Μπορώ να καβατζώνω θέση πάρκινγκ;

Ιστορίες καθημερινής τρέλλας

Αγαπημένη Α, μπα γεια σου! Είσαι υπέροχη. σε διαβάζω χρόνια τώρα ανελλιπώς. Λοιπόν, άκου να δεις το πρόβλημά μου. Δεν είναι σπουδαίο βέβαια. Αλλά το βλέπω καθημερινά όταν βγαίνω από το σπίτι μου και με   πιάνει ένας εκνευρισμός. Δίπλα από το σπίτι μου, λοιπόν υπάρχει χώρος που μπορούν να παρκάρουν περίπου δύο αμάξια. Αν είναι σμαρτάκια χωράνε και τρία. Τύπος από την πιο μπροστά πολυκατοικία έχει κοτσάρει το μηχανάκι του σε σημείο που μπροστά δεν χωράει αμάξι να παρκάρει. Γιατί αν παρκάρει του ψιλό-κλείνει την πιλοτή. Οπότε μάντεψε. στην πιλοτή βάζει το ένα του αμάξι και ακριβώς απέξω βάζει το άλλο του αμάξι. Ναι! Είναι πονηρίδης. Καταλαβαίνεις ότι ο τύπος έχει καβατζώσει δημόσιο χώρο πάρκινγκ για την πάρτη του και μόνο. Εμένα αυτό με εκνευρίζει πολύ. Ειδικά όταν μερικά βράδια ψάχνω να παρκάρω, η θέση αυτή είναι κενή και εγώ δεν μπορώ να το αφήσω εκεί. Το μηχανάκι έχει να το κουνήσει κάνα χρόνο. Του έχει βάλει και κουκούλα. Το ερώτημα είναι τι μπορώ να κάνω με αυτόν? Έχω σκεφτεί να πάρω την δημοτική αστυνομία για εγκαταλελειμμένο μηχανάκι αλλά διάβασα ότι πρώτα αφήνουν σημείωμα. Οπότε θα το δει και θα ενημερώσει ότι απλά δεν είναι παρατημένο. Να του σπάσω/γρατζουνίσω το αμάξι όπως μου πρότειναν δεν θα ήθελα. ούτε να κουνήσω το μηχανάκι μπορώ. Άσε που αν με δει φοβάμαι μην βρω τον μπελά μου. Ο φούρναρης από απέναντι μου είπε ότι πρόσφατα ο πονηρίδης τσακώθηκε με άλλο γείτονα γιατί τόλμησε να παρκάρει το αμάξι του εκεί. Μπλέχτηκε και η αστυνομία. Αυτό δεν ξέρω αν ισχύει βέβαια. Καμία άλλη ιδέα?  Mononoke Hime

Απάντηση

Δυστυχώς η συμπεριφορά που μας περιγράφεις είναι πολύ συχνή και νομίζω ότι όλοι μας έχουμε αντιμετωπίσει παρόμοιο περιστατικό. Μπράβο σου που απέρριψες την αυτοδικία (να του σπάσεις/ γρατζουνίσεις το αμάξι) γιατί θα μπορούσε να σε οδηγήσει στη θέση της κατηγορούμενης. Πραγματικά, δεν μπορώ να κατανοήσω αυτούς που δίνουν παρόμοιες συμβουλές, οι οποίες πολλές φορές οδηγούν σε χειρότερα μπλεξίματα! Στο θέμα μας:

Το άρθρο 48 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπει:

Άρθρο 48

Κατάληψη τμήματος οδού και πεζόδρομου

1. Η προσωρινή ή διαρκής κατάληψη τμήματος του οδοστρώματος με
εγκαταστάσεις ή εμπόδια απαγορεύεται, ιδιαίτερα αν με αυτά
παρεμποδίζεται η κυκλοφορία, η επιτρεπόμενη στάση ή στάθμευση οχημάτων
ή περιορίζεται η ορατότητα αυτών που χρησιμοποιούν τις οδούς.

2. Κατ` εξαίρεση της διάταξης της προηγούμενης παραγράφου, μπορεί να
επιτραπεί σε έκτακτες περιπτώσεις ή ζώνες μικρής κυκλοφορίας εντός
κατοικημένων περιοχών, αν υπάρχει αρκετός χώρος γι` αυτά, η κατάληψή
τμήματος οδού με προσωρινές εγκαταστάσεις ή εμπόδια ύστερα από άδεια
των Δημοτικών ή Κοινοτικών Αρχών μετά γνώμη των αρμόδιων Αστυνομικών
Αρχών.

