in

Μηδενική ανοχή στον ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων

Υπολογίζεται ότι 200 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια σήμερα έχουν υποστεί αυτήν την επιβλαβή πρακτική

Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι «μια απεχθής παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» που εξακολουθεί να πλήττει εκατοντάδες γυναίκες και κορίτσια σε ολόκληρο τον κόσμο, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

104221333 fgm

Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι «μια απεχθής παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» που εξακολουθεί να πλήττει εκατοντάδες γυναίκες και κορίτσια σε ολόκληρο τον κόσμο, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στο μήνυμα του για την Παγκόσμια Ημέρα μηδενικής ανοχής για τον ΑΓΓΟ.

«Τους στερεί την αξιοπρέπεια, θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους, προκαλεί περιττό πόνο, βασανισμό ακόμα και θάνατο» πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

Ο ΑΓΓΟ– ενίοτε αποκαλείται γυναικεία περιτομή- περιλαμβάνει τον μερικό ή ολικό ακρωτηριασμό των εξωτερικών γυναικείων γεννητικών οργάνων, της κλειτορίδας ή των μικρών και μεγάλων χειλέων του αιδοίου, χωρίς να συντρέχει κάποιος ιατρικός λόγος, έχοντας ως αποτέλεσμα σοβαρές συνέπειες σωματικής και ψυχικής υγείας στα κορίτσια και τις γυναίκες

Σύμφωνα με τον κ Γκουτέρες «είναι μια βαθιά ριζωμένη παράδοση που βασίζεται στην ανισότητα των φύλων και στις ανισορροπίες της εξουσίας- τις οποίες και διατηρεί, περιορίζοντας τις ευκαιρίες για τα κορίτσια και τις γυναίκες να αξιοποιήσουν τα δικαιώματα, τις δυνατότητες και την σεξουαλικότητα τους.  Στις κοινωνίες όπου τελείται η κλειτοριδεκτομή επιστρατεύονται «επαγγελματίες» ιατροί με πρόχειρα εργαλεία χωρίς καθόλου αναισθησία.

«Υπολογίζεται ότι 200 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια σήμερα έχουν υποστεί αυτήν την επιβλαβή πρακτική» δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ, «και κάθε χρόνο, περίπου 4 εκατομμύρια κορίτσια βρίσκονται σε κίνδυνο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 80% των γυναικών που υποβλήθηκαν σε αυτή τη διαδικασία, έχουν υποστεί αφαίρεση της κλειτορίδας και των μικρών χειλέων. Οι επιπλοκές περιελάμβαναν φρικτό πόνο, αιμορραγία, σηψαιμία, καταστροφή της ουρήθρας, οδυνηρή σεξουαλική επαφή και άλλες σεξουαλικές δυσλειτουργίες. Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων έχει επίσης ψυχολογικές επιπτώσεις, με πολλά θύματα να αισθάνονται νευρικοί, καταθλιπτικοί, ελλιπείς και τραυματισμένοι.

hqdefault

«Η Αειφόρος ανάπτυξη στοχεύει και απαιτεί την εξάλειψη του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων μέχρι το 2030» τόνισε ο επικεφαλής του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι ο ΟΗΕ «ενώνει τις δυνάμεις του με παγκόσμιους, περιφερειακούς και εθνικούς φορείς, υποστηρίζοντας ολιστικές και ολοκληρωμένες πρωτοβουλίες για την επίτευξη αυτού του στόχου».

Η εξάλειψη της φρικιαστικής πρακτικής αποτελεί επίσης μέρος της Πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να τερματιστεί κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

«Σε αυτή τη μέρα Μηδενικής Ανοχής ζητώ αυξημένη, συντονισμένη και παγκόσμια δράση για τον τερματισμό του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων και την πλήρη υποστήριξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων όλων των γυναικών και κοριτσιών» κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας.

Ενθαρρύνετε και Προστατέψτε τα νεαρά κορίτσια

Ενώ τα περισσότερα κορίτσια που έχουν υποστεί ΑΓΓΟ ζουν σε 28 Αφρικάνικες χώρες και σε περιοχές της Ασίας, υπάρχουν επίσης πολλές περιπτώσεις στην Ευρώπη, την Αυστραλία, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι οργανισμοί  UN Children’s Fund (UNICEF), UN Population Fund (UNFPA) και UN Women  εργάζονται για να υποστηρίξουν την παγκόσμια ευαισθητοποίηση και την αντιμετώπιση του προβλήματος, συγκεκριμένα με την εκπαίδευση του κοινού, των εργαζομένων στον τομέα υγείας και των επαγγελματιών του ΑΓΓΟ, σχετικά με τις ψυχικές και ψυχοκοινωνικές συνέπειες του. Σε κοινή δήλωση τους εξέφρασαν την υποστήριξη τους στις προσπάθειες της κυβέρνησης και της κοινότητας «να προωθήσουν και να προστατεύσουν την υγεία και την ανάπτυξη των γυναικών και των παιδιών».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προωθεί ιατρικές και τεχνικές πολιτικές για την εξάλειψη της πρακτικής, ενώ ταυτόχρονα εργάζεται μέσω ενός προγράμματος έρευνας και ανάπτυξης, ρίχνοντας παραπάνω φως στο θέμα που αφορά την υγεία των γυναικών, την αναπαραγωγή και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η UNICEF υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, οργανώσεις κοινοτήτων που ασχολούνται με την ενημέρωση, την εκπαίδευση, την επικοινωνία και την κατάρτιση σχετικά με την αποτροπή των ακρωτηριασμών και τους κινδύνους της πρακτικής.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

1 Comment
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Κιμ Απίθανη
Κιμ Απίθανη
3 χρόνια πριν

πολλή ΣΩΣΤΗ σκέψη