Όταν οι φοιτητές κάνουν τις εργασίες τους τελευταία στιγμή

Οι περισπασμοί που αντιμετωπίζει ένας φοιτητής μπορεί να καταλήξουν σε ανθυγιεινό τρόπο ζωή και διαταραχή στον ύπνο

To Πανεπιστήμιο αποτελεί μεγάλη πρόκληση και σπουδαίο κατόρθωμα για τη ζωή ενός φοιτητή. Καθώς βομβαρδίζεται με εξετάσεις και τεστ, είναι απαραίτητο να αφιερώνει αρκετό χρόνο ώστε να μελετήσει, να ολοκληρώσει τα καθήκοντα του και να πετύχει. Αυτό ωστόσο δεν είναι πάντα τόσο εύκολο να γίνει. Σε μια κοινωνία συνεχώς μεταβαλλόμενη, οι περισπασμοί μπορεί να οδηγήσουν σε ανθυγιεινό τρόπο ζωής και σε διαταραχές ύπνου. Πρότζεκτ που ανατέθηκε πριν τέσσερις βδομάδες ολοκληρώνεται τελευταία στιγμή, στις 4.00 το πρωί, λόγω του αναμενόμενου νέου επεισοδίου Black Mirror στο Νetflix. Ένα τυπικό σενάριο για πολλούς φοιτητές.

Όλα αυτά οδηγούν τους φοιτητές να δουλεύουν μανιωδώς και να σκοτώνονται στο διάβασμα την τελευταία στιγμή. Γιατί όμως επιβάλλουν στον εαυτό τους τέτοια βασανιστήρια; Η απάντηση έγκειται στη πληθώρα περισπασμών, με τους οποίους έρχονται αντιμέτωποι. Τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, το φαγητό, τα πάρτι, η διασκέδαση είναι μερικά παραδείγματα περισπασμών.

Μέχρι στιγμής, τα social media αποτελούν μακράν το σημαντικότερο από τους περισπασμούς και πολλές φορές ευθύνονται για την καθυστερημένη ολοκλήρωση εργασιών. Οι διάφορες εφαρμογές και οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων είναι εξαιρετικά δελεαστικές για να κλείσει ο φοιτητής το βιβλίο, να σηκώσει το κινητό και να περιηγηθεί στα timeline άλλων ατόμων. Twitter, Instagram, Snapchat, Facebook, Reddit, Pinterest, και YouTube γίνονται αιτία αποσυντονισμού. Η υπερβολική χρήση των κοινωνικών μέσων είναι πιθανό να αποβεί επιζήμια για τις ικανότητες των πανεπιστημιακών σπουδαστών να συγκεντρωθούν.

Ωστόσο, τα social media δεν αφαιρούν χρόνο μόνο από τις εργασίες αλλά συνδέονται επίσης βαθιά με τις διαταραχές ύπνου. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Acta Paediatrica, Καναδοί φοιτητές  ηλικίας 11-12 αποκάλυψαν ότι η αυξημένη χρήση των κοινωνικών μέσων συνδέεται με μεγαλύτερες πιθανότητες ανεπαρκούς ύπνου.

Μεταξύ του υψηλού άγχους του να είσαι φοιτητής και της εξάντλησης να τελειώσεις τις πανεπιστημιακές υποχρεώσεις πριν χαράξει, οι φοιτητές συχνά καταφεύγουν στην εύκολη λύση και καταναλώνουν σνακ και πρόχειρο φαγητό κατά τη διάρκεια της μελέτης, κάτι που οδηγεί σε ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Έτσι, η δεύτερη σακούλα πατατάκια και το καφεϊνούχο ποτό επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Αλλά δεν σταματά εκεί. Πέρα από τη χρήση των μέσων δικτύωσης και τις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, ένα άλλο σημαντικό μέρος της πανεπιστημιακής ζωής που συμβάλλει στον κακό ύπνο και στο χαμένο χρόνο μελέτης είναι τα πάρτι. Στο άρθρο με τίτλο: «Οι επιπτώσεις της κατανάλωσης ποτών στις πανεπιστημιακές βαθμίδες: Τι ρόλο παίζει το ακαδημαϊκό κίνητρο;» η Jennifer Gilbert από το Πανεπιστήμιο του Waterloo, εξηγεί ότι «οι ερευνητές έχουν βρει μια συσχέτιση μεταξύ της συχνής κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών από τους σπουδαστές και του μειωμένου ακαδημαϊκού επιτεύγματος» συνέπειες όπως η διακοπή της μελέτης και η αδυναμία εκτέλεσης καθημερινών εργασιών.

