Menu
in

Όσκαρ: «Τον φάκελο, παρακαλώ»

Έξι πράγματα που μπορεί να μην ξέρατε για τον περίφημο φάκελο των Όσκαρ

Ο φάκελος είναι πιο νέος από τα βραβεία 

Ενώ η τελετή βράβευσης βρίσκεται στην 87η χρονιά, ο φάκελος γιορτάζει τα 75α του γενέθλια. Όταν τα βραβεία ξεκίνησαν, το 1929, η ανακοίνωση των νικητών γινόταν τρεις μήνες πριν την τελετή. Αυτό άλλαξε το 1930, όταν η Ακαδημία μοίρασε τη λίστα στα ΜΜΕ με απαγόρευση δημοσίευσης πριν τις 11 το βράδυ της τελετής. Όμως το 1939 οι Los Angeles Times αποκάλυψαν τους νικητές πριν τις ανακοινώσεις, και αυτό συνέβαλε στην ιδέα του φάκελου.

Ο φάκελος απέκτησε κομψή εμφάνιση το 2011. Πλέον αποτελείται από ένα χρυσαφί χαρτί και λάμπει μπροστά στα μάτια εκατομμυρίων θεατών. Πριν από αυτή τη μεταμόρφωση, ήταν ένα απλός φάκελος από λευκό χαρτί. Η ιδέα για την αλλαγή ήταν της εταιρείας Marc Friedland Couture Communications, η οποία προσέγγισε την Ακαδημία, και πρότεινε μια αλλαγή αντάξια της λαμπερής εκδήλωσης. O πρώτος παρουσιαστής που κράτησε το νέο φάκελο ήταν ο Τομ Χανκς.

Ο παλιός φάκελος

Κατασκευάζονται δύο έξτρα σειρές φακέλων

Στα βραβεία εμφανίζονται 24 φάκελοι, αλλά κατασκευάζονται τρεις σειρές, που σημαίνει 72 φακέλους. Αυτό συμβαίνει για να αποφευχθούν λάθη σε περίπτωση που κάποιος καθυστερήσει. Η ομάδα παραγωγής ετοιμάζει επίσης 363 κάρτες από χοντρό εκρού χαρτί με τα ονόματα όλων των υποψηφίων. Οι φάκελοι γεμίζουν έξω από το στούντιο, σε μια άκρως μυστική διαδικασία που φυλάσσει τις αποφάσεις τις Ακαδημίας μέχρι την ανακοίνωση.

Συνολικά για όλους τους φακέλους, που κατασκευάζονται με το χέρι, χρειάζονται 110 εργατοώρες. Το χαρτί που ιριδίζει εισάγεται από μια μικρή εταιρεία στη Γερμανία, μαζί με 40 γιάρδες από πλούσιο κόκκινο σατέν. Κάθε φάκελος περνάει από δέκα διαφορετικά στάδια παραγωγής.

Οι φάκελοι προστατεύονται

Η καταμέτρηση των ψήφων γίνεται από την Price Waterhouse and Coopers που αναλαμβάνει αυτή την ευθύνη εδώ και 81 χρόνια. Η εταιρεία είναι υπεύθυνη να κρατάει μυστική την ταυτότητα των νικητών, αλλά είναι υπεύθυνη και για την φύλαξη των φακέλων την ημέρα της τελετής.

Μόνο 24 από τους 72 φακέλους επιβιώνουν κάθε χρόνο

Κατασκευάζονται 72 φάκελοι, αλλά μόνο 24 φτάνουν μέχρι τη σκηνή. Ο νικητής της κάθε κατηγορίας παίρνει μαζί του το αγαλματίδιο και τον φάκελο, αλλά οι υπόλοιποι καταστρέφονται. Αυτό γίνεται για να προστατευθεί η αξία του κάθε ντοκουμέντου.

 

Σχολιάστε