Νέος κανόνας στη Wall Street: «Αποφύγετε τις γυναίκες με κάθε κόστος»

Tέλος τα δείπνα με τις γυναίκες συναδέρφους. Μην κάθεστε δίπλα τους στις πτήσεις. Τα δωμάτια σας στο ξενοδοχείο φροντίστε να είναι σε διαφορετικούς ορόφους. Αποφύγετε τις κατ’ιδίαν συσκέψεις.

Σύμφωνα με έναν οικονομικό σύμβουλο εταιρείας: «Το να προσλάβεις μια γυναίκα την σημερινή εποχή είναι αρκετά ριψοκίνδυνο. Τι γίνεται αν πάρει κάτι που είπε ο εργοδότης ή ο συνάδερφος με το λάθος τρόπο;»

Σε όλη τη Wall Street οι άντρες υιοθετούν αμφιλεγόμενες στρατηγικές απέναντι στο κίνημα #MeΤoo και στην πραγματικότητα κάνουν τη ζωή ακόμη πιο δύσκολη για τις γυναίκες.

To λεγόμενο Pence Effect, ως απάντηση στο κίνημα #ΜeToo, πήρε το όνομα ύστερα από τις δηλώσεις του Αμερικανού Αντιπροέδρου Mike Pence, ο οποίος είπε ότι αποφεύγει να τρώει μαζί με άλλες γυναίκες πέραν της συζύγου του.

Συνεντεύξεις με περισσότερα από 30 ανώτατα στελέχη δείχνουν ότι πολλοί είναι τρομοκρατημένοι από το #MeToo και αγωνίζονται να το διαχειριστούν. «Είναι σαν να περπατάς στις μύτες των ποδιών σου» δήλωσε ο οικονομικός σύμβουλος David Bahnsen.

Αυτό ωστόσο δεν είναι φαινόμενο ενός μόνο κλάδου, καθώς οι άντρες σε ολόκληρη τη χώρα ελέγχουν την συμπεριφορά τους στο χώρο εργασίας θέλοντας να προστατευτούν απέναντι -σε αυτό που θεωρούν -παράλογη πολιτική ορθότητα ή απλά να κάνουν το σωστό. Το αποτέλεσμα είναι εντονότερο στη Wall Street όπου οι γυναίκες σπανίζουν στις ανώτερες βαθμίδες.

Πραγματική Απώλεια

Τώρα, με το #MeToo να μετράει πάνω από ένα χρόνο ζωής, με τις σκανδαλώδεις αποκαλύψεις παρενόχλησης και κακοποίησης στο Χόλιγουντ, η Wall Street κινδυνεύει περισσότερο από ποτέ να γίνει απόλυτα ανδροκρατούμενος χώρος.

«Όλες οι γυναίκες γραπωνόμαστε από ιδέες για το πως θα το καταπολεμήσουμε αυτό, γιατί επηρεάζει τις καριέρες μας» ανέφερε η Karen Elinski πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Επιχειρηματιών. «Είναι μια πραγματική απώλεια».

«Υπάρχει επίσης κίνδυνος για τις εταιρίες που στελεχώνονται από άτομα αδιάλλακτα και αδυνατούν να καταστείλουν τον απομονωτισμό» δήλωσε ο Stephen Zweig, δικηγόρος της FordHarrison. «Οι άντρες που αποφεύγουν να εργάζονται, να καθοδηγούν ή να ταξιδεύουν με γυναίκες με το φόβο μη κατηγορηθούν, είναι οι ίδιοι που θα αποφύγουν να καταγγείλουν μια σεξουαλική παρενόχληση ή να υποστηρίξουν καταγγελίες για διακρίσεις λόγω φύλου.

Aνοίγουν δρόμο στο Pence Effect

Παρόλο που το #ΜeToo εξαπλώνεται σταδιακά η μετατόπιση είναι ήδη αισθητή. Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες – υψηλόβαθμα στελέχη σε πολυεθνικές, δικηγορικά γραφεία, τράπεζες, ιδιωτικές εταιρείες επενδύσεων- αρνήθηκαν να αποκαλύψουν το όνομα τους. Για προφανείς λόγος λίγοι δέχτηκαν να μιλήσουν ανοιχτά για το θέμα. Πολλοί από τους συνεντευξιαζόμενους παραδέχτηκαν ότι η στάση αυτή- να αποφεύγουν τις γυναίκες- ανοίγει δρόμο στην άποψη του Pence.

Διευθυντής εταιρείας δήλωσε πως δεν θα ξαναβρεθεί μόνος του με γυναίκα σε δωμάτιο που δεν έχει παράθυρα. Επίσης αποστάσεις κρατάει και στα ανσανσερ. Απαγορευμένο είναι και το επαγγελματικό δείπνο με γυναίκα κάτω των 35 ετών.