Μπορεί τα πάρτι να αποτελούν δυναμικές πτυχές της πανεπιστημιακής ζωής, είναι όμως επίσης μια μεγάλη απόσπαση προσοχής για πολλούς φοιτητές. Πέρα από το ίδιο το πάρτι, μια πληθώρα συμπεριφορών και συνεπειών, συμπεριλαμβανομένης της πολλής και συχνής κατανάλωσης αλκοόλ, ακολουθούμενης από πονοκεφάλους, hangover και εμετούς, επηρεάζουν σημαντικά τις ικανότητες των σπουδαστών να δώσουν προτεραιότητα στο διάβασμα, στον επαρκή ύπνο και στην διατήρηση του ακαδημαϊκού συνολικού επιτεύγματος. Όταν βυθίζονται σε μια ατελείωτη χίμαιρα εργασιών δεν αποτελεί έκπληξη ότι παλεύουν να ολοκληρώσουν όλες τις εργασίες έγκαιρα- και οι πανταχού περισπασμοί δεν βοηθούν. Η περιήγηση στις ιντερνετικές σελίδες και στα μέσα δικτύωσης πολλές φορές είναι συχνότερη από την περιήγηση στις σελίδες των βιβλίων και των εργασιών. Επίσης η κατανάλωση ανθυγιεινών σνακ και φαγητών διαταράσσει σημαντικά τον ύπνο και μειώνει το χρόνο που θα μπορούσε να δαπανηθεί για μελέτη.

Παρ’όλο που οι παρεκλίσεις αυτές είναι σημαντικές για την κατανόηση πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι η ισορροπία και η ιεράρχηση προτεραιοτήτων είναι καίριας σημασίας, για να τερματιστεί το διάβασμα της τελευταίας στιγμής.

πηγή

in

Αξιολογήστε το άρθρο

-21 points
Upvote Downvote

8
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
4 Θέματα σχολίων
4 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
7 Συντάκτες σχολίων
bozonioGaeaλαγούμια και λάμπεςno_rootsDivine21 Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Δέσποινα Ελισάβετ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συμμετέχων

Δε μου αρέσει που οι φοιτητές παρουσιάζονται σαν έρμαια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της “φοιτητικής ζωής” χωρίς να διερωτάται ο/η αρθρογράφος τις αιτίες πίσω από αυτήν τη συμπεριφορά. Αν δεν ήταν τα social media περισπασμός θα ήταν η τηλεόραση ή θα ήταν ένα λογοτεχνικό βιβλίο. Ως φοιτήτρια, μου φαίνεται αστείο να κατηγορούμε τα πάρτι για την καθυστερημένη παράδοση εργασιών, αντί να ρωτάμε γιατί αποφεύγουν (αποφεύγουμε) οι φοιτητές τη συστηματική μελέτη με δικαιολογίες τα παραπάνω. Τι φόβοι και τι συναισθήματα κρύβονται πίσω από αυτήν την αποφυγή; Γιατί μετά από 12 χρόνια εκπαίδευσης δεν έχουμε καταφέρει να καλλιεργήσουμε την απαιτούμενη αυτοπειθαρχία… Διαβάστε περισσότερα »

Gaea
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

ήμουν φοιτήτρια τον προηγούμενο αιώνα κ έβλεπα τους συμφοιτητές/τριες να έχουν τρόπο ζωής αυτόν που αναφέρει το άρθρο. Δεν υπήρχαν social media τότε αλλά υπήρχε πληθώρα social events στο Students’ Union που αποσπούσαν τους φοιτητές/τριες κ ήταν πολλές οι περιπτώσεις συναδέλφων που έτρεχαν να κάνουν την εργασία Κυριακή μεσημέρι με διορία Δευτέρα 12noon sharp. Κάνοντας μία πρόχειρη σύγκριση του εαυτού μου (το φυτουκλάκι που ήταν στην ώρα του, διαβασμένο) με τους τότε συναδέλφους παρατήρησα κάποιες διαφορές 1. Ήμουν μεγαλύτερή τους (23 εγώ κ 17/18 εκείνοι) 2. Πλήρωνα από την τσέπη μου – πλήρωναν οι γονείς τους 3. Είχα εργαστεί από… Διαβάστε περισσότερα »

