in

Oι γυναίκες εργάζονται χωρίς να πληρώνονται δύο μήνες το χρόνο, σύμφωνα με έρευνα

Οι έρευνες δείχνουν πως οι γυναίκες εργάζονται κατα μέσο όρο 63 ημέρες χωρίς αμοιβή, λόγω του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων

Οι έρευνες δείχνουν πως οι γυναίκες εργάζονται κατα μέσο όρο 63 ημέρες χωρίς αμοιβή, λόγω του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

c880b87cc4e97cfc4df088e0e2fb98ad

Η Συνδικαλιστική Ομοσπονδία TUC σημείωσε την Τετάρτη, ως την πρώτη μέρα που η μέση εργαζομένη ξεκινάει ουσιαστικά να πληρώνεται. H οικονομία μας πάει ενάντια στις εργαζόμενες γυναίκες. Με αυτό το ρυθμό θα χρειαστούν άλλα 50 χρόνια για να καλυφθεί το χάσμα των αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της TUC, Frances O’Grady. «Δεν υπάρχουν άλλες δικαιολογίες: η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει και να κλείσει το χάσμα αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων».

Αποτέλεσμα αυτού του μισθολογικού χάσματος είναι πως οι γυναίκες εργάζονται κατα μέσο όρο 63 μέρες χωρίς να αμείβονται, το οποίο ανέρχεται σε 17.3% για όλους τους εργαζομένους, ωστόσο οι γυναίκες σε διάφορους τομείς θα πρέπει να περιμένουν πολύ περισσότερο μέχρι τη «μέρα αμοιβής» τους, σύμφωνα με την ανάλυση της TUC στα πλαίσια της ετήσιας έρευνας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για τις εργατοώρες και τα κέρδη.

Ενώ ο τομέας της εκπαίδευσης κυριαρχείται ως επι των πλείστων από γυναίκες, με τα τρία τέταρτα των εκπαιδευτικών να είναι γυναίκες, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων σε αυτόν τον τομέα αγγίζει το 25,4%. Η μέση γυναίκα στην εκπαίδευση εργάζεται αμισθί για περισσότερο από το ένα τέταρτο του έτους (93 ημέρες) πριν αρχίσει να πληρώνεται την Πέμπτη 2 Απλριλίου, σύμφωνα με την TUC.

Στα επιστημονικά, τεχνολογικά και τεχνικά επαγγέλματα, η μέση εργαζόμενη περιμένει 88 ημέρες ως την ημέρα πληρωμής της στις 28 Μαρτίου του 2020.

Οι γυναίκες που απασχολούνται στο χρηματοπιστωτικό και ασφαλιστικό κλάδο εργάζονται κατά μέσο όρο χωρίς να πληρώνονται 123 ημέρες το χρόνο.

Καταγραφή 46
Ανάλυση TUC της ετήσιας έρευνας των ωρών και των κερδών για το έτος 2019

Το μεγαλύτερο χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των φύλων αφορά την χρηματοδότηση και την ασφάλιση. Οι εργαζόμενες γυναίκες περιμένουν περισσότερο από το ένα τρίτο του έτους πριν από την έναρξη της αμοιβής τους στις 3 Μαΐου του 2020. Οι έρευνα ανέδειξε σημαντικές περιφερειακές διαφορές στις αμοιβές μεταξύ των φύλων, οι οποίες συνδέονται με την συγκέντρωση βιομηχανιών σε διάφορες περιοχές.

Το μεγαλύτερο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων εντοπίζεται στο Νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας όπου το χάσμα 20,5% έχει ως αποτέλεσμα να ξεκινήσουν να αμείβονται οι γυναίκες από τις 15 Μαρτίου. Το μικρότερο μισθολογικό χάσμα διαπιστώθηκε στην Βόρεια Ιρλανδία (10,1%), τη Σκωτία (14,3%) και την Ουαλία (14,5%). Ανάμεσα περιφέρειες της Αγγλίας, το μικρότερο μισθολογικό χάσμα εντοπίστηκε στο Βορειοδυτικό μέρος.

O μέσος όρος εργάσιμων ημερών χωρίς πληρωμή των γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο διαρκεί περισσότερο από μήνα και μεταβάλλεται συνεχώς. 

