“Facebook έχουν μόνο οι μεγάλοι”: τρεις 16χρονες μιλάνε στο “Α, μπα;” για το σεξισμό, το TikTok και το μέλλον

Χαλαρή συζήτηση με εκπροσώπους της GenZ

Τα κορίτσια με τα οποία μίλησα μου είναι γνωστά αρκετά χρόνια. Μου είπαν ότι θα ήθελαν να διαβάζουν περισσότερα πράγματα που αφορούν κόσμο της ηλικίας τους στο Α,μπα και τους πρότεινα να γίνουν η αρχή. Μιλήσαμε κυρίως για σεξισμό και τον τρόπο που αυτός εκφράζεται από τους συμμαθητές τους, τις σχέσεις τους με τις οικογένειές τους, τις ανησυχίες τους για το μέλλον, τις συνήθειες που έχουν καθορίσει τη γενιά τους. Η συζήτηση που ακολουθεί αποτελεί συμπύκνωση μιας πολύωρης κουβέντας. Τα κορίτσια προτίμησαν να μείνουν ανώνυμα επομένως, για λόγους διευκόλυνσης της ανάγνωσης, τις ξεχώρισα με τα ονόματα των αγαπημένων τους φρούτων. Σημείο εκκίνησης αποτελεί το θέμα του σεξισμού μέσα στην οικογένεια. Ελπίζω να την βρείτε χρήσιμη. Καλή ανάγνωση. 

Έχετε νιώσει ποτέ πίκρα ή νεύρα ή θυμό επειδή σας ξεχώρισαν απ’τους αδερφούς σας; 

Ακτινίδιο: Με απογοητεύει το γεγονός ότι ο ίδιος μου ο αδερφός,που δεν περίμενα ότι θα έχει τέτοιες απόψεις, τις προάλλες σε μια πολύ καθημερινή συζήτηση που είχαμε, μου έβαλε χέρι που γύρισα αργά το βράδυ. Θα γίνει 13 κι εγώ θα γίνω 17. Μου είπε ότι ‘δεν ξέρεις πόσοι παιδεραστές υπάρχουν έξω, Αλβανοί και Πακιστανοί παιδεραστές, δεν ξέρεις ποιος θα σου ορμήσει και θα σε βιάσει’. Του λέω ‘πρώτον, δεν ξέρω γιατί κατατάσσεις τους ανθρώπους έτσι και δεύτερον, θέλω να δω εσύ τι ώρα θα γυρνάς όταν κοντεύεις 17’. Και λέει ‘Άλλο εγώ, εγώ είμαι αγόρι’. Τον ρώτησα τι σημασία έχει και απάντησε ‘εγώ θα είμαι 1.80, εσύ είσαι 1.50 κι επίσης είμαι αγόρι’. Επέμεινα ως προς το τι σημαίνει αυτό και απλώς απάνταγε ‘είμαι αγόρι, αρκεί αυτό’.

Φράουλα: Εκεί καταλαβαίνεις ότι δεν έχει επιχειρήματα ο αδελφός σου.

Ακτινίδιο: Καλά ναι, αλλά το πήγε παραπέρα και είπε ότι οι γυναίκες έχουν προνόμια. Του λέω ‘για πες ποια είναι αυτά;’ και λέει ‘δεν μπορώ να στα πω τώρα αλλά έχουν προνόμια’. Του λέω ‘πες μου ένα’. Και ρε φίλε, απαντάει ‘το ότι μένουν έγκυες στη δουλειά και πάνε σπίτια τους’.

Ροδάκινο: Α ναι, γιατί τις απολύουν. (γελάνε)

 

Υπάρχει πολύ το επιχείρημα, όταν λες σε κάποιον ότι είναι σεξιστής, ότι ΄δεν είμαι σεξιστής γιατί έχω μάνα κι αδερφή και τις αγαπάω’. Το έχετε ακούσει;

Φράουλα: Όχι, το επιχείρημα δεν είναι αυτό. Το επιχείρημα είναι ότι δεν είναι ωραίο να ταμπελώνεις τους ανθρώπους. Όταν το είπα στον αδερφό μου θύμωσε πάρα πολύ γιατί ξέρει ότι έχω δίκιο και άρχισε να λέει ότι δεν είναι ωραίο να λες έτσι τους άλλους και ότι δεν πρέπει να κολλάω ταμπέλες.

