Januhairy: Γυναίκες μένουν αξύριστες για όλο τον Ιανουάριο

Η ιδέα ότι οι γυναίκες θα πρέπει να αισθάνονται ελεύθερες να αφήνουν τις τρίχες στο σώμα τους, παραμένει ακόμα τεράστιο ταμπού.

Συχνά νιώθουν μη-θηλυκές, εκτός και αν είναι εντελώς αποτριχωμένες, όπως υποδεικνύουν δεκάδες διαφημίσεις, που απεικονίζουν γυναίκες να ξυρίζονται ακόμη και αν δεν έχουν σχεδόν καθόλου τρίχες.

Αυτή η στερεοτυπική συμπεριφορά οδήγησε στη δημιουργία της εκστρατείας Januhairy. Πρόκειται για ένα κίνημα όπου ενθαρρύνει τις γυναίκες να αφήσουν τις τρίχες στο σώμα τους απείραχτες για έναν ολόκληρο μήνα, τον Ιανουάριο.

Ο πρωταρχικός στόχος της εκστρατείας είναι να συγκεντρώσει χρήματα για την ενίσχυση του πρότζεκτ, Body Gossip, που αφορά την θετική αντιμετώπιση του σώματος.

«Η αποδοχή τω τριχών στο γυναικείο σώμα, δυστυχώς συνεχίζει να είναι ταμπού» γράφει η διοργανώτρια της εκστρατείας στη σελίδα της στο facebook. «Τα ΜΜΕ μας παρουσιάζουν να αισθανόμαστε όμορφα, μόνο όταν τα πόδια είναι ξυρισμένα, τα φρύδια βγαλμένα και οι μασχάλες λείες και απαλές»

«Η κοινωνία συμπεριφέρεται σαν να είναι οι φυσικές τρίχες του σώματος μας το πιο δυσάρεστο και απωθητικό πράγμα».

Δημιουργός της εκστρατείας είναι η Λώρα Τζάκσον, φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Έξετερ.

Η 21χρονη ξεκίνησε να αφήνει τις τρίχες του σώματος της να μεγαλώνουν το Μάϊο του 2018, λόγω της παράστασης που είχε να δώσει για να πάρει το πτυχίο της από τη Δραματική Σχολή. Μετά από λίγες εβδομάδες συνήθισε την εικόνα της και αισθανόταν «απελευθερωμένη και πιο σίγουρη για τον εαυτό της».

«Με έκανε να δω καθαρά το πόση προκατάληψη υπάρχει για τις τρίχες στα σώματα των γυναικών» δήλωσε σε συνέντευξη της η Λώρα.

«Συνειδητοποίησα πως υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να κάνουμε ώστε να αποδεχτούμε πλήρως ο ένας τον άλλον» ανέφερε. «Τότε σκέφτηκα να δημιουργήσω το Januhairy».

Οι φίλοι και η οικογένεια της ήταν ιδιαίτερα υποστηρικτικοί αν και στην αρχή η μητέρα της αμφισβήτησε το εγχείρημα, ρωτώντας την Λώρα «αν ήταν απλώς τεμπέλα να ξυριστεί».

Αφού κατανόησε την ιδέα της κόρης της, αποφάσισε να συμμετέχει και η ίδια στην εκστρατεία.

«Πρόκειται περισσότερο για ένα έργο που σκοπό έχει να ενδυναμώσει τον κόσμο να υποστηρίζει τις δικές του απόψεις και των άλλων».

Από τον περασμένο μήνα που ξεκίνησε μέχρι τώρα, συμμετέχουν στην πρωτοβουλία γυναίκες από την Βρετανία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Γερμανία, την Ρωσία και την Ισπανία.

Η 25χρονη Ρενάτα Φρόμσον, φοιτήτρια ιατρικής από το Λονδίνο, επέλεξε να αφήσει τις τρίχες της να μεγαλώσουν επίσης.

«Με το να ενθαρρύνουμε τα νεαρά κορίτσια, να απαλλαγούν από τις τρίχες τους είναι σαν να τους λέμε να μην ωριμάσουν, να μην γίνουν γυναίκες. Τις κρατάμε παγιδευμένες εύθραυστο, καταπιεσμένο σώμα για όλη τους τη ζωή» λέει στην The Indepedent.

«Όσο περισσότερες γυναίκες δεν ξυρίζονται, τόσο περισσότερα πρότυπα θα δημιουργούνται για τα νέα κορίτσια».

«Το να μάθεις να αγαπάς και να είσαι υπερήφανη για όλο σου το σώμα, σημαίνει ότι μαθαίνεις να αγαπάς τη ζωή».

Η σελίδα JustGiving, που δημιούργησε η Τζάκσον στο facebook, σκοπεύει να συγκεντρώσει πάνω από 1.000 λίρες, για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Body Gossip.

