in

Οι γυναίκες αντικαθιστούν τους άντρες σε πινακίδες σήμανσης της Γενεύης

6 νέα οδικά σήματα που απεικονίζουν γυναικείες φιγούρες μεταξύ των οποίων μία έγκυος γυναίκα και μία Αφροαμερικανίδα

Η πόλη της Γενεύης βάζει γυναίκες στις πινακίδες δρόμων σε μια προσπάθεια για την ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών σε δημόσιους χώρους. Η αντρική σιλουέτα που μέχρι πρότινος απεικονιζόταν αντικαταστάθηκε από πινακίδες που φέρουν γυναικεία σιλουέτα σε τουλάχιστον 500 διαβάσεις πεζών ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

abcsigns

Η πόλη της Γενεύης βάζει γυναίκες στις πινακίδες δρόμων σε μια προσπάθεια για την ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών σε δημόσιους χώρους. Η αντρική σιλουέτα που μέχρι πρότινος απεικονιζόταν αντικαταστάθηκε από πινακίδες που φέρουν γυναικεία σιλουέτα σε τουλάχιστον 500 διαβάσεις πεζών. Σε μια κίνηση για την ποικιλομορφία καθώς και για την ισότητα των φύλων, η γυναικεία σιλουέτα έρχεται σε έξι διαφορετικές εκδοχές – μια έγκυος, μια ηλικιωμένη, μια Αφροαμερικανίδα, δύο γυναίκες που κρατιούνται από το χέρι.

Στην παρουσίαση των νέων οδικών σημάτων, ο δήμαρχος της πόλης Sandrine Salerno δήλωσε ότι αποτελεί μέρος της πολιτικής για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση των στερεοτύπων. Οι δημόσιοι χώροι έχουν παραδοσιακά σχεδιαστεί από άντρες κι αυτός ήταν ένας τρόπος να «δώσουμε στις γυναίκες περισσότερο κομμάτι δημόσιου χώρου» καθώς και να «ζωντανέψουν τους δρόμους» δήλωσε στην Ελβετική τηλεόραση.

file78vgweabr2crjsedm0u.jpg

Η επιχείρηση αυτή κόστισε 56.000 ελβετικά φράγκα και χρηματοδοτήθηκε εξ’ολοκλήρου από την πόλη της Γενεύης. Ο Salerno δήλωσε πως τα 250 σήματα που αποσύρθηκαν θα χρησιμοποιηθούν ως εφεδρικά σε πιθανών αντικαταστάσεις. Η Γενεύη είναι η πρώτη πόλη στην Ελβετία που κάνει μια τέτοια κίνηση αν και η Ζυρίχη πήρε παρόμοια πρωτοβουλία σε προσωρινή βάση κατά τη διάρκεια του Gay Pride πέρσι. Επίσης, ακτιβιστές στη Ζυρίχη άλλαξαν προσωρινώς τα «αρσενικά» ονόματα των δρόμων σε «θηλυκά» στη Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας.

πηγή: swissinfo

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

13 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Corry Karav O'Keerie
Corry Karav O'Keerie
4 χρόνια πριν

Το όλο νόημα των πινακίδων σήμανσης είναι να αποδώσουν ένα νόημα (προειδοποίηση, απαγόρευση, προτροπή), με έναν απλό, ξεκάθαρο τρόπο. Γι’ αυτό τα σήματα είναι στιλιζαρισμένα. Η εικόνα στην απλούστερή της μορφή, γδυμένη από οτιδήποτε περιττό, κρατώντας μόνο εκείνα τα στοιχειώδη σχήματα που βγάζουν νόημα. Προσωπικά τα βρίσκω φτηνούς εντυπωσιασμούς όλα αυτά. Δεν μπορώ να αντιληφθώ πως θα αλλάξει η ζωή καμιάς μας από αυτή την αλλαγή.

Scotland for Holidays
Scotland for Holidays
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Corry Karav O'Keerie

Θα αρχισουμε να κάνουμε κάπως λιγότερο το συνειρμό ότι άνθρωπος = άντρας. Έτσι θα αλλάξει η ζωή μας από αυτή την αλλαγή. Σιγά σιγά μεν, αλλά θα αλλάξει. Προς το παρόν οι πινακίδες σήμανσης ή διάφορα training videos και quizzes χρησιμοποιούν αντρικές φιγούρες για να αποδώσουν την ανθρώπινη υπόσταση μέσα στην εικόνα. Ή τουλάχιστον έτσι έχουμε μάθει να μεταφράζουμε το πρόσωπο στην εικονα. Ως αντρική φιγούρα. Έχει αναφερθεί πολύ εύστοχα η Caroline Criado Perez (για την οποία είχε αναρτηθεί άρθρο στη Lifo πριν κάποιο καιρό) στο ότι όταν λέμε “άνθρωπος” φανταζόμαστε έναν άντρα by default… Οι γυναικείες φιγούρες στις πινακίδες… Διαβάστε περισσότερα »

Corry Karav O'Keerie
Corry Karav O'Keerie
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Scotland for Holidays

Όποιος κάνει το συνειρμό άνθρωπος=άντρας δεν θα ιδρώσει το αυτί του από μερικές πινακίδες. Χρειάζονται ουσιαστικές κινήσεις και όχι πολιτικά πυροτεχνηματάκια για να πάμε μπροστά.