Ροδάκινο: Εντωμεταξύ ξέρω γω, τι επιχείρημα είναι το έχω μανα κι αδερφή; Οι βιαστές απ΄τον πατέρα τους βγήκαν;

 

Νιώθετε ότι οι γονείς σας σας αντιμετωπίζουν διαφορετικά απ΄τους αδερφούς σας;

Ακτινίδιο: Κυρίως η μάνα μου. Σε πολύ απλά πράγματα έχω παρατηρήσει ότι η αδερφή μου κι εγώ είχαμε πολύ διαφορετική αντιμετώπιση σε σχέση με τον αδερφό μου. Δεν είναι κάτι που θα πει ξεκάθαρα αλλά το δείχνει με τις πράξεις της. Ας πούμε, ήταν πάντα πολύ πιο επικριτική και αυστηρή μαζί μας ενώ με κείνον ήταν πάντα πιο ήρεμη, λίγο πιο ‘ σε καταλαβαίνω’.

 

Ο μπαμπάς σου;

Ακτινίδιο : O μπαμπάς μου ήταν αλλιώς, ήταν πάντα ‘αυτές είναι οι κόρες μου, πρέπει να τις προστατεύσω’. Πολλές φορές πάνω στην κουβέντα, εντελώς αυθόρμητα θα πει κάτι του τύπου ‘ντάξει αυτός είναι αγόρι’. Μετα θα προσπαθήσει να το μαζέψει αλλά δε μαζεύεται.

Φράουλα: Ναι, γιατί τα κορίτσια είναι πάντα υπερευαίσθητα, ευάλωτα και απροστάτευτα.

Ακτινίδιο : Ναι κι επίσης ο αδερφός μου έβγαινε κάθε μέρα όταν ήταν έκτη δημοτικού ενώ εγώ ήμουν τρίτη γυμνασίου και όλο πλακωνόμασταν επειδή έβγαινα κι ας έβγαινα πολύ λιγότερο από κείνον.

Ροδάκινο: Eγώ από την άλλη, είμαι πολύ τυχερή σ’αυτόν τον τομέα γιατί ο μπαμπάς μου καταλαβαίνει. Μιλάμε πολύ για τα πάντα, έχουμε πολύ καλή σχέση και γενικά, ένιωθα πάντα ότι ήταν υποστηρικτικός. Προσωπικά δεν έχω βιώσει σεξισμό και διάκριση στην οικογένειά μου.

 

Ξέρετε, είναι πολύ συχνό φαινόμενο στο Α,μπα να έρχονται ερωτήσεις που πάνε ως εξής ‘είμαι μ’ένα παιδί, μ’αγαπάει, είναι πολύ γλυκός αλλά…’. Μετά το αλλά μπορεί ν’ακολουθήσει από κάζουαλ σεξισμός μέχρι ‘αλλά πιστεύει ότι η φύση της γυναίκας είναι να μένει στο σπίτι και να φροντίζει τα παιδιά’. Σας έχει τύχει να σας αρέσει κάποιος και μετά η συζήτηση να πάει προς τα κει;

Φράουλα: Ναι, κι εγώ αναρωτιέμαι ακόμη κι αν αξίζει να κάνεις παρέα με άτομα που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο.

Ροδάκινο:  Όχι, σου λέει να τα’χεις μαζί τους.

Φράουλα: Αυτό λέω. Το να διαφωνείς σ’αυτό το θέμα δεν προκαλεί πρόβλημα μόνο στο ερωτικό κομμάτι αλλά και στο να’στε και φίλοι. Άλλο να διαφωνείς για τα χρώματα στον τοίχο, άλλο να διαφωνείς για το αν οι γυναίκες είναι ίσες. Το αγόρι σου είναι ο καλύτερός σου φίλος με τον οποίο κάνεις και σεξ.

Ακτινίδιο: Το χειρότερο είναι ότι αυτό που ρωτάει συμβαίνει με τα παιδιά στο σχολείο.

Ροδάκινο: Όντως, συμβαίνει συνέχεια.

Aκτινίδιο: Ναι, τους ξέρεις χρόνια και ξαφνικά λένε κάτι εκεί που δεν το περιμένεις.

 

Όπως;

Ροδάκινο:Τις προάλλες μιλούσαμε μ’ένα συμμαθητή μας και λέει ‘άμα τα φτιάξω τώρα με μια κοπέλα κι έχει κάνει σεξ δεν θα μπορέσω να τη σεβαστώ’ .

Ακτινίδιο: ‘Όχι, είπε ‘δεν μπορώ να την πάρω στα σοβαρά’.