Οι αλλαγές μπορεί να δείχνουν αναιπέσθητες αλλά τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Μια γυναίκα αποκομένη από το φαγητό στο γραφείο ή το ποτό μετά τη δουλειά δεν έχει σχεδόν καθόλου πιθανότητες να δημιουργήσει δεσμούς με τους συναδέρφους, ή να έχει προσωπική συνάντηση με τον εργοδότη όταν η πόρτα του γραφείου είναι ορθάνοιχτη.

Όχι και τόσο Δύσκολο

Στη Wall Street όπως και αλλού, οι αντιδράσεις στο #ΜeToo συνοδεύονται από παρανοικές σκέψεις. «Μερικοί άντρες εξέφρασαν την ανησυχία πως αυτό που φοβούνται είναι να οι ψευδείς κατηγορίες» δήλωσε ο δικηγόρος Zweig. «Αυτοί οι άντρες φοβούνται αυτό που δεν μπορούν να ελέγξουν»

Υπάρχουν ολοένα και περισσότεροι άντρες που ανταποκρίνονται με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα ένας σύμβουλος επενδύσεων που διαχειρίζεται περίπου 100 υπαλλήλους δήλωσε ότι επανεξέτασε το θέμα με τις κατ’ιδίαν συναντήσεις.

Σκέφτηκε να αφήσει την πόρτα του γραφείου ανοιχτή ή να καλέσει και τρίτο πρόσωπο στο γραφείο αλλά τελικά κατέληξε στη λύση «Προσπάθησε απλά να μην είσαι μ@***ς»

«Αυτό είναι ουσιαστικά το πιο σημαντικό» ανέφερε ο Ron Biscardi, διευθύνων σύμβουλος της Context Capital Partners. «Δεν είναι πραγματικά τόσο δύσκολο».

Η ανισότητα σε αριθμούς

Οι κορυφαίες θέσεις στα χρηματοοικονομικά κυριαρχούνται από άνδρες

Σε αυτό το φορτισμένο περιβάλλον το ερώτημα είναι πως η απάντηση στο #ΜeToo μπορεί τελικά να βλάψει την σταδιοδρομία των γυναικών. Δεδομένης της ανδρικής κυριαρχίας στις κορυφαίες θέσεις εργασίας της Wall Street, μία από τις χειρότερες συνέπειες για τις γυναίκες είναι η απώλεια μέντορα που μπορεί να τους βοηθήσει να αναρριχηθούν στην κλίμακα ιεραρχίας.

«Δεν υπάρχουν αρκετές γυναίκες σε υψηλές θέσεις ώστε να πάρουν μαζί τους τις επόμενες γενιές» δήλωσε η Lisa Kaufman, γενική διευθύντρια της LaSalle Securities. «Η επαγγελματική ανέλιξη συνήθως προϋποθέτει ότι κάποιος σε ανώτερο επίπεδο γνωρίζει την εργασία σου, σου δίνει ευκαιρίες και είναι πρόθυμος να σε υπερασπιστεί. Είναι δύσκολο να αναπτυχθεί ένας τέτοιος δεσμός αν ο ανώτερος δεν είναι πρόθυμος να βρεθεί σε κατ’ιδίαν συνάντηση με τον νεότερο».

Oι άνδρες πρέπει να βγουν μπροστά και να μην αφήσουν το φόβο να σταθεί εμπόδιο.

Πηγή

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

22 points
Upvote Downvote

9
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
9 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
9 Συντάκτες σχολίων
Μαύρος ΓάτοςLoganIapetusHeliotropiumargent provocateur Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
PJ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

“Προσπάθησε να μην είσαι μαλάκας”.

Αν έπρεπε να περάσεις αυτό το μάθημα στα σχολεία θα ζούσαμε στον παράδεισο.

Δε φωνάζω, έτσι είναι η φωνή μου
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Δε φωνάζω, έτσι είναι η φωνή μου

Το διάβασα στα γρήγορα. Με το απλό μου μυαλό σκέφτομαι πως γίνεται κάτι τέτοιο: “Σας αφήσαμε να μπείτε στο χώρο εργασίας ως κατώτερες και αφού δεν το δεχτήκατε, καλύτερα να απομακρυνθείτε πάλι.”
Είναι μακρύς και δύσβατος ο δρόμος της αλλαγής.
Ελπίζω μόνο να μην καταλήξω να πιστεύω πως οι περισσότεροι άνδρες δεν έχουν τη νοημοσύνη να σκεφτούν παραπάνω. Το παλεύω με νύχια και με δόντια.

Jelly Roll
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Την παροιμία καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται, την θυμάστε κι εσείς; Γιατί αν ο ουρανός σκόπευε να αλλάξει, ή έστω καταλάβαινε ότι έχει σεξιστικό συμπεριφορά την οποία να μπορεί να διαχωρίσει από τη παρενόχληση (άρα μάλλον θεωρεί αυτονόητη αυτή τη συμπεριφορά προς γυναίκες), δεν τις φοβόταν ούτε τις αστραπές, ούτε τις βροντές, ούτε τη βροχή.

