Ο κόσμος του online dating

Είναι δύσκολα εκεί έξω

Όσο δύσκολες και περίπλοκες είναι οι ανθρώπινες σχέσεις στην πραγματική πραγματικότητα, άλλο τόσο, αν όχι πιο δύσκολες, τουλάχιστον αχαρτογράφητες, είναι οι ανθρώπινες σχέσεις στην εικονική πραγματικότητα. Το σίγουρο είναι ότι, όσο και αν το αρνούνται ή το αποκρύπτουν οι άνθρωποι σήμερα,  χρησιμοποιούν τα dating apps ή όποιο άλλο εργαλείο των ίντερνετς πέσει στα χέρια τους για να συναντήσουν άλλους ανθρώπους.

Πρωτοπόρα όπως πάντα η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, του έδωσε και κατάλαβε χρόνια πριν ανακαλύψουν το online dating οι ετεροκανονικοί και ανέδειξε τα Romeo και τα Grindr κάθε εποχής σε εργαλεία χειραφέτησης και αυτοδιάθεσης. Δυστυχώς τα ανέδειξε παράλληλα και σε χώρους αναπαραγωγής στερεοτύπων, καθώς ως γνωστόν η χρησιμότητα ενός εργαλείου, από την ανακάλυψη της φωτιάς και δώθε, εξαρτάται από το πώς το χρησιμοποιεί κανείς. Πονεμένη ιστορία και αυτή, που ανοίγει μια άλλη μεγάλη κουβέντα. Την κρατάμε για άλλη στιγμή.

Είτε στρέιτ, είτε queer ωστόσο, το online dating κρύβει παγίδες, και μια από τις μεγαλύτερες είναι ότι γιγαντώνει τις προσδοκίες που γεννιούνται μέσα μας στην αναζήτηση της ευτυχίας. Και όπου ευτυχία ας συμπληρώσει ο καθένας, η καθεμία, το καθένα ό,τι είναι αυτό που έχει ανάγκη και ποθεί. Ένα ταίρι, λίγη συντροφικότητα, κάτι χαλαρό, μια παρέα για τα σαββατοκύριακα, ένα πρίγκιπα, ή απλά μια σεξουαλική περιπέτεια συγκεκριμένου τύπου.

Και κάπως έτσι βρίσκεσαι από τη μία να μην πιστεύεις στην τύχη σου για εκείνον τον τύπο με το αστείρευτο χιούμορ, τη φοβερή χημεία και την ζωώδη σεξουαλικότητα που γνώρισες στο app. Και την επομένη στιγμή κάθεσαι απέναντι από ένα ξένο που αραδιάζει το ένα ανέκδοτο για ξανθιές μετά το άλλο. Ή τότε που η γλυκούλα σε έστησε στο πολυπόθητο πρώτο σας ραντεβού και μετά σου έκανε ντιλίτ και πλόκ (στο εξής D&P) χωρίς καμιά εξήγηση. Ή εκείνη την φορά που μετά από ένα συγκλονιστικό πρώτο βράδυ μαζί, το τυπάκι εξαφανίστηκε και σε γκόσταρε δια παντός. Χωρίς D&P. Ακόμα χειρότερα.

Η δεύτερη παγίδα του online dating είναι ότι σου δίνει τη δυνατότητα να επανεφεύρεις τον και την εαυτή σου με ένα τρόπο που μπορεί να σου δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι όντως έτσι είσαι στα αλήθεια. Τα κιλά μας, το ύψος μας, τα άπειρα φίλτρα στις φωτογραφίες από τις διακοπές, η υφιστάμενη μονογαμική μας σχέση, οι σπουδές μας, το επάγγελμά μας, γίνονται πεδίο δόξης λαμπρό στο πλαίσιο της ανάγκης μας για αυτοπαραμύθιασμα.

Αφού πιάσαμε τα προβλήματα, ας προσθέσουμε και ένα τρίτο, το πιο σημαντικό κατά την γνώμη μου. Την ασφάλεια. Περίεργα βλέμματα, παραβιαστικά αγγίγματα, συζήτηση που σε φέρνει σε αμηχανία. Αν κάτι από αυτά σου συμβεί, το πιο πιθανό είναι ότι πρέπει να αφουγκραστείς τη διαίσθησή σου που σου ανάβει όλα τα λαμπάκια του κινδύνου. Για το θέμα αυτό έχουν γραφτεί αρκετά μέχρι τώρα. Κυρίως συμβουλές για το πώς να καταστρώνεις ένα σχέδιο διαφυγής (Περάσαμε όμορφα, αλλά δυστυχώς ήρθε το ταξί μου. Δυστυχώς η κλήση ήταν από τη δουλειά. Με χρειάζονται επειγόντως. Είναι η φίλη που κρατάει το άρρωστο σκυλάκι μου στο τηλέφωνο. Πρέπει να το πάω άμεσα στον κτηνίατρο). Όσο κι αν αυτές είναι συμβουλές ασφαλείας – και μας αρέσει η ασφάλεια – νομίζω ότι είναι προς τη λάθος κατεύθυνση.