Ροδάκινο: Σωστά. Και του λέω ‘Κάτσε ρε φίλε, θα σ’αρέσει η κοπέλα, θα τα πηγαίνετε καλά και δεν θα την πάρεις στα σοβαρά  επειδή έχει προχωρήσει με κάποιον άλλο;

 

Τι είπε;

Ροδάκινο:‘Eίναι αλλιώς δεν  το καταλαβαίνεις.’ . Αυτό που έλεγε ξεκάθαρα, σχεδόν ξεκάθαρα, είναι ότι θα ήταν χρησιμοποιημένη, βρώμικη. Αυτό.

Ακτινίδιο : Όντως, έτσι το’πε.

Ροδάκινο:Αυτό μου’βγαλε μια αηδία, ήθελα να τον φτύσω.

Φράουλα: Πάντως αυτό δεν το πιστεύουν ένας και δύο. Είναι πάρα πολλοί. Και το περίεργο είναι ότι μπορούν να τα λένε αυτά σε σένα που είσαι κοπέλα και να νομίζεις εσύ ότι για να στα λενε δε σε βλέπουν έτσι αλλά θα τα πουν και για σένα.

Ροδάκινο: Ακριβώς αυτό. Για να δώσω ένα παράδειγμα, πρόσφατα μιλούσα μ’ένα συμμαθητή μου ο οποίος γυρνάει και λέει ‘χθες βγήκα μ’αυτή και της έριξα ένα πούτσο΄. Και σκέφτηκα ‘σήμερα μιλάνε έτσι γι’αυτή την κοπέλα, αύριο θα είμαι εγώ αυτή η κοπέλα’.

 

Έχετε ανησυχία για τις μέλλουσες σχέσεις σας; Ότι θα σας αρέσει κάποιος πολύ και θα κάνετε υποχωρήσεις χωρίς να το περιμένετε;

Ακτινίδιο: Εγώ το φοβάμαι πάρα πολύ αυτό. Μετά απ’όλα αυτά που ακούω και βλέπω πιστεύω ότι θα’χω  ως βασική προϋπόθεση στη σχέση μου να ξέρω τι πιστεύει ο άλλος γι’αυτά τα θέματα.

Ροδάκινο: Δεν υπάρχει περίπτωση να κάτσω με κάποιον σεξιστή. Το καταλαβαίνεις αμέσως, δεν παίζει να μου αρέσει κάποιος που πιστεύει ότι είναι ανώτερος επειδή είναι άντρας.

 

Πείτε μου για το TikTok. Εγώ το ανοίγω και με πιάνει το κεφάλι μου. Πώς και το προτιμάτε απ’όλες τις διαθέσιμες πλατφόρμες; 

Φράουλα: Πρώτα πρώτα, Facebook έχουν μόνο οι μεγάλοι. Τώρα ως προς το insta, το TikTok είναι καλύτερο γιατί συνδυάζει μουσική κι εικόνα.

Ροδάκινο: Επίσης το TikTok περνάει μηνύματα με πολύ κατανοητό κι εύληπτο τρόπο. Είναι και πιο εύκολο να γίνεις viral αν έχεις καλό περιεχόμενο.

 

Είδα πρόσφατα ότι ήταν trending στο TikTok το #zero_waste_july. Θα λέγατε ότι μέσα σ’όλα, είναι και η πλατφόρμα που αποτυπώνει καλύτερα τους προβληματισμούς της GenZ;

Ροδάκινο: Ναι, φουλ. Στο TikTok υπάρχει πολύ περιεχόμενο για σκουπίδια, συμβουλές για το πώς να ψωνίσεις ρούχα από δεύτερο χέρι, βασικά είναι εντελώς gay friendly σε βαθμό που στα πλαίσια του TikTok η λεξη ‘στρειτ’ είναι προσβολή.

Ακτινίδιο : Επίσης το TikTok ξεκινάει trends τύπου ‘σώστε τις χελώνες’ ή ‘αγοράστε μεταλλικά καλαμάκια’. Είναι ένας τρόπος να  ξεκινήσει μια αλλαγή που είναι ταυτόχρονα μόδα. Βέβαια, θα κρατήσει λίγο η φάση κατά τη γνώμη,μου αλλά για όσο κρατήσει καλό είναι.

Ροδάκινο: Πάντως μπορεί να σου μείνει ως συνήθεια. Εγώ ας πούμε πλέον προτιμώ το χοντρό πλαστικό καλαμάκι που είναι για πολλαπλές χρήσεις.

 

Πείτε μου για το thrifting (αγορά ρούχων από δεύτερο χέρι).