Το Body Gossip, χρησιμοποιεί την τέχνη και την εκπαίδευση ώστε να κάνει τους ανθρώπους να νιώσουν ενδυναμωμένοι και άνετοι με το σώμα τους.

Ο αριθμός των ατόμων που συμμετέχουν στην εκστρατεία ολοένα και αυξάνεται. Υποστηρικτές του Janyhairy δηλώνουν ενθουσιασμένοι για τη συμμετοχή τους.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

-12 points
Upvote Downvote

12
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
5 Θέματα σχολίων
7 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
10 Συντάκτες σχολίων
demonoulaiwmκ@λυψωLasitskeneNee Teg Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Έχω κάνει Januhairy όταν δεν είχα γκόμενο πάντως, δεν είναι κάτι, από μένα είναι οχι 😂

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Καλέ, εγώ κάνω Januhairy και Februhairy, κτλ, και τώρα που έχω γκόμενο.

κ@λυψω
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Χαχα και εγώ το έχω ίδιο έχω κάνει! Και februhairy και marchairy :-p
Είναι θέμα εποχής και προτύπων πάντως και τα πρότυπα ομορφιάς! Επηρεαζόμαστε χωρίς να το καταλαβαίνουμε…

Rebecca de Winter
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Ναιιι, να σας δω να κάνετε auguhairy θέλω! 😛

κ@λυψω
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

χαχα είσαι σίγουρη ότι θες να το δεις ; 😛

Nee Teg
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Ναι…άφησαν 5 τρίχες στη μασχάλη…αλλά σε όλες τις φώτο το φρύδι στην πένα….
“Φυσικό” εινα ρε κορίτσια!

Lasitskene
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μετά το “no make up-make up”, και η τριμαρισμένη-αξύριστη μασχάλη. Γιατί την τελευταία φορά που άφησα αξύριστη την μασχάλη μου δε διέφερε πολύ απ τη μασχάλη του 40χρονου θείου μου.

demonoula
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Το ίδιο ακριβώς σκεφτόμουν κ εγώ! Επιλεκτικό το –hairy, και μάλιστα Γενάρη μήνα που δε φαίνεται. Να το ξανασυζητήσουμε τον Ιούνιο;;;
Κι εγώ με το πόδι του Καραγκούνη κυκλοφορώ όλο το χειμώνα, αλλά δεν το κάνω θέμα. Το καλοκαίρι όμως την γάμπα την κοιτάω με τον μεγεθυντικό μην τυχόν και ξέφυγε καμιά τριχούλα 😉

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

«Τα ΜΜΕ μας παρουσιάζουν να αισθανόμαστε όμορφα, μόνο όταν τα πόδια είναι ξυρισμένα, τα φρύδια βγαλμένα και οι μασχάλες λείες και απαλές» Βέβαια, θυμάμαι πάντα πόσο όμορφα αισθάνομαι όταν κάνω χαλάουα και λέιζερ…

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

«Με το να ενθαρρύνουμε τα νεαρά κορίτσια, να απαλλαγούν από τις τρίχες τους είναι σαν να τους λέμε να μην ωριμάσουν, να μην γίνουν γυναίκες.” Εδώ τίθεται και μία άλλη παράμετρος, που εγώ ομολογώ ότι δεν την είχα σκεφτεί ποτέ: αν το ξύρισμα είναι ένας ακόμα τρόπος για να πιεστούν οι γυναίκες να προσπαθούν να είναι αιώνια νέες.

Κένταυρος
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Η τριχοφυια στο πρόσωπο και το σώμα είναι συνδεδεμένη με ανδρικά πρότυπα ενώ το λείο δερμα με γυναικεία. Δεν έχει σχέση με ωριμότητα και παιδοφιλία. Απλώς ένα κορίτσι που ξαφνικά γεμίζει τρίχες και ταυτόχρονα θέλει να ακολουθήσει τα γυναικεία πρότυπα ,μπερδεύεται . Επίσης με την μόδα του αποτριχωμένου ανδρικού σώματος πολλά έφηβα αγόρια νιώθουν άσχημα με τις τρίχες τους και προσπαθούν να τις αφαιρούν. Πολλά κάνουν και ριζική αποτρίχωση σε ολόκληρο το σώμα πριν ενηλικιωθούν.

iwm
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εγώ μια φορά το επιχείρησα (στη μασχάλη) και άντεξα 2 βδομάδες. Οι τρίχες μου είναι τόσο σκληρές και χοντρές, που προκαλούσαν ερεθισμό στο δέρμα. Στα πόδια έκανα laser και απολαμβάνω το αποτέλεσμα! Από την άλλη, πάω στη δουλειά άβαφη και δε θεωρώ ότι αυτό σημαίνει ότι είμαι ατημέλητη.