in

Μέσα στο σπίτι της Αγκάθα Κρίστι

Το μαγευτικό εξοχικό σπίτι της στους λόφους του Ντέβον

Όσο ζούσε είχε ένα σπίτι στο Devon. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ήταν το Greenway, ένα κομψό κτίσμα σε κρεμ χρώμα γεωργιανού ρυθμού, πλαισιωμένο από μεγάλα δέντρα και κήπους που έφταναν μέχρι τον ποταμό Dart. Η κατοικία μαζί με τους κήπους αγοράστηκε το 1938, όταν είδε ένα σπίτι προς πώληση, αυτό που περιγράφει στην αυτοβιογραφία της ως «ένα σπίτι που η μητέρα μου πάντα έλεγε, κι εγώ συμφωνούσα, ότι ήταν το πιο τέλειο από όλα τα σπίτια που υπήρχαν στο Devon». ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

greenwayestate1

Η Αγκάθα Κρίστι γεννήθηκε στο Torquay του Devon, στο οποίο έμεινε πιστή μέχρι το θάνατό της το 1976. Δεν ήταν μόνο το καταφύγιο της, ήταν και η τοποθεσία που της έδινε έμπνευση για τις ιστορίες της. Σύμφωνα με την ίδια, όλοι οι λόφοι του Devon έχουν ακριβώς το σχήμα που πρέπει.

Όσο ζούσε είχε ένα σπίτι στο Devon. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ήταν το Greenway, ένα κομψό κτίσμα σε κρεμ χρώμα γεωργιανού ρυθμού, πλαισιωμένο από μεγάλα δέντρα και κήπους που έφταναν μέχρι τον ποταμό Dart. Η κατοικία μαζί με τους κήπους αγοράστηκε το 1938, όταν είδε ένα σπίτι προς πώληση, αυτό που περιγράφει στην αυτοβιογραφία της ως «ένα σπίτι που η μητέρα μου πάντα έλεγε, κι εγώ συμφωνούσα, ότι ήταν το πιο τέλειο από όλα τα σπίτια που υπήρχαν στο Devon».

Σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να πάει να ρίξει μια ματιά. Το Greenway ήταν όσο μαγικό θυμόταν, και ο σύζυγός της, Max Mallowan περιέγραψε την τοποθεσία ως «ειδυλλιακή». Η Κρίστι ζήτησε να μάθει την τιμή και δεν μπορούσε να πιστέψει την απάντηση, νομίζοντας ότι άκουσε 16.000 λίρες αντί για 6.000, όμως η τιμή ήταν πράγματι 6.000. Το ζευγάρι έφυγε συζητώντας με ενθουσιασμό. «Είναι απίστευτα φτηνό», είπε η Αγκάθα, «είναι 33 στρέμματα, δε φαίνεται να είναι σε κακή κατάσταση, το μόνο που χρειάζεται είναι διακόσμηση, αυτό είναι όλο».

Η Κρίστι ζήτησε από έναν νεαρό αρχιτέκτονα, τον Guildford Bell, να το δει για να πει τη γνώμη του. Η συμβουλή του ήταν να γκρεμίσει την προσθήκη βικτωριανού ρυθμού που υπήρχε στο πίσω μέρος. Θα γινόταν, είπε, ένα καλύτερο σπίτι, πιο ανάλαφρο. Κι έτσι, ακολουθώντας τις συμβουλές του, στις 28 Οκτωβρίου του 1938 η Αγκάθα Κρίστι αγόρασε το Greenway. Ασχολήθηκε εντατικά με τις αλλαγές και την ανακαίνιση, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στα μπάνια. Σε μια από τις επισκέψεις της συνόδεψε τον αρχιτέκτονα και του είπε «θέλω ένα μεγάλο μπάνιο και θέλω και ένα μεγάλο περβάζι γιατί μου αρέσει να τρώω μήλα».

621834 christie 0007

621835 christie 0008

621836 christie 0009

621838 christie 0011

621837 christie 0010

621839 pg26.png

621840 pg109.png

621831 Agatha Christie inside th 001621832 christie 0004

Το Greenway ήταν γνωστό για τη φιλοξενία του και για τα συνεχόμενα πάρτι. Οι καλεσμένοι απολάμβαναν ιδιαίτερη ελευθερία. Το γκονγκ χτυπούσε την ίδια ώρα για πρωινό αλλά οι επισκέπτες είχαν την ευχέρεια να κατέβουν όποια ώρα ήθελαν. Και μετά το πρωινό η Αγκάθα έλεγε «ο καθένας σ’ αυτό το σπίτι κάνει ακριβώς αυτό που του αρέσει. Οι περισσότεροι από εμάς το πρωί παίζουμε κρίκετ».

Το Greenway σήμερα είναι ανοιχτό στο κοινό.

