Καταγγελία στο ΕΣΡ από το Κέντρο Διοτίμα: Να αποσυρθεί ρεπορτάζ της ΕΡΤ που αναπαράγει την κουλτούρα του βιασμού

Να αποσυρθεί ρεπορτάζ που αναπαράγει την κουλτούρα του βιασμού

Με ιδιαίτερο προβληματισμό και σκεπτικισμό παρακολουθήσαμε το «ρεπορτάζ» «Εικονικές καταγγελίες βιασμών από τουρίστριες» στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ (22/08/2019), το οποίο βρίσκεται ακόμα (20/9/2019) αναρτημένο στο website του σταθμού.

Το ρεπορτάζ ξεκινά «πληροφορώντας» το κοινό για πρόσφατο «περιστατικό» που «συνέβη στην Κρήτη», με  Γερμανίδα που κατήγγειλε ότι βιάστηκε από ντόπιο. «Η καταγγελία ανακλήθηκε όταν η τουρίστρια έμαθε τις συνέπειες που θα είχε αν διαπιστωνόταν, μετά την έρευνα, ότι είχε πει ψέματα» αναφέρει χαρακτηριστικά -όσο και αόριστα- το «ρεπορτάζ«.

Εκκινώντας από ένα μεμονωμένο «περιστατικό», το οποίο επί πλέον  ουδείς αρμόδιος εκ των αστυνομικών αρχών δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής, το «ρεπορτάζ» αυθαιρέτως υποστηρίζει ότι έχει στηθεί «φάμπρικα εικονικών βιασμών από τουρίστριες» στα ελληνικά νησιά, με στόχο την απόσπαση αποζημιώσεων για «ψυχική οδύνη».

Για τη στοιχειοθέτηση των παραπάνω, το «ρεπορτάζ» αρκείται στη μαρτυρία του προέδρου εστιατόρων Ρόδου, ο οποίος ανέφερε ότι «Στα τόσα χρονιά που γίνονται καταγγελίες στη Ρόδο σχεδόν κανείς δεν καταδικάστηκε», αλλά και στην παρουσίαση της ατομικής εμπειρίας ενός δικηγόρου, ο οποίος δήλωσε ότι «σε μια καριέρα 28 ετών είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις που πραγματικά υπήρχε βιασμός».

Από το ρεπορτάζ απουσίαζε παντελώς η «άλλη άποψη», η φωνή τόσο των δεκάδων γυναικών που έχουν βιαστεί όσο και των δικηγόρων που τις έχουν υπερασπίσει μέσα στις δικαστικές αίθουσες, αλλά και η εμπεριστατωμένη γνώση επαγγελματιών (ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, δικηγόρων κ.ά.) από φορείς που ασχολούνται με τη διαχείριση περιστατικών έμφυλης βίας.

Με αυτά τα δεδομένα φυσικά εγείρεται σοβαρότατο ζήτημα έλλειψης  ισομέρειας, αντικειμενικότητας, εγκυρότητας  και συμμόρφωσής με τους βασικούς κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Το σοβαρότερο όμως είναι ότι το ρεπορτάζ αναπαράγει έναν από τους βασικούς μύθους της κουλτούρας του βιασμού: ότι οι γυναίκες λένε ψέματα για το βιασμό τους. Μύθο που αφήνει στο απυρόβλητο τους δράστες και ενοχοποιεί τα θύματα. Συμβάλλει έτσι στην αμφισβήτηση –για άλλη μια φορά– των λόγων και των βιωμάτων των θυμάτων, στον επανα-τραυματισμό τους, αλλά και στην εμπέδωση την αντίληψης ότι δύσκολα θα βρει μια γυναίκα το δίκιο της αν βιαστεί.

Η σεξουαλική βία και ο βιασμός δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά αλλά σημαντικότατο κοινωνικό ζήτημα, τραυματική καθημερινότητα για εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως. Τα στοιχεία άλλωστε είναι σοκαριστικά: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης έρευνας που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα για τη βία κατά των γυναικών (FRA 2014) μία στις 20 γυναίκες στην ΕΕ έχει πέσει θύμα βιασμού, δηλαδή 9 εκατομμύρια γυναίκες! Επιπλέον, μία στις 10 γυναίκες δηλώνει ότι βίωσε κάποια μορφή σεξουαλικής βίας από ενήλικα, πριν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας της.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ το 2018, κάθε δύο μέρες καταγγέλλεται ένας βιασμός (τετελεσμένος ή απόπειρα). Κι όλα αυτά χωρίς να έχουμε την πλήρη εικόνα, καθώς μόλις το 13%-14 % των γυναικών καταγγέλλουν στην αστυνομία το πιο σοβαρό περιστατικό βίας (FRA 2014). Μάλιστα, όπως διαπιστώνουν οι έρευνες, τα θύματα συνήθως δεν καταγγέλλουν από το φόβο ότι δεν θα γίνουν πιστευτά (FBI UniformCrime Reports, 1991, όπως αναφέρεται στο Lonsway&Fitzgerald, 1994).

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι  η ευθύνη των ΜΜΕ,  στον αγώνα για την εξάλειψη αυτού του κακοποιητικού  κοινωνικού φαινομένου, είναι μεγάλη, με δεδομένο μάλιστα ότι αποτελούν κύρια πηγή πληροφόρησης για κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, διαδραματίζοντας καίριο ρόλο στη διαμόρφωση κοινωνικών προτύπων και στάσεων.