Και γιατί παρακαλώ να μην ανατρέψουμε το πατριαρχικό αφήγημα που θέλει όλη την ευθύνη να την επωμίζεται το θύμα (προτιμώ το survivor, αλλά άντε να το αποδώσεις σε εύηχα ελληνικά). Και για τη διαφυγή την ευθύνη να την έχουν τα θύματα λοιπόν; Η ουσία είναι ότι βιάζουν οι βιαστές. Αυτοί πρέπει να σταματήσουν να βιάζουν, να παραβιάζουν τον ζωτικό μας χώρο και την αίσθηση της ασφάλειάς μας. Δεν έχει σημασία τι φορούσε, πόσο ήπιε, τί έταξε ή τι υπονόησε η καθεμιά, ο καθένας, το καθένα από εμάς στο chat. Το όχι είναι όχι. Τελεία Και Παύλα.

Όλα αυτά τα στραπάτσα και άλλα πόσα ακόμα των φίλων και των φίλων, φίλων σου σε έχουν αποθαρρύνει. Είναι και αυτό το στίγμα που περιβάλει στο online dating, θαρρείς και δεν βρίσκεις τους μισούς γνωστούς σου εκεί μέσα. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι πρέπει να τα παρατήσεις!

Μερικές προτάσεις για να παραμείνεις στο παιχνίδι (μέρος Α):

  • Στοχάσου (ή αναστοχάσου) τι ακριβώς θέλεις από ένα dating app. Βάλε στόχους με βάση τις επιθυμίες και τις ανάγκες σου. Αν είσαι σε μονογαμική φάση στη ζωή σου π.χ. με βάση τα παραπάνω, δεν θα επιλέξεις το hooking up στο πεδίο «looking for», αλλά κάτι που να παραπέμπει περισσότερο σε σχέση.
  • Μελέτησε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε εφαρμογής και αξιολόγησέ τα με βάση τις ανάγκες σου. Αρκετές εφαρμογές είναι εστιασμένες σε σεξουαλικού τύπου περιπέτειες, άλλες σου δίνουν την ευκαιρία να εμβαθύνεις, αν και απαιτούν αρκετή αφοσίωση και χρόνο, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν διαθέσιμες όλων των ειδών οι εφαρμογές για προτιμήσεις πλην του βανίλα σεξ.
  • Δώσε χρόνο και ενέργεια στο να στήσεις ή να αναδιαμορφώσεις το προφίλ σου ώστε να αποτυπώνει μια εικόνα όσο το δυνατόν πιο συνεπή με την πραγματικότητά σου. Χρησιμοποίησε μια πρόσφατη φωτογραφία για παράδειγμα, κι όχι εκείνη από τις διακοπές στην Αντίπαρο πριν 10 χρόνια.
  • Το χιούμορ είναι υπέροχο, αλλά ας μην το παρακάνουμε. Κυρίως οι φωτογραφίες χιουμοριστικού τύπου στα προφίλ μπορούν να γίνουν δίκοπο μαχαίρι. Ας μην ξεχνάμε επίσης να συνοδεύουμε τα αστεία μας με αντίστοιχα emoji ή texting acronyms, γιατί ο γραπτός λόγος εύκολα παρεξηγείται. Ένα LOL ποτέ.
  • Μην διστάσεις να στείλεις πρώτος, πρώτη, πρώτο ένα γεια. Ένα απλό γεια, ή μια καλημέρα συνήθως είναι αρκετά. Κατεβατά copy paste απαγορεύονται δια ροπάλου.
  • Αναγνώρισε τα λεκτικά σημάδια. Ένα προφίλ γεμάτο υποτιμητικά σχόλια ή αφορισμούς, περίεργα σύμβολα ή εικόνες κάνει μπαμ από μακριά. Εμπιστεύσου το πρώτο σου ένστικτο πάντα. Μετά κάνε swipe αριστερά.

Παλεύεις στα dating apps, σκέφτεσαι να ξεκινήσεις και δεν ξέρεις πώς, ή θέλεις να μάθεις περισσότερα για το θέμα και δεν ξέρεις από πού να το πιάσεις; Έχεις απογοητευτεί, αισθάνεσαι ότι κάτι δεν κάνεις καλά ή είσαι τελείως άτυχος, άτυχη, άτυχο;

Στείλε τις απορίες σου στη γνωστή φόρμα για τη νέα στήλη «Ο κόσμος του online dating»

Την επόμενη βδομάδα το δεύτερο μέρος των προτάσεων.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

29 points
Upvote Downvote

10
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
6 Θέματα σχολίων
4 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
6 Συντάκτες σχολίων
Sunshineφυσική πετρόλMitsiThe scientist_91Leave it to Beaver Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Leave it to Beaver
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

