Μου πήραν τα πάντα, μέχρι και το όνομα μου

Η κλεμμένη παιδική μου ηλικία

Trokosi: Η τελετουργική υποτέλεια είναι μια πρακτική στη Γκάνα, το Τόγκο και το Μπένιν, όπου παραδοσιακοί θρησκευτικοί ναοί παίρνουν συνήθως νεαρά παρθένα κορίτσια ως πληρωμή για υπηρεσίες, ή ως θρησκευτική εξιλέωση για υποτιθέμενες αμαρτίες ενός μέλους της οικογένειας. Τα κορίτσια εργάζονται ως σκλάβοι του ιερού, υπηρετώντας τους ιερείς και τους πρεσβύτερους. Αν ένα κορίτσι το σκάσει από το ιερό ή πεθάνει η οικογένεια πρέπει να την αντικαταστήσει με άλλο κορίτσι.

Χιλιάδες γυναίκες στην Δυτική Αφρική έχουν υποδουλωθεί από μια παραδοσιακή πρακτική που ονομάζεται «trokosi». Ανήλικα κορίτσια και γυναίκες αναγκάζονται να ζουν και να εργάζονται με ιερείς, απομονωμένες και αφοσιωμένες να λατρεύουν θεότητες, για το υπόλοιπο της ζωής τους. Με αυτόν τον τρόπο «πλήρωναν» για τις αμαρτίες της οικογένειας τους. Οι άντρες του σπιτιού αποφάσιζαν να στείλουν νεαρά κορίτσια σε αυτά το μέρη, ως εξιλέωση, ώστε να σταματήσουν οι αρρώστιες και οι θάνατοι που πίστευαν ότι τα έστελνε ο Θεός για να τους τιμωρήσει. Τα κορίτσια δεσμεύονταν για όλη τους τη ζωή χωρίς να ξέρουν το λόγο που βρέθηκαν εκεί, μακριά από τις μητέρες και τις οικογένειες τους. Αν και η πρακτική έχει απαγορευτεί επισήμως στην Γκάνα, εξακολουθεί να συμβαίνει σε πολλές περιοχές της Δυτικής Αφρικής αλλά σε μικρότερη κλίμακα.

Η Brigitte Sossou Perenyi, έζησε ως trokosi. Σε ηλικία 7 ετών, χωρίς να γνωρίζει το λόγο, αναγκάστηκε να φύγει από το πατρικό της και να βρεθεί σε ένα άγνωστο μέρος

«Μου είπαν ότι έπρεπε να φύγω από το σπίτι μου. Με έστειλαν να μείνω με το θείο μου. Με ανέβασαν πάνω σε μια μηχανή, δεν ήξερα ποιος ήταν ο οδηγός. Σε όλο το ταξίδι έκλαιγα. Με είχαν πάρει μακριά από την οικογένεια μου. Βρέθηκα σε ένα μέρος που δεν ήξερα. Δεν καταλάβαινα καν τη γλώσσα που μιλούσαν. Με έγδυσαν και με τύλιξαν με ένα μοβ πανί. Μου πήραν τα πάντα, μέχρι και το όνομα μου»

20 χρόνια μετά την απελευθέρωση της, διανύει ένα ταξίδι στο παρελθόν για να πάρει απαντήσεις. Τι είναι αυτό που της στέρησε την παιδική της ηλικία; Γιατί τόσα χρόνια ζούσε στην απομόνωση μακριά από την οικογένεια της;

Η Brigitte ύστερα από τόσο καιρό επανασυνδέεται με τις ρίζες της και προσπαθεί να καταλάβει τι ακριβώς είναι το trokosi και γιατί η οικογένεια της την έδωσε μακριά.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

26 points
Upvote Downvote

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
  Εγγραφείτε  
Ειδοποίηση για