Δεν ξέρω αν εσείς τη φοβόσαστε, αλλά προσωπικά, ενώ αγαπώ τη μυρωδιά και τη γεύση της όσο λίγα πράγματα, φοβάμαι πολύ να τη φτιάξω. καίγεται πολύ εύκολα και καίει τόσο πολύ, μαυρίζει και πικρίζει σε δευτερόλεπτα, που είναι κάτι που δεν τολμάω. Άλλες συνταγές λένε για νερό με ζάχαρη, για να έχεις λίγο χρόνο μπροστά σου, άλλες για σκέτη ζάχαρη, όπως η παρακάτω, που δεν τολμάω με τίποτα, παρόλο που στο βίντεο μοιάζει απλό.
Και από την Tish Boyle
Υλικά:
- 1 φλυτζ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 1/4 κουτ. φρέσκο χυμό λεμονιού
Παρασκευή:
Βάζουμε τη ζάχαρη σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού
Ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα συνεχώς μέχρι να υγροποιηθεί. Το χρώμα θα αρχίσει να σκουραίνει. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να αποκτήσει το χρώμα που επιθυμούμε.
Αδειάζουμε την καραμέλα σε ένα σκεύος ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες και προσθέτουμε λίγο νερό για να μην πετρώσει.
Εσείς τι λέτε;
Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News
Μίλησες στην καρδιά μου και τους φόβους μου! Η μάνα μου είναι γενναία και όχι απλώς φτιάχνει, αλλά έχει το θράσος να καβουρδίζει και αμύγδαλα μέσα!
Εκτός από νερό μπορούμε, ανάλογα το αποτέλεσμα που θέλουμε, να λιώσουμε, βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη στο τηγάνι, ή να βάλουμε κρέμα γάλακτος. Ή και τα δύο.
Πάντως η καραμέλα είναι ύπουλο πράγμα. Τις δύο πρώτες φορές που έκανα με αυτό τον τρόπο μου βγήκε τέλεια. Μάλλον ήμουν πάρα πολύ προσεκτική σαν αρχάρια. Μέχρι που έφτιαξα μια πικρή αηδία.
Παιρνεις μια γαστρα σχετικά μεγαλη και ενα πυρεξακι σε μεγεθος πιάτου.
Γεμιζεις το πυρεξακι με 1 ή 2 κουτακια ζαχαρουχο γαλα κονσερβα.
Το τοποθετεις μεσα στη γαστρα, την οποια θα γεμίσεις με νερο να αγκαλιάζει σα λιμνουλα το πυρεξακι στο κεντρο. Το νερο της γαστρας να καλυπτει το υψος που φτανει το ζαχαρουχο γαλα στο πυρεξ.
Βαζεις αλουμινοχαρτο στο πυρεξ και αφηνεις τη γαστρα ανοιχτη χωρις καπακι.
Ψηνεις στο φουρνο στους 120 για 2 με 2 μιση ωρες. Χωρίς ανακάτεμα, χωρις τιποτα.
Γινεται υπεροχη.
Εγώ λέω ότι από το τότε που εκαψα το δάχτυλό μου με καραμέλα, δεν υπάρχει περίπτωση να το ξαναεπιχειρησω. Ποτέ
Ωραία συνταγή αλλά φοβάμαι οτί θά μού ξεφύγει ο χρόνος καί θά τήν κάψω παραπάνω από ότι πρέπει.Φαντάζομαι τήν ζεστή καραμέλα νά μπεί πάνω από παγωτό σοκολάτας μέ κομμάτια σοκολάτας καί καραμέλας καί ίσως δίπλα ένα ζεστό σουφλέ σοκολάτας. Μιάμ,μιάμ.
Σταματαααααα θα πεθαααααανωωωωωωω
Σε μισώ.
Εγω λεω θερμόμετρο για καραμέλα-σιροπια! 🙂
Πάντως αυτο το swirl instead of stir δεν το ηξερα! Σε συνταγή που χρησιμοποιουσα για καραμελα ελεγε “stir like crazy”. Και μαλιστα ειχε ως αποτελεσμα να αργει πολυ η βραση, κανα μισάωρο! Θα το δοκιμάσω!
Εγώ το πήγα ένα επίπεδο παρακάτω: επιχείρησα πριν αρκετά χρόνια να φτιάξω σπιτική χαλάουα!… πως δεν έπαθα κανα σοβαρό έγκαυμα ακόμα απορώ!…
Τόλμησα όμως να φτιάξω καραμέλα γάλακτος με ζαχαρουχο στη χύτρα! Το αποτέλεσμα ήταν η απόλυτη αποθέωση: έφτιαξα τρουφακια banoffee!! Γκουγκλάρετε τα και δε θα χάσετε!
Μάλλον θα βάλετε…
κιλά!