in ,

25 Νοέμβρη: Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Η έμφυλη βία μας αφορά όλους

«Εγώ είμαι ο άντρας εδώ μέσα και θα κάνεις ότι σου λέω εγώ» «Η γυναίκα μου θα κάνει αυτό που της λέω εγώ» «Τι με νοιάζει τι κάνουν οι φίλες σου, πουθενά δεν θα πας εδώ μέσα θα κάτσεις, στο σπίτι σου στην κουζίνα σου» «Εγώ είμαι ο άντρας εδώ μέσα, εγώ κάνω κουμάντο»  «Σταμάτα […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

via 708 0

«Εγώ είμαι ο άντρας εδώ μέσα και θα κάνεις ότι σου λέω εγώ»

«Η γυναίκα μου θα κάνει αυτό που της λέω εγώ»

«Τι με νοιάζει τι κάνουν οι φίλες σου, πουθενά δεν θα πας εδώ μέσα θα κάτσεις, στο σπίτι σου στην κουζίνα σου»

«Εγώ είμαι ο άντρας εδώ μέσα, εγώ κάνω κουμάντο» 

«Σταμάτα τα κλάματα εκνευρίζομαι. Για το καλό σου το κάνω, γιατί εσύ δεν ξέρεις… είσαι ζώο»

Αυτές δεν είναι απλές κινηματογραφικές ατάκες. Δεν είναι «παρατραβηγμένες» φράσεις μιας ακόμη καμπάνιας. Είναι η πραγματικότητα. Είναι η καθημερινότητα. Είναι δίπλα σου.

 

Η έμφυλη βία χρησιμοποιείται ως μέσο τιμωρίας, άσκησης εξουσίας και κοινωνικού ελέγχου, πηγάζει και διαιωνίζεται από την ανισότητα των φύλων, πλήττει κυρίως τις γυναίκες και είναι ένα καθημερινό, αδιαμφισβήτητο φαινόμενο.

Όλες οι γυναίκες μπορεί να υποστούν έμφυλη βία, ανεξάρτητα από την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, την κοινωνική τάξη και την εθνικότητά τους. Καθημερινά πλήττονται εκατομμύρια θηλυκότητες, ανεξαρτήτως εθνότητας, ηλικίας, τάξης, θρησκείας, πολιτισμικών και γλωσσικών χαρακτηριστικών. Γεγονός είναι ότι οι γυναίκες, οι τρανς γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια, που χάνουν τη ζωή τους από την έμφυλη βία, διεθνώς, είναι περισσότερες από τα θύματα των πολέμων.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία και την έκθεση «Βία κατά των γυναικών: Πανευρωπαϊκή έρευνα» του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA, 2014):

  • μία στις 10 γυναίκες στην ΕΕ έχει υποστεί κάποια μορφή έμφυλης βίας, από την ηλικία των 15 ετών και άνω
  • μία στις 20 έχει πέσει θύμα βιασμού
  • μία στις 5 έχει υποστεί σωματική ή/ και σεξουαλική βία από νυν ή τέως σύντροφο.

Τα στοιχεία για την Ελλάδα «ομολογούν» ότι το 25% των γυναικών έχουν υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία από νυν ή τέως σύντροφο ή από άλλο πρόσωπο, από την ηλικία των 15 ετών και άνω. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) φτάνει το 33%.

Ωστόσο, μόλις το 14 % των γυναικών καταγγέλλουν στην αστυνομία το πιο σοβαρό περιστατικό βίας από στενό σύντροφο, ενώ το 13 % το πιο σοβαρό περιστατικό βίας από μη σύντροφο.

crwi diotima 36602339 1825169674211447 5435036445981016064 n

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 50% των γυναικών έχουν αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας ενώ το 35% έχουν υπάρξει θύματα φυσικής ή σεξουαλικής βίας κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Η έμφυλη βία εμφανίζεται σε διάφορες μορφές:

  • λεκτική
  • ψυχολογική
  • συναισθηματική
  • οικονομική
  • σεξουαλική
  • σωματική

crwi diotima 36594551 279964856071657 202290159322923008 n

Κι όμως, δεν είναι όλα καλά.

9 στις 10 γυναίκες δεν μπορούν να κάνουν «Skip» στην έμφυλη βία

1 στις 4 γυναίκες στην Ευρώπη έχει υπάρξει ή είναι εν δυνάμει θύμα κακοποίησης. Οι περισσότερες από αυτές δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει νόμος που μπορεί να τις προστατέψει. Μόνο το 10% των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας καλεί την αστυνομία.