Φράουλα: Πάλι καλά που βρήκαμε το θριφτ, πας καλά; Δεν έχουμε λεφτά. (γελάνε)

Ροδάκινο: Πολλές φορές βρίσκεις και μάρκες και γενικά αρχίζεις να ψάχνεσαι. Επειδή δεν έχεις λεφτά αλλά πρέπει κάπως να ντυθείς αρχίζεις να γίνεσαι δημιουργική. Κόβεις, ράβεις, μαθαίνεις να κάνεις βασικές μετατροπές στα ρούχα και γενικά είναι ωραίο.

 

Ξέρω ότι προετοιμάζεστε για τις Πανελλήνιες. Έχετε κάποια γνώμη για τα τεχνικά επαγγέλματα;

Ροδάκινο: Εγώ θα προτιμούσα να μη δώσω Πανελλήνιες και να μάθω κάτι να κάνω. Αλλά δεν είναι ότι θα προσλάβουν κάποια κοπέλα. Σε όλες τις σειρές που χω δει  αν υπάρχει γυναίκα που κάνει κάποιο τεχνικό επάγγελμα, θα ναι η σέξι υδραυλικός που την παίρνουν επειδή είναι ωραία και όχι απαραίτητα καλή στη δουλειά της. Και δεν είναι μόνο στις σειρές, ξέρω ότι αν ανοίξουν τον κατάλογο και δουν είκοσι αντρικά ονόματα κι εμένα, δεν θα πάρουν εμένα.

Φράουλα: Ισχύει. Κι ας έχεις το καλύτερο βιογραφικό, κι ας ξέρεις τη δουλειά καλύτερα.

Ακτινίδιο : Πάντως πρόσφατα μου κανε μεγάλη εντύπωση που μπήκα μετρό και είδα στη θέση του οδηγού μια γυναίκα. Για κάποιο λόγο μου κανε μεγάλη εντύπωση. Σκέφτηκα ‘ουάου’.

 

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα βασικά προβλήματα που θα’χετε να αντιμετωπίσετε τα επόμενα δέκα χρόνια;

Ακτινίδιο : Ε, ήδη αντιμετωπίζουμε το γεγονός ότι είμαστε κοπέλες. Και μετά ντάξει, τα πρακτικά. Ανεργία, δεν θα χουμε λεφτά, σπουδές.

Φράουλα: Εμένα με ανησυχεί ότι ίσως δυσκολέψουν τα πράγματα περισσότερο ανάμεσα στα φύλα. Μπορεί οι γυναίκες να χουν περισσότερα πράγματα κατοχυρωμένα αλλά ακριβώς γι’αυτό οι σχέσεις με τα’αγόρια έχουν γίνει πιο βίαιες.

 

Τι εννοείς με το τελευταίο;

Ακτινίδιο: Εννοεί ότι είναι πιο εχθρικοί. Πιο παλιά, και δεν εννοώ πριν εκατό χρόνια, εννοώ πριν λίγες δεκαετίες, η έχθρα αυτή που υπήρχε ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες νομίζω ότι δεν ήταν τόσο έντονη γιατί οι γυναίκες δεν διεκδικούσαν τόσα πράγματα.

Ροδάκινο: Οι γυναίκες ήταν υπό, τελεία.

Φράουλα: Ναι, ενώ τώρα που θέλουμε να είμαστε όντως ίσες , αντιδρούν άσχημα.

 

Αυτή την αίσθηση που έχετε περί έχθρας την έχετε και στο σεξ;

Ροδάκινο: Εγώ δεν θέλω ποτέ να πάω με κάποιον που δεν ξέρω γιατί φοβάμαι ότι θα είναι πολύ βίαιος. Υπάρχει πολύ αυτό το και καλά ‘kinky’ σεξ.

Ακτινίδιο: Νομίζω ότι πολλοί άντρες νιώθουν κάτι σαν, δεν ξέρω αν θα το πω καλά, κάτι σαν ‘ώπα κάτσε αυτή παίρνει δύναμη’ και αυτό μετατρέπεται σε επιθετικότητα στο σεξ.

 

Νομίζω ότι έχετε σκεφτεί πολλά ζητήματα που δεν περίμενα ότι θα έχετε σκεφτεί τόσο αναλυτικά. Αν τα έχετε σκεφτεί εσείς, δε νομίζετε ότι μπορεί να τα σκεφτούν και οι συμμαθητές σας;

Ροδάκινο: Όχι. Τα περισσότερα αγόρια ακούν μια βλακεία στα δέκα κι επειδή τους συμφέρει την επαναλαμβάνουν μέχρι να πεθάνουν. Αντίθετα, τα κορίτσια αναγκάζονται να μάθουν επιχειρήματα και αναγκάζονται να μάθουν να σκέφτονται γιατί αν δεν το κάνουν, θα μείνουν υπό.