3. Αυτοί που ανεγείρουν οικοδομές μέσα σε κατοικημένες περιοχές ή
εκτελούν άλλα έργα και καταλαμβάνουν ολόκληρο το πεζοδρόμιο μπροστά από
την οικοδομή ή το έργο, υποχρεούνται να κατασκευάσουν πρόσθετο
πεζοδρόμιο ή να πάρουν άλλα κατάλληλα μέτρα για την ασφαλή διέλευση των
πεζών. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων
Εργων καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της διάταξης αυτής.

4. Όταν επιτρέπεται, όπως πιο πάνω, η κατάληψή τμήματος οδού πρέπει
αυτά να επισημαίνεται υποχρεωτικά από αυτόν που το κατέλαβε κατά τις
διατάξεις του άρθρου 9 του παρόντος Κώδικα.

5. Η κατάληψη επιφάνειας πεζόδρομου για οποιαδήποτε άλλη χρήση εκτός γι` αυτήν που έχει κατασκευαστεί, απαγορεύεται, εφόσον
παρεμποδίζεται η κυκλοφορία των πεζών, ως και η είσοδος – έξοδος
οχημάτων άμεσης ανάγκης ή εξυπηρέτησης των παροδών.

“6. Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο τετρακοσίων (400,00) ευρώ.”

Κατά συνέπεια θα καλέσεις την τροχαία και θα ζητήσεις να πράξουν τα δέοντα βάσει του συγκεκριμένου άρθρου του ΚΟΚ (48 παρ. 1). Καλό θα ήταν να το κάνουμε όλοι μήπως και εκλείψουν παρόμοια φαινόμενα γιατί δυστυχώς ο κάθε “πονηρίδης” (και είναι πολλοί) συμμορφώνεται μόνο με τη απειλή χρηματικών προστίμων.

in ,

Αξιολογήστε το άρθρο

36 points
Upvote Downvote

17
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
13 Θέματα σχολίων
4 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
12 Συντάκτες σχολίων
MitsiI_am_the_lawluckystrikeΛευκός Σίφουναςstraight white male Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Σαν τους άλλους τους αχαρακτηριστους που αφήνουν καρέκλες για να μην τους πάρουν τη θέση. Με μηχανάκι παρόμοια σύγχυση είχα όταν εμενα στο πατρικό μου. Από την απέναντι πολυκατοικία έχουν βάλει παράνομα κολονακια για να μην παρκάρει κανείς. Και ενας από αυτούς βάζει τη μεγάλου κυβισμού μηχανή του από τη δική μας την πλευρά πάντα κατά μήκος, να παίρνει δηλαδή τη θέση ενός αυτοκινήτου, και πολύ συχνά αν υπάρχουν δύο συνεχόμενες θέσεις κενές τη βάζει στη μέση και τρώει και τις δύο! Πόσο ήθελα να του ρίξω τη μηχανή κάτω δε λέγεται. Στο σπίτι μου τώρα απέξω ακριβώς χωράνε δύο… Διαβάστε περισσότερα »

Eleanor Oliphant
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Καρέκλες, καφάσια, κώνους, ακόμα και ρόδες έχω δει! Από εφευρετικότητα πάντως πάμε καλά δε μπορείς να πεις.

luckystrike
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Λοιπόν εδώ που ζω σε σχετικώς μικρή πόλη της αγγλίας, των διακοσίων χιλιαδων όχι κανα λονδίνο, υπάρχει πολύ μεγάλη τάξη στο παρκάρισμα. Είδα λοιπόν μία φορά που περπατούσα ένα σημείωμα πάνω σ’ένα αυτοκίνητο που έλεγε αγαπητέ οδηγέ έτσι που πάρκαρες κλείνεις δύο θέσεις και πρέπει να σκέφτεσαι και τον συμπολίτη σου. Εγώ θα ήθελα ν’ανοίξει η γη να με καταπιεί. Στην ελλάδα ακόμα θα γελούσαν με το σημείωμα νομίζω

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Εγώ πάντως έχω αφήσει σημείωμα και δεν ήταν τόσο ευγενικό. Πάω μια μέρα στα lidl και ένας τύπος έχει παρκάρει ένα τσιπ τερας διαγώνια πιάνοντας δύο θέσεις, μπροστά από την είσοδο και όλο το πάρκιν ήταν σχεδόν γεμάτο. Δεν άντεξα και του άφησα σημειωματακι όπου τον έλεγα με λίγα λόγια μαλακα και την επόμενη φορά να παρκάρει κατά μήκος και να κλείσει τρεις θέσεις αφου μάλλον έτσι επιβεβαιώνει το μικρό πουλί του.

Leftmind
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν είμαι σίγουρη γιατί αν είναι μηχανή μήπως δεν θεωρείται εμπόδιο, αλλά απλό παρκάρισμα. Μήπως είναι τελικά πολύ πονηριδης ο κύριος. Πάρε την τροχαία πάντως, δεν χάνεις κάτι να δοκιμάσεις.

Lio
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν μπορείς να κάνεις τιποτα γιατι ειναι νόμιμα παρκαρισμένο όχημα. Επίσης ο σωστός & νόμιμος τρόπος για να παρκάρει κανείς μηχανή ειναι παράλληλα με τον δρόμο και όχι κάθετα (ανάμεσα στα αυτοκίνητα).

zero-gravity
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Εικόνων
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Παραπλήσιο με το θέμα. Θα ήθελα να αναφέρω την απόγνωση μου σε σχέση με κάτι…
Τι γίνεται με όλα αυτά τα αυτοκίνητα που παρκάρουν παράνομα ακόμη και σε οδούς ταχείας κυκλοφορίας και καβαλάνε όλα τα πεζοδρόμια της περιοχής όταν έχει αγώνα στο γήπεδο Καραΐσκάκη; Αν η τροχαία ήθελε να είναι τυπική μόνο από τα έσοδα από τα πρόστιμα θα έβγαινε ο προυπολογισμός του κράτους.
“Φωνή οπαδού οργή θεού;”

Toufa
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Αχχχχχ έχουμε έναν που κανει τα ιδια στη γειτονια (στην Ελλαδα στο πατρικο μου anyway). 2 αυτοκινητα και μια μηχανή και παντα τα παρκαρει αφήνοντας ενα μετρο μπροστα απο την αυλοπορτα του (που δεν ειναι παρκινγκ ουτε εχει σημα μην παρκαρετε)

luckystrike
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Αχ πόσο δεν μου λείπουν αυτά τα πράγματα από την Ελλάδα. Έμενα στο κέντρο της πόλης και το αγχος μου και ο θυμός μου έπιαναν ταβάνι κάθε μέρα. Στην ουσία κέρδιζε ο πιο θρασύς. Εγώ που από θράσος δυστυχώς δεν έχω ούτε σταγόνα έμενα με τη χολή μου. Απαπαπα

I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Θα πρέπει να έχεις μεγάλη υπομονή αλλά θα ανταμειφθεί. Θα παραφυλάς μέχρι να βρεις κενή τη θέση. Αν δεν είναι εντελώς κενή ποτέ (μπορεί να βάζει πάντα το μηχανάκι), θα βεβαιωθείς ότι λείπει για ταξίδι και θα σηκώσετε μία βροχερή νύχτα με ένα φίλο σου το μηχανάκι να το βάλετε πιο δίπλα μέχρι να χωράει το δικό σου. Το αφήνεις εκεί ένα μήνα. Αν τολμήσει να διαμαρτυρηθεί του λες “την επόμενη φορά θα το αφήσω εκεί ένα χρόνο”. Αυτό θα τον συνετίσει. Αν δεν πιάσει ούτε αυτό, παίρνεις φόρα με την όπισθεν και του το κάνεις σμπαράλια το μηχανάκι, με… Διαβάστε περισσότερα »

Μουσίτσα
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Μουσίτσα

Αν κάνεις το ίδιο μ ´αυτόν και πας και καβαντζώσεις θέση κάπου σε κάποιο μέρος, κινδυνεύεις να σου το χαράξουν με κλειδί …
Μην το κάνεις.

Tropique
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Δε μπορείς, και να καλείς τροχαία όποτε το βλέπεις. Τι κάνεις όμως όταν επαγγελματίες παρκαδόροι καταλαμβάνουν δημόσιο χώρο επί πληρωμή κιόλας; Φαντάζομαι ότι αυτά η τροχαία τα γνωρίζει αλλά σφυρίζει αδιάφορα.

straight white male
Επισκέπτης
Συμμετέχων
straight white male

Αν υπάρχει δυνατότητα αίτηση στον δήμο/τροχαία για μονα-ζυγα ( μόνους μήνες αριστερά πάρκινγκ, ζυγούς δεξιά) στον συγκεκριμένο δρόμο ( αν πληρει προϋποθέσεις, πχ να χωράνε τα αμάξια να παρκάρουν μόνο από την μια πλευρά).

Αν έχει πινακίδες το μηχανάκι δεν μπορείς να κάνεις κάτι. Από την στιγμή που πληρώνει τέλη έχει δικαίωμα παρκινγκ.
Από την άλλη βέβαια θα μπορούσε να το βάλει παράλληλα το μηχανάκι και να κλείσει και τα δύο πάρκινγκ. Οπότε δεν ξέρω.
Δεν νοικιάζεις κάνα μηχανάκι να του κλείσεις το παρκινγκ για κάνα μήνα? Δεν χρειάζεται να δουλεύει, πινακίδες να έχει. Το ίδιο κάνει και αυτός.