Heliotropium
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Λίγους μήνες πριν συζητούσα με 2Αμερικανους, οι οποίοι ελεγαν, πως οι γυναίκες σε αυτη τη χώρα (Αμερική) θα πηγαίνουν απ’το κακο στο χειρότερο μετα απο αυτα που κάνουν (κινημα me too κτλ). Πλέον φοβόμαστε να τους μιλήσουμε, δεν τις πλησιάζουμε, γιατι θα μας κατηγορήσουν για παρενόχληση, σιγα μη χάσουμε τη δουλειά μας για τέτοια. Κάνουν κακό στον εαυτό τους μου έλεγαν, διοτι οι Αμερικάνοι κάνουν νέες γνωριμίες κυρίως απο τη δουλειά τους (υπάρχουν ερευνες ελεγαν) (σοκ έπαθα για τον μεσο Αμερικάνο που δεν έχει άλλα ενδιαφέροντα. Το είπαν κι αυτο.) και οι κακομοίρες τί έκαναν στον εαυτο τους, υπάρχει ήδη… Διαβάστε περισσότερα »

Logan
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Για άλλη μια φορά η φεμινιστική προπαγάνδα στο μεγαλείο της. Παρουσιάζεται ένα γράφημα υπερεπιτυχημένων αντρών (κάτω από 0.5% των αντρών), για να πείσει το “οι άντρες γενικότερα”. Γιατί να μη μιλάμε ποιό φύλο κάνει τις πιο δύσκολες δουλειές; ή τις πιο βρώμικες; ή τις πιο επικίνδυνες; Επίσης γιατί να μη μιλάμε για την ηλίθια επιλογή που μπορεί να κάνει ένας υπερεπιτυχημένος άντρας να δουλεύει 80-90 ώρες τη βδομάδα (σχεδόν χωρίς προσωπική ζωή), έναντι στην σοφή επιλογή που μπορεί να κάνει μια γυναίκα με μια πιο ισορροπημένη καριέρα/προσ.ζωή; Το στατιστικό αυτό δε παίρνει αυτούς τους παράγοντες υπ’όψιν, γι’αυτό είναι εντελώς αποπροσανατολιστικό.… Διαβάστε περισσότερα »

Iapetus
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Με κάθε δράση υπάρχει και η αντίδραση. Λογική βρίσκω την αντίδραση της Wall Street. Και να πω την αλήθεια χαίρομαι που δείχνει ότι ένα τέτοιο ιερό μεν, επικίνδυνο δε, κίνημα, δεν είναι άτρωτο.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

“Pence Effect”: Άλλος ένας τρόπος για να: 1) Σταματήσει την επαγγελματική άνοδο των γυναικών και 2) Μειώσει την δύναμη του Μetoo. Εγώ πάντως το έχω ξαναπεί: Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένες, τα επόμενα χρόνια, για ισχυρότατο πόλεμο από τους τους άντρες. Ο φεμινισμός, τον τελευταίο αιώνα, διεκδικεί για τις γυναίκες πράγματα που ήταν μονοπώλιο των αντρών επί χιλιετίες. Τι περιμένατε, ότι δεν θα αντιδράσουν; ΥΓ. Πάντως για εμένα, ο σημαντικότερος φόβος σχετικά με το “Pence Effect” είναι μήπως σταθεί αφορμή για να αντιμετωπίστουν εχθρικά, από γυναίκες και άντρες, οι γυναίκες που θα καταγγείλουν σεξουαλική παρενοχληση στο μέλλον.

argent provocateur
Επισκέπτης
Συμμετέχων
argent provocateur

sexists gonna sexe

Μαύρος Γάτος
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Πέρα από το υπαρκτό, και σοβαρότατο πρόβλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης των γυναικών στο χώρο εργασίας, το οποίο εννοείται ότι θα πρέπει να εξαλειφθεί, θα πρέπει παρόλα αυτά να προσέχουμε να μην πέσουμε στην παγίδα της αγγλοσαξωνικού τύπου νεοπουριτανικής υστερίας. Συνομιλούσα με ένα άτομο που δουλεύει στην Αγγλία και μου διηγήθηκε πρόσφατα το εξής περιστατικό: Μια ημέρα είπε σε μια συνάδελφο με την οποία εργάζεται μαζί εδώ και δύο χρόνια (χωρίς καμία πρόθεση καμακώματος) της εξής φράση “Στις ομορφιές σου είσαι σήμερα!” Εκτός του ότι η κοπέλα πάγωσε και άρχισε να τον οποφεύγει, το υπόλοιπο προσωπικό τον αντιμετώπιζε λες και της… Διαβάστε περισσότερα »