 

in , ,

Αξιολογήστε το άρθρο

142 points
Upvote Downvote

34
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
16 Θέματα σχολίων
18 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
17 Συντάκτες σχολίων
to_psipsiniMaleFeminist7Λασκαρίνα ΛιακάκουBetween Worldsstephiestep Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
εξωγήινη
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Τι ωραία συνέντευξη, μπράβο, τη διάβαζα και χαμογελούσα 😊 Κοίτα να δεις που δεν έχει αλλάξει τίποτα στη ρητορική των αγοριών από τότε που πήγαινα εγώ Λύκειο 17-18 χρόνια πριν, ΟΜΩΣ έχει αλλάξει άρδην η αντιμετώπιση του σεξισμου και της πατριαρχιας από τα κορίτσια. Θυμάμαι εμείς κάναμε αβέρτα slut shaming μαζί με τους συμμαθητές και ήμασταν πάρα πολύ pick me. Βλέποντας τα νέα κορίτσια να αντιδρούν και να υποστηρίζουν τόσο ωραία η μία την άλλη, να έχουν επιχειρήματα και να μην φοβούνται να μιλήσουν, είναι μια όαση, πολύ ελπιδοφόρο! Μακάρι να μπαίνουν τέτοια θέματα, πολλά παιδιά αγαπημένων αμπαχολικς μεγαλώνουν σιγά… Διαβάστε περισσότερα »

MaleFeminist7
Επισκέπτης
Συμμετέχων
MaleFeminist7

Σίγουρα ότι τα κορίτσια πλέον αντιδρούν και δεν είναι pick me, cool girls κ.λ.π. είναι πάρα πολύ ευοίωνο….το ότι οι αντιλήψεις των αγοριών όμως όχι είναι στενάχωρο θεωρώ 🙁 θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν και αγόρια που δεν έχουν αυτές τις αντιλήψεις ή ότι έστω στην πορεία της ζωής τους (και σύντομα πριν πάρουν στον λαιμό τους κάποια κοπέλα) θα αναθεωρήσουν

to_psipsini
Επισκέπτης
Συμμετέχων
to_psipsini

Δυστυχώς εξωγήινη, δεν υποστηρίζονται παντού και πάντα τα κορίτσια μεταξύ τους , εν αντιθέσει με αυτο το post.
Και δυστυχώς το slut shaming καλά κρατεί σε νεαρότερες ηλικίες ( και σε μεγαλύτερες βέβαια) , που μάλλον δεν καταλαβαίνουν τίποτα.

εξωγήινη
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Συμφωνώ psipsini και Φωτεινή ότι ακόμα υπάρχει slut shaming αλλά όχι όπως κάποτε. Να πω την αλήθεια είχα στο μυαλό μου και μαθήτριες μου στην Ελλάδα, που όντως ήταν πολύ πιο μπροστά σ’αυτα από όσο ήμουν εγώ στην ηλικία τους. Ωστόσο και μόνο που έχουμε 3 κορίτσια εδώ να μιλάνε έτσι, πιστεύω ότι είναι μια φωτιά ο φεμινισμος που εξαπλώνεται (φωτιά στα μπατζάκια της πατριαρχιας) και τώρα πια δεν μαζεύεται με τίποτα, γιατί παίρνει μέρος και η νέα γενιά. Male Feminist πιστεύω κι εγώ πως υπάρχουν αγόρια αλλά είναι πολύ λίγα ακόμα και μάλλον κρύβονται.

to_psipsini
Επισκέπτης
Συμμετέχων
to_psipsini

Προσωπικά θεωρώ τραγικό τα νέα παιδιά οι νέοι άνθρωποι, μορφωμένοι, ενημερωμένοι ( υποτίθεται) να εκφράζουν απόψεις εντελώς απαξιωτικές για τη γυναίκα, για έναν άλλον άνθρωπο. Και αυτό που εμένα με έβγαζε πάντα εκτός εαυτού είναι η στάση των ίδιων των γυναικών, εννοείται όχι όλων. Μου μοιάζει με πλήρη αποβλακωση, το λέω ωμά όπως το σκέφτομαι. Γυναικες να χλευάζουν να λοιδορούν να περιθωριοποιουν άλλες γυναίκες, επειδή κάνουν το αυτονόητο. Ζητούν το προβλεπόμενο. Ισότιμη κοινωνική μεταχείριση. Και όλα αυτά τα έμαθαν απτις μανουλες τους και τα αναπαράγουν, γιατί έτσι θα γίνουν οι Αγίες, ανάρπαστες παρθένες… Μεγάλωσα σε πόλη και μέχρι τα 25… Διαβάστε περισσότερα »