Καταγραφή 59

Οι εταιρίες με περισσότερους από 250 εργαζόμενους αναγκάστηκαν να δημοσιοποιήσουν το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων, καθώς οι τροποποιήσεις του νόμου περί ισότητας τέθηκε σε ισχύ 6 Απριλίου του 2017.

Σύμφωνα με στοιχεία που υπέβαλαν χιλιάδες επιχειρήσεις και δημόσιοι οργανισμοί το 2019, σημειώθηκε αμελητέα πρόοδος όσον αφορά το κλείσιμο του μισθολογικού χάσματος μεταξύ 2017 με 2018, με το μέσο όρο μεταξύ των συμμετεχόντων να μειώνεται κατά 0,1 της εκατοστιαίας μονάδας στο 9,6%.

Οι επικριτές έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι οι ανακριβείς αριθμοί και η έλλειψη κυρώσεων, διαστρεβλώνουν και διακωμωδούν το σύστημα αναφοράς για το χάσμα αμοιβών. Η ανάλυση των υποβολών που έκανε η Guardian τα ψευδή δεδομένα που υπέβαλαν εταιρίες το 2018 δεν είχαν διορθωθεί, ενώ η Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παραδέχτηκε ότι δεν επιβλήθηκε πρόστιμο στις εταιρίες που δεν συμμορφώθηκαν με τη νομοθεσία.

Η TUC ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση πρέπει να υποχρεώσει τις εταιρίες να διεξάγουν ισότιμους ελέγχους αμοιβών, να εκπονήσουν σχέδια δράσης για να καλύψουν το χάσμα εργασίας και να επιβάλουν πρόστιμα στις εταιρίες που δεν συμμορφώνονται άμεσα με το νόμο.

Η απλή δημοσίευση των δεδομένων δεν αρκεί. Οι εταιρίες πρέπει να υποχρεωθούν να εξηγήσουν τα μέτρα που θα πάρουν για να καλύψουν το χάσμα των αμοιβών και οι εργοδότες που δεν συμμορφώνονται με τον νόμο να πληρώνουν πρόστιμα» δήλωσε η O’Grady.

Ανέφερε πως οι εργοδότες θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν τις γυναίκες να εξισορροπήσουν τις οικογενειακές ευθύνες και τις επαγγελματικές υποχρεώσεις και ζήτησε να γίνει η ευέλικτη εργασία δικαίωμα για όλους τους εργαζομένους από την πρώτη μέρα απασχόλησης.

Πριν από την ετήσια γυναικεία διάσκεψη της TUC στο Λονδίνο η O’Grady πρόσθεσε: «Κάθε χρόνο τα συνδικάτα βοηθούν χιλιάδες γυναίκες να πάρουν την αμοιβή που τους αξίζει. Οι χώροι εργασίας που αναγνωρίζουν τα συνδικάτα είναι πιο πιθανό να εφαρμόζουν πιο φιλική πολιτική προς την οικογένεια και να έχουν δίκαιες αμοιβές. «Γι’αυτό κάθε γυναίκα πρέπει να είναι σε συνδικάτο εργαζομένων».

Εκπρόσωπος του γραφείου Γενικής Γραμματείας Ισότητας δήλωσε: «Θέλουμε να δούμε πως όλοι έχουν τις ίδιες ευκαιρίες στην εργασία. Αυτό σημαίνει ότι θέλουμε οι εργοδότες να ενθαρρύνουν την γονική άδεια, την ευέλικτη εργασία και άλλα μέτρα που ενθαρρύνουν την επαγγελματική σταδιοδρομία των ανθρώπω».

πηγή: The Guardian

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

1 Comment
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Μαριάννα Θ.
Μαριάννα Θ.
4 χρόνια πριν

https://www.theguardian.com/world/2019/apr/05/gender-pay-gap-figures-debunking-the-myths

Ένα άρθρο σχετικά με τους μύθους και τις αλήθειες του μισθολογικού χάσματος. Τελευταία διαβάζω από τους απανταχού μισογύνηδες ότι είναι ένα ψέμα το μισθολογικό χάσμα, και από τις γυναίκες με ερωτερικευμένο μισογυνισμό ότι μας αρέσει στις φεμινίστριες να αυτοθυματοποιούμαστε, και θα γέλαγα αν δεν ήταν τραγική η κατάσταση.