Scotland for Holidays
Scotland for Holidays
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Corry Karav O'Keerie

Κι αν ακόμα είναι πολιτικό πυροτεχνηματακι αυτό, δημιουργεί ένα προηγούμενο. Γιατί φέρνει στην προσοχή μας κάτι διαφορετικό από αυτο που έχουμε συνηθίσει.

Corry Karav O'Keerie
Corry Karav O'Keerie
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Scotland for Holidays

Μπορεί να έχεις δίκιο. Όμως μάλλον έχω ζήσει από πολύ κοντά την πολιτική των δρώμενων και με αηδιάζει η υποβάθμισή μου από σκεπτόμενο πολίτη σε άβουλο χειροκροτητή και η εξύψωση των φυκιών σε μεταξωτές κορδέλες.
Την κίνηση αυτή τη θεωρώ αερολογία τύπου τι-θα-κάνουμε-μαντάμ-δήμαρχε-για-να-βελτιώσουμε-τα-κοινωνικά-μας-κάρμα-πόιντς και όχι ουσιαστική πολιτική τομής για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Και πες με καχύποπτη, όταν μου φέρνουν την προσοχή σε κάτι που δεν έχω συνηθίσει, κοιτάζω να δω και από τί προσπαθούν να μου αποσπάσουν την προσοχή. Αυτό το λέω για τα δικά μας, ελληνικά, τεκταινόμενα.

Scotland for Holidays
Scotland for Holidays
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Scotland for Holidays

Marialadelbarrio μιλάω για το καινούριο δεδομένο που φερνει η ύπαρξη γυναικείων φιγουρων σε πινακίδες, σήματα κτλ. όταν η νόρμα επιτάσσει η ανθρώπινη παρουσία να αποδίδεται με αντρική φιγουρα κατά κύριο λογο και κάνεις δεν τσαντίζεται θυμώνει ενοχλείται από αυτο. Κι αν ακόμα έχουν λάθη οι συγκεκριμενες γυναικείες φιγούρες, είναι μια αρχή.

Scotland for Holidays
Scotland for Holidays
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Scotland for Holidays

Maria έχεις δίκιο στο ότι το δεδομένο των πινακίδων ως έχουν αυτή τη στιγμή ανά τον κόσμο, στηρίζεται στη διακριση. Πώς όμως ακριβώς θα επιτευχθεί μια αφαιρετική άφυλη μορφή; Συγκεκριμένα εννοώ. Πώς θα είναι αυτές οι φιγούρες, ώστε να μη μεταφραστούν πάλι συλλογικά (λόγω προηγούμενης κατάστασης, λόγω προκαταληψεων με τις οποίες παλεύει η κοινωνία προφανώς ακόμα, λόγω αντανακλαστικων κτλ κτλ) ως αντρικές; Το πώς ερμηνεύουμε σήματα, εικονίδια, πινακίδες κτλ έχει να κάνει και με την εκπαίδευση μας, ως κοινωνια. Με την ευαισθησια, με τη γνώση. Όλα αυτά είναι προϋποθέσεις που χρειάζεται να αυξηθούν ή και να βελτιωθουν ώστε να μην… Διαβάστε περισσότερα »

Φατσούλα
Φατσούλα
4 χρόνια πριν

Πόσα απλά πράγματα μπορούν να γίνουν και να κάνουν και τη διαφορά. Και χωρίς ιδιαίτερα έξοδα.

no-no
no-no
4 χρόνια πριν

Είναι η δήμαρχος Sandrine Salerno, όχι ο δήμαρχος

Between Worlds (she/her)
Between Worlds (she/her)
4 χρόνια πριν

Εντάξει, να δεχτώ ότι ο κόσμος προχωρά με πολύ αργά βήματα, αλλά θα ήταν από τα τελευταία πράγματα που θα σκεφτόμουν για κάζουαλ σεξισμό.
Σκέψου να ανακαλύψουν ότι υπάρχουν άτομα που δεν αυτοπροσδιορίζονται ως γυναίκες ή άντρες…
Να αλλάξουν σήματα εκεί που έχει κάποια σημασία (π.χ. δημόσιες τουαλέτες), το έχουν σκεφτεί;

Between Worlds (she/her)
Between Worlds (she/her)
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Origami Lover

Εννοούσα δημόσια, όχι ιδιωτική πρωτοβουλία.

Ωραίο, εμένα μου αρέσει ένα που έχει πολλά διαφορετικά άτομα και λέει: whatever, just wash your hands.

Ninaki_1
Ninaki_1
4 χρόνια πριν

Ήταν πραγματικά κατάπτυστο το ότι όλες οι μορφές στις πινακίδες ήταν ουδέτερου φύλου. Γιατί ουδέτερου ήταν, αφού δεν είχαν ούτε θηλυκά, ούτε αρσενικά “χαρακτηριστικά”. Αλλά όπως και να έχει, ήταν κατάπτυστο!

Επιτέλους έγινε το σημαντικό αυτό βήμα για την επίτευξη της ισότητας των φύλων! Κερδίζουμε συντρόφισες!!

Όμως έχω μια ένσταση: Γιατί στις πινακίδες είναι όλες οι μορφές μαύρες; Δεν είναι ρατσιστικό αυτό; Το φεμινιστικό κίνημα τί λέει γι’αυτό; Νομίζω πρέπει να φτιάξουμε και άσπρες θηλυκές μορφές στις πινακίδες; Μέχρι τότε δεν πρέπει να καθησυχαζόμαστε κορίτσια. Ο αγώνας συνεχίζεται.