Μονομερή ρεπορτάζ, που δεν τηρούν τη δημοσιογραφική δεοντολογία, και αναπαράγουν τους βασικούς μύθους της κουλτούρας του βιασμού, που προβάλλουν το σεξισμό ως κάτι ακίνδυνο και «φυσιολογικό», όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην εξάλειψη του φαινομένου, αλλά οδηγούν –εκών άκων– στην αναπαραγωγή του.

Με αυτά τα δεδομένα και στο πλαίσιο του δικαιώματος των πολιτών για αντικειμενική ολοκληρωμένη και έγκυρη ενημέρωση με στόχο πάντα την αναζήτηση της αλήθειας, ζητάμε την απόσυρση του ρεπορτάζ από το website του καναλιού.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

73 points
Upvote Downvote

8
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
6 Θέματα σχολίων
2 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
8 Συντάκτες σχολίων
TellMeSomethingIDontKnowsoukaivouΜαριάννα Θ.MitsiChainReaction Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Σε περιπτώσεις όπου η γυναίκα βιάστηκε και σκοτώθηκε πχ. Σούζαν Ιτον, Ελένη Τοπαλουδη όλοι είναι με το μέρος της γυναίκας. Για σκεφτείτε όμως αυτές οι γυναίκες να είχαν βιαστεί χωρίς να τίς είχαν σκοτώσει, και να κατήγγειλαν τον βιασμό τους, τί θα άκουγαν: “λες ψέματα, είσαι πολύ γριά και άσχημη για να βιαστείς κτλ κτλ”. Δηλαδή, ο μόνος τρόπος να βρει το δίκιο της μια βιασμένη γυναίκα, είναι να είναι νεκρή!

Μαριάννα Θ.
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Ακόμη και δολοφονημένες, πάλι σε αυτές ρίχνουν πολλοί το φταίξιμο:
«Τι περίμενε να συμβεί που βγήκε με δύο άντρες η Ελένη;»(=πώς να κρατηθούν κι αυτοί;! Δε φταίνε μόνο αυτοί!), «Εμ, άμα βγαίνεις μόνη σου για τρέξιμο..»(=φταις εσύ γιατί αν είχες κάτσει σπιτάκι σου δε θα σε είχαν δολοφονήσει), κτλ.

soukaivou
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Η Τοπαλούδη ούτε νεκρή το βρήκε δυστυχώς.

Louise B.
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Ότι και να πω είναι λίγο. Ακόμη μια φορά που το θύμα κατηγορείται. Μετά την σάπια, σκουλικιασμένη καραμέλα ” ήταν προκλητικό το ντύσιμο της και τέτοια ώρα δεν κυκλοφορούν οι γυναίκες ασυνόδευτες” και συναφή εμετικά, βρήκαν το άλλο το πολύ ωραίο” κάνουν ασφάλεια βιασμού και περνούν σβάρνα τα νησιά για να καταγγείλουν αθώους και ανυποψίαστους άντρες”. Αισχος και ξεφτίλα κανονικά.

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Σύνοψη: 9.000.000 γυναίκες στην ΕΕ έχουν βιαστεί και 1/10 έχει υποστεί κάποια μορφή σεξουαλικής βίας από ενήλικα, πριν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας της, αλλά μία Γερμανίδα στην Κρήτη (μάλλον) δήλωσε ψευδώς βιασμό.
Ας κάνουμε ένα ρεπορτάζ για να φέρουμε στην επιφάνεια το αληθινό πρόβλημα, τις κομπίνες με τις ασφαλιστικές, με θλιβερή υπογραφή δύο γυναικών ως βασικούς συντελεστές.
Γαρνιτούρα οι αστυνομικοί που εξετάζουν προσεκτικά κάθε καταγγελία, αν και τελευταία μαθαίνουμε συνέχεια για καταγγελίες που δεν εξετάστηκαν καθόλου σοβαρά, με τραγικές συνέπειες.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Ναι,φυσικά, αν υπάρχουν 1000 βιασμοί στα κανάλια θα ακούσουμε μόνο για τη μια εκείνη φορά που ίσως κάποια γυναίκα είπε ψέματα. Είναι εύκολο άλλωστε να κατηφορουνε το θύμα. Αν είμαστε άντρες κατηγορώντας το θύμα βγάζουμε από το φύλο μας και κατά προέκταση από εμάς τη ρετσίνα του θύτη. Και αν είμαστε γυναίκες τι πιο εύκολο να κατηγορήσουμε το θυμα; Έτσι λέμε στον εαυτό μας ότι εμείς προσέχουμε, δεν είμαστε « τετοιες», δε θα μας συμβεί εμάς κάτι κακό. Και διαιωνίζεται η κουλτούρα του βιασμού και τα θύματα φοβούνται να μιλήσουν.

ChainReaction
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Υπαρχει καποια σελιδα για να μαζευτουν υπογραφες?
Ευχαριστουμε για την επισημανση του ντοκυμαντερ-αν του αξιζει καν ο ορος ντοκυμαντερ..

TellMeSomethingIDontKnow
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Είναι σοκαριστικό, επίσης, ότι το “ρεπορτάζ” το έκανε γυναίκα. Που αποδεικνύει ότι δεν είναι μόνο οι άντρες που αναπαραγάγουν και διαιωνίζουν την κουλτούρα του βιασμού. Κλασική κοινωνική αντίληψη στην Ελλάδα : αν δεν το πάθω εγώ ο ίδιος, δε με ενδιαφέρει και θα καταφέρομαι και στους παθόντες – αλίμονό σας όμως αν το πάθω εγώ! Ουαί!, που έλεγε και η συγχωρεμένη η γιαγιάκα μου.