“Όσο κι αν αυτές είναι συμβουλές ασφαλείας – και μας αρέσει η ασφάλεια – νομίζω ότι είναι προς τη λάθος κατεύθυνση….Και για τη διαφυγή την ευθύνη να την έχουν τα θύματα λοιπόν; Η ουσία είναι ότι βιάζουν οι βιαστές. Αυτοί πρέπει να σταματήσουν να βιάζουν, να παραβιάζουν τον ζωτικό μας χώρο και την αίσθηση της ασφάλειάς μας.” Έχοντας ασχοληθεί πρακτικά και θεωρητικά με αυτοάμυνα θα πω οτι το απαράδεκτο αυτό κομμάτι είναι συνταγή για να γίνει μια γυναίκα θύμα σεξουαλικού εγκλήματος. Θα ξαναποστάρω κάτι πολύ σημαντικό, κατά τη γνώμη μου, που είχα ποστάρει και παλιότερα από κάποιον που θεωρείται από… Διαβάστε περισσότερα »

The scientist_91
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Και επίσης,να μην ξεχνάμε ποτέ να ενημερώνουμε κάποι@ φίλ@ ότι θα βγούμε ραντεβού με έναν/μια άγνωστ@,όπως επίσης,να χρησιμοποιούμε ΠΑΝΤΑ προφύλαξη,σε περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε σεξ!

φυσική πετρόλ
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Σοφά μίλησες 😊

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Έχω πολλά να πω για το θέμα, αλλά φοβάμαι ότι θα αποθαρρύνω πολύ κόσμο. Δεν είναι τόσο χάλια βέβαια τα πράγματα, αλλά εγώ είναι σε φάση περίεργη αυτές τις μέρες οπότε φοβαμαι ότι θα εστιάσω μόνο στα αρνητικά. Αλλά μη φοβάστε, θα επανέλθω δριμύτερη!

Sunshine
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Γράψε σε παρακαλώ και ας αποθαρρυνθούμε. Να ξέρουμε τι μας περιμένει αν επιλέξουμε να κάνουμε γνωριμίες με αυτόν τον τρόπο. Όπως γράφω και παρακάτω, μόνο στο Badoo επιχείρησα να μπω και απογοητεύτηκα απλά και μόνο από το ύφος των υποψηφίων. Λάγνα βλέμματα, ναρκισσιστικές πόζες κ.λπ. Σχεδόν με λυπήθηκα που επειδή είμαι πολύ καιρό μόνη και δεν βλέπω φως στον ορίζοντα μπήκα σε ένα app με τέτοιου είδους άντρες.

φυσική πετρόλ
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Έχω ακούσει τα χειρότερα για το baddoo.. προτίμησε το tinder ή το OkCupid γιατί εκεί για να συνδεθείς με κάποιον πρέπει να έχετε κάνει και οι δύο like. Στο δεύτερο μπορούν να σου στείλουν ένα μονο μήνυμα αν σου κάνουν like πριν τους κάνεις κι εσύ, αλλά είναι πολύ πιο προσωποποιημένο σαν πλατφόρμα

Sunshine
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες!

Sunshine
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Και μόλις ετοιμαζόμουν να στείλω ερώτηση για τα dating apps. Είμαι καιρό single, η μόνη απόπειρα που έκανα με dating app ήταν να μπω στο Badoo και όπως μπήκα βγήκα. Ήταν πολύ απογοητευτικό, τουλάχιστον από τις φωτογραφίες, το στυλ και το ύφος κάποιων αντρών. Η αλήθεια είναι ότι δεν το έψαξα πολύ, ούτε έκανα κανονικό προφίλ και δεν ξέρω πως ακριβώς λειτουργεί. Επίσης με απασχολεί αρκετά το θέμα της ασφάλειας. Θα ήθελα όμως να έχω αυτή τη δυνατότητα γνωριμιών, νομίζω ότι στο εξωτερικό είναι πολύ πιο απενεχοποιημένο απ’ ότι στην Ελλάδα. Ειδικά για το Tinder έχω διαβάσει για πολλές περιπτώσεις… Διαβάστε περισσότερα »

φυσική πετρόλ
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Εγώ πάντως δε λέω ποτέ μόνο “γειά” και μου φαίνεται πολύ βαρετός ο άλλος όταν στέλνει μόνο “γειά”. Και το κάνω γιατί θέλω να ξεκινήσω κουβέντα, αλλιώς η συζήτηση συνήθως πάει:
– γειά
– γειά
– τι κάνεις?
– (από ποτέ που δεν τα έχουμε ξαναπεί) καλά, εσύ?
-καλα

Συνήθως σχολιάζω κάτι που μου άρεσε σε αυτά που λένε ή τις φωτογραφίες τους και τις πιο πολλές φορές ακολουθεί συμπαθητική συζήτηση.
Από την άλλη ακόμα ψάχνω οπότε I know nothing! And apparently I’m John Snow 😛

Between Worlds
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Α, τι ωραία! Περιμένουμε με ανυπομονησία!