f974f

Ψέματα λέω. Καθόλου δε μας απασχολούσαν αυτά τα ερωτήματα. Δεχόμασταν όλες τις παραδοχές με μεγάλη ευκολία και ας ήταν ξένες αυτές οι ιστορίες για την Ελλάδα του 1985. Διαβάζαμε τις περιπέτειες για βουνά και χιόνια, για εξερευνητές και για τολμηρούς πρωτοπόρους που διέσχιζαν άγνωστα βουνά το ίδιο αχόρταγα με τους αμερικάνους συνομήλικούς μας. Ή τουλάχιστον έτσι φαντάζομαι. Οι ζωές των κατοίκων της Λιμνούπολης στο μυαλό μου είχαν πάντα τον αέρα της περιπέτειας σε μακρινά ποτάμια και κατασκήνωση με κονσέρβες φασόλια. Έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια για να συνειδητοποιήσω ότι οι ιστορίες ήταν η δραματοποιημένη απαρχή της Αμερικής και των πρώτων μεταναστευτικών κυμάτων από την απελπισμένη Ευρώπη. Η οικογένεια των παπιών λοιπόν κατάγεται από Ιρλανδούς μετανάστες (McDuck!) και ο Σκρουτζ ήταν νέος την εποχή που βρέθηκε χρυσός στο Κλοντάικ. Θα μπορούσα να υπολογίσω και πόσων ετών ήταν το 1985 αλλά δε θέλω να φλερτάρω τόσο πολύ με την πραγματικότητα.

four color 456 uncle scrooge 2 back to klondike 1953 370482396188

Στην ιστορία «Back to the Klondike» που δημοσιεύτηκε το 1981 με ήρωα τον Σκρουτζ υπάρχει ένα από τα σπάνια ψήγματα του παρελθόντος του. Ξυπνάει με κενά μνήμης σε σημείο που δεν αναγνωρίζει ούτε τον Ντόναλντ. Σιγά σιγά θυμάται γεγονότα από τη νιότη του, τότε που στο μακρινό Κλοντάικ έψαχνε για χρυσό (και όπως φαίνεται, βρήκε άφθονο!) Το ταξίδι τους οδηγεί στην περιοχή που θυμάται ότι έχει θάψει μεγάλη ποσόστηα χρυσού κοντά στην πόλη Dawson, όπου συναντάει και μια πρώην χορεύτρια σαλούν (το ενήλικο μου μυαλό μεταφράζει το «χορεύτρια» καταλλήλως, αχ πάει η παιδική αθωότητα) την οποία κατηγορεί για κλοπή εκείνου του θησαυρού. Το περίεργο είναι, ότι στο τέλος, ενώ ο θησαυρός αποκαλύπτεται, ο Σκρουτζ σε μία σπάνια στιγμή ευαισθησίας, χαρίζει διακριτικά το χρυσάφι στην παλιά του αγαπημένη. Είναι μία από τις λίγες ανθρώπινες στιγμές του Σκρουτζ.

backtoklondike1 1

Άλλος ένας αγαπημένος ήρωας βρισκόταν στο Κλοντάικ την ίδια εποχή. Ο Λούκυ Λουκ μαζί με τον φίλο του Waldo ψάχνοντας καταφύγιο στην Αλάσκα βρίσκουν μία καλύβα της οποίας το εσωτερικό είναι ίδιο με την καλύβα του Charlie Chaplin στην ταινία the Gold Rush. Ναι, και η ταινία είχε θέμα το Κλοντάικ! Μάλιστα ο Λούκυ Λουκ μέσα στην καλύβα βρίσκει και το χαρακτηριστικό παπούτσι του Charlie, κλείνοντας το μάτι στην πραγματικότητα.

Le Klondike 1

Στο ίδιο τεύχος εμφανίζεται ο Jack London, ο οποίος ήταν ένας από τους τολμηρούς της εποχής. Δεν ξέρω αν βρήκε χρυσό, έγραψε όμως δύο μυθιστορήματα με την εμπειρία του, το The Call of the Wild και το White Fang, καθώς και συλλογές με διηγήματα.

TheGoldRush

Τι ήταν λοιπόν αυτό που ενέπνευσε τόσους δημιουργούς να γράψουν γι’ αυτή την εποχή;

(Συνεχίζεται αύριο…)

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

6 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
5 χρόνια πριν

Σίγουρα εκ παραδρομής το λαθάκι, αλλά Σκωτσέζοι, όχι Ιρλανδοί.

Granita Lemoni
Granita Lemoni
5 χρόνια πριν

Πάντως και το πώς απέκτησε ο Σκρουτζ το χρυσάφι του και το ποιοι είναι οι γονείς του Ντόναλτ αναφέρονται στο The Life and Times of Scrooge McDuck του Don Rosa (στα Ελληνικά: Ο Βίος και η Πολιτεία του Σκρουτζ ΜακΝτακ). Στο έργο του αυτό ο Rosa χρησιμοποιεί βιογραφικές αναφορές για τον Σκρουτζ από τις ιστορίες του Carl Barks και διηγείται τόσο τις ιστορίες της λατρευμένης (μου) πάπιας από το 1877 μέχρι 1947, καθώς και το οικογενειακό του δέντρο.

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Granita Lemoni

ναι! κι εδώ το γενεαλογικό δέντρο:
comment image/revision/latest?cb=20151224103045
Αγνώστου πατρός οι Χιούι, Ντιούι και Λιούι.

Ευαγγελία Σχοινά
Ευαγγελία Σχοινά
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Granita Lemoni

Γρανίτα κ εμενα το μυαλό μου εκεί πήγε!
Αγαπημένο έργο, μπήκα τώρα στην πρίζα να το ξαναδιαβάσω ☺

Louk Ritia
Louk Ritia
5 χρόνια πριν

Ανυπομονώ!

lonely old dog
lonely old dog
5 χρόνια πριν

Η σκωτσέζικη καταγωγή του ήταν πολύ γνωστή και αναφερόταν συχνά στις ιστορίες που εγώ διάβαζα πολύ πριν το 1985 από τις εκδόσεις Τερζόπουλου. Ηταν μικρά περιοδικά, μισά έγχρωμα και μισά ασπρόμαυρα που κυκλοφορούσαν κάθε Παρασκευή (πηγαίναμε σχολείο και το Σάββατο, τότε).
Ο Scrooge McDuck εμφανίστηκε για πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 1947, ως δημιούργημα του σχεδιαστή Carl Barks, στην ιστορία “christmas on bear mountain” σε περιοδικό comics και όχι σε animation όπως οι περισσότεροι χαρακτήρες Disney. Το όνομα του ήταν εμπνευσμένο από τον Ebenezer Scrooge, τον βασικό ήρωα της χριστουγεννιάτικης ιστορίας «A Christmas Carol» του Charles Dickens.