Καλοκαιρινή αρωματική λεμονάδα, με άρωμα λεβάντας

Επιστροφή εκεί που άρχισαν όλα

Πρόσφατα, ένας πολύ κοντινός μου άνθρωπος με ρώτησε αν θυμάμαι την πρώτη μου ανάμνηση ή ορθότερα, αν υπάρχει στο μυαλό μια ανάμνηση ως πρώτη. Εύκολη ερώτηση αποκρίθηκα. Υπάρχει και μάλιστα ολοκάθαρη. Ήμουν δυόμιση ετών. Θυμάμαι τη μαμά μου και το μπαμπά μου να συζητούν, εμένα να παίζω δίπλα τους, στα σκαλιά της αποθήκης που φυλούσαμε τα παιχνίδια μου και τη μαμά μου να με ρωτά, πως θα μου φαινόταν να πήγαινα και εγώ σχολείο, όπως ο Χρήστος, ο μεγαλύτερος αδερφός μου. Όλο αυτό το σκηνικό, κάτω από μία λεμονιά. Εκεί μεγάλωσα και από εκεί ξεκινούν οι αναμνήσεις μου. Σε μία αυλή, με αυτό το μυρωδάτο δέντρο. Πότε μου δεν την είχα σε περίοπτη θέση ετούτη τη λεμονιά. Πράγμα οξύμωρο τώρα που το καλοσκέφτομαι, μιας και το πιο αγαπημένο μου υλικό στη μαγειρική είναι το λεμόνι. Μάλλον έπρεπε να φύγω μακριά, να ζήσω σε άλλα σπίτια, άλλα μέρη, και να γυρίσω πάλι πίσω, ολόκληρη γυναίκα πια, για να εκτιμήσω πόσο σπουδαίο είναι να ζεις σε σπίτι που έχει δέντρο. Πόσο μάλλον δέντρο που δίνει τόσο απλόχερα καρπούς και άρωμα.

Στην επιστροφή μου στο μικρό αυτό σπιτάκι λοιπόν, αντικρίζοντας τη μυρωδάτη λεμονιά , τσουπ, ξεπετάχτηκε κι άλλη ανάμνηση. Λεμονάδα. Η γιαγιά μου κάθε καλοκαίρι έφτιαχνε τη δική της σπιτική λεμονάδα με λεμόνια απ’ την αυλή μας. Την θυμάμαι σαν τώρα, να μου σερβίρει το πηχτό χρυσοκίτρινο σιρόπι, σε χαμηλό ποτήρι από χοντρό σκαλιστό γυαλί, να συνεχίζει με δύο τρία παγάκια και στο τέλος να προσθέτει παγωμένο νερό από τα πλαστικά παγούρια που φυλούσε στο ψυγείο της. Ευτυχία. Τι άλλο να ζητήσεις ένα ζεστό καλοκαιρινό απόγευμα; Δεν άντεξα. Την πρώτη κιόλας εβδομάδα της επιστροφής μου πίσω στο σπίτι της γιαγιάς την έφτιαξα. Τώρα πια μόνη μου. Η γιαγιά μπορεί να μην είναι πια εδώ, αλλά το συναίσθημα παραμένει το ίδιο. Παγωμένη σπιτική λεμονάδα από τα χεράκια μου, να με περιμένει στην πόρτα του ψυγείου όπως τότε, πάγος, κρύο νερό, μία φέτα λεμόνι, ό,τι φρέσκο αρωματικό έχω στην αυλή μου και είναι έτοιμη να την απολαύσω. Εκεί. Στο ίδιο ακριβώς σημείο. Κάτω από τη λεμονιά μας. Στην υγειά μου.