λαγούμια και λάμπες
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

την τελευταία παράγραφο θέλω να τη γράψω στο κούτελό μου να τη διαβάζω κάθε μέρα, το παρατηρώ στον εαυτό μου τα τελευταία χρόνια που με έχω αναλάβει πλήρως: έμαθα με κανακευτές-project assistants στα σχολικά μου χρόνια, τα προπτυχιακά ήταν γιούχου, και έφτασα στο (self-funded) μάστερ εκτός Ελλάδας και μετά στη δουλειά να χρησιμοποιώ google calendar για πρώτη φορά!

Gaea
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

πηγαινε youtube, ψάξε για amy landino κ δες βίντεο για calendar blocking & time batching

καλή συνέχεια!

Mary Rho
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Νομίζω ότι πέρα από τους περισπασμούς, θα ήταν σκόπιμο να λάβουμε υπόψη τη φάση ζωής των φοιτητών και φοιτηριών, την πορεία που έχουν διαγράψει σε ένα παλιό και ξεπερασμένο εκπαιδευτικό σύστημα που αναπαράγει παπαγάλους των βιβλίων, σε αντίθεση με τις ευκαιρίες που ανοίγονται στους περισσότερους από αυτούς να ζήσουν μακριά από την συχνά ασφυκτική-υπερπροστατευτική οικογένεια, να αυτονομηθούν , να κάνουν παρέες, να εξερευνήσουν την ζωή και τις πτυχές της εκτός του οικογενειακού περιβάλλοντος. Αν σε αυτά προσθέσουμε τον μάλλον βαρετό και ξεπερασμένο τρόπο που παραδίδονται και τα περισσότερα πανεπιστημιακά μαθήματα, λογικό είναι να μπαίνουν άλλες προτεραιότητες στην φοιτητική νοοτροπία, η… Διαβάστε περισσότερα »

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Συμφωνώ. Επίσης, να μην ξεχνάμε και τους φοιτητές που δουλεύουν παράλληλα και ο χρόνος τους είναι περιορισμένος εκ των πραγμάτων.

Divine21
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Η ελληνική εκπαίδευση έχει μείνει πίσω, πολύ πίσω. Θα μιλήσω συγκεκριμένα για τα πανεπιστήμια. Οι φοιτητές θα παρακολουθήσουν μάθημα μόνο αν ο καθηγητής είναι μεταδοτικός, φιλικός και γενικά καλός στη δουλειά του. Είναι σε μια ηλικία που μπορούν να εκτιμήσουν έναν άνθρωπο που θα προσπαθήσει για αυτούς, θα κάνει πραγματικό μάθημα και δε θα αφήνει μισή ώρα πριν έτσι. Εγώ θα προτιμούσα να υπάρχουν projects – εργασίες βασισμένες στην πραγματική ζωή. Δηλαδή, για τους οικονομολόγους στα μαθήματα Λογιστική 1,2,3,4, να τα δίνουν κανονικά και για να τα περάσουν όμως και τα 4, για έναν μήνα θα πηγαίνουν σε μια μεγάλη… Διαβάστε περισσότερα »

bozonio
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Στο άρθρο παρουσιάζονται τα social media σαν αιτία που οι φοιτητές δεν κοιμούνται νωρίς και καθυστερούν εργασίες! Ας γελάσω. Πριν τα social media ήταν όλοι στην ώρα τους και κοιμούνταν νωρίς. Και κάτι έρευνες του τύπου «η χρήση των social media συνδέεται με ανεπαρκή ύπνο» είναι τελειως αντίστροφες. Πιθανότατα φοιτητές που κοιμούνται αργά (εγώ πχ όταν ήμουν φοιτήτρια) πλέον κάθονται κάποιες ωρες επιπλέον στα social media το βράδυ. Πριν 20 χρόνια θα κάθονταν στην τηλεόραση ή θα διάβαζαν περιοδικά. Αυτού του είδους τα άρθρα εστιάζουν σε δήθεν επιφανειακά προβλήματα και εύκολες ηθικολογίες χωρίς να αγγίξουν τα προβλήματα της εκπαίδευσης. Την… Διαβάστε περισσότερα »