Η έμφυλη βία έχει πολλές αποχρώσεις. Όλες αποτελούν σημάδια. Μην τα προσπερνάς

Η δημοφιλής καμπάνια «Μην προσπερνάς-Don’t Skip» του Κέντρου Γυναικείων Ερευνών και Μελετών Διοτίμα, στοχεύει να κάνει ορατό το φαινόμενο, ευαισθητοποιώντας την κοινωνία, ώστε να μην προσπερνάμε τα καθημερινά περιστατικά έμφυλης βίας, που βλέπουμε, ακούμε, υποψιαζόμαστε, γνωρίζουμε.

Μέσα από αυτό το συγκλονιστικό βίντεο, όπου πρωταγωνιστεί ο ηθοποιός Ερρίκος Λίτσης, πολλές γυναίκες ταυτίζονται και αναγνωρίζουν τα σημάδια της έμφυλης βίας που έχουν υποστεί ή που ακόμη υπομένουν μέσα στο σπίτι τους

crwi diotima 36161535 1659532357513192 4393183018987028480 n

Μην αγνοείς αυτό που συμβαίνει δίπλα σου.
Μην προσπερνάς την έμφυλη βία!

Στα πλαίσια της καμπάνιας που εντάσσεται στο πρόγραμμα SPEAK, και υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της εταιρίας Παπαστράτος, διοργανώθηκε διαγωνισμός ταινιών μικρού μήκους «Νέες και νέοι δημιουργοί ενάντια στη βία κατά των γυναικών: Μην προσπερνάς».

Ανάμεσα από 11 δυνατές συμμετοχές βραβεύτηκαν οι ταινίες «Everything is fine» των δημιουργών Dimitris Ballotta και Claudia Cornea από την κριτική επιτροπή. Και το «Our Bodies» της Πολυξένης Φωτοπούλου, από το κοινό. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή εκδήλωση συζήτησης, προβολής και βράβευσης των ταινιών, αυτήν την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018, στις 12 το μεσημέρι στον κινηματογράφο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101).

Η επιτυχημένη ψηφιακή μας καμπάνια «Don’t Skip – Μην προσπερνάς την έμφυλη βία»  επιδίωξε και κατόρθωσε, μέσα από πολύμορφες δράσεις και υλικά, αφενός να κάνει ορατό το φαινόμενο της έμφυλης βίας σε διάφορες μορφές του (ενδοοικογενειακή βία, οικονομική αποστέρηση, σωματική βία, ψυχολογική κακοποίηση, trafficking), αφετέρου να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες, ώστε να μην προσπερνούν τα περιστατικά έμφυλης βίας, που γνωρίζουν, ακούν, υποψιάζονται.

Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μέχρι την οριστική εξάλειψη του φαινομένου. Ωστόσο αξίζει να επισημάνουμε ότι τα τελευταία χρόνια με τις καμπάνιες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, παρατηρείται τουλάχιστον αύξηση του αριθμού των γυναικών, που μιλούν αλλά και καταγγέλλουν το γεγονός.

Καταγραφή 50

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

2 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Consciousness
Consciousness
5 χρόνια πριν

“Μη μιλάς, δεν ξερεις εσύ, τωρα μιλάω εγω και γίνεται πάντα αυτό που λεω εγω” Λοιπον μερικές αξιολογες ταινιες ντοκυμαντέρ που δίνουν καποιες οπτικες: 1) Defending Our Lives (Defending Our Lives is an Oscar® winning documentary about the magnitude and severity of domestic violence in this country. This educational video features four women imprisoned for killing their batterers and their terrifying personal testimonies.) http://www.cambridgedocumentaryfilms.org/filmsPages/defending.html 2) Private Violence is a 2014 American documentary film directed and produced by Cynthia Hill.[1] The film focuses on the issue of domestic violence, as told through two survivors. Ultimately, the film centers on dispelling the… Διαβάστε περισσότερα »

Consciousness
Consciousness
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Consciousness

Τη φραση «Μη μιλάς, δεν ξερεις εσύ, τωρα μιλάω εγω και γίνεται πάντα αυτό που λεω εγω» , την ακουμε συχνα απο την οικογενεια, απο τη σχεση, απο τον εργοδοτη κλπ.Και λεμε, ε για να το λεει αυτος κατι παραπανω ξερει απο εμας,ηλικιακα,επαγγελματικα ή οτιδηποτε αλλο.Και ειναι ενα λαθος που κρυβεται πολυ ωραια,σε κατι που θεωρουμε απλα οτι θα μας πει κατι παραπανω ο αλλος, ο “ειδημων”,κι εκει την παταμε.Αφηνουμε να μας χρησιμοποιησουν,εμμεσα βεβαια,αλλα δεν παυει να ειναι μια μορφη κακοποιησης,λεκτικη,στο βαθμο που στερει απο τη γυναικα το δικαιωμα να εκφραστει ελευθερα και να υποστηριξει τη γνωμη της και τα… Διαβάστε περισσότερα »