in

Νεαρές γυναίκες στη Νότια Κορέα ανοίγουν το δρόμο για μια νέα εποχή αλλαγής

Οι φεμινίστριες και το κίνημα #Metoo της χώρας υποστήριξαν την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου, που έκρινε αντισυνταγματική την απαγόρευση των αμβλώσεων

Πριν λίγο καιρό δεν ήταν καθόλου ασυνήθιστο στη Νότια Κορέα, οι γυναίκες φοιτήτριες να αισθάνονται αμηχανία περπατώντας γύρω από την Πανεπιστημιούπολη, κρατώντας ένα εγχειρίδιο φυσιολογίας στο χέρι ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

201904asia southkorea womensrights abortion

Πριν λίγο καιρό δεν ήταν καθόλου ασυνήθιστο στη Νότια Κορέα, οι γυναίκες φοιτήτριες να αισθάνονται αμηχανία περπατώντας γύρω από την Πανεπιστημιούπολη, κρατώντας ένα εγχειρίδιο φυσιολογίας στο χέρι. Οι λειτουργίες του σώματος- ειδικά του θηλυκού- θεωρούνταν ντροπιαστικές, βρώμικες και ταμπού. Ήταν ένα θέμα που δεν μπορούσε να συζητηθεί ανοιχτά. Αυτό όμως ανήκει στο παρελθόν.

Η έκτρωση ήταν επίσης επαίσχυντη. Πρόσφατα συζητούσα το θέμα με πολύ καλές μου φίλες και με εξέπληξε το ότι δεν το είχαμε συζητήσει ποτέ πριν. Η κάθε μια μοιράστηκε τους λόγους που την οδήγησαν να σκεφτεί ή να κάνει έκτρωση. Αυτές τις δύσκολες αναμνήσεις οι φίλες μου τις είχαν κρατήσει μυστικές- όπως κάνουν οι περισσότερες γυναίκες, σύμφωνα με τους ερευνητές. Επί δεκαετίες οι γυναίκες αναγκάστηκαν να κάνουν μόνες τους έκτρωση, αντιμετωπίζοντας τεράστιους κινδύνους, μόνο και μόνο επειδή η διαδικασία θεωρούνταν έγκλημα. Σύμφωνα με έρευνα στη χώρα, μία στις πέντε γυναίκες που έχει μείνει έγκυος στο παρελθόν, προχώρησε σε διακοπή της κύησης

Μετά από 66 χρόνια το Συνταγματικό Δικαστήριο επανεξέτασε το νόμο, κρίνοντας πως η απαγόρευση περιορίζει τα δικαιώματα των γυναικών και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους. Στις 11 Απριλίου, η επιτροπή εννέα δικαστών του δικαστηρίου αποφάνθηκε ότι η απαγόρευση των αμβλώσεων είναι αντισυνταγματική και αποφάσισε πως ο επίμαχος, αναχρονιστικός νόμος θα πρέπει να αναθεωρηθεί, το αργότερο μέχρι το τέλος του 2020.

Η απόφαση ορόσημο ήρθε μετά από χρόνια πίεση νεαρών, γυναικών ακτιβιστριών, που διεκδικούσαν να αντιμετωπιστούν τα θέματα ταμπού. Αυτές οι γυναίκες είναι υπεύθυνες για την οργάνωση μιας λίστας εθνικού αιτήματος, υπέρ της κατάργησης της απαγόρευσης, την οποία υπέγραψαν περισσότεροι από 230.000 άνθρωποι. Διοργάνωσαν μαζικές συνελεύσεις και λάνσαραν καμπάνιες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να ευαισθητοποιήσουν για τα πάντα, από την άμβλωση μέχρι τη σεξουαλική βία.

RTS1MNH0

Πέρυσι, όταν το κίνημα #Metoo ήταν σε πλήρη εξέλιξη, οι ακτιβίστριες διοργάνωσαν μια εκδήλωση στη Σεούλ, όπου οι γυναίκες όλων των ηλικιών μοιράστηκαν εμπειρίες καθημερινής σεξουαλικής βίας. Οι συμμετέχοντες παρατήρησαν έκπληκτοι πως συμπεριφορές που είχαν βιώσει οι ίδιοι, ήταν σεξουαλική βία- απλά δεν γνώριζαν πως να το περιγράψουν.

Με την εξέλιξη του Metoo και την απαγόρευση των αμβλώσεων, το ρολόι του φεμινισμού στη Δημοκρατία της Κορέας, τρέχει με ταχύτατους ρυθμούς. Το hashtag #ΙΑmAFeminist άρχισε να κερδίζει έδαφος το 2015, όταν οι γυναίκες αντέδρασαν για τη σεξουαλική παρενόχληση και τη βία που υφίσταντο στο διαδίκτυο. Η νέα συνείδηση επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι το έθνος δεν προστατεύει επαρκώς τις γυναίκες και τα δικαιώματα τους.

Έτσι οι γυναίκες ενώθηκαν στα social media και στους δρόμους ασκώντας πίεση για αλλαγή. Οι μικρές αυτές ομάδες με την ελάχιστη οργάνωση κατάφεραν πολλά. Ακόμα και ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter. Jack Dorsey, που επισκέφτηκε πρόσφατα την Κορέα, δήλωσε: «Η εικόνα των γυναικών της Κορέα που μοιράζονται τις εμπειρίες τους στο twitter και πιέζουν για αλλαγή είναι εντυπωσιακή».

Οι νεαρές γυναίκες της Νότια Κορέας φωνάζουν για να αλλάξουν τον κόσμο. Δείχνουν τη δύναμη που έχει το διαδίκτυο στον αγώνα για αλλαγή. Οι λέξεις είναι τα πάντα: οι λέξεις είναι η δύναμη.

πηγη

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

1 Comment
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Μαύρος Γάτος
Μαύρος Γάτος
4 χρόνια πριν

Και τι θέλεις δηλαδή;
Να αρχίσει να διδάσκεται η σεξουαλική αγωγή στα σχολεία μας και να βρωμιστούνε με ξενόφερτες ιδέες και συμπεριφορές τα αγνά ελληνόπουλα ;