621833 christie 0005

Η Αγκάθα Κρίστι αγαπούσε τις βόλτες, τα φίνα αντικείμενα και το καλό φαγητό, και τα κέρδη από τη συγγραφή της επέτρεπαν να απολαμβάνει όλα όσα της άρεσαν. Αυτό που αγαπούσε περισσότερο από τα προϊόντα του αγαπημένου της Devon ήταν το Devonshire cream, ή Devon cream, μια πηχτή κρέμα που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και διάσημη. Πολλοί ισχυρίζονται ότι είναι η καλύτερη κρέμα που υπάρχει στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά είναι δύσκολο να ξέρουμε, γιατί δεν εξάγεται – για την ακρίβεια δεν υπάρχει έξω από το Devon. H παχιά αυτή κρέμα παρασκευάζεται ζεσταίνοντας έμμεσα πλήρες αγελαδινό γάλα (με ατμό ή με μπεν μαρί) και στη συνέχεια αφήνοντάς το να κρυώσει αργά σε ρηχά σκεύη. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας η κρέμα του γάλακτος ανεβαίνει στην επιφάνεια δημιουργώντας «θρόμβους», κι έτσι ονομάζεται και clotted cream. Η κρέμα αυτή αποτελεί ένα ουσιαστικό μέρος ενός cream tea.

621841 devon cream tea

Κατά περιοχές υπάρχουν διαφορές για το πώς πρέπει να τρώγεται ένα cream tea. Η μέθοδος του Devon είναι να κόψει κανείς το scone στα δύο, να αλείψει κάθε κομμάτι με την κρέμα και να βάλει από πάνω μαρμελάδα φράουλα. Παραδοσιακά τα scones πρέπει να είναι ζεστά και η μαρμελάδα πρέπει να είναι οπωσδήποτε φράουλα. Δεν υπάρχει βούτυρο και το τσάι θα έπρεπε να σερβίρεται με γάλα.

Η αγάπη για το cream tea έχει υμνηθεί και από άγνωστο ποιητή (1853)

«Its orient tinge, like spring-time morn,
Or baby-buttercups newly-born;
Its balmy perfume, delicate pulp, One longs to swallow it all at a gulp,
Sure man had ne’er such gifts or theme As your melt-in-mouthy Devonshire cream».

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

6 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
leas
leas
5 χρόνια πριν

Ω έχω φάει scones με clotted cream πριν πολλά πολλά χρόνια στο Claridge’s στο Λονδίνο. Νομίζω πως δε θα ξεχάσω ποτέ τη γεύση τους! Δε μπορούσαμε βέβαια να πληρώσουμε διαμονή σε τέτοια μέρη, οπότε αρκούμασταν να πάρουμε μια ‘μυρωδιά’.

Σκιάς όναρ άνθρωπος
Σκιάς όναρ άνθρωπος
5 χρόνια πριν

Για τους φανατικούς της θείας Άγκαθα, σήμερα ανακοινώθηκε ότι, μέχρι το τέλος του έτους, οι εκδόσεις Ψυχογιός θα εκδόσουν τα έργα της με νέα μετάφραση και επιμέλεια, ακόμα και εκείνα που δεν είχαν μεταφραστεί στα ελληνικά ως τώρα. Είναι μεγάλη χαρά, καθώς προηγούμενες εκδόσεις πάσχουν στη μετάφραση και στην επιμέλεια – αλλά τις αγαπάω και αυτές, πρώτον γιατί έτσι γνώρισα την Κρίστι και το αστυνομικό μυθιστόρημα, δεύτερον γιατί έχουν μια ρετρό αισθητική και κάτι νοσταλγικό στη γραμματοσειρά και στην ποιότητα του φύλλου. Ωστόσο σίγουρα χρειαζόταν η επανέκδοση, πολλά βιβλία δεν κυκλοφορούν πλέον στο εμπόριο και το Λυχνάρι δεν μπορούσε να… Διαβάστε περισσότερα »

Tarsier
Tarsier
5 χρόνια πριν

Αν μου επιτρέπετε μία διόρθωση : το Λυχνάρι μόλις επανεκδοσε κάποιους τίτλους (συμπεριλαμβανομένου του “η υπογραφή του δολοφόνου” εξαντλημένο για χρόνια) κ μάλιστα έβγαλε κ ένα ολοκαίνουριο το “Όσο διαρκεί το φως!

Ιωάννα
Ιωάννα
5 χρόνια πριν

Η Agatha Christie είναι ίσως ο μοναδικός άνθρωπος που νιώθω να αγαπώ χωρίς να έχω γνωρίσει ποτέ. Σκοπεύω να βρεθώ στο Torquay και να κάνω κι ένα πέρασμα από το Greenway. Είναι τρομερά αγαπητή εδώ στην Αγγλία, φυσικά.

Όσο για την κρέμα (clotted cream) είναι πραγματικά ένα αριστούργημα! Και φυσικά τα scones με την κρέμα πρώτα και από πάνω τη μαρμελάδα.

lonely old dog
lonely old dog
5 χρόνια πριν

Kι εγώ αγαπώ πολύ την Αγκάθα. Εχω διαβάσει και έχω δει τα άπαντα.

Bιογραφίες της υπάρχουν πολλές στο ιντερνετ. Βρήκα ενδιαφέρον αυτό
nytimes.com/2018/06/14/books/review/agatha-christie-laura-thompson.html

Για άλλο μπήκα όμως.

Συνταγή για Clotted cream (κρέμα γάλακτος 12 ώρες στο φούρνο και μετά 12 ώρες στο ψυγείο)
youtube.com/watch?v=D7QxzsvJZ1w

Συνταγή για scones της Mary Berry
maryberry.co.uk/recipes/baking/devonshire-scones

Κρέμα
Κρέμα
5 χρόνια πριν

Αχ scones με κρέμα!