Λίστα με τα 10 πιο ακριβά τρόφιμα στον κόσμο

Σε περίπτωση που σκοπεύετε να πάτε σούπερ μάρκετ

Το τι καταλαβαίνει κανείς όταν λέμε «ακριβό φαγητό» είναι αρκετά υποκειμενικό και ποικίλλει. Για μερικούς σημαίνει «κόκκινος σολωμός», για άλλους «τρούφες». Ωστόσο υπάρχει στην πραγματικότητα μια ολόκληρη σειρά τροφίμων με τιμές που αναρωτιέσαι αν είναι όντως αλήθεια. Και επίσης ποιος ακριβώς τα αγοράζει;

1.Μανιτάρια «Μatsutake»

Αυτά τα μανιτάρια είναι τόσο σπάνια που η τιμή τους φτάνει τα 600 δολάρια το κιλό. Προέρχονται από την Ιαπωνία αλλά αναπτύσσονται και σε πολλές άλλες ασιατικές. Είναι μεγάλη η πιθανότητα να εξαφανιστούν στο μέλλον καθώς δεν υπάρχει τρόπος να καλλιεργηθούν.

2. Ελαφίσιο τυρί 

Ένα από τα πιο ακριβά τυριά του κόσμου παράγεται μονάχα σε ένα μέρος: στο αγρόκτημα Moose House στη Σουηδία. Βγαίνει σε πολύ περιορισμένες ποσότητες, μοιάζει λίγο με την φέτα στο χρώμα (η μόνη ομοιότητα) και κοστίζει 1000 ευρώ το κιλό.

 

3. Ιαπωνικές Μπριζόλες Wagyu

Φτιαγμένες από ιαπωνικό κρέας είναι μια από τις νοστιμότερες (ισχυρίζονται όσοι έχουν φάει) και ακριβότερες λιχουδιές του κόσμου. Στην Ιαπωνία τα μοσχαράκια Wagyu που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του κρέατος ανατρέφονται με πλήρη περιποίηση– μασάζ, μπύρα και κλασσική μουσική. Το κόστος του ενός κιλού ανέρχεται στα 450 δολάρια.

 

4. Λευκές Τρούφες

Η ανάπτυξη, συλλογή και συντήρηση αυτών των πανάκριβων λευκών τρουφών απαιτεί εξαιρετικά ειδικές συνθήκες. Στην Ευρώπη 1 κιλό κοστίζει 2.000 ευρώ.

 

5. Καπνιστό Ιβηρικό Ζαμπόν 

Παράγεται στην Ισπανία και είναι το ακριβότερο του κόσμου. Ο Ιβηρικός χοίρος τροφοδοτείται αποκλειστικά με βελανίδια και βόσκει σε τεράστιες εκτάσεις ειδικά διαμορφωμένες για αυτό το σκοπό. Το κόστος ενός κιλού κυμαίνεται στα 365 ευρώ. Συνοδεύεται εξαιρετικά με κρύα μπύρα, οπότε πάμε στα 400 ευρώ.

6. Χελιδονόσουπα

Η φωλιά αυτών των πουλιών είναι κατασκευασμένη σχεδόν εξ’ολοκλήρου από το σάλιο τους, χωρίς προσθήκη ξένου υλικού. Οι φωλιές τους έχουν γίνει κύρια λιχουδιά στην κινεζική κουζίνα. Είναι τόσο ακριβή τροφή διότι η συλλογή των φωλιών είναι πολύ επικίνδυνη. Τα πουλιά αυτά χτίζουν τις φωλιές τους σε γκρεμούς. Το κόστος της συγκεκριμένης λιχουδιάς ανέρχεται στα 3.000 δολάρια το κιλό.

7. Λευκό Μαργαριταρένια Χαβιάρι 

Ένα κιλό από αυτό το χαβιάρι κοστίζει 8.500 ευρώ. O οξύρρυγχος αλμπίνο είναι είδος μεγάλου ψαριού που ζει στην Κασπία Θάλασσα. Το κόστος του είναι τόσο υψηλό λόγω του ότι τα αυγά του αγοράζονται πολύ σπάνια– μόνο όταν εκτιμάται ότι έχουν φτάσει τα 100 έτη.

8. Καφές Kopi Luwak

Αυτός ο καφές παράγεται σε βιομηχανικές ποσότητες στην Ινδονησία, Φιλιππίνες, Νότια Ινδία και είναι ο ακριβότερος στον κόσμο. Το κόστος του κυμαίνεται από 250 έως 1.200 δολάρια το κιλό. Είναι διάσημο για τον πολύ εξειδικευμένο τρόπο παραγωγής του.

9. Σαφράν 

To συγκεκριμένο καρύκευμα μπορεί να κυμανθεί από 500 έως 1.000 δολάρια το κιλό. Αυτό συμβαίνει επειδή το σαφράν αναπτύσσεται μόνο για 7 ημέρες το χρόνο- το φθινόπωρο. Για να μαζευτεί μόνο ένα κιλό σαφράν είναι απαραίτητο να κοπούν 300.000 λουλούδια.

10. Κοτόπουλο Ayam Cemani

Το κοτόπουλο Ayam Cemani εκτρέφεται αποκλειστικά στην Ινδονησία αλλά δεν εξάγεται σε άλλες χώρες λόγω φόβου εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών. Αυτή η φυλή πουλερικών είναι τόσο σπάνια που ένα κοτόπουλο κοστίζει περίπου 200 δολάρια. Στο εξωτερικό η τιμή του μπορεί να φτάσει χιλιάδες δολάρια. Ωστόσο στην Μαλαισία είναι τόσο κοινό αυτό το κοτόπουλο έτσι η τιμή του εκεί δεν ξεπερνάει αυτή ενός συνηθισμένου κοτόπουλου.

Καλές αγορές και καλή όρεξη

in

Αξιολογήστε το άρθρο

20 points
Upvote Downvote

1
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
1 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
1 Συντάκτες σχολίων
Santinity Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Santinity
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συμμετέχων

Ο εξειδικευμένος τρόπος παραγωγής του καφέ Kopi Luwak έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αγριόγατες από την Αφρικανική ήπειρο κρατούνται φυλακισμένες, όπως οι κότες που είναι κλεισμένες σε ορνιθοτροφείο, ένα πράγμα. Εκεί τις ταΐζουν με κόκκους από καφέ. Η επίπονη διαδικασία της πέψης είναι που δίνει το εξαιρετικό άρωμα. Άλλωστε το αποτέλεσμα φαίνετε και στην φωτογραφία.
Επειδή γνωρίζω κάποιον στην δουλειά που το έχει δοκιμάσει ( στον κουρέα του, λέει, μια φορά ), ήταν τόσο ενθουσιασμένος, που δεν ξέρω αν θα μπορούσα να αντισταθώ ………..λιθοβολίστε με.