in

«Μισούσα τη δυσοσμία και τη Βρωμιά»: Οι δημόσιοι καθαριστές της Ινδίας δραπετεύουν απ τη βρώμικη δουλειά

Ένα πρόγραμμα στο Δελχί επανεκπαιδεύει ανθρώπους που καθαρίζουν ανθρώπινα περιττώματα με τα γυμνά τους χέρια ώστε να καταφέρουν να εργαστούν ως οικιακοί βοηθοί. Για εννέα ολόκληρα έτη η Baby εργαζόταν ως καθαρίστρια, υπεύθυνη να αφαιρεί από τις δημόσιες χημικές τουαλέτες περιττώματα και βρομιές, χωρίς να έχεις εφοδιαστεί ποτέ της με λαστιχένια γάντια ή προστατευτικά ρούχα, όπως ορίζεται από τον νόμο ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

3500

Ένα πρόγραμμα στο Δελχί επανεκπαιδεύει ανθρώπους που καθαρίζουν ανθρώπινα περιττώματα με τα γυμνά τους χέρια ώστε να καταφέρουν να εργαστούν ως οικιακοί βοηθοί.

Για εννέα ολόκληρα έτη η Baby εργαζόταν ως καθαρίστρια, υπεύθυνη να αφαιρεί από τις δημόσιες χημικές τουαλέτες περιττώματα και βρομιές, χωρίς να έχεις εφοδιαστεί ποτέ της με λαστιχένια γάντια ή προστατευτικά ρούχα, όπως ορίζεται από τον νόμο.

Τώρα εκπαιδεύεται ως οικονόμος και μαθαίνει πως να σκουπίζει και να σφουγγαρίζει δάπεδα, καταλαβαίνοντας τη σημασία της χρήσης προστατευτικών γαντιών, μάσκας και ποδιάς.

«Μισούσα τη δουλειά μου αλλά ήμουν αναγκασμένη να την κάνω. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή» λέει η 49χρονη Baby. «Ο εργοδότης ποτέ δεν μου έδωσε τίποτα για να με προστατέψει από τη δυσωδία και τη βρωμιά»

Συνεσταλμένη και επιφυλακτική, δεν της αρέσει να μιλάει για τη δουλειά της. Έχει απαγορεύσει στα παιδιά της να αποκαλύψουν σε φίλους και σε δασκάλους το επάγγλεμα της. Αν το μάθουν οι ιδιοκτήτες, η οικογένεια δεν θα μπορεί να νοικιάζει το δωμάτιο στο σπίτι που μένουν.

Η Baby παρακολουθεί την τρίτη ημέρα του μαθήματος, που πραγματοποιείται πρώτη φορά στην Ινδία και στοχεύει να βοηθήσει 28 δημόσιους καθαριστές τουαλετών και υπονόμων να αποκτήσουν μια νέα ζωή με αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό. Στο Ανατολικό Δελχί έχει διαμορφωθεί ένα δωμάτιο με κρεβάτι, ψυγείο, πλυντήριο ρούχων, απορρυπαντικά και είδη καθαρισμού, σε τάξη.

«Ξεκινήστε να σκουπίζετε από τις γωνίες προς το κέντρο του δωματίου. Όταν σφουγγαρίζετε στεγνώστε καλά το πανί. Και να θυμάστε ότι το ξεσκόνισμα γίνεται μετά από το σκούπισμα-σφουγγάρισμα» λέει ο εκπαιδευτής Shushma Kherwal.

O Κushal Kumar ένας γεροδεμένος 36χρονος άρπαξε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την εκπαίδευση επειδή ήταν αποφασισμένος να απελευθερώσει τους γιους του από το πεπρωμένο που είχε πληγεί ο ίδιος αλλά και ο πατέρας του. Με περισσότερη άνεση από τους άλλους έβγαλε το ακροφύσιο της σκούπας και το κοίταξε απορημένος. «Θα φτάσουμε σε αυτό αργότερα» του λέει ο Shushma Kherwal.

Οι θάνατοι από την εισπνοή χημικών αερίων είναι συχνοί στην Ινδία ακόμη και στη πρωτεύουσα, το Νέο Δελχί. Η κυβέρνηση πρόσφατα αγόρασε 200 μηχανοκίνητες μηχανές για την απόφραξη των υπονόμων.

Η εκπαίδευση θα διαρκέσει τρεις μήνες με σκοπό να μάθουν οι εκπαιδευόμενοι πως να δουλεύουν ως οικιακοί βοηθοί, ώστε να μπορούν να εργάζονται σε μικρά ξενοδοχεία, νοσοκομεία, εστιατόρια και κυβερνητικά γραφεία με μισθούς που κυμαίνονται από 12.000 ρουπίες(130 λίρες) εώς 16.000 το μήνα, σε αντίθεση με τις 3 λίρες που κερδίζουν σήμερα ως δημόσιοι καθαριστές.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης είναι αποτέλεσμα της απόφασης του δικαστή Shahdara Kumar Mahesh, να τερματίσει την χειρωνακτική καθαριότητα απορριμάτων. Ο Mahesh επέλεξε να έχει ενεργή συμμετοχή στο πρότζεκτ. Μάλιστα δήλωσε πως προσωπικά ντρέπεται που αυτό το απαγορευμένο από το νόμο έργο συνεχίζει να υπάρχει ακόμα σε όλη την Ινδία.

«Οι άνθρωποι αυτοί καταλαμβάνουν τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώμματα της Ινδίας. Είναι η δουλειά μου και το καθήκον μου να ασχοληθώ με αυτούς». Μάλιστα παρότρυνε τους εκπαιδευόμενους να φέρνουν μαζί και τα παιδιά τους- ηλικίας άνω των 18- ώστε να μπορούν επίσης να εκπαιδεύονται στη καθαριότητα σπιτιών και τη χρήση υπολογιστών.

Το 2011 η απογραφή των κοινωνικών και οικονομικών τάξεων της Ινδίας διαπίστωσε πως περισσότερες από 180.000 οικογένειες σε αγροτικές περιοχές ασχολούνταν με την χειρωνακτική καθαριότητα. Οι ακτιβιστές ισχυρίζονται πως αν προστεθούν και οι αστικές περιοχές το πραγματικό ποσοστό ξεπερνάει το 1 εκατομμύριο.

Η ομάδα του Mahesh δυσκολεύτηκε να εντοπίσει ανθρώπους που έκαναν αυτή τη δουλειά, καθώς οι περισσότεροι ντρέπονταν να το παραδεχτούν. Τελικά κατάφεραν να πείσουν 28 άτομα να εγγραφούν στο πρόγραμμα.

«Άκουσαν τη λέξη καθαρισμός και νόμισαν ότι τους προσφέρουμε το ίδιο βρώμικο έργο» αναφέρει ο πρότζεκτ μάνατζερ, Rajesh Singh. «Μόνο όταν ξεκαθαρίσαμε ότι πρόκειται για μια αξιοπρεπή δουλειά με λειτουργική στολή και έναν ικανοποιητικό μισθό, έγιναν πιο θετικοί».

Οι εργαζόμενοι ως καθαριστές- με τους περισσότερους να ανήκουν στην κατώτερη κάστα- έχουν αρκετά χαμηλή αυτοεκτίμηση, αισθάνονται ανευ αξίας και είναι διστακτικοί στη νέα ευκαιρία λόγω της ταξικής διάκρισης.

Η κυβέρνηση του Δελχί έχει υποσχεθεί πως θα επεκτείνει την εκπαίδευση και σε άλλες περιοχές. Ο στόχος είναι να φτάσουν πάνω από 50 άτομα. Ήδη οι υπεύθυνοι του προγράμματος αναφέρουν πως λαμβάνουν κλήσεις από άλλες πολιτείες που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν παρόμοια έργα.

«Αν αυτό εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα, ελπίζουμε ότι θα δούμε επιτέλους το θάνατο αυτής της απάνθρωπης εργασίας» δηλώνουν.

Πηγή

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

1 Comment
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
bridgetjones19
bridgetjones19
5 χρόνια πριν

Ήθελα να ήξερα πραγματικά, αυτοί οι 2 που πάτησαν το κουμπί ΧΑΧΑ, πόσο αστείο βρίσκουν ότι είναι αυτό το άρθρο.. Η αναισθησία στο μεγαλείο της, τα σκ@τ@ οι συγκεκριμένοι τα βγάζουν από το κεφάλι.