Συνταγή για λεμονάδα με λεβάντα και φύλλα λεμονιάς

Υλικά

900 γραμμάρια νερό
80 γραμμάρια ξύσμα λεμόνι
800 γραμμάρια φυσικό χυμό λεμόνι
2 κιλά κρυσταλλική ζάχαρη
6-7 φύλλα λεμονιάς
6.7 κλωναράκια λεβάντας

Α. Εκτέλεση
1. Παίρνουμε το ξύσμα και το χυμό από τα λεμόνια
2. Βάζουμε το νερό μαζί με το ξύσμα να βράσουν για 10-15 λεπτά
3. Περνάμε το νερό από ψιλή σίτα και πιέζουμε καλά το ξύσμα να βγάλει όλους τους χυμούς του
4. Βάζουμε το νερό μαζί με την ζάχαρη να γίνει σιρόπι, χωρίς να το ανακατέψουμε καθόλου σε μέτρια φωτιά και συνεχίζουμε το βρασμό μέχρι να φτάσει το σιρόπι στους 122 βαθμούς
5. Μόλις φτάσει σε αυτή τη θερμοκρασία βάζουμε μέσα το χυμό λεμόνι και αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά.
6. Ανακατεύουμε και βάζουμε μέσα τα φύλλα λεμονιάς, τα κλωναράκια λεβάντας και το ξύσμα λεμόνι που έχουμε βράσει.
7. Σκεπάζουμε πολύ καλά με μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει, χωρίς να βγάλουμε καθόλου την μεμβράνη για να μην χαθεί το άρωμα.
8. Περνάμε πάλι από ψιλή σίτα και το αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα μπουκάλια.

B. Αποστείρωση των μπoυκαλιών

1. Πλένουμε τα μπουκάλια μας σχολαστικά με ζεστό νερό και υγρό πιάτων. Έπειτα τα βάζουμε σε βραστό νερό για μερικά λεπτά, με το στόμιο προς τα κάτω, κρατώντας τα με μια τσιμπίδα για να μην καούμε.
2. Εναλλακτικά μπορούμε να στρώσουμε ένα βαμβακερό πανί πάνω σε μία λαμαρίνα, να τοποθετήσουμε πάνω τα γυάλινα μπουκάλια μαζί με τα καπάκια και να τα βάλουμε στο φούρνο στους 100 βαθμούς για 15-30 λεπτά. Εννοείται πως οτιδήποτε πλαστικό δεν μπαίνει στο φούρνο για ευνόητους λόγους.
3. Η λεμονάδα αποθηκεύεται στο ψυγείο για αρκετό καιρό, έως και 5 μήνες, αναλόγως πόσο καλά είναι αποστειρωμένα τα μπουκάλια και πόσο συχνά ανοίγεται. Βέβαια στην περίπτωση μας, δε νομίζω να αντέξει πάνω από μήνα. If you know what I mean. Στην υγεία σου.

Γ. Σερβίρισμα

Βάζουμε σε ένα ποτήρι 4-5 κουταλιές της σούπας σιρόπι λεμονάδας, πάγο, μια φέτα λεμόνι, ό,τι αρωματικό έχουμε σπίτι όπως δυόσμο, μέντα, βασιλικό ακόμα και θυμάρι και δενδρολίβανο. Μην σου ακούγεται περίεργο, τόλμησε το, γιατί τα αρωματικά αυτά δεν είναι μόνο για το φαγητό. Ταιριάζουν περίφημα και με τους χυμούς, τα κοκτέιλ κτλ. Συνεχίζουμε με παγωμένο νερό και η λεμονάδα μας είναι έτοιμη! Μπορείς να αντικαταστήσεις επίσης το απλό νερό με ανθρακούχο και να έχεις λεμονάδα με ανθρακικό

in ,

Αξιολογήστε το άρθρο

26 points
Upvote Downvote

1
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
1 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
1 Συντάκτες σχολίων
Corry Karav O'Keerie Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Corry Karav O'Keerie
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δοκιμάστε να ψήσετε τα λεμόνια πριν τα στίψετε. Σοβαρά κάνει μεγάλη διαφορά στη γεύση, κάνοντάς την πολυεπίπεδη, θα έλεγα. Κόβουμε τα λεμόνια στη μέση και τα βάζουμε με την κομμένη πλευρά κάτω, σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 200 C (σε προθερμασμένο φούρνο) για κανά εικοσάλεπτο με μισάωρο, ώσπου δηλαδή να αρχίσουν να αρπάζουν ελαφρώς τα χείλη των λεμονιών. Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως πριν στίψουμε.