in

Οι γυναίκες στη Μαλαισία αντιδρούν με τον κανονισμό του ενδυματολογικού κώδικα

Κατηγορούν την κυβέρνηση για «αστυνόμευση»

To σχέδιο της κυβέρνησης της Μαλαισίας να εισαγάγει ενδυματολογικό κώδικα για τις μουσουλμάνες στο χώρο εργασίας έχει προκαλέσει την αντίδραση των ομάδων υποστήριξης γυναικείων δικαιωμάτων, οι οποίες κατηγορούν τους αξιωματούχους ότι ενεργούν σαν «αστυνομία μόδας» ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

austrian chancellor sebastian kurz said the headscarf ban in schools was aimed at preventing parallel societies 1522842709275 9

To σχέδιο της κυβέρνησης της Μαλαισίας να εισαγάγει ενδυματολογικό κώδικα για τις μουσουλμάνες στο χώρο εργασίας έχει προκαλέσει την αντίδραση των ομάδων υποστήριξης γυναικείων δικαιωμάτων, οι οποίες κατηγορούν τους αξιωματούχους ότι ενεργούν σαν «αστυνομία μόδας».

Στο παρελθόν, είχε απαγορευτεί σε γυναίκες η είσοδος στα κυβερνητικά γραφεία λόγω της ενδυμασίας τους -φούστες και σόρτς- που κρίθηκε ως άσεμνη από τους αξιωματούχους, σε μια χώρα που μπορεί οι Μουσουλμάνοι να είναι η πλειοψηφία αλλά υπάρχει επίσης και μεγάλος πληθυσμός εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων.

Όσοι εργάζονται στην δημόσια διοίκηση είναι ήδη υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν κανονισμούς που τυπικά απαγορεύουν στις γυναίκες να φορούν αμάνικες μπλούζες και φούστες πάνω από το γόνατο.

Ωστόσο η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα επιβάλλει ένα τελευταίο μέτρο που θα αναγκάζει τις μουσουλμάνες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα να συμμορφώνονται με τις αρχές του Ισλάμ.

Δεν έχουν δημοσιοποιηθεί περαιτέρω λεπτομέρειες, αλλά οι ομάδες που μάχονται υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών έχουν ξεκινήσει εκστρατείες καταδικάζοντας το ενδυματολογικό κώδικα. Η Tan Heang Lee της οργάνωσης Women’s Aid το χαρακτήρισε ως «απάνθρωπο».

«Υπάρχει μια τάση όπου διάφορες υπηρεσίες προσπαθούν να αστυνομεύσουν τα γυναικεία σώματα και την ενδυμασία τους» δήλωσε την Τετάρτη. «Γιατί υπάρχει αυτή η εμμονή με το τι φορούν οι γυναίκες;»

«Θα έπρεπε να εστιάζουν στο ταλέντο και στις ικανότητες των γυναικών. Το τελευταίο πράγμα που θα έπρεπε να σκεφτόμαστε είναι το μήκος της φούστας»

Ο Mujahid Yusof Raw, υπουργός που επιβλέπει τις θρησκευτικές υποθέσεις, δήλωσε στο κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα ότι οι οδηγίες αυτές σκοπεύουν στο να προστατεύσουν τις μουσουλμάνες που επιθυμούν να φορούν μαντήλες ή άλλα ισλαμικά ενδύματα.

Ισλαμικές ομάδες έχουν διαμαρτυρηθεί στο παρελθόν για την πολιτική ορισμένων ξενοδοχείων που απογορεύουν στο προσωπικό να φοράει μαντίλες. Μερικές ομάδες έχουν επίσης επικρίνει τις γυναικείες στολές των αεροσυνοδών ως πολύ στενές και αντιισλαμικές

Η ομάδα Sisters, που δραστηριοποιείται στο Ισλάμ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην εξάλειψη των διακρίσεων για την προστασία των γυναικών από τις αδικίες και τον φανατισμό αντί να επικεντρώνεται στην γυναικεία ενδυμασία.

«Δεν είναι σωστό να προσπαθούμε να ελεγξουμε τί φορούν οι γυναίκες» ανέφερε η εκπρόσωπος Majidah Hashim.

H Siti Zailah Yusoff, νομοθέτης του συντηρητικού παλαϊκού ισλαμικού κόμματος που τάσσεται υπέρ του ενδυματολογικού κώδικα, έγραψε στο twitter ότι η κάλυψη του σώματος είναι μια «υποχρέωση» στο Ισλάμ

Η αντιπαράθεση αυτή έχει αναζοπυρώσει την συζήτηση για τον αυξανόμενο συντηρητισμό και την ανισότητα των φύλων στη Μαλαισία, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που έχουν λάβει πολύ μικρή βαθμολογία στην πολιτική χειραφέτηση.

Η είδηση δημοσιεύτηκε στο Channelnewsasia

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

3 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Scotland for Holidays
Scotland for Holidays
5 χρόνια πριν

«Γιατί υπάρχει αυτή η εμμονή με το τι φορούν οι γυναίκες;»…. Δυσκολη περιπτωση η Μαλαισια. Υπαρχουν και συνεχεις παραβιασεις ανθρωπινων δικαιωματων και ενα χαρντ κορ Ισλαμ σε ανοδο. Πως να μην υπαρχει εμμονη με το τι φορουν οι γυναικες; Ολη αυτη η ιστορια εχει βαθιες θρησκευτικες ριζες ετσι κι αλλιως οποτε το ερωτημα της Womens’ Aid “γιατι να μην εστιαζουν στις ικανοτητες και τα ταλεντα των γυναικων” (αντι για το μηκος της φουστας) δεν γινεται να απαντηθει. Ενας συναδελφος ειχε πει καποια στιγμη οτι η εμμονη της καλυψης του σωματος των γυναικων στις μουσουλμανικες χωρες, ειναι σα να παραδεχονται οι… Διαβάστε περισσότερα »

Γράφων
Γράφων
5 χρόνια πριν

Το να αποδώσουμε και σε αυτό το ζήτημα τον χαρακτήρα ‘φεμινισμός vs πατριαρχία’ είναι σαν να λες ότι ‘οι χρήστες ναρκωτικών έχουν όλοι πιει νερό, άρα το νερό οδηγεί στα ναρκωτικά’. Ως γνωστόν ο μπάτσος δεν είναι μπουζούκι. Εχθρός είναι το ριζοσπαστικοποιημένο ισλάμ. Όλοι θυμούνται, ή αν δεν θυμούνται ας δουν ντοκιμαντέρ, ταινίες (πχ Persepolis), ας διαβάσουν εγκυκλοπαίδειες ή βιβλία, ότι το ισλάμ, καίτοι ποτέ δεν ήταν ελευθεριακή θρησκεία, δεν ήταν έτσι ριζοσπαστικοποιημένο ως προς τις γυναίκες πριν από 60 χρόνια. Η ριζοσπαστικοποίηση ήρθε μετά από άστοχες δυτικές παρεμβάσεις σε Ιράν, Ιράκ κτλ και με την συνεπαγόμενη αναζήτηση ταυτότητας από… Διαβάστε περισσότερα »

βλαχάκι(το)
βλαχάκι(το)
5 χρόνια πριν

Θεωρητικά το “σεμνό ντύσιμο”, βάσει των ανάλογων κανόνων, αφορά τις γυναίκες μεν, αλλά και τους άνδρες δε. Έχει χυθεί πολύ μελάνι για ενδυματολογικό θέμα στους μουσουλμάνους, ίσως και άκρως δυσανάλογο μπροστά σε άλλα άσπεκτς, αλλά πάντοτε πίστευα ότι πρέπει “εκ των έσω” να προκύπτει η όποια (αντίδραση και) αλλαγή. Το εν λόγω θέμα, πάντως, στην Μαλαισία φαίνεται να έχει κάποια (πρόσφατη τουλάχιστον) προϊστορία, αν κρίνουμε από τους ενδυματολογικούς κώδικες που εφαρμόζονται σε άνδρες ή γυναίκες (βλ. παρακάτω links) … αλλά αυτοί εφαρμόζονται, μάλλον κατά τη “διακριτική ευχέρεια” του κάθε οργανισμού ή υπαλλήλου κ.λπ., λίγο ό,τι να ‘ναι βασικά: expatgo.com/my/2015/07/03/6-controversial-dress-code-incidents-in-malaysia/ malaymail.com/s/1296359/despite-ministers-remarks-dress-code-controversy-lives-on… Διαβάστε περισσότερα »