MaleFeminist7
Επισκέπτης
Συμμετέχων
MaleFeminist7

Υπάρχει ολόκληρη “επιστήμη” σχετικά με το γιατί κάποιες γυναίκες φέρονται έτσι. Συνοπτικά να πω
1)εσωτερικευμένος μισογυνισμός
2)όντως διαπαιδαγώγηση (ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 2 ΓΟΝΕΙΣ- να σας πω με ενόχλησε λίγο η φράση “έτσι μάθανε από τη μανούλα τους” 🙂 – από το σχολείο, από ολόκληρη την κοινωνία κλπ
3)όταν σε ένα σύστημα είσαι η “ευπαθής” κοινωνική ομάδα, πολλές φορές συμβιβάζεσαι με τις αρχές της πλειονότητας, είτε λόγω φόβου να της πας κόντρα, είτε επειδή επωφελείσαι των ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ προνομίων που μπορεί να σου προσφέρει

to_psipsini
Επισκέπτης
Συμμετέχων
to_psipsini

MaleFeminist7 καλησπερα και με συγχωρεις γιατο σχολιο ,συμφωνω πως ειναι επιθετικο και γενικευει ειδικευοντας, καταδεικνυοντας κατι που ισως και να μην ισχυει ή ισως,οπως πολυ σωστα αναφερεις, ειναι αποτελεσμα παρα πολλων σοβαρων παραγοντων. Ακριβως αυτο με εκνευριζει, το οτι η περιθωριοποιηση οδηγει την καταπιεσμενη ομαδα να αποδεχτει την θεση της και να μην αντιδρασει και να συμβιβαστει με ψιχουλα. (Που ισχυει σε πολιτικο επιπεδο, μαζικα π.χ. χαρακτηριστικες περιπτωσεις αποικιοκρατων,κυβερνησεων κλπ) Η προσωπικη μου τοποθετηση αντιδραση επιθεση εγκειται στο οτι ενω καποιες (ομαδες, γυναικες)αντιδρουμε, μας περιθωριοποιουν οι ιδιες οι γυναικες γιατι δεν τολμησαν (οι γυναικες )να αμφισβητησουν οτι εμαθαν απο την… Διαβάστε περισσότερα »

MaleFeminist7
Επισκέπτης
Συμμετέχων
MaleFeminist7

Εμένα ξέρετε τι με ενόχλησε ακόμα περισσότερο; (βέβαια και το ορίτζιναλ σχόλιο εννοείται ήταν απαράδεκτο) Που στην “απολογία” της είπε, μεταξύ άλλων “ε δεν μπορούμε να μαθαίνουμε για τις ορολογίες κάθε μέρα” . Εγώ θα της απαντούσα 1)η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας 2)όταν, λοιπόν, δεν είμαστε σίγουρ@ για μια ορολογία, καλό είναι να μην αναπαράγουμε άκριτα στερεοτυπικές αντιλήψεις Γενικότερα εγώ θλίβομαι όταν βλέπω γυναίκες να αντιμάχονται τον φεμινισμό (αλλά είπαμε υπάρχει ολόκληρη “επιστήμη” για το γιατί συμβαίνει αυτό) όταν ο φεμινισμός είναι που τους επέτρεψε να μπορούν να δουλεύουν, να ψηφίζουν, να λένε ελεύθερα τη γνώμη τους, να χωρίζουν,… Διαβάστε περισσότερα »

to_psipsini
Επισκέπτης
Συμμετέχων
to_psipsini

https://youtu.be/LkXNzmZ4x4U

Λοιπόν το κορίτσι μας μερικά επεισόδια μετά είναι πιο διαβασμενο….από το 6.10 και μετά.
Αναφέρομαι καταλαβαίνεις σε ποια από όλες.

Υποθέτω πως ξεσκονισαν μάλλον τις πεποιθήσεις τους.??λέμε τώρα..

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

εξωγήινη, Είναι λογικό τα κορίτσια να υιοθετήσουν τον φεμινισμό πριν από τα αγόρια, γιατί αυτά βλάπτει περισσότερο η Πατριαρχία. Ωστόσο, δεν είμαι σίγουρη ότι όλα τα σημερινά δεκαεξάχρονα κορίτσια είναι τόσο φεμινίστριες όσο τα συγκεκριμένα: η κοινωνία μας είναι ακόμα βαθύτατα μισογυνίστικη και η αλλαγή έρχεται με μικρά βήματα.

Μαύρο Γατί
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ήρωας

Θα ήθελα να κάνω ένα γενικό σχόλιο όσον αφορά αυτές τις ηλικίες, και αν μας διαβάζουν ακόμα καλύτερα : θα πρότεινα να μην παίρνετε τις συμπεριφορές αυτές σαν τον μόνο γνώμονα για την ενήλικη ζωή. Το ότι μας έχουν πάρει τα αυτιά ότι είναι κρίσιμα χρόνια για να διαμορφωθεί κανείς σα χαρακτήρας προσωπικά πιστεύω ότι είναι μία ακόμα κλωστούλα στο στρίφωμα του ενδύματος της θεοποίησης της νεότητας. Δηλαδή, στα δεκαοχτώ να είσαι ήδη έτοιμος, διαμορφωμένος, έτσι ώστε να σπουδάσεις ως τα 22 και στα 25 να παντρευτείς και να βάλεις μπροστά παιδιά. Αυτό δεν είναι ρεαλιστικό από καμία άποψη. Στα… Διαβάστε περισσότερα »

to_psipsini
Επισκέπτης
Συμμετέχων
to_psipsini

Πολύ ωραίο το σχόλιο σου Γατί. Και πολύ εύστοχο σε όσα αναφέρεις για τις ηλικίες και κατά την γνώμη μου τα στερεότυπα γύρω από αυτές. Στα 25 λ.χ. δεν ξέρεις καλά καλά ποιος είσαι, πολλοί δεν έχουν δουλέψει, βιοποριστει, ίσως και λόγω συγκυριών, όχι από επιλογή. Δεν έχεις αναζητήσει τις πεποιθήσεις που εκφράζουν εσένα τον ίδιο και όχι όσα ( βλακωδως) φέρεις και παπαγαλιζεις από την οικογενειακή εστία, που πραγματικά θεωρώ πως δεν καταλαβαίνει πως έτσι , αλλά και με αυτά που αναφέρεις στην τέταρτη παράγραφο μάλλον χαντακωνει τη νέα γενιά παρά βοηθάει. Έχει τόση ομορφιά και ελευθερία και ικανοποίηση… Διαβάστε περισσότερα »

Μαύρο Γατί
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ήρωας

Ευχαριστώ αγαπημένο συν-γατί! Ειλικρινά θα προτιμούσα να καταπιώ πέντε απ’τα γνωστά μαγκάλια με τα κάρβουνα παρά να γυρίσω σε εκείνη την εποχή. Τότε είχα συναναστραφεί ερωτικά ένα άτομο από άλλο σχολείο που φέρονταν με πρωτοφανή ωριμότητα για την ηλικία τους και αν θυμάμαι καλά έλειπαν οι γονείς από το σπίτι οπότε είχε κάπως θέση ευθύνης και είχε μπει στο κόνσεπτ της συναίνεσης. Γενικά θέλει είτε καταπληκτική οικογένεια είτε να είναι ο άλλος μόνος για να μάθει κάποια πράγματα. Αλλιώς με τα χρόνια.

Little Wolf
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Τι όμορφη συνέντευξη! Ακτινίδιο, Φράουλα, και Ροδάκινο είστε υπέροχες! #Girlsrule

Διάφανο Σελοφάν
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Χειροκροτώ! Αυτες οι 16χρονες (και ελπίζω πολλές ακόμη) αποσυναρμολογούν τα κουτάκια που έφτιαξε η κοινωνία και τους τα δίνουν στο χέρι!

Υπέροχη συνέντευξη!

MaleFeminist7
Επισκέπτης
Συμμετέχων
MaleFeminist7

Πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση! Θα εστιάσω σε κάποια σημεία: 1. Πόσο σιχαίνομαι τη διάκριση “ο άνδρας και με 1000 να πάει είναι μάγκας”, “η γυναίκα με πάνω από 3 να έχει πάει είναι π@@@να” (oh yes, δεν πιθανολογώ, πολλοί μισογύνηδες αυτόν τον αριθμό έχουν ως όριο για τη γυναίκα)…επίσης, υπάρχουν κάποιοι που το αποδίδουν στη θρησκεία (ότι το σεξ πριν τον γάμο είναι πορνεία, ότι οι σύγχρονες γυναίκες έχουν απομακρυνθεί από τον ενάρετο “κατά Χριστόν” βίο), με “αποδείξεις” φυσικά για την καταστροφική φύση της γυναίκας από χωρία της Βίβλου (εξαιτίας γυναίκας εκδιωχθήκαμε από τον Παράδεισο, εξαιτίας γυναίκας ο Σαμσών έχασε τη… Διαβάστε περισσότερα »

Karlee
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Τέλειο το 3!

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Καλά, ως προς το #2 εντελώς άκυρο το επιχείρημά τους. Γιατί κατά τον Χριστιανισμό «η νέα Εύα» έσωσε τον κόσμο (Ο Αδάμ στο κλάσιμο! ΑΦΑΝΤΟΣ! Τι έκαναν οι άνδρες για αυτό; Αν κάτσεις να το σκεφτείς κανονίστηκε με το Θεό και την Παναγία. Men had NOTHING TO DO WITH IT!). Ο Χριστός μετά την ανάστασή του φανερώθηκε πρώτα στις μυροφόρες (οι άνδρες και μαθητές του είχαν κρυφτεί στα αποπίθαρα. Ο Χριστός για τη γυναίκα την πόρνη είπε «ο αναμάρτητος να ρίξει πρώτος την πέτρα» και υποστήριξε πρώτος τη γυναίκα που αυτοί οι ίδιοι μπορεί να είχαν φέρει σε τέτοια κατάσταση.… Διαβάστε περισσότερα »

MaleFeminist7
Επισκέπτης
Συμμετέχων
MaleFeminist7

Πολύ σωστά! Γενικότερα, οι θρησκόληπτοι μισογύνηδες, συντηρητικ@ κλπ επιλέγουν να κρατήσουν ό,τι τους συμφέρει…εδώ π.χ. και αυτά που γράψατε, αλλά και νομίζω ο Χριστός είχε πει “όποιος άνδρας θεωρεί τη γυναίκα κατώτερη, είναι φαιδρός”….καλά γενικότερα αυτά που δεν τους συμφέρουν είναι τα “μην κρίνεις και να μην κριθείς” και “ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω”

Between Worlds
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Στο #3 συμφωνώ με τα κορίτσια. Παλιότερα, αποδεχόμασταν πράγματα που δεν έπρεπε. Δεν προσπαθούν τα κορίτσια να μοιάσουν στα αγόρια, τα δικαιώματα που δικαιούνται προσπαθούν να εξασκήσουν.

Karlee
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Λασκαρινα εχεις μπει πολυ δυναμικα! Απολαμβανουμε καθε τι που ανεβαζεις!😊😊 κοριτσια ειστε υπεροχες!!

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Στην τελευταία απάντηση του κοριτσιού βρίσκεται μια αλήθεια: Τα αγόρια δεν είναι πιο ανώριμα όπως ισχυρίζονται πολλοί, απλά είναι πιο άνετα γιατί ακόμα η κοινωνία είναι φτιαγμένη στα μέτρα τους και γι αυτό δεν χρειάζεται να προβληματιστούν ιδιαίτερα.

poua rige
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Τι υπεροχη συνεντευξη , ποσο χαρηκα που τη διαβασα. Ποσο χαρηκα που υπαρχουν νεα κοριτσια υποστηρικτριες του φεμινισμου. Μακαρι να διαβασουμε και αλλες τετοιες συνεντευξεις.

to_psipsini
Επισκέπτης
Συμμετέχων
to_psipsini

Ευχαριστούμε πάρα πολύ για αυτήν την συνέντευξη!

Έχω ενθουσιαστεί!

Μπράβο κορίτσια, είστε ΔΙΚΑΙΩΣΗ!!!

Scotland for Holidays
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Πολύ ωραία συζήτηση 👏 Και μπράβο στο Ροδάκινο γι’ αυτό που ήδη εντόπισε και ανέφερε στο τέλος. Όπως σχολίασε ήδη η Φωτεινή, ο ριγμένος παίζει πάντα με άλλους όρους και πρέπει να αναπτύξει άλλες δεξιότητες, σε άλλο χρόνο, για να μπορέσει να υπάρξει. Ο ευνοημένος υπάρχει έτσι κι αλλιώς. Και τα λάθη του συγχωρούνται